Moneta Money Bank

Moneta Money Bank
Moneta Money Bank, a. s.
Generální ředitel: Tomáš Spurný

Vyskočilova 1422/1a, 140 28 Praha 4-Michle
Tel.: 224 441 111, 224 443 636
web: www.gemoney.cz

Kód banky: 0600

Infolinka:+420 224 444 333

Blokace karet: +420 224 443 636

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2011
Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2016 71,5
Miroslav Zeman

Monetu Money Bank, dříve GE Money Bank už hodnotíme pod tímto jejím novým názvem, který přijala 1. května 2016.

Moneta Money Bank platila a platí za velmi inovativní banku. V historii tak přišla s několika zásadními produkty, které změnily charakter bankovního trhu u nás. Za připomenutí stojí refinancování půjček, které po této bance začaly nabízet téměř všechny tuzemské banky a tento produkt je stále pro klienty velmi zajímavý. Banka se však nyní stále nově hledá a snaží se nějakým způsobem profilovat, což se jí zatím ne úplně dobře daří. Aktivita banka také v porovnání s minulými roky poměrně poklesla. Banka však do budoucna stále velký potenciál, na němž může stavět.

Jak jsme konstatovali už minule, její hodnocení se v našem ratingu v poslední době mírně snižuje. Ke zlepšení ale musí banka přidat především v drobné, mravenčí práci s klienty. Tam má banka totiž velmi velké rezervy a ne každý klient je s touto bankou spokojený. Mediální propagace, inovace a jiné veliké věci nic neukazují o tom, jak se banka chová na mikroúrovni ke každému ze svých klientů. Postupy banky pak nejsou vždy proklientské. A nyní k těm aktualitám.

S čím přišla banka v IV. čtvrtletí 2016

Moneta se pochlubila s nabídkou půjčky s nejnižší měsíční splátkou na bankovním trhu. Nabídka platí pro půjčky nad 100 000 Kč uzavřené na nejdelší dobu splatnosti. Revolvingová půjčka Expres Plus je flexibilní a může posloužit také jako rezerva. Je ji totiž možné čerpat opakovaně bez potřeby dalšího schvalování. Stejně tak je možné půjčku kdykoliv bez poplatku splatit. Půjčka tak má charakter kreditní karty, kterou je možné opakovaně využívat a splácet. Nejzajímavější na tom všem jsou ale následující parametry půjčky, které se krčí kdesi v závěru zprávy.  Roční úroková sazba 11,3 %, poplatek za poskytnutí úvěru 1 295 Kč, jeden poplatek za čerpání úvěru 89 Kč, RPSN 12,28 %, celková částka splatná spotřebitelem 168 177 Kč, při půjčce sto tisíc korun. I zde musíme připomenout, že nejnižší splátka na trhu, nemusí být nejvýhodnější půjčka s nejnižším RPSN na trhu. Nejnižší splátku totiž hravě docílíme delší dobou splatnosti. Amen.

Moneta Money Bank: MONETA Money Bank byla zařazena do českého indexu MSCI

A máme tu typický příklad zbytečné a zbytečně komplikované zprávy, které nikdo normální nemůže absolutně vůbec rozumět. Nejlepší bude citovat: „MONETA Money Bank, přední česká retailová banka, rostoucí i v segmentu malých a středních podniků (SME), byla zařazena do českého indexu MSCI na základě listopadové pololetní revize indexu. Banka se tak stala čtvrtou složkou českého MSCI indexu, který je součástí amerického indexu měřícího výkonnost trhu s cennými papíry v dané zemi a zároveň tvoří část MSCI indexu Rozvíjejících se trhů. Ten považuje mnoho mezinárodních investorů za benchmark pro daný region.“

Přiznejte se, do takto koncipované zprávě rozumí a koho to vůbec zajímá? Rekapitulujme „index MSCI, benchmark, revize indexu“. Tahle zpráva asi není pro lidi, ale proč jí tedy Moneta rozesílá? I komplikované věci se dají napsat srozumitelným a lidským způsobem.

Moneta Money Bank: Předposlední víkend v listopadu nakoupí klienti MONETA Money Bank u partnerů bene+ s 15% slevou

To jsou hurá akce, které mohou být oblíbené u některých klientů, ale spíše se tím snaží banka zviditelnit a přijít s něčím rádoby novým. Takových akcí se dá vymyslet nepočítaně. Přínos pro klienta spíše nulový. Kolik klientů si bude hlídat a má na to čas, kdy platí zrovna nějaká slevová či marketingová akce, aby si šli nakoupit přesně v daný den, přímo do prodejny partnera Bene+ a tam utratit dostatečně vysokou částku, aby to vůbec mělo smysl? To už by člověk opravdu nic jiného nedělal. Myslím si, že tak klienti této banky ušetří spíše jen náhodou a jen někteří. Jinak jako podpora prodeje či používání platební karty mi tento způsob propagace či odměňování nepřipadá příliš vhodný, ale třeba má banka jiný názor a jiné zkušenosti.

Moneta Money Bank: Velký pokrok v úvěrech pro retail, podnikatele a SME / Navýšení plánované dividendy za rok 2016 odráží důvěru vedení ve splnění cílů

Banka v podstatě v této zprávě oznámila, že se jí snížil zisk z 3,5 na 3,2 miliardy korun za první tři čtvrtletí roku 2016. Zajímavý je popis důvodů. Důvodem poklesu zisku banky byly konkurenční tlaky.:) To samotné odůvodnění je velmi úsměvné. Která z bank na kterémkoliv trhu nečelí konkurenčním tlakům? Kdyby konkurenční tlaky měly být důvodem pro automatický pokles zisku, už by žádná z tuzemských či zahraničních bank už dávno žádný zisk neměla. Pochopím, že bance klesl objem poskytovaných úvěrů, snížil se výnos z poplatků, zaznamenala ztráty z prodeje dluhopisů apod. ale odůvodnit pokles zisku z důvodu konkurenčních tlaků je skutečně unikátní. Protože Moneta Money Bank nikdy do vesmíru neodletí, bude i v budoucnu působit na našem trhu a tedy čelit konkurenčním tlakům. Uvedené vysvětlení by pak mohlo vést k domněnce, že banka už s růstem zisku nikdy nepočítá.

