Moneta Money Bank

Moneta Money Bank
Moneta Money Bank, a. s.
Generální ředitel: Tomáš Spurný

Vyskočilova 1422/1a, 140 28 Praha 4-Michle
Tel.: 224 441 111, 224 443 636
web: www.gemoney.cz

Kód banky: 0600

Infolinka:+420 224 444 333

Blokace karet: +420 224 443 636

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2011
Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2016 73,3
Miroslav Zeman

GE Money bank platila a platí za velmi inovativní banku. V historii tak přišla s několika zásadními produkty, které změnily charakter bankovního trhu u nás. Za připomenutí stojí refinancování půjček, které po této bance začaly nabízet téměř všechny tuzemské banky a tento produkt je stále pro klienty velmi zajímavý.

Jak jsme konstatovali už minule, její hodnocení se v našem ratingu v poslední době mírně snižuje. Ke zlepšení ale musí banka přidat především v drobné, mravenčí práci s klienty. Tam má banka totiž velmi velké rezervy a ne každý klient je s touto bankou spokojený. Mediální propagace, inovace a jiné veliké věci nic neukazují o tom, jak se banka chová na mikroúrovni ke každému ze svých klientů. Postupy banky pak nejsou vždy proklientské. A nyní k těm aktualitám.

S čím přišla banka v I. čtvrtletí 2016

GE Money Bank v roce 2015 sloučila úvěry za 11 mld. Kč. GE Money Bank byla průkopníkem refinancování půjček v České republice. Byla to právě tato banka, která zvedla vlnu zájmu o nový inovativní produkt a stála na jeho začátcích. Od té doby začaly konsolidace nabízet snad všechny banky na tuzemském trhu. GE se tak touto novou tiskovou zprávou připomněla a pochválila své úspěchy na poli refinancování úvěrů. Za rok 2015 tak banka sloučila úvěry za 11 mld. Kč.

GE Money nabídla půjčky s nejnižší splátkou na bankovním trhu. Pokud si laskavý čtenář přečte název zprávy, může dojít k okamžitému závěru, že u GE Money bude platit nejnižší splátku ať si půjčí sebevětší částku. Nejnižší splátku totiž dosáhnete nejen nejvýhodnějším úrokem a tedy podmínkami úvěru, ale také prodloužením splatnosti. Na jednu stranu sice aktuálně ušetříte na splátkách, ale v dlouhodobém horizontu zaplatíte mnohem více na úrocích. Hlavním smyslem zprávy této banky je nalákat klienty na pro klienty srozumitelný a lákavý údaj - výše měsíční splátky. V případě půjčky 100 000 korun tak slibuje GE splátku 1 517 korun měsíčně. Zda se skutečně jedná o nejnižší splátku na trhu nevím, ale v každém případě je třeba klientům sdělit, aby se neorientovali dle výše měsíční splátky, ale především dle výše a porovnání RPSN.

GE Money Bank nabízí konsolidaci online, schválí ji do několika minut. GE Money Bank nabízí konsolidaci úvěrů on-line, kterou prý schválí do několika minut. Jedna věc je nabídka a prezentace nápadu a druhá věc je reálné fungování celé věci. Nejeden klient byl často zklamán, že to co se prezentovalo pak ve skutečnosti nefungovalo tak jak bylo slibováno. I zde je zřejmé, že se tato v podstatě zajímavá možnost nebude týkat každého, což by měla zpráva velmi zřetelně reflektovat. Je mnoho lidí, kteří nebudou mít při schvalování úspěch, resp. budou nuceni navštívit pobočku pro odstranění pochybností při schvalování úvěru. Tito lidé se pak mohou cítit zklamáni.

