Fio banka

Fio banka

Fio banka, a.s.
Předseda představenstva a generální
ředitel: Mgr. Jan Sochor
Sídlo: V Celnici 10, 117 21 Praha 1
Tel.: 224 346 111
E-mail: fio@fio.cz, www.fio.cz

Kód banky: 2010

Infolinka: +420 224 346 800

Blokace karet: +420 224 346 777

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 1 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,32 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2016 83
Miroslav Zeman

U Fio banky nemůžeme začít jinak než zopakovat její prvenství a zisk titulu GEEN Nejvstřícnější banka roku 2014. Banka tento nejvyšší titul obhájila již po čtvrté. První klientský rating bank je přitom nejkomplexnější a nejcitovanějším projektem pro objektivní hodnocení tuzemských bank.

Fio banka je v rámci nízkonákladových bank tou výraznější bankou a společně s Air Bank představuje špičku segmentu nízkonákladových bank. Banka, stejně jako Air Bank vytváří opakovaně zisk a přichází na trh pravidelně s novinkami a inovacemi, které rychle zavádí do praxe. Fio banka také pravidelně rozšiřuje svou pobočkovou síť, kdy se snaží dostat se ke svým klientům co nejblíže.

Fio je banka, která je sice nyní už střední, ale je aktivní, inovativní, je dobře vidět a také je česká. Právě na českosti postavila banka svou novou image. Banku tedy hodnotím velmi pozitivně.

S čím přišla banka v IV. čtvrtletí 2016

Fio banka zaznamenává stále větší zájem ze strany nových klientů, kteří z velké části přicházejí k této bance od tradičních, velkých bank. Na konci roku 2016 měla banka už 670 000 klientů. Hlavním lákadlem jsou stále nízké či nulové poplatky a zejména rozsáhlý vějíř služeb, které tato banka nabízí. Fio nezůstává stát na místě a tak i své speciální služby v oblasti investování on-line a zahraniční platby stále zlepšuje a inovuje. Velkým přínosem této banky je její rozsáhlý a poměrně plošný program vzdělávání studentů v oblasti investování. Vzdělávání je oproti nabídce jiných bank skutečně rozsáhlo a neomezuje se jen na několik škol v Praze či okolí. I čtvrté čtvrtletí 2016 přineslo v tomto segmentu zajímavé novinky.

Fio banka zavedla další ochranný prvek platebních karet v podobě služby 3D Secure. Díky tomu klienti potvrzují platby kartou na internetu pomocí autorizačních SMS zpráv. V Internetbankingu si jednoduše nastaví k platební kartě telefonní číslo, na které jim budou zprávy chodit.

Na konci října oslavila Fio banka další milník v počtu klientů, překročila hranici 650 000 osob, které využívají její bankovní a investiční služby. Ke konci roku 2016 pak měla už 670 000 klientů.

Na začátku listopadu 2016 přišla Fio banka s mimořádnou akcí pro investiční klienty - do konce ledna 2017 jim odpustí úroky za čerpání úvěru na obchodování v Německu. Akce trvá do konce ledna 2017 a vztahuje se na současné i nové klienty, kteří obchodují na německém trhu Xetra.

V říjnu odstartoval podzimní semestr projektu Studentbroker, ve kterém studenti českých a slovenských vysokých škol investují nanečisto na českých i světových burzách. Projekt pořádá Fio banka ve spolupráci s burzou RM-SYSTÉM.

V listopadu a prosinci proběhl 25. semestr bezplatných investičních seminářů. Během podzimu se v rámci Školy investování uskutečnilo 34 přednášek ve 14 městech.

Bankomatovou síť byla v posledním čtvrtletí rozšířena o dva nové bankomaty a kromě toho se dvě pobočky přestěhovali do větších a komfortnějších prostor, konkrétně v Jablonci nad Nisou a Vsetíně.

