Komerční banka

Komerční banka
Komerční banka, a. s.
Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel

Na Příkopě 33, č. p. 969, 114 07 Praha 1
Tel.: 222 432 111
E.mail: mojebanka@kb.cz, www.kb.cz

Kód banky: 0100

Infolinka:+420 800 521 521

Blokace karet: +420 955 512 230

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 14,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 6,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

1. čtvrtletí
2013
1. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2011
1. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2015 73,1
Miroslav Zeman

Komerční banka je banka se zajímavým image. Jedná se o velkou banku, kterou její klienti vnímají jako takový nadstandard. Není to \"jen\" spořitelna, je to prostě \"komerční\". A banka na této vlně a image docela dobře funguje a prezentuje se.

Komerční banka také vyčnívá mezi velkými bankami jako banka s nejrozumnější a nejvíce vstřícnou poplatkovou politikou. Nejlépe z velkých bank se tak umisťuje v hodnocení kategorie výše poplatků a přehlednosti a férovosti sazebníků.

Když se povede a je dobře řízená pobočka, dokážou zaměstnanci banky přinést klientovi výrazně nadstandardní přístup a výhody. Ačkoliv je tedy Komerční banka masovou, velkou bankou, dokáže, když chce, dobře pracovat i individuálními přáními či problémy svých klientů.

Komerční banku musíme také připomenou v souvislosti s naším projektem hodnocení bank GEEN Vstřícná banka. Komerčka je v našem hodnocení nejúspěšnější z největších bank. Stala se dokonce vítězem jednoho z hodnocených čtvrtletí.

S čím přišla Komerční banka ve druhém čtvrtletí roku 2015:

Banka se spojila s Národní galerií a financuje vstupné pro děti do 18 a studenty do 26 let do stálé expozice Národní galerie. Jedná se o velmi záslužný kulturní počin za který lze Komerční bance zatleskat. Děti ze škol, studenti i chudší děti tak mají možnost seznámit se s hodnotami, které by jinak nemohly na vlastní oči vidět.

Komerční banka prodloužila spolupráci s Asociací soukromého zemědělství, což umožní bance dále získávat cenné a potřebné informace k co nejlepšímu nastavení svých produktů a úvěrů určených pro financování zemědělců a farmářů.

Banka také oznámila, že opět nabídne klientům program EIF (Evropský investiční fond) pro financování inovací a jejich zavádění do praxe v objemu 4,2 miliardy korun. Tento projekt pomůže malým a středně velkým podnikatelům realizovat své nápady a inovace ve výrobě a umisťovat je na trhu. V souvislosti s podporou podnikání a podnikatelů spustila banka také projekt \"Nastartujte se\", který pomáhá s rozjezdem podnikání začínajícím podnikatelům.

V oblasti bezpečnosti byla rovněž Komerční banka aktivní a přinesla svým klientům bezplatnou možnost aplikace IBM, jako ochranu před napadením počítače a zneužití přístupových údajů do internetového bankovnictví a dalších aplikací.

Banka se ve druhém čtvrtletí také pochlubila, že je první bankou v České republice, která umožňuje svým klientům využívat SEPA inkaso, tedy banka nyní svým klientům umožňuje odesílat i přijímat platby prostřednictvím SEPA inkasa z jednoho eurového účtu napříč Evropou do/ze zemí, které podporují SEPA inkaso.

Komerční banka zaznamenala i další úspěch. Jako jedné z mála větších bank jí totiž vzrostl počet klientů o 2 procenta. Dosud se velké banky potýkají spíše s odlivem klientů k nízkonákladovým bankám.

V průběhu druhého čtvrtletí banka představila jednostránkové sazebníky pro občany i podnikatele. Tyto sazebníky se základními a nejpoužívanějšími bankovními úkony a službami přinášejí občanům a podnikatelům rychlý přehled o cenách nejdůležitějších produktů banky. Za tuto novinku banku musím velmi pochválit.

Komerční banka podpořila prostřednictvím zvýhodněného financování i firmy, které zaměstnají mladé lidi do třiceti let. Společně s EIB nabízí těmto společnostem zvýhodněné financování v objemu téměř dvě miliardy korun. Úroková sazba je nižší o 0,3 % v porovnání s tržním úrokem. Zvýhodněné financování lze kombinovat s evropskými dotacemi.

