Fio banka

Fio banka

Fio banka, a.s.
Předseda představenstva a generální
ředitel: Mgr. Jan Sochor
Sídlo: V Celnici 10, 117 21 Praha 1
Tel.: 224 346 111
E-mail: fio@fio.cz, www.fio.cz

Kód banky: 2010

Infolinka: +420 224 346 800

Blokace karet: +420 224 346 777

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 1 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,32 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2017 82,7
Martina Hedvičáková

Fio banka má 770 tisíc klientů a chystá stále nové novinky.

Fio banka zrychluje běžné tuzemské platby, dorazí v den odeslání.

Fio banka umožňuje posílat některé platby bez autorizace.

Fio banka nově nabízí business karty pro podnikatele zdarma.

Petr Kučera

Také Fio banka se přidala k některým konkurentům a dobrovolně jim bez příplatku umožnila posílat tuzemské platby do jiných bank s jistotou, že je příjemce bude mít na účtu ještě ten samý pracovní den. Stačí je zadat do 12 hodin.

Zároveň oznámila, že konečně také začne vydávat kreditní karty (také v tomto případě bez poplatků).

Příjemnou novinkou je možnost posílat některé platby bez autorizace (mezi vlastními účty, na vybrané známé účty a také platby s menšími částkami). Klienti se sami mohou rozhodnout, jestli chtějí ponechat standardní autorizaci transakcí, nebo využít jednodušší verzi.

Miroslav Škvára

Velmi pozitivně hodnotím…. Fio banka má 770 tisíc klientů a chystá novinky

Fio banka zrychluje běžné tuzemské platby, dorazí v den odeslání. Mám vlastní zkušenost.

Miroslav Zeman

U Fio banky nemůžeme začít jinak než zopakovat její prvenství a zisk titulu GEEN Nejvstřícnější banka po dobu pěti let za sebou, až do roku 2016. První klientský rating bank je přitom nejkomplexnější a nejcitovanějším projektem pro objektivní hodnocení tuzemských bank.

Fio banka je v rámci nízkonákladových bank tou výraznější bankou a společně s Air Bank představuje špičku segmentu nízkonákladových bank. Banka, stejně jako Air Bank vytváří opakovaně zisk a přichází na trh pravidelně s novinkami a inovacemi, které rychle zavádí do praxe. Fio banka také pravidelně rozšiřuje svou pobočkovou síť, kdy se snaží dostat se ke svým klientům co nejblíže.

Fio je banka, která je sice nyní už střední, ale je aktivní, inovativní, je dobře vidět a také je česká. Právě na českosti postavila banka svou novou image. Banku tedy hodnotím velmi pozitivně.

S čím přišla banka ve IV. čtvrtletí 2017

Co nám přinesla koza Líza z Fio banky? Zjistili jsme že aktivita banky ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017 zůstala obdobná jako v předchozích čtvrtletích. Stejně jako v minulých kvartálech jsme tak ohodnotili některé novinky a inovace této banky. A musíme začít hned u první inovace, tedy možnost posílat platby bez autorizací. Pro někoho holá formalita. Pro tisíce lidí však osvobození od otravného vyťukávání pinů a hesel. Bezpečnost je bezesporu důležitá, ale když si máte pamatovat dvacet hesel a zapomínáte stejně jako já, pak je to spíše k otrávení. Sám klient si určí, které platby a do jaké výše nebude muset autorizovat a světe div se, banka mu v tom vyhoví. Děkujeme. I Fio si chce urvat svůj díl z klientské masy podnikatelů a tak jim nabízí různé sladkosti ve formě karet a účtů zdarma. Velmi skvělou inovací se kterou banka přichází neohroženě mezi prvními je příslib připsání plateb z Fio banky na účty u jiných bank ještě téhož dne, pokud je klient zadá do 12 hodin. To je to co lidi potřebují vědět, slyšet, přesvědčit se, že to funguje. A můžeme za to Fio bance zatleskat. Banka také dosahuje zisku, přestože je nízkonákladová a tento zisk činí za tři čtvrtletí 268 milionů korun. Obdobně jako u Sberbank, nebo Air Bank. Počet klientů dosáhl 770 tisíc. Hodnocení zvyšuji o dva body.

Fio banka umožňuje posílat některé platby bez autorizace

Rychlejší a jednodušší odesílání peněz, s touto novinkou nyní přichází česká Fio banka. Do Internetbankingu přidala možnost posílat bez nutnosti autorizace platby mezi vlastními účty, na vybrané známé účty a také platby s menšími částkami.

Fio banka opět ukázala, že je velmi inovativní bankou. Ani ve třetím čtvrtletí Fio nezahálela a představila další vylepšení. Nově tak mohou klienti posílat ve svém internetovém bankovnictví platby bez autorizace. To znamená, že platby budou zadávány a realizovány mnohem rychleji a pohodlněji. Zjednodušení plateb by však nemělo nijak snižovat bezpečnost těchto plateb. Je mnoho klientů, kteří dávají jednoduchosti a snadnosti přednost před zbytečně přehnanou bezpečností. Nápad určitě chválíme a oceňujeme.

