Komerční banka

Komerční banka
Komerční banka, a. s.
Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel

Na Příkopě 33, č. p. 969, 114 07 Praha 1
Tel.: 222 432 111
E.mail: mojebanka@kb.cz, www.kb.cz

Kód banky: 0100

Infolinka:+420 800 521 521

Blokace karet: +420 955 512 230

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 14,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 6,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

1. čtvrtletí
2013
1. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2011
1. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2016 76,5
Miroslav Zeman

Komerční banka je banka se zajímavým image. Jedná se o velkou banku, kterou její klienti vnímají jako takový nadstandard. Není to \"jen\" spořitelna, je to prostě \"komerční\". A banka na této vlně a image docela dobře funguje a prezentuje se.

Komerční banka také vyčnívá mezi velkými bankami jako banka s nejrozumnější a nejvíce vstřícnou poplatkovou politikou. Nejlépe z velkých bank se tak umisťuje v hodnocení kategorie výše poplatků a přehlednosti a férovosti sazebníků.

Když se povede a je dobře řízená pobočka, dokážou zaměstnanci banky přinést klientovi výrazně nadstandardní přístup a výhody. Ačkoliv je tedy Komerční banka masovou, velkou bankou, dokáže, když chce, dobře pracovat i individuálními přáními či problémy svých klientů.

Komerční banku musíme také připomenou v souvislosti s naším projektem hodnocení bank GEEN Vstřícná banka. Komerčka je v našem hodnocení nejúspěšnější z největších bank. Stala se dokonce vítězem jednoho z hodnocených čtvrtletí.

S čím přišla banka v I. čtvrtletí 2016

Komerční banka zrychlila v roce 2015 růst úvěrování. Komerční banka se pochlubila svými hospodářskými výsledky. Hlavní informací ke chlubení je také nárůst klientů této banky. Dosud totiž klienti velkým a zavedeným bankám spíše ubývaly na úkor těch nových. V případě Komerční banky se počet klientů v roce 2015 zvýšil o 21 000 na celkových 1 647 000 klientů. Jedná se sice o nárůst mikroskopický, ale důležitý je trend růstu, než celkový objem nárůstu klientů. Banka také zvýšila objem poskytovaných úvěrů, což velmi chválíme, protože to je další impuls pro růst naší ekonomiky.

Komerční banka s EIB podpoří zaměstnávání mladých lidí v ČR. Komerční banka je známá, že své komerční aktivity spojuje s obecně prospěšnými aktivitami a zájmy státu a ekonomiky jako celku. Je to poměrně chytrá strategie. Banka tak o sobě vlastně říká, že jí nejde jen o zisk a expedování zisku do zahraničí, ale že se svými aktivitami podílí na rozvoji tuzemské ekonomiky. Tentokrát má Komerční banka prostřednictvím Evropské investiční banky podpořit zaměstnávání mladých lidí. Ne že bychom měli jako země problém se zaměstnáváním mladých lidí. Jsou země, kde nezaměstnanost mladých lidí činí i více než 40 procent. I tak lze ale aktivitu Komerční banky pochválit.

Komerční banka a WORLDLINE rozšíří možnosti plateb kartami v ČR. Platby kartou stále jednoznačně vedou. Ačkoliv zde vidíme i další pokusy o technologické inovace, není v nejbližším období vidět žádná reálná alternativa, která by při placení právě platební karty nahradila. Komerční banka se rozhodla svézt právě na vlně rozvoje kreditních karet a vytvořit alianci s největší evropskou společností poskytující servis plateb platebními kartami. Pro banku je takovéto partnerství velmi výhodné, protože se pak přímo podílí na rozšiřování a servisu platební sítě, spolu se související reklamou a výhodami. Věřme, že toto partnerství přispěje k dalšímu zlepšení a zpřístupnění kartových plateb.

Komerční banka aktivně podporuje projekt Rok řemesel 2016 i samotné řemeslníky. Ekonomika a podnikatelé potřebují řemeslníky a lidi odborně zdatné. Nedostatek kvalitních zaměstnanců s výučním listem je jednou z velkých problémů dalšího rozvoje ekonomiky. Kdo podal podnikům pomocnou ruku? No kdo jiný než právě Komerční banka, které na dobré ekonomické kondici hospodářství velmi záleží. Podporu realizuje banka prostřednictvím projektu Rok řemesel 2016. Komerční banka tak nabízí bezplatné podnikatelské konto, nebo finanční příspěvky o objemu až 2 miliony korun. Takovéto částky a rozsah samozřejmě tuzemský trh ani živnostníky nespasí. Jedná se ale o další pozitivní příspěvek do dané mozaiky.

