Fio banka

Fio banka

Fio banka, a.s.
Předseda představenstva a generální
ředitel: Mgr. Jan Sochor
Sídlo: V Celnici 10, 117 21 Praha 1
Tel.: 224 346 111
E-mail: fio@fio.cz, www.fio.cz

Kód banky: 2010

Infolinka: +420 224 346 800

Blokace karet: +420 224 346 777

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 1 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,32 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2016 78,7
Olga Ortová Šeflová

Počet spokojených klientů výrazně a plynule roste, již dosáhl 600 000, a to zejména díky bezpoplatkové obchodní politice, nejzajímavější nabídce investování a obchodování s finančními produkty pro retailovou klientelu. Vysoko jsou hodnoceny i její podnikatelské úvěry a investiční aplikace e-Broker. Tato středně velká banka dosahuje trvale zisku. Výrazně snížila úrokové sazby hypotečních úvěrů, což je však ovlivněno splněním některých podmínek (refinancováním, pojištěním schopnosti splácet). Mezi výhody hypotečních úvěrů Fio banky bezesporu patří možnost úpravy výše měsíčních splátek prostřednictvím Hypospořícího konta nebo možnost předčasné splátky kdykoliv a v jakékoliv výši bez sankcí.

Miroslav Zeman

U Fio banky nemůžeme začít jinak než zopakovat její prvenství a zisk titulu GEEN Nejvstřícnější banka roku 2014. Banka tento nejvyšší titul obhájila již po čtvrté. První klientský rating bank je přitom nejkomplexnější a nejcitovanějším projektem pro objektivní hodnocení tuzemských bank.

Fio banka je v rámci nízkonákladových bank tou výraznější bankou a společně s Air Bank představuje špičku segmentu nízkonákladových bank. Banka, stejně jako Air Bank vytváří opakovaně zisk a přichází na trh pravidelně s novinkami a inovacemi, které rychle zavádí do praxe. Fio banka také pravidelně rozšiřuje svou pobočkovou síť, kdy se snaží dostat se ke svým klientům co nejblíže.

Fio je banka, která je sice nyní už střední, ale je aktivní, inovativní, je dobře vidět a také je česká. Právě na českosti postavila banka svou novou image. Banku tedy hodnotím velmi pozitivně.

S čím přišla banka v II. čtvrtletí 2016

Fio banka: Fio banka nabízí pojištění schopnosti splácet hypotéku

Pojištění splácet hypotéku. No je to trošku kontroverzní produkt. Klienti obecně nemají často moc dobré zkušenosti s pojištěním schopnosti splácet. Když tento produkt banky či pojišťovny nabízejí, tak slibují a nic není problém. Když se má dojít k placení, tak hledají důvody proč neplatit a klient se pak dozví spoustu informací, které mu před podpisem nikdo neřekl, nebo je bagatelizoval. Skutečně kvalitní a vstřícné pojištění se pozná až ve chvíli plnění. Doufejme tedy, že i pojištění nabízené Fio bude jiné než ta ostatní a bude skutečně kvalitní a vstřícné.

Jak si Fio banka představuje revoluci v hypotékách? Fio banka přišla s výraznou proměnou své hypotéky a přináší zájemcům o vlastní bydlení řadu vylepšení a novinek. Mezi ty hlavní patří možnost snížit si měsíční splátky díky Hypospořicímu kontu, a to nově zdarma, navýšení slev z úrokové sazby za refinancování a koupi nemovitosti nebo možnost kdykoliv předčasně splatit celou hypotéku najednou nebo jakoukoliv její část bez poplatků a sankcí.

Moc hezkou a zajímavou zprávou bylo oznámení, že Fio bank umožňuje obchodování s akciemi Moneta Money Bank, tedy svého konkurenta. Fio banka nově svým klientům nabízí možnost obchodovat s akciemi společnosti MONETA Money Bank, a.s. na české burze RM-SYSTÉM. Zní to docela vtipně od jiné banky, ale u Fio banky je to logické. Její specializací je právě investování do cenných papírů.

Fio banka také oznámila velký úspěch dosažení mety 600 000 klientů. Fio banka patří mezi nejrychleji rostoucí banky v ČR a nyní překročila hranici 600 000 klientů. Ti nejčastěji využívají účty bez poplatků a investiční služby, zájem roste také o úvěry na bydlení. Fio banka poskytuje běžné bankovní služby zdarma, přesto je v zisku, a to nepřetržitě od získání bankovní licence v roce 2010.

Banka se také pochlubila svým umístěním v soutěži Zlatá koruna. Fio banka bodovala v prestižním hodnocení bank a pojišťoven Zlatá koruna 2016 a odnesla si celkem osm cen, z toho čtyři první místa mimo jiné za nejlepší osobní a podnikatelský účet. Odborná porota ocenila také Fio podnikatelský úvěr nebo investiční aplikaci e-Broker.

Markéta Grušáková
Bedřich Danda
Miroslav Škvára

Banka nabízí několik zajímavých inovací a trvale pečuje o klientský servis. Kromě toho věnuje péči i vzdělávání - PROJEKT ŠKOLA INVESTOVÁNÍ. Přechod ze sektoru Družstevních záložen do bankovního sektoru. Posun do kategorie – střední banka s počtem klientů cca 520 tis. Proto za mě vysoké hodnocení   

Bankovní poplatky 2Q 2016 86.3
Bankovní poplatky.com

Fio banka se stala Nejvstřícnější bankou i pro rok 2015. Uvidíme, jak si v souboji bank povede v novém roce 2016.

Vzhledem k téměř nulovým změnám ve druhém čtvrtletí roku 2016 nebudeme měnit hodnocení banky v této části. Jakkoliv jedna změna je celkem nepříjemná. Fio banka nově u hypotečních úvěrů účtuje poplatek za mimořádnou splátku a to v případě, kdy prostředky pro splacení poskytuje jiná finanční instituce, jinými slovy při refinancování.

Poté, co v předminulém čtvrtletí zmodernizovala Fio banka svůj sazebník a my to ohodnotili zvýšeným hodnocením, v aktuálním kvartále k žádným grafickým úpravám nedošlo. Aktuálně se sazebník rozkládá na osmi stranách. V sazebníku i nadále najdeme na relativně malém prostoru množství doprovodných a vysvětlujících textů. Ve II. čtvrtletí nemáme důvod naše hodnocení v této části měnit.

Fio banka se ve většině průzkumů umísťuje se svým běžným účtem na prvním nebo druhém místě. Nicméně v Q Reportu Scott & Rose se aktuálně pohybuje až na místě čtvrtém - roční náklady standardního klienta jsou 362 Kč. Hodnocení jsme ponechali ve stejné výši. 

Veřejnost 2Q 2016 76.3
co má fungovat, funguje. Nemusela by tolik \"škudlit\" na spořivcích.
Milan Štěpek

Pobočky

Bankomaty