Fio banka nově nabízí business karty pro podnikatele zdarma

Fio banka přichází s novinkou pro podnikatele - platební karty Mastercard Business nabízí bez poplatků ke každému podnikatelskému účtu. Zdarma lze získat kartu nejen pro majitele účtu, ale i pro dalšího disponenta. Novinka platí pro nové i stávající klienty.

Když jsme popisovali, že nejvýznamnějšími bankami, které se zaměřují cíleně na klientelu podnikatelů jsou ČSOB, Komerční banka a v menší míře Moneta, pak můžeme mezi tyto banky zařadit i Fio. Jedná se sice o nízkonákladovou banku, ale banku, která to s podnikateli umí. V tomto případě získají podnikatelé ke svému účtu platební kartu zdarma a bez poplatků. Pro mnoho podnikatelů zajímavá motivace.

Fio banka zrychluje běžné tuzemské platby, dorazí v den odeslání

Klienti Fio banky teď mohou posílat tuzemské platby v korunách s jistotou, že je příjemce obdrží ještě ten samý pracovní den. Stačí je zadat do 12 hodin přes Internetbanking, Smartbanking nebo osobně na pobočce. Zrychlení je bez příplatku, platby jsou i nadále úplně zdarma.

Zrychlení plateb z účtu na účet u jiné banky je stále velmi diskutované téma. Právě tento rok by mělo dojít k zavedení rychlých plateb v celém platebním systému. Prakticky by tak každá platba poslána dopoledne příslušného dne měla být připsána na účet u jiné banky ještě ten den. Fio tak v tomto případě předběhla ostatní banky a službu svým klientům garantuje zcela zdarma. Vysoce hodnotíme.

Fio banka má 770 tisíc klientů a chystá novinky

Česká Fio banka je pátou největší bankou podle počtu klientů. V současné době jich má více než 770 tisíc, což je meziroční nárůst o 19 %. Přestože stále nabízí běžné bankovní služby bez poplatků, dokáže být v zisku, ke konci září 2017 činil její zisk před zdaněním 268 milionů Kč. Chystá řadu novinek jako kreditní karty, vlastní investiční fondy nebo Android Pay.

Banka se už nemůže dočkat dosažení zásadní mety a to jednoho milionu klientů. Až této mety banka dosáhne bude to velká sláva. I dosavadní vývoj je pro banku velmi příznivý. Během skutečně několika let nasbírala banka tolik klientů, že ji to zařadilo na páté místo podle počtu klientů. Je sice pravdou, že dobou banku nedělá jen počet klientů, ale také jejich solventnost a kvalita, ale musíme velmi ocenit pokrok, kterého tato banka dosáhla. Banka je tak dobrým příkladem toho, že i banka bez poplatků může být vysoce konkurenceschopná a stabilní.

Olga Ortová Šeflová

Celkový počet klientů této středně velké banky je úctyhodný, již přesáhl 770 tis., což svědčí o velké oblíbenosti české Fio banky u klientů. Její vstřícnost je stále založena na řadě bezpoplatkových služeb, přesto je i ekonomicky úspěšná. Bez poplatků nabízí firemním klientům (vlastníkům i disponentům) i platební karty Mastercard Bussiness k podnikatelským účtům. Opuštění nutnosti autorizace plateb mezi vlastními účty a na vybrané známé účty mají některé jiné banky již zavedeno dávno, ovšem garance připsání platby na účet příjemce ten samý den, pokud je platba provedena dopoledne do 12. hod. přes internet banking, smartbanking nebo na pobočce, bez jakéhokoliv zpoplatnění je velikou konkurenční výhodou.

Bankovní poplatky 4Q 2017 86.3
Bankovní poplatky.com

Fio banka neobhájila titul Nejvstřícnější banka a v roce 2016 skončila těsně druhá. Uvidíme, jak si povede v roce 2017. Aktuálně žádnou strukturální změnu sazebníku banka neprezentovala.

Fio připravila pár drobnějších úprav. Například zvýšila příplatek za osobní podání příkazu ze 30 Kč na 50 Kč či za vklad hotovosti na přepážce provedený třetí osobou ze 70 Kč na 90 Kč. Na druhou stranu banka odstranila ze sazebníku položky jako je platba přijatá prostřednictvím účtu Fio u ČSOB (5 Kč) či zrychlenou platbu v korunách ve prospěch účtu v ČR (1,50 Kč). Vzhledem ke klidnému IV. čtvrtletí a pohybům oběma směry, nebudeme měnit hodnocení banky v této části.

Poté, co na počátku roku 2016 zmodernizovala Fio banka svůj sazebník a my to ohodnotili zvýšeným hodnocením, v aktuálním kvartále k žádným grafickým úpravám nedošlo. Aktuálně se sazebník rozkládá na osmi stranách. V sazebníku i nadále najdeme na relativně malém prostoru množství doprovodných a vysvětlujících textů. Ve IV. čtvrtletí nemáme důvod naše hodnocení v této části měnit.

Fio banka se ve většině průzkumů umísťuje se svým běžným účtem na prvním nebo druhém místě. Nicméně v Q Reportu Scott & Rose se aktuálně pohybuje na místě šestém (po přidání Banky Creditas a Hello bank! a zlepšení pozice Monety) - roční náklady standardního klienta jsou stejné jako minule 364 Kč. Hodnocení jsme ponechali ve stejné výši.


Pobočky

Bankomaty