Moneta Money Bank: Aplikace mobilního bankovnictví Smart Banka přidává další pokročilé funkce

Moneta Money Bank se snaží inovovat a vylepšovat své služby a produkty, nicméně mám dojem, že se aktivita banky v průběhu roku dosti snížila a Moneta teď řeší spíše jiné věci, hlavně smysl a cíl svého dalšího působení, stejně jako nejvhodnější obchodní politiku. Aktuálně banka představila novinky ve svém mobilním bankovnictví Smart Banka. Velkou výhodou nových změn je i to, že je pomohli připravovat a navrhovat přímo klienti banky. I díky lepší přehlednosti služby klienti najdou mapu smluvních partnerů – obchodníků Bene+, kde při platbě kartou získávají klienti banky různé bonusy. Současně mají klienti a uživatelé služby mnohem lepší přehled o čerpání svých odměna bonusů. O dalších novinkách se dočtete v příslušné tiskové zprávě banky.

Olga Ortová Šeflová

Monetě Money Bank se daří v retailovém úvěrování. Moneta MB rozšiřuje prodejní kapacity u hypotečního úvěrování a rozšiřuje spolupráci s externími poradci a zprostředkovateli, což ji, spolu s atraktivními obchodními podmínkami, přineslo nárůst hypotečních úvěrů o úctyhodných 45%, u spotřebitelských úvěrů o 27% (půjček na nákup automobilu o 32%). U dlouhodobých půjček nad 100 tis. Kč nabízí atraktivní úrokovou sazbu, revolvingová půjčka Expres Plus umožňuje čerpat klientům úvěr opakovaně, bez nutnosti znovuschvalování. Banka se stále věnuje vývoji mobilního bankovnictví. Do aplikace Smart Banka přidává další pokročilé funkce (např. mapa partnerů věrnostního programu bene+), čímž patří mezi atraktivní mobilní banky na českém bankovním trhu.

Markéta Grušáková
Martina Hedvičáková

MONETA Money Bank přichází s nabídkou půjčky s nejnižší měsíční splátkou na bankovním trhu. Nabídka platí pro půjčky nad 100 000 Kč uzavřené na nejdelší dobu splatnosti. Revolvingová půjčka Expres Plus je flexibilní a může posloužit také jako rezerva. Je ji totiž možné čerpat opakovaně bez potřeby dalšího schvalování. Stejně tak je možné půjčku kdykoliv bez poplatku splatit.

MONETA Money Bank přidává další pokročilé funkce do aplikace pro mobilní bankovnictví: získá například přehled odměn a mapu s partnery věrnostního programu bene+.

Silný růst o 29 % v nových objemech v retailovém bankovnictví, a to díky růstu nových objemů spotřebitelských úvěrů o 27 %, nových hypoték o 45 % a nových půjček na koupi vozidel o 32 %; podpořený navýšením prodejních kapacit pro oblast hypotečních úvěrů a rozšířením spolupráce se zprostředkovateli a dealery.

Petr Kučera

Na podzim o ní nebylo moc slyšet, drží si však úroveň z doby, kdy fungovala jako GE.

Bankovní poplatky 4Q 2016 70
Bankovní poplatky.com

Jedna z nejaktivnějších bank v poslední době. Aktuálně byl ale klid, tudíž nemáme důvod hodnocení v této části měnit. Samozřejmě významnou změnou je nový název banky (MONETA) a nabídka jejich akcií na pražské burze. Hodnocení tentokrát neměníme.

Z důvodu klidného IV. čtvrtletí 2016 neměníme hodnocení ani v této části, jakkoliv pár poplatkových změn jsme zaznamenali – například banka přestala vybírat poplatek za předčasné splacení celé jistiny nebo její části u spotřebitelských splátkových úvěrů sjednaných od 10. října 2016.

Sazebník banky je k dispozici nikoliv celý v jednom souboru, ale je rozdělen podle druhů služeb (hypotéky, spotřebitelské úvěry, kreditní karty, platební styk atd.). Klient tak musí mezi jednotlivými pdf soubory proklikávat, což je podle nás cesta zpátky. Na druhé straně opakovaně kvitujeme, že veškeré chystané změny (tzv. Změnový list), banka vždy prezentuje ve zvláštním souboru v pdf formátu, který je dostupný v sekci přímo u nové verze sazebníku, kde si klient může najít všechny změny, jakých kapitol a služeb se týkají a především srovnání s původní cenou dané služby.

Postavení banky v Q Reportu Scott & Rose se ani tentokrát nezměnilo. Standardní klient zaplatí 1.245 Kč a aktivní klient pak 5.805 Kč ročně. Z tohoto důvodu neměníme naše hodnocení z minula.

Veřejnost 4Q 2016 59
Maximální spokojenost s bankou, jejími produkty, službami, kvalifikovaným personálem a úžasným kocourem Tomiem.
OK

Sazebníky

Image result for moneta pobočkyImage result for moneta pobočkyImage result for moneta sídlo


Pobočky

Bankomaty


Tiskové zprávy Moneta Money Bank