V červnu banka spustila možnost vybírat bez poplatku přímo z účtu částky v cizí měně. Bez poplatku byly nejen výběry, ale také vklady na účet. To klientům banky výrazným způsobem ulehčilo a ušetřilo starosti se zajištěním výměny cizích měn.

Petr Kučera

Jediná banka, která běžným klientům z řad občanů účtuje vítězný poplatek z nejnovějšího ročníku soutěže o nejabsurdnější poplatek. Měsíční výpis z účtu v elektronické podobě sice poskytuje zdarma, ale při týdenní frekvenci chce 40 korun měsíčně. Pokud klient vyžaduje výpis po každém dni, v němž dojde k pohybu na účtu, zaplatí Komerční bance 200 korun.

Markéta Grušáková

Komerční banka ve druhém čtvrtletí poměrně výrazně participovala na různých evropských projektech. Jedná se například o smlouvu mezi leasingovou společností Société Générale Equipment Finance v České republice a Rozvojovou bankou Rady Evropy (CEB) na podporu financování INVESTIC malých a středních podniků, měst a obcí. Celkově má velmi zajímavé programy pro malé a střední podnikatele. Nabízí také firemním klientům úvěr EuroInovace s výhodnějšími parametry, prostřednictvím nově uzavřeného kontraktu s Evropským investičním fondem (EIF). 

Miroslav Škvára
Otakar Schlossberger

Komerční banka nepatří mezi nejlevnější banky, ale její sazebník dostupný na internetu je strukturován a je po rozkliknutí celkem přehledný. Osobně bych řekl, že nepatří mezi agresivní banky, ale to neznamená, že je to chyba. Jako jiné banky, i ona operuje příznivými sazbami z úvěrů, zejména pro spotřebitele a na bydlení. Je však otázkou, zda takto prezentované sazby jsou skutečně reálně dosažitelné. Banka se snaží „nalákat“ současné i nové klienty na program „moje odměny“. Podle mého názoru jsou koncipovány moc složitě.

KB byla také označena ČNB jako systémově významná finanční instituce se všemi atributy, které byly uvedeny výše u ČS, a. s.

Společenská angažovanost banky je rozsáhlá, a to nejen potřebný, ale také vůči kultuře a sportu a vzdělávání. 

Bankovní poplatky 2Q 2015 71.3
Bankovní poplatky.com

Komerční banka dlouhodobě patří mezi aktivní banky, pokud jde o poplatkové změny, ale i o novinky v sazebníku. Vzhledem k tomu, že nedošlo ke strukturálním změnám, nebudeme v této části hodnocení měnit.

KB sjednocuje cenu jednorázové odchozí platby přes služby elektronického bankovnictví vyjma Expresní linky KB na jednotných 6 Kč bez ohledu na to, zda je to platba do KB, nebo do jiné banky (v rámci banky dříve 4 Kč). Platby, které jsou v rámci balíčku zdarma, zůstávají nadále zdarma. Banka zvyšuje cenu výběru na pokladně pobočky na 75 Kč (dříve 60 Kč).

Sazebník banky se díky změně konceptu ještě více zjednodušil a zredukoval a tak i nadále obhajuje pozici jednoho z nejpřehlednějších ceníků na českém trhu. Zejména je třeba podtrhnout uvádění ceny mimo balíček v jedné tabulce či tipy u každé kapitoly. Banka mimochodem nabízí oba koncepty pohledu na sazebník. Jeden soubor v pdf formátu ke stažení, kde je všechno na jednom místě a pak sazebník rozčleněn do jednotlivých kapitol (depozitní produkty, karty, platební styk, úvěry atd.), kde si klient může hledat jednotlivé služby a mezi kapitolami si přeskakovat. Hodnocení proto ponecháváme na stejné vysoké úrovni.

V Q Reportu Scott & Rose došlo díky poplatkovým změnám k mírným posunům. Standardní klient nově zaplatí 2.115 Kč (dříve 2.015 Kč) ročně a aktivní klient pak vysokých 7.934 Kč (před tím 7.534 Kč). Hodnocení v této části zatím měnit nebudeme.

Veřejnost 2Q 2015 61.4
tlustá byrokratická banka, kde pořád musí tisknout něco na papíř.
Banka se hodně zlepšuje!

Sazebníky

Image result for kb pobočkyImage result for kb pobočkyImage result for kb pobočky

 

 


Pobočky

Bankomaty