Počet mladých návštěvníků národní galerie v Praze roste - volný vstup budou mít i letos. Komerční banka je vedle ČSOB nejviditelnější a nejaktivnější bankou v našich komentářích. Důvodem je fakt, že se jedná o zajímavé zprávy, se zajímavým obsahem a sdělením. Přehlédnout tak nemůžeme ani další aktivitu této banky a to partnerství s Národní galerií v Praze. Smyslem spolupráce je financování vstupného ze strany banky pro děti do 18 let a studenty do 26 let. Díky aktivitě a partnerství banky tak mají tyto skupiny obyvatel vstup do národní galerie zcela bezplatný. Komerční banka tak podporuje vzdělávání a pozitivní vztah ke kultuře ze strany naší nejmladší generace.

Banka se také rozhodla na konci předchozího roku neuplatňovat poplatek na mimořádné vklady na konci roku. Komerční banka tak neúčtovala klientům poplatek ve výši 0,15 % na vklady uložené na běžných účtech v objemu přesahujícím 100 mil. Kč. Poplatek nadále zůstává v sazebníku banky.

I Komerční bance se dařilo stejně jako v případě dalších bank výrazně zvyšovat objem a počet hypotečních úvěrů. Objem nově poskytnutých hypoték KB v minulém roce vzrostl o 34 % na 45,8 miliardy Kč.

Komerční banka také snížila úrokové sazby u nejčastěji poskytovaných hypotečních úvěrů, a to až o 0,30 procentního bodu. Hypotéka do 90 % hodnoty nemovitosti (LTV) s fixací od 3 do 7 let je za 1,89 % p. a., což je historicky nejnižší sazba. Objem nově poskytnutých hypoték KB v minulém roce vzrostl o 34 % na 45,8 miliardy Kč.

Martina Hedvičáková

Objem depozit významných klientů KB nepřesáhl před koncem roku běžnou výši. Aktivní komunikace s klienty zabránila vzniku výjimečných situací. Komerční banka nebude klientům účtovat poplatek ve výši 0,15 % na vklady uložené na běžných účtech v objemu přesahujícím 100 mil. Kč. Poplatek nadále zůstává v sazebníku banky.

I KB zabodovala v soutěžích. Komerční banka získala ocenění za nejlepší služby pro obchod a export „Best Trade Finance Bank“, které každoročně uděluje prestižní odborný magazín Global Finance.

KB nově připravila řešení pro mobilní telefony a tablety s operačním systémem Android. Aplikace umožňuje například víceúrovňové schvalování plateb nebo správu účtů více společností.

Ve stejnou chvíli, kdy se na českém trhu začaly prodávat Apple Watch, mají jejich uživatelé možnost instalovat si do nich novou bankovní aplikaci od Komerční banky. Aplikace umožňuje například zjistit aktuální zůstatek, zobrazit poslední transakce nebo vyhledat nejbližší bankomat. V březnu Komerční banka rozšířila svoji bankovní aplikaci v chytrých hodinkách Apple Watch o nové funkce. Klienti mají nově přehled o platbách debetní kartou nebo se mohou podívat na detaily transakcí – informace o příchozích i odchozích platbách, například termín, protistrana transakce, popis platby, místo použití platební karty atd.

Nové webové stránky www.kb.cz jsou produktově členěné a přehlednější. Struktura a obsah webu jsou přizpůsobené rostoucímu počtu uživatelů využívajících mobilní zařízení.

Komerční banka vykázala ve svých konsolidovaných výsledcích za rok 2015 zrychlení růstu objemu úvěrů, zvýšení objemu klientských aktiv ve správě a pokračující nárůst počtu klientů Banky.

V oblasti elektronických plateb a platebních terminálů bude Komerční banka spolupracovat se společností Worldline. Nová aliance dostane název KB SmartPay.

