Komerční banka

Komerční banka
Komerční banka, a. s.
Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel

Na Příkopě 33, č. p. 969, 114 07 Praha 1
Tel.: 222 432 111
E.mail: mojebanka@kb.cz, www.kb.cz

Kód banky: 0100

Infolinka:+420 800 521 521

Blokace karet: +420 955 512 230

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 14,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 6,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

1. čtvrtletí
2013
1. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2011
1. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2010 69,2
Bedřich Danda

Komerční banka zprovoznila investiční kalkulačkou na svých stránkách, která může být jak pro běžné klienty banky, tak pro podnikatele velmi užitečná. Kalkulačka ukáže klientům jak investovat své finanční prostředky, jakým způsobem a jak se vyhnout případným rizikům při investování.  

 

Komerční banka také přišla s poměrně zajímavým zlevněním hypoték, kdy se snaží o rozhýbání trhu s touto komoditou. To může být pozitivní zpráva pro podnikatele ve stavebnictví a realitách.

Dalibor Z. Chvátal

I Komerční banka se chovala přátelsky ke svým klientům postiženým povodněmi, zvýhodněné úvěry nebo naopak výběr z termínovaného vkladu bez sankce patří mezi klientsky odpovědné chování banky. Své výroči oslavila potichu platinová kreditka MasterCard s vynikajícími parametry, kterou KB nabízí jako jediná a ukazuje tak, že se umí kvalitně postarat o bonitní zákazníky. Už jsme si zvykli, že úrokové sazby se vždy uvádějí „od“, ale v případě Komerční banky do června akční sazba „od 8 % p.a.“ byla dostižná ve spodní hranici pro velkou skupinu klientů a navíc bez poplatků za vedení úvěrového účtu. To je hodně dobrá nabídka. Potěšilo mě i prodloužení platnosti certifikátu v internetovém bankovnictví (IB) z jednoho na dva roky, navíc certifikát KB uznávají i některé organizace státní sféry. Mezi novinky patří možnost zvolit si v IB přesné datum schůzky se svým bankovním poradcem a přijít najisto do své pobočky bez nutnosti čekat. Červencové zdražení KB je spíše kosmetické.

Eva Poláchová

I KB zlevnila hypotéky, jde o obecný trend a i KB se snaží využít tržní situace. Je ale pomalejší než konkurence. Pozitivní je, že KB patří k bankám, které umí reagovat na aktuální situaci – dočasně snížila úroky či poplatky některých služeb - postižení povodněmi mohou například bez sankce předčasně vypovědět termínované vklady a spořicí účty, mohou požádat o individuální splátkový kalendář na již čerpané úvěry nebo čerpat nový Povodňový úvěr za zvýhodněných podmínek. Do konce června je možné využít akční nabídku a získat Optimální půjčku s  úrokem od 8 % p. a. Půjčka, která je určena ke konsolidaci úvěrů, je v rámci nabídky navíc zcela bez poplatků.  Optimální půjčka Komerční banky byla oceněna v  soutěži Banka roku, kde získala první místo v kategorii Úvěr roku 2009. Banka uvádí, že je to produkt k prevenci před problémy se splácením. Včetně pojištění schopnosti splácet a možností předčasného splacení.

Dále banka zavedla Spořící konto Bonus, ale těžko se zjišťuje, zda je podmínkou mít účet u KB, tuto informaci nelze vyhledat a klient se to dozví na lince – samotné konto patří k těm průměrným. Základní sazba je 1% a bonus 0,5%. Bonus je vyplacen jednou za půl roku a je počítán z nejnižšího zůstatku na účtu za předcházejícího půl roku. Min. vklad 5 tis. Kč. Vedení zdarma jako odměna klientům za věrnost. Novinkou je investiční kalkulačka na stránkách KB, která navrhne rozložení investic do produktů KB podle investičního profilu. Spočítá celkové prostředky za zadanou dobu uložení v KB včetně daňových úspor.

Otakar Schlossberger

Portfolio nabízených produktů je opravdu velmi široká. Také ve II. čtvrtletí banka pokračovala v reklamních šotech v TV, ale také v tisku a na reklamních tabulích ve vazbě na poskytování hypotéčních úvěrů (hypotéka bez obav).

 

Banka nabízí celou řadu komunikačních kanálů, od kamenných poboček, přes telefon či internet nebo homebanking. V tomto ohledu lze banku považovat za vstřícnou. Konstrukce některých materiál pro klienty je však poněkud složitější. Jde např. o sazebník. Opět některé položky považuji za minimálně „nadsazené“ obdobně jako u konkurence (v tomto banky asi „opisují“ jedna od druhé) – opět položka za došlou platbu či příplatek za expresní platbu do mezibankovního platebního styku. Banka klientům, kteří používají internetové bankovnictví, přislíbila, že bude platební styk zpracovávat tak, aby položky z mezibankovního platebního styku zpracovávala co nejrychleji.

