Komerční banka

Komerční banka
Komerční banka, a. s.
Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel

Na Příkopě 33, č. p. 969, 114 07 Praha 1
Tel.: 222 432 111
E.mail: mojebanka@kb.cz, www.kb.cz

Kód banky: 0100

Infolinka:+420 800 521 521

Blokace karet: +420 955 512 230

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 14,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 6,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

1. čtvrtletí
2013
1. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2011
1. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2016 78,5
Olga Ortová Šeflová

Komerční banka se dlouhodobě angažuje s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR v podpoře začínajících podnikatelů v rámci grantového programu „Nastartujte se“. Banka rozšířila smartbanking Mobilní banka Business i na operační systém Windows 10 (s možností víceúrovňového schvalování plateb a správy účtů více společností, zobrazení neprovedených plateb). Daří se dceřiným společnostem banky, Komerční pojišťovna rozšiřuje svoji působnost z životního pojištění i do majetkového pojištění (pojištění nemovitostí). Factoring KB se díky zvýšení celkového obratu tržního podílu na 27% stal jedničkou na českém faktoringovém trhu. V Komerční bance se neustále zvyšuje bilanční suma, meziročně roste úvěrová emise téměř o 7% a objem depozit o 6% a zvyšuje počet klientů, a to o 18.000 (což je u velké banky neobvyklé). KB podporuje i kulturní vzdělávání mladých lidí (bezplatné vstupné do NG). 

Miroslav Zeman

Komerční banka je banka se zajímavým image. Jedná se o velkou banku, kterou její klienti vnímají jako takový nadstandard. Není to \"jen\" spořitelna, je to prostě \"komerční\". A banka na této vlně a image docela dobře funguje a prezentuje se.

Komerční banka také vyčnívá mezi velkými bankami jako banka s nejrozumnější a nejvíce vstřícnou poplatkovou politikou. Nejlépe z velkých bank se tak umisťuje v hodnocení kategorie výše poplatků a přehlednosti a férovosti sazebníků.

Když se povede a je dobře řízená pobočka, dokážou zaměstnanci banky přinést klientovi výrazně nadstandardní přístup a výhody. Ačkoliv je tedy Komerční banka masovou, velkou bankou, dokáže, když chce, dobře pracovat i individuálními přáními či problémy svých klientů.

Komerční banku musíme také připomenou v souvislosti s naším projektem hodnocení bank GEEN Vstřícná banka. Komerčka je v našem hodnocení nejúspěšnější z největších bank. Stala se dokonce vítězem jednoho z hodnocených čtvrtletí.

S čím přišla banka v II. čtvrtletí 2016

Komerční banka: Factoring KB se v prvním čtvrtletí stal jedničkou na českém trhu

Faktoring KB je jedničkou na trhu. Opět skvělý název zprávy. Kdo z normálních lidí ví, co znamená factoring? Nebo to není zpráva určená pro obyčejné lidi? Zkusíme si to přiblížit. Factoring KB poskytuje factoringové služby zahrnující odkup, správu, inkaso a financování pohledávek včetně převzetí rizika v rozsahu platební neschopnosti, resp. nevůle tuzemského nebo zahraničního dlužníka. Tak a tajemství je odhaleno. Asi si stejně budeme nakonec pamatovat, že Komerční banka je v něčem nejlepší a není to zase až tak špatná banka.

Komerční banka: Komerční banka rozšiřuje bankovní funkce pro chytré hodinky

Takovouto kuriozitu jsme tu ještě neměli a v souvislosti s Komerční bankou by nás to ani nenapadlo. V každém případě bankovním inovacím fandíme a vždy jsme rádi, když je zde můžeme komentovat a hodnotit. Na chytrých hodinkách si tak mohou klienti vyhledat informace, které se běžně nacházejí v internetovém či mobilním bankovnictví. Hodinky tak v podstatě pouze nahrazují mnohem masověji využívaný způsob přes mobilní telefon. Kolika klientů komerční banky se bude tato služba týkat není jasné.

Komerční banka: Mladí mají volný vstup do Národní galerie už rok - jejich zájem roste

Komerčka měla skvělý nápad, který ji také velmi dobře zviditelnil. Komerční banka prostě platí za každého školáka a studenta vstupenky do Národní galerie. Naše děti se tak mohou zdarma kochat uměleckými díly a zdarma se takto vzdělávat. Za všechno může Komerční banka, která se s Národní galerií dohodla, že jí bude za každého studenta vstupné proplácet. Na rozdíl od různých neefektivních akcí, které mají za cíl spíše zviditelňovat, je tahle akce nenápadná, nenucená a zato silně efektivní a v konečném důsledku je tak banka vidět lépe než banky, které si honí kšandy jen sebechválou a vydáváním tiskových zpráv jak na běžícím páse.

Komerční banka: Nová mobilní aplikace Komerční banky pro firmy běží i na systému windows

Je fajn, že Komerční banka na rozdíl od jiných bank věnuje pozornost i klientům, kteří si koupili Nokie a využívají jiný operační systém než většina. Díky tomu se můžeme již delší dobu těšit z toho, že můžeme účet od Komerční banky ovládat přes telefon s windows a mít přehled o finančních transakcích. Nově tak mají tuto možnost i podnikatelé a firmy, kterým to z plného srdce přejeme. Otázkou je, zda se investice do aplikací ve windows na mobilní telefony vyplatí. Budoucnost tohoto operačního systému v mobilech je totiž nejistá a vůbec se neví, zda bude do budoucna do mobilů instalována.