Komerční banka se rozhodla snížit úrokové sazby u nejčastěji poskytovaných hypotečních úvěrů, a to až o 0,30 procentního bodu. Hypotéka do 90 % hodnoty nemovitosti (LTV) s fixací od 3 do 7 let je za 1,89 % p. a., což je historicky nejnižší sazba. Objem nově poskytnutých hypoték KB v minulém roce vzrostl o 34 % na 45,8 miliardy Kč.

_____________________________

První čtvrtletí bylo ve znamení refinancování úvěrů a hypoték a získání co nejvyššího počtu nových klientů. K tomu i banky uzpůsobovaly svoji úrokovou míru u daných produktů. Bohužel u spořících účtů se úroky také snižovaly.

Dalším trendem pokračující z minulého roku je orientace na mobilní aplikace pro chytré telefony, které se banky snaží inovovat a modernizovat. Také většina z nich již nabízí podporu pro všechny tři nejvyužívanější mobilní platformy.

 

 

Změny v poplatcích u jednotlivých produktech a služeb bank

 

Nejvíce změn v sazebnících jednotlivých bank zaznamenala v I. čtvrtletí 2016 Česká spořitelna. Od Nového roku nelze v rámci Osobního účtu České spořitelny II a Osobního konta České spořitelny sjednat telefonní tarif s cenou 749 Kč (bonifikace 200 Kč) a tarif s cenou 349 Kč (bonifikace 90 Kč). Od února mají klienti vedení Osobního účtu České spořitelny II - program Za důvěru zdarma, pokud klient splní 3 požadované podmínky. Navíc Česká spořitelna 1. března doplnila do podmínek pro vedení Osobního účtu České spořitelny II v rámci programu Za důvěru podmínku „jednoho aktivně využívaného produktu“ o další produkt. Stejným způsobem byly doplněny podmínky služby Moje zdravé finance (sjednané od 1. 2. 2016).

FIO banka změnila názvy platebních karet: Maestro PayPass mění na Maestro Contactless, MasterCard Debit PayPass na MasterCard Debit Contactless, MasterCard Standard PayPass na MasterCard Standard Contactless.

Banka začíná vydávat novou Fio NFC kartu v mobilu, která je za 19 Kč měsíčně, přičemž poplatek není účtován v případě, kdy součet vyúčtovaných transakcí uskutečněných příslušnou NFC kartou za daný měsíc překročí 4 000 Kč.

V příštím čtvrtletí se můžeme těšit na mNálepku od mBank, která sice bude jednorázově zpoplatněna 79 Kč, ale ulehčí klientům platby.

Olga Ortová Šeflová

Komerční banka dlouhodobě spolupracuje s Evropskou investiční bankou v podpoře firem, které zaměstnávají mladé lidi do 30 let a při zvýhodněném financování energetických úspor s 80% zárukou EIB. Dále spolupracuje s Evropským investičním fondem v podpoře začínajících podnikatelů (které nejsou banky jinak příliš ochotné financovat) výhodnými úvěry se zárukou EIF. Dlouhodobou spolupráci má KB i s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR, letos podporuje financování drobných podnikatelů v projektu Rok řemesel. KB zakládá novou alianci KB SmartPay pro rozvoj elektronických plateb a platebních terminálů. Banka rozšířila mobilní bankovnictví na operační systém Aneroid s možností víceúrovňového schvalování plateb a správy účtů více společností v Mobilní bance Business, nové funkce přidala KB i do své aplikace pro chytré hodinky Apple Watch. Nové pojetí webových stránek členěné po produktech se konečně zdá být jednodušší a uživatelsky přívětivější. V oblasti hypotečních úvěrů banka také snižovala úrokové sazby, i když ne o tolik jako některé jiné banky, zato však pro LTV až 90% a s fixací v rozsahu od 3 do 7 let. Komerční bance se neustále zvyšuje bilanční suma, roste úvěrová emise a zvyšuje počet klientů (jako u jediné z velkých bank). KB podporuje i kulturní vzdělávání mladých lidí (bezplatné vstupné do NG).

I když se Komerční banka snaží, stále neumožňuje aktivní obsluhu jednotlivých finančních produktů nabízených klientům banky z jejího vlastního portfolia i z produktové nabídky dceřiných společností prostřednictvím elektronických distribučních kanálů bez toho, aby klienti u ní museli mít otevřen běžný účet.

