Fio banka

Fio banka

Fio banka, a.s.
Předseda představenstva a generální
ředitel: Mgr. Jan Sochor
Sídlo: V Celnici 10, 117 21 Praha 1
Tel.: 224 346 111
E-mail: fio@fio.cz, www.fio.cz

Kód banky: 2010

Infolinka: +420 224 346 800

Blokace karet: +420 224 346 777

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 1 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,32 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2017 81,4
Miroslav Zeman

U Fio banky nemůžeme začít jinak než zopakovat její prvenství a zisk titulu GEEN Nejvstřícnější banka po dobu pěti let za sebou, až do roku 2016. První klientský rating bank je přitom nejkomplexnější a nejcitovanějším projektem pro objektivní hodnocení tuzemských bank.

Fio banka je v rámci nízkonákladových bank tou výraznější bankou a společně s Air Bank představuje špičku segmentu nízkonákladových bank. Banka, stejně jako Air Bank vytváří opakovaně zisk a přichází na trh pravidelně s novinkami a inovacemi, které rychle zavádí do praxe. Fio banka také pravidelně rozšiřuje svou pobočkovou síť, kdy se snaží dostat se ke svým klientům co nejblíže.

Fio je banka, která je sice nyní už střední, ale je aktivní, inovativní, je dobře vidět a také je česká. Právě na českosti postavila banka svou novou image. Banku tedy hodnotím velmi pozitivně.

S čím přišla banka v II. čtvrtletí 2017

Fio banka se snaží a je to vidět na jejím hodnocení. Na paty jí sice stále šlape její největší konkurent Air Bank a někdy jí dokonce i předhoní. I tak má Fio banka velký potenciál být dlouhodobým lídrem žebříčku hodnocení GEEN Vstřícná banka.

Z Priceless Specials získali klienti Fio banky 9 milionů Kč a soutěží o lístky na finále Ligy mistrů

Již dva roky získávají klienti Fio banky odměny za platby kartou Mastercard a Maestro v rámci programu Priceless Specials. Během té doby se jim vrátilo z nákupů ve vybraných obchodech skoro 9 milionů Kč. Ke dvouletému výročí programu připravila společnost Mastercard jedinečnou soutěž o dva lístky na finále fotbalové UEFA Champions League 2017. Zpráva zní téměř vtipně. Ze statisíců klientů této banky vyhrají dva klienti lístky na finále UEFA? Pravděpodobnost na výhru asi jako ve sportce. Ve sportce ale můžete vyhrát miliony, zatímco tady dva lístky. Darovanému koni tedy na zuby nehleď, ale tisková zpráva o dvou výherních lístcích je trošku úsměvná. Ještě, že k tomu banka dodává to podstatné, tedy že klienti dostali za platby kartou vráceno 9 milionů korun, což není úplně nízká částka.

Nový podnikatelský kontokorent s úrokem od 4,9 %

Pro podnikatele a firmy připravila česká Fio banka nový kontokorent. Základní úroková sazba začíná na 9,9 %, pokud probíhá čerpání bez komplikací, snižuje se každý rok o jeden procentní bod až na 4,9 %. Nový podnikatelský kontokorent je zcela bez poplatků a mohou ho získat noví zájemci i současní klienti. A konečně tu máme zase produktovou zprávu s informací o novém produktu. Koncept velmi zajímavý, který podporuje dlouhodobé plnění závazků klienta, který za řádné splácení získává každý rok jedno procento dolů, jako bonus a to až k hranici 4,9 procent, což je velmi solidní úroková sazba. Pro podnikatele zajímavý a dlouhodobý produkt.

Fio banka ovládla předávání Zlaté koruny 2017: má nejlepší účty a internetové bankovnictví

Fio banka získala 7 ocenění v prestižní soutěži Zlatá koruna 2017, z toho pět prvních míst. Vítězství slaví mimo jiné její osobní účet, podnikatelský účet nebo aplikace Internetbanking. Česká Fio banka získala nejvíc cen ze všech hodnocených bank. Fio banka není jen lídrem prvního klientského ratingu bank GEEN Vstřícná banka, kde je dlouhodobě neúspěšnější bankou, ale boduje i v dalších soutěžích, v tomto případě ve Zlaté koruně. Její produkty tak obsadily přední místa. Fio banka tak dokazuje, že je skutečně silně inovativní a proklientsky zaměřenou bankou. Z pohledu kvality produktů může být dokonce bankou nejúspěšnější.

Miroslav Škvára
Peter Michajlov
Petr Kučera

Celkově nabídka Fio banky zůstává na vysoké úrovni, hlavně pokud jde o dostupnost základních služeb za rozumnou cenu (většinou bez poplatku).

Obsadila 3. místo v průzkumu společnosti KMPG jako značka (firma), kterou Češi nejvíce milují – porazila i firmy z jiných oborů.

Olga Ortová Šeflová

Fio banka připravila pro své i nové klienty – podnikatele i firmy podnikatelský kontokorent, který začíná s úrokovou sazbou 9,9 % p.a.  a s výhledem každoročního snížení až na 4,9 % p.a. V Praze otevřela Fio banka hypoteční centrum, pobočku specializovanou jen na financování bydlení. Oblíbené jsou i její platební karty s bonusovým programem. V soutěži Zlatá koruna posbírala Fio banka úctyhodných sedm ocenění. Pět jejích produktů dokonce získalo 1. místo.

Bankovní poplatky 2Q 2017 86.3
Bankovní poplatky.com

Fio banka neobhájila titul Nejvstřícnější banka a v roce 2016 skončila těsně druhá. Aktuálně žádnou strukturální změnu sazebníku banka neprezentovala.

Vzhledem k mnoha změnám sazebníku, které se ovšem netýkají retailu a základních bankovních služeb, nebudeme měnit hodnocení banky v této části.

Poté, co na počátku roku 2016 zmodernizovala Fio banka svůj sazebník a my to ohodnotili zvýšeným hodnocením, v aktuálním kvartále k žádným grafickým úpravám nedošlo. Aktuálně se sazebník rozkládá na osmi stranách. V sazebníku i nadále najdeme na relativně malém prostoru množství doprovodných a vysvětlujících textů. Ve II. čtvrtletí nemáme důvod naše hodnocení v této části měnit.

Fio banka se ve většině průzkumů umísťuje se svým běžným účtem na prvním nebo druhém místě. Nicméně v Q Reportu Scott & Rose se aktuálně pohybuje na místě čtvrtém (po přidání Banky Creditas) - roční náklady standardního klienta jsou stejné jako minule 364 Kč. Hodnocení jsme ponechali ve stejné výši.

 

Veřejnost 2Q 2017 80
Počet hvězdiček zvyšuje jen možnost investování do akcií
Jsem maximálně spokojená, byla jsem u FIA už v době, kdy bankou nebyli

Pobočky

Bankomaty