Pochválit můžeme GE Money za způsob podpory charitativních projektů a osob se zdravotním postižením. Členové organizace GE Volunteers se v loňském roce 2015 zúčastnili více než dvou set dobrovolnických akcí. Do projektů zaměřených na pomoc dětem, znevýhodněným občanům, seniorům i životnímu prostředí. GE Money Bank se také snaží o zvýšení finanční gramotnosti na základních a mateřských školách – projektem Rozumíme penězům vloni prošlo 132 škol, od jeho začátku v roce 2006 pak přes 26 tisíc dětí.

Ani GE Money nechtěla zůstat pozadu v oblasti úroků k hypotečním úvěrům a tak v únoru snížila úrok na 1,88 procenta.

Banka aktuálně bude měnit vlastníka i svůj název. Jsme zvědaví jak se tato věc projeví na službách a dalších krocích této banky.

Martina Hedvičáková

GE Money Bank spouští nově Konsolidaci půjček online. Patří tak mezi tři české banky, které ji posoudí online. O schválení Konsolidace půjček se klienti dozvědí během několika minut. Zájemci o sloučení úvěrů online ušetří čas i peníze. Žádost o konsolidaci online je bez poplatku za poskytnutí úvěru.

GE Money Bank nabízí do konce dubna hypotéku s úrokem 1,88 %

Klienti, kteří si od 15. února do 15. května sjednají Expres půjčku u GE Money Bank, budou každý měsíc splácet méně než klienti ostatních českých bank. Mají totiž možnost získat nejnižší splátku na bankovním trhu. Tato nabídka platí pro všechny úvěry v rozmezí 20 000 až 800 000 Kč sjednané na maximální dobu splatnosti. 

___________________________________

První čtvrtletí bylo ve znamení refinancování úvěrů a hypoték a získání co nejvyššího počtu nových klientů. K tomu i banky uzpůsobovaly svoji úrokovou míru u daných produktů. Bohužel u spořících účtů se úroky také snižovaly.

Dalším trendem pokračující z minulého roku je orientace na mobilní aplikace pro chytré telefony, které se banky snaží inovovat a modernizovat. Také většina z nich již nabízí podporu pro všechny tři nejvyužívanější mobilní platformy.

 

 

Změny v poplatcích u jednotlivých produktech a služeb bank

 

Nejvíce změn v sazebnících jednotlivých bank zaznamenala v I. čtvrtletí 2016 Česká spořitelna. Od Nového roku nelze v rámci Osobního účtu České spořitelny II a Osobního konta České spořitelny sjednat telefonní tarif s cenou 749 Kč (bonifikace 200 Kč) a tarif s cenou 349 Kč (bonifikace 90 Kč). Od února mají klienti vedení Osobního účtu České spořitelny II - program Za důvěru zdarma, pokud klient splní 3 požadované podmínky. Navíc Česká spořitelna 1. března doplnila do podmínek pro vedení Osobního účtu České spořitelny II v rámci programu Za důvěru podmínku „jednoho aktivně využívaného produktu“ o další produkt. Stejným způsobem byly doplněny podmínky služby Moje zdravé finance (sjednané od 1. 2. 2016).

FIO banka změnila názvy platebních karet: Maestro PayPass mění na Maestro Contactless, MasterCard Debit PayPass na MasterCard Debit Contactless, MasterCard Standard PayPass na MasterCard Standard Contactless.

Banka začíná vydávat novou Fio NFC kartu v mobilu, která je za 19 Kč měsíčně, přičemž poplatek není účtován v případě, kdy součet vyúčtovaných transakcí uskutečněných příslušnou NFC kartou za daný měsíc překročí 4 000 Kč.

V příštím čtvrtletí se můžeme těšit na mNálepku od mBank, která sice bude jednorázově zpoplatněna 79 Kč, ale ulehčí klientům platby.

