Komerční banka

Komerční banka
Komerční banka, a. s.
Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel

Na Příkopě 33, č. p. 969, 114 07 Praha 1
Tel.: 222 432 111
E.mail: mojebanka@kb.cz, www.kb.cz

Kód banky: 0100

Infolinka:+420 800 521 521

Blokace karet: +420 955 512 230

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 14,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 6,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

1. čtvrtletí
2013
1. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2011
1. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 3Q 2015 71,9
Miroslav Zeman

Komerční banka je banka se zajímavým image. Jedná se o velkou banku, kterou její klienti vnímají jako takový nadstandard. Není to "jen" spořitelna, je to prostě "komerční". A banka na této vlně a image docela dobře funguje a prezentuje se.

Komerční banka také vyčnívá mezi velkými bankami jako banka s nejrozumnější a nejvíce vstřícnou poplatkovou politikou. Nejlépe z velkých bank se tak umisťuje v hodnocení kategorie výše poplatků a přehlednosti a férovosti sazebníků.

Když se povede a je dobře řízená pobočka, dokážou zaměstnanci banky přinést klientovi výrazně nadstandardní přístup a výhody. Ačkoliv je tedy Komerční banka masovou, velkou bankou, dokáže, když chce, dobře pracovat i individuálními přáními či problémy svých klientů.

Komerční banku musíme také připomenou v souvislosti s naším projektem hodnocení bank GEEN Vstřícná banka. Komerčka je v našem hodnocení nejúspěšnější z největších bank. Stala se dokonce vítězem jednoho z hodnocených čtvrtletí.

S čím přišla Komerční banka ve třetím čtvrtletí roku 2015:

Banka se ve třetím čtvrtletí roku 2015 pochlubila růstem počtu klientů, což se jiným velkým bankám nedaří a také silným růstem objemu úvěrů, vkladů a aktiv, které spravuje svým klientům. Čistý zisk náležející akcionářům vzrostl meziročně o 4,0 % na 6,6 miliardy Kč.

Další pozitivně hodnocenou inovací bylo i u této banky spouštění přihlašování do aplikace Mobilní banka otiskem prstu. Tato technologická novinka je zatím dostupná pro telefonní přístroje společnosti Apple s operačním systémem iOS, a to konkrétně pro modely iPhone 5S, iPhone 6 a iPhone 6 Plus.

Komerční banka také uzavřela několik strategických partnerství, která jí umožní lépe zacílit své služby a poradenství. Jedná se o partnerství s Asociací malých a středních podniků a živnostníků, dále se jedná o partnerství s Agrární komorou ČR, a nakonec i partnerství se Svazem měst a obcí.

Komerční banka: Komerční banka a Agrární komora ČR zintenzivní spolupráci v oblasti čerpání dotací

Komerční bank se chlubí zintenzivněním spolupráce se sektorem, který je dlouhodobě největším příjemcem dotací z EU i ze státního rozpočtu. Věc může mít v zásadě dvě roviny. Komerční banka se může pochlubit tím, že se spoluprací snaží podporovat zemědělský sektor a jeho financování a investice do něj. Na druhé straně se podílí na lukrativních službách spojených s vyplácením příslušných dotací. Komerční banka tak konkuruje GE Money Bank, která si na spolupráci se zemědělským sektorem rovněž zakládá.

Bedřich Danda
Miroslav Škvára
Markéta Grušáková

Novinka v podobě přihlášení do internetového bankovnictví přes telefon pouze díky otisku prstu je jistě věc, která mnohým klientům ulehčí situaci. Nicméně v tuto chvíli je dostupná pouze pro majitele iPhonu. Ve třetím čtvrtletí také přinesla benefit pro žadatele o hypotéky v podobě možnosti každoročního mimořádného splacení jistiny. Vzhledem k tomu, že tato možnost u jiných bank existuje běžně, to byl krok, který byl nezbytně nutný.