Factoring KB se v prvním čtvrtletí letošního roku dostal do čela factoringových společností v ČR. Za první tři měsíce letošního roku dosáhl celkového obratu v objemu téměř 8,1 miliardy korun s tržním podílem 27 % (meziročně o 7 procentních bodů více). Aktuální údaje zveřejnila Asociace factoringových společností.

Markéta Grušáková
Bedřich Danda
Martina Hedvičáková

ESSOX ze skupiny Komerční banky převezme PSA FINANCE ČESKÁ REPUBLIKA s.r.o. a PSA FINANCE SLOVAKIA, s.r.o. – dceřiné společnosti Banque PSA Finance. Obě společnosti se zaměřují na financování koncernových automobilů z PSA brands. Finanční služby nabízí pod obchodními značkami CITROEN FINANCIAL SERVICES a PEUGEOT FINANCE.

Nová mobilní aplikace Komerční banky pro firmy běží i na systému Windows.

Komerční banka dnes uveřejnila své konsolidované výsledky za první tři měsíce roku 2016. Banka zaznamenala nárůst počtu klientů o 18 000. Objem úvěrů klientům vzrostl o 6,8 % na 548,8 miliardy Kč, objem vkladů stoupl o 6,0 % na 672,9 miliardy Kč a objem ostatních aktiv pod správou1 vzrostl o 8,3 % na 141,7 miliardy Kč.

Factoring KB se v prvním čtvrtletí letošního roku dostal do čela factoringových společností v ČR. Za první tři měsíce letošního roku dosáhl celkového obratu v objemu téměř 8,1 miliardy korun s tržním podílem 27 % (meziročně o 7 procentních bodů více). Aktuální údaje zveřejnila Asociace factoringových společností.

Nový komunikační koncept je postavený na různorodosti potřeb klientů a schopnosti banky stát se jejich partnerem, který dokáže sny a plány svých klientů uskutečnit. Nový koncept vznikl ve spolupráci s kreativní agenturou OgilvyOne, která s bankou spolupracuje od letošního února. Reklamní kampaň s novým sloganem, vizuály i hudbou startujte na začátku června.

Komerční pojišťovna (KP) vstupuje na trh majetkového pojištění. KP odstranila riziko podpojištění, klient nestanovuje výši pojistné částky. V případě škody na nemovitosti uhradí KP vždy celou částku potřebnou pro uvedení do původního stavu. 

Bankovní poplatky 2Q 2016 72.5
Bankovní poplatky.com

Komerční banka dlouhodobě patří mezi aktivní banky, pokud jde o poplatkové změny, ale i o novinky v sazebníku. A banka byla jedna z nejaktivnějších i v tomto II. kvartále. Sice nedošlo ke strukturálním změnám a my nebudeme v této části hodnocení měnit, ale budeme podrobně sledovat dění v bance s výhledem možných změn pro příští čtvrtletí.

V aktuálním čtvrtletní došlo k několika zajímavým poplatkovým změnám. Tak předně došlo na jedné straně ke zrušení poplatku za dotaz na zůstatek v bankomatu KB (dříve 2,50 Kč), na straně druhé ke zvýšení tohoto poplatku v bankomatu jiných bank z 10 Kč na 25 Kč. Dále se snížil poplatek za výběr hotovosti z bankomatu v zahraničí a to na 99 Kč (dříve 1 %, min. 100 Kč) a sjednotil poplatek za výběr hotovosti na přepážce v tuzemsku nebo v zahraničí (Cash Advance) na 149 Kč (dříve 1 %, min. 100 Kč). Také se snížil poplatek za změnu PIN v bankomatech KB z 50 Kč na 19 Kč. Poplatek u platebních karet se tedy spíše snížily. Naproti tomu poplatky za výpisy z účtu směřují nahoru – měsíční výpisy z účtu poštou jsou nově za 35 Kč (dříve za 30 Kč), pokud jsou v týdenním cyklu, dochází ke zvýšení na 140 Kč (dříve 130 Kč). Při osobním odběru pak zdražení vypadá takto – měsíčně 135 Kč (dříve 90 Kč), týdně 240 Kč (dříve 200 Kč). Vzhledem k tomu, že banka nabízí zdarma alternativu prostřednictvím elektronických výpisů z účtu, zvyšujeme hodnocení banky v této části o 0,5 bodu.

Sazebník banky se díky změně konceptu ještě více zjednodušil a zredukoval a tak i nadále obhajuje pozici jednoho z nejpřehlednějších ceníků na českém trhu. Zejména je třeba podtrhnout uvádění ceny mimo balíček v jedné tabulce či tipy u každé kapitoly. Banka mimochodem nabízí oba koncepty pohledu na sazebník. Jeden soubor v pdf formátu ke stažení, kde je všechno na jednom místě a pak sazebník rozčleněn do jednotlivých kapitol (depozitní produkty, karty, platební styk, úvěry atd.), kde si klient může hledat jednotlivé služby a mezi kapitolami si přeskakovat. Hodnocení proto ponecháváme na stejné vysoké úrovni.

V Q Reportu Scott & Rose došlo díky poplatkovým změnám u výpisů z účtu k drobným pohybům směrem nahoru a tak standardní klient zaplatí 1.586 Kč (minule 1.517 Kč) ročně a aktivní klient pak 7.991 Kč (minule 7.944 Kč). Hodnocení v této části zatím nemáme důvod měnit. 

Veřejnost 2Q 2016 55
Pro mě téměř ideální banka. Mám tam všechno co potřebuju a navíc i bez zbytečných poplatků. Bezkonkurenční kombinace

Sazebníky

Image result for kb pobočkyImage result for kb pobočkyImage result for kb pobočky

 

 


Pobočky

Bankomaty