 

Banka dbá na zvýšenou bezpečnost svých elektronických komunikačních kanálů, klient si může nalézt celkem bez problémů hospodářské výsledky banky a její ekonomické postavení. Banka je dlouhodobě známá tím, že se hlásí ke společenské odpovědnosti a podílí se na celé řadě velmi významných sponzorských akcích, jak v oblasti sociální politiky, tak v oblasti kultury, příp. i sportu.

 

Proto lze banku hodnotit tak, jak je uvedeno výše.

 

Miroslav Zeman

Komerční banka patří, z hlediska počtu změn a opatření, spíše k aktivnějším bankám. Na úvod shrnu, že banka zlepšila své hospodaření, podpořila úlevami a opatřeními občany postižené povodněmi, přinesla nové zajímavé produkty, přišla s novou investiční kalkulačkou a snížila úrokové sazby z hypoték.

Banka oznámila zvýšení zisku a tedy i své finanční stability v prvním čtvrtletí. Její zisk byly vyšší o celých 13 procent. Pro klienty je tato zpráva velice pozitivní a svědčí o tom, že finanční stav jejich banky je na dobré úrovni.

Pozitivně je nutné hodnotit také účast Komerční banky na programu podpory občanů postižených povodněmi. Postižení tak mohli bez sankcí využít finančních prostředky na spořicích účtech a z takto získaných prostředků financovat nápravy povodňových škod. Stejně tak mohli využít tito lidé i zvýhodněné splátkové kalendáře u svých půjček či odklad splátek.

Komerční banka se také pochlubila novou aplikací na svých stránkách, tedy investiční kalkulačkou. Tato aplikace má za cíl snadným a přehledným způsobem dát klientům vodítko jak a v jaké míře investovat své finanční prostředky a má pomoci klientům vyhnout se chybám, které v souvislosti s investováním a spořením nejčastěji dělají.

Na konci března zlevnila Komerční banka hypotéky, kdy jejich úroková sazba zůstala na 4,65 %. Dlužno říci, že ani tato sazba ani po snížení nebyla žádné terno. Na konci dubna došlo k dalšímu snížení úrokových sazeb u hypoték na 4,45 %. Snížení úrokových sazeb u tohoto významného produktu přispívá k pozitivnějšímu hodnocení banky.  Nutno uvést, že se snížením úroků u hypoték přišly i konkurenční banky.

Velmi originálním a pozitivním počinem bylo otevření pobočky banky specializující se na cizince. Dle informací banky už služeb pobočky využívá více než 800 cizinců.

Bankovní poplatky 2Q 2010 61.3
Bankovní poplatky.com

Struktura bankovních poplatků jedné z největších tuzemských bank se od posledního hodnocení nezměnila. V posledním roce příjemně překvapila, když loni zrušila poplatek za nadměrný vklad (pro fyzické osoby). Naopak nepříjemně letos, kdy od 1. února zavedla poplatku za zjištění zůstatku přes bankomaty.

Další z bank, která připravila řadu poplatkových změn od 1. července. Změny se ovšem budou týkat spíše firemních účtů. Po zavedení nepopulárního poplatku za zjištění zůstatku přes bankomaty vlastní banky v I. čtvrtletí, bylo II. čtvrtletí víceméně poplatkově klidné. KB zlevnila hypotéky a především reagovala na povodně a připravila speciální nabídku pro občany, kteří byli povodněmi postižené – například odpuštění poplatku za zpracování úvěru či za jeho správu, možnost předčasného výběru termínovaných vkladů bez poplatků a sankcí nebo bezpoplatková úprava splátkového kalendáře.

Sazebník i nadále patří mezi nejpřehlednější na českém trhu. Lze konstatovat, že by se jedna centrální přehledná tabulka, kde klient najde různé druhy balíčkových účtů a v posledním sloupci pak cenu za službu mimo balíček, mohla stát dobrým základem a inspirací i pro ostatní banky.

V Bankovní ročence Scott & Rose nedošlo k žádným pohybům. Ke korunovým pohybům došlo u všech druhů účtu a to vždy směrem dolů. Nicméně pohyby nejsou natolik významné, aby to změnilo hodnocení za toto čtvrtletí.

Veřejnost 2Q 2010 53.5
Zdena Dzvoníková
Ala Marti

S KB jsem velice spokojena, ocenuji hlavne vysoce profesionalni pristup a produkty ktere mi vyhovuji. Navic v KB vyresim nejen bankovni zalezitosti ale i investice a pojisteni pro rodinu. Cela rodina je KB pozitivni :)

Kamila Damaská
Eliška Sládková
Lucie Trnečková

Šílené poplatky za blbosti.. Jinak dobré akce k nalákání mladých :)

Radek Klouda
Klára Zemanová
Jitka Čechovská
Kristýna Drsová
Marek Kolář

Sazebníky

Image result for kb pobočkyImage result for kb pobočkyImage result for kb pobočky

 

 


Pobočky

Bankomaty