Olga Ortová Šeflová

GE Money Bank se dlouhodobě věnuje zemědělskému sektoru, je ochotna financovat zemědělskou techniku až do 100% investičního záměru, je ochotna zemědělcům nastavit individuální splátkový kalendář a odměnit je výraznou částkou (až 190 000 Kč) za řádné splácení. GE MB profinancovala v uplynulém roce přes 11 mld. Kč prostřednictvím konsolidačních půjček a získala tak 20% podíl na českém trhu. Nově nabízí tuto Konsolidaci půjček online. U Expres půjček nabízí nejvýhodnější splátky při nejdelší splatnosti, a to v dostatečném rozsahu výše úvěru od 20 000 Kč až do 800 000 Kč. GE MB také snížila úrokové sazby u 3 a 5letých fixací hypotečních úvěrů, i když ne o tolik jako jiné banky. Za to však nenutí klienty uzavřít pojištění schopnosti splácet a neúčtuje žádné poplatky za zpracování úvěru. Tato banka pořádá řadu dobrovolnických akcí zaměřených na pomoc znevýhodněným občanům, dětem a seniorům, věnuje se životnímu prostředí a zvyšování finanční gramotnosti ve školách a školkách v projektu Rozumíme penězům.

Bedřich Danda
Peter Michajlov

Jsem si jist, že v rámci GE Money byla v prvním kvartálu obrovská část vnitřní energie a kapacity věnována úkolům kolem prodeje/neprodeje banky, resp. kolem její další budoucnosti. GE disponuje špičkovým „půjčkovým“ know how, je benchmarkovou bankou v této oblasti a těžko jí něco vytknout. Oceňuji propracovaný systém konsolidací půjček a z toho logicky plynoucí obchodní úspěch, po delší době agresivnejší úrokovu strategii u hypoték a obecně i jasnější a jasněji identifikovatelnou marketingovou komunikaci – snad případným rebrandingem tato oblast neutrpí po vzoru třeba Expobank. Historicky je také respektovaný partner u financování zemědělských investic. GE přeji, až již konečně najde svojí novou a ideálně dlouhodobou identitu a strategii a „nadechne“ se k další inovační a produktové expanzi. A nemůžu nezmínit detail, který mě na GE baví už roky – Internet banka J tedy ne „internetová banka“, ne „internetové bankovnictví“ nebo čistě anglický „internet banking“, ale krásná česko-anglická kombinace Internet banka. Ta doufám zůstane J

Bankovní poplatky 1Q 2016 70
Bankovní poplatky.com

Jedna z nejaktivnějších bank v poslední době. Aktuálně byl ale klid, tudíž po minulém snížení, nemáme důvod hodnocení v této části měnit. Samozřejmě významnou změnou je nový název banky (MONETA) a nabídka jejich akcií na pražské burze.

Z důvodu klidného prvního kvartálu roku 2016 neměníme hodnocení ani v této části.

Banka změnila logiku rozvrstvení sazebníku. Od 1. 1. 2014 je již sazebník k dispozici nikoliv celý v jednom souboru, ale je rozdělen podle druhů služeb (hypotéky, spotřebitelské úvěry, kreditní karty, platební styk atd.). Klient tak musí mezi jednotlivými pdf soubory proklikávat, což je podle nás cesta zpátky. Na druhé straně opakovaně kvitujeme, že veškeré chystané změny (tzv. Změnový list), banka vždy prezentuje ve zvláštním souboru v pdf formátu, který je dostupný v sekci přímo u nové verze sazebníku, kde si klient může najít všechny změny, jakých kapitol a služeb se týkají a především srovnání s původní cenou dané služby.

Postavení banky se v Q Reportu Scott & Rose tentokrát nezměnilo. Standardní klient zaplatí 1.245 Kč a aktivní klient pak 5.805 Kč ročně. Z tohoto důvodu neměníme naše hodnocení z minula.

 

Veřejnost 1Q 2016 44.7
Kvalitní, inovativní banka s rozsáhlou pobočkovou a bankomatovou sítí a věrnostním programem.

Sazebníky

Image result for moneta pobočkyImage result for moneta pobočkyImage result for moneta sídlo


Pobočky

Bankomaty


Tiskové zprávy Moneta Money Bank