Olga Ortová Šeflová

Komerční banka stále zaznamenává růst depozit i úvěrové emise, čímž stále roste její bilanční suma a upevňuje tak nově nabytou pozici největší banky na českém bankovním trhu. Také počty karetních transakcí se v KB úctyhodně navyšují. Daří se jí i v oblasti rentability. KB stále dbá na kvalitu úvěrového portfolia, což ji právě umožňuje snižovat náklady na rizika. Všechny tyto aktivity se pak odrážejí i v nárůstu počtu klientů, což je u velké banky v současné době poměrně ojedinělé.  SEPA inkasa KB jsou poměrně výhodná. Zdokonaluje své technologicky vyspělé produkty (přihlášení do Moje banka pouze otiskem prstu, připravuje mobilní platby technologiemi HCE). Za velmi pozitivní lze v oblasti korporátního bankovnictví považovat  dlouhodobou spolupráce s Agrární komorou ČR, Potravinářskou komorou ČR, a Asociací soukromého zemědělství, což umožňuje zemědělcům čerpat finanční prostředky ze zvýhodněných zemědělských programů KB i z dotačních zdrojů PGRLF a EU. Dlouhodobou spoluprací  s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR KB podporuje jak začínající podnikatele a řemeslníky i budoucí české exportéry, kteří se chystají na zahraniční trhy. Tento celkově příznivý vývoj se projevuje i v růstu počtu klientů Komerční banky.

 (+ 2 body)

 

Bankovní poplatky 3Q 2015 71.3
Bankovní poplatky.com

Komerční banka dlouhodobě patří mezi aktivní banky, pokud jde o poplatkové změny, ale i o novinky v sazebníku. Vzhledem k tomu, že nedošlo ke strukturálním změnám, nebudeme v této části hodnocení měnit.

KB od 1. září provedla tyto změny:

  • KB Start konto - cena za položky - Mobilní banka 2 - 6 Kč - položka byla odstraněna
  • vedení Běžného účtu v Kč nebo cizí měně pro složení peněžitých prostředků právnické osoby před vznikem (např. vklad do základního kapitálu společnosti) je včetně elektronických výpisů zasílaných e-mailem s četností denně při pohybu na účtu nově zdarma (dříve 500 Kč jednorázově). Tato změna se týká i podnikatelů, podniků a municipalit v obsluze poboček i v obsluze Korporátních a Obchodních divizí
  • zpracování vkladu bankovek v Kč nebo vkladu bankovek a mincí v Kč (v případě, že vklad neobsahuje více než 50 kusů mincí) na Běžný účet v cizí měně přes pokladní přepážku je nově zdarma (dříve 2 %, min. 50 Kč). Stejná úprava proběhla i u zpracování vkladu cizoměnových bankovek, které se běžně nakupují, na Běžné účty v Kč
  • banka zrušila poplatek za standardní vyhodnocení rizik spojených s nemovitou zástavou u Hypotéky na refinancování (dříve činil 3 500 Kč za bytovou jednotku / 4 500 Kč za rodinný dům / individuálně za ostatní typy nemovitostí) a poplatek za  expresní vyhodnocení rizik spojených s nemovitou zástavou (dříve 1 000 Kč bytová jednotka / rodinný dům)

Sazebník banky se díky změně konceptu ještě více zjednodušil a zredukoval a tak i nadále obhajuje pozici jednoho z nejpřehlednějších ceníků na českém trhu. Zejména je třeba podtrhnout uvádění ceny mimo balíček v jedné tabulce či tipy u každé kapitoly. Banka mimochodem nabízí oba koncepty pohledu na sazebník. Jeden soubor v pdf formátu ke stažení, kde je všechno na jednom místě a pak sazebník rozčleněn do jednotlivých kapitol (depozitní produkty, karty, platební styk, úvěry atd.), kde si klient může hledat jednotlivé služby a mezi kapitolami si přeskakovat. Hodnocení proto ponecháváme na stejné vysoké úrovni.

V Q Reportu Scott & Rose došlo díky zlehčení podmínek pro bezpoplatkový účet ke snížení nákladů u standardního klienta na 1.517 Kč (dříve 2.115 Kč) ročně a aktivní klient pak vysokých 7.944 Kč (minule 7.934 Kč). Hodnocení v této části zatím měnit nebudeme.

 

Veřejnost 3Q 2015 55
Internetové bankovnictví považuji za průměrné. Podrobnosti o příchozích platbách se bohužel v IB zobrazují se zpožděním a za nevýhodu lze považovat také certifikát. Výhodou je šíře bankovních produktů a počet poboček. U běžného účtu lze dosáhnout na vedení zdarma, nicméně je třeba počítat s poplatky za odchozí transakce, a pokud neplatíte kartou pak také za výběry z vlastních (i cizích) bankomatů. Banku lze naopak pochválit za cestovní pojištění, které je součástí velké části platebních karet (Česká spořitelna jej nemá ani u svých zlatých platebních karet).
Odešel jsem od banky - než připíše platby (výplata mi chodí 2 dni), trvá to. Platím a 2 dni odchází. Přitom u jiných bank je to následující den. Nejsem spokojený.
David Stříbrský

Sazebníky

Image result for kb pobočkyImage result for kb pobočkyImage result for kb pobočky

 

 


Pobočky

Bankomaty