Bedřich Danda
Peter Michajlov

Komerční banka začala rok 2016 stylově – jak se na „tradiční banku“ patří – oznámila, že nebude klientům účtovat poplatek za přírůstek depozit. Taky si říkáte co to je? Nalistoval jsem si sazebník KB a ejhle, na běžných účtech s nulovým zhodnocením je banka oprávněna účtovat poplatek ve výši až 0,15% z objemu přesahujícího 100 milionů Kč. Banka prostě peníze vaší firmy nechce a i když je bance zadarmo dáváte, zaplatíte si to. Absurdnost tohoto poplatku dokazuje fakt, že si banka nedovolila jej naúčtovat a musí k tomu vydávat i tiskovou zprávu. Že by přeci jen někdo zkusil tu Kámasútru? J

Pozitivně hodnotím nové webové stránky – aktuálně patřící k bankovní špičce na trhu. Oceňuji jasnou a logickou navigaci, přehlednou část pro online sjednání produktů a nejdůležitější rychlé kalkulačky – opravdu výborné! …povinné čtení pro marketéry u konkurence. I tady se ale chybička vloudila – i když má studentská nabídka G2 samostatný hezký web, z hlavního webu KB se na něj jen tak nedostanete (a to ani přímo ze sekce studentských účtů). Jako třešnička je pak aplikace Mobilního bankovnictví pro iWatch – o širší využitelnosti pochybuji, ale jako marketingovou vychytávku oceňuji.

U účtů se budu znovu opakovat – ve finále desítky kombinací a variant produktů, různých karet a souvisejících služeb, podmiňování bezplatných výběrů ve vlastních(!) bankomatech platbami u obchodníků. Nekonzistentost v produktovém názvosloví – pro běžné klienty má banka „Účet“, pro prémiové klienty sice účet nemá, má ale „Top nabídku“. A pro děti nemá nabídku ani účet, má ale pro změnu „Konto“… Dle mého názoru by bylo vhodné energii z této produktové oblasti věnovat zcela jinam a nabídku účtů zcela osekat, zjednodušit a nechat ji trochu „nadechnout“.

Hodnocení ale zakončím pozitivně – u Komerční banky hodnotím pozitivně její dlouhodobě jasný a jasně definovaný pozicioning. KB je prostě vždy a jasně vidět a její nabídka nesplývá s konkurencí tak, jak se to někdy vzájemně stává třeba ČS a ČSOB. I když o zásadnějších produktových inovacích se v Q1 roku 2016 mluvit nedá.

Bankovní poplatky 1Q 2016 71.3
Bankovní poplatky.com

Komerční banka dlouhodobě patří mezi aktivní banky, pokud jde o poplatkové změny, ale i o novinky v sazebníku. Nicméně vzhledem k tomu, že ve I. kvartále nedošlo ke strukturálním změnám, nebudeme v této části hodnocení měnit.

V aktuálním čtvrtletní nedošlo k významným poplatkovým změnám. Některé změny se nedotýkají retailového klienta – od 31. prosince zavedla KB „Poplatek z přírůstku depozit“ (0,15%) pro podniky a municipality, pokud celkový objem uložených prostředků k 31. 12. činí přes 100 mil. Kč.

Sazebník banky se díky změně konceptu ještě více zjednodušil a zredukoval a tak i nadále obhajuje pozici jednoho z nejpřehlednějších ceníků na českém trhu. Zejména je třeba podtrhnout uvádění ceny mimo balíček v jedné tabulce či tipy u každé kapitoly. Banka mimochodem nabízí oba koncepty pohledu na sazebník. Jeden soubor v pdf formátu ke stažení, kde je všechno na jednom místě a pak sazebník rozčleněn do jednotlivých kapitol (depozitní produkty, karty, platební styk, úvěry atd.), kde si klient může hledat jednotlivé služby a mezi kapitolami si přeskakovat. Hodnocení proto ponecháváme na stejné vysoké úrovni.

V Q Reportu Scott & Rose nedošlo k žádným změnám a tak standardní klient i nadále zaplatí 1.517 Kč ročně a aktivní klient pak 7.944 Kč. Hodnocení v této části zatím měnit nebudeme. 

Veřejnost 1Q 2016 48.9
Banka s individuálním přístupem ke klientovi. Musím pochválit
strašné jednání, ignoranství :-(

Sazebníky

Image result for kb pobočkyImage result for kb pobočkyImage result for kb pobočky

 

 


Pobočky

Bankomaty