Fio banka: Fio banka spouští investiční akci – nabídne úvěr na obchodování s úrokem 0 %

Fio banka umí inovovat a přinášet novinky v tom co umí nejlépe. Zprostředkovávat investice do nejrůznějších produktů to jde této bance vskutku skvěle. Fio navíc zájem o tento druh služeb umí dobře udržovat různými akcemi a novinkami. I nyní přišla Fio s investiční akcí kdy nabídla úvěr na obchodování s nulovým úrokem. Poskytne tak svým klientům úvěr, zvýší zájem o své investiční služby a klienti mohou být spokojení, stejně jako banka. Je skutečně obdivuhodné, jak taková dříve poměrně malá instituce ve formě družstevní záložny dokázala využít specializace a unikátnosti ke svému růstu a zkvalitňování a inovacím svých služeb. V tomto duchu pokračuje Fio i ve formě banky. Nemusíme připomínat, že právě Fio je dlouhodobě nejúspěšnější a nejvstřícnější banka v našem prvním klientském ratingu GEEN Vstřícná banka.

Fio banka: Fio banka zvyšuje bezpečnost platebních karet

Chce se nám říct. Už bylo na čase. Potvrzování internetových plateb kartou pomocí sms potvrzovacího kódu už by mělo být dnes samozřejmostí. V opačném případě hrozí skutečné zneužívání platebních karet, což opět odnese v konečném důsledku banka, která své platby kartami řádně nezabezpečí. Ačkoliv můžeme zavedení tohoto již běžně užívaného bezpečnostního prvku přivítat, považujeme už jeho zavedení za určitý standard, který by se ani neměl nějak zvlášť vychvalovat. Právě nejvíce zneužití karty a prostředků na bankovním účtu registrujeme právě u karet, které uvedený bezpečnostní prvek postrádají. 

Olga Ortová Šeflová

Fio banka konečně zavádí platbu 3D Secure na platby u všech svých karet (což už většina emitentů zajistila dříve). Další novinky FIO banky se týkají oblasti investičního bankovnictví, opětovně zahájila na vysokých školách, ve spolupráci s RM-SYSTÉMem, „investice nanečisto“ na vybraných světových burzách v rámci projektu Studenbroker. Ve 14 městech zahájila již 13. ročník Školy investování s 34 bezplatnými přednáškami pro své současné i potenciální klienty. Skutečnou novinkou je časově omezené poskytování bezúročného úvěru pro své investiční klienty, kteří obchodují na německém trhu Xetra. Právě díky své obchodní politice, klientské vstřícnosti i jejímu rozsáhlému retailovému investičnímu bankovnictví, získala FIO banka již 650 000 klientů.

Markéta Grušáková
Martina Hedvičáková

Fio banka má 650 000 klientů a stále roste.

Fio banka zavádí další ochranný prvek platebních karet, nově budou klienti potvrzovat platby kartou na internetu pomocí autorizačních SMS zpráv. Banka službu 3D Secure postupně spustí na všech svých kartách.

Petr Kučera

Jako jedna z posledních na trhu zavedla ochranu 3D Secure – kód pro potvrzování plateb na internetu pomocí SMS. Celkově ale nabídka Fio banky zůstává na vysoké úrovni, hlavně pokud jde o dostupnost základních služeb za rozumnou cenu (většinou bez poplatku). 

Bankovní poplatky 4Q 2016 86.3
Bankovní poplatky.com

Fio banka se stala Nejvstřícnější bankou i pro rok 2015. Uvidíme, jak si v souboji bank povede v  roce 2016. Aktuálně žádnou strukturální změnu sazebníku banka neprezentovala.

Vzhledem k téměř nulovým změnám ve IV. čtvrtletí roku 2016 nebudeme měnit hodnocení banky v této části.

Poté, co na počátku roku 2016 zmodernizovala Fio banka svůj sazebník a my to ohodnotili zvýšeným hodnocením, v aktuálním kvartále k žádným grafickým úpravám nedošlo. Aktuálně se sazebník rozkládá na osmi stranách. V sazebníku i nadále najdeme na relativně malém prostoru množství doprovodných a vysvětlujících textů. Ve IV. čtvrtletí nemáme důvod naše hodnocení v této části měnit.

Fio banka se ve většině průzkumů umísťuje se svým běžným účtem na prvním nebo druhém místě. Nicméně v Q Reportu Scott & Rose se aktuálně pohybuje na místě třetím (po vyřazení ZUNO) - roční náklady standardního klienta jsou 362 Kč. Hodnocení jsme ponechali ve stejné výši. 


Pobočky

Bankomaty