Komerční banka

Komerční banka
Komerční banka, a. s.
Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel

Na Příkopě 33, č. p. 969, 114 07 Praha 1
Tel.: 222 432 111
E.mail: mojebanka@kb.cz, www.kb.cz

Kód banky: 0100

Infolinka:+420 800 521 521

Blokace karet: +420 955 512 230

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 14,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 6,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

1. čtvrtletí
2013
1. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2011
1. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2016 70,7
Miroslav Zeman

Komerční banka je banka se zajímavým image. Jedná se o velkou banku, kterou její klienti vnímají jako takový nadstandard. Není to "jen" spořitelna, je to prostě "komerční". A banka na této vlně a image docela dobře funguje a prezentuje se.

Komerční banka také vyčnívá mezi velkými bankami jako banka s nejrozumnější a nejvíce vstřícnou poplatkovou politikou. Nejlépe z velkých bank se tak umisťuje v hodnocení kategorie výše poplatků a přehlednosti a férovosti sazebníků.

Když se povede a je dobře řízená pobočka, dokážou zaměstnanci banky přinést klientovi výrazně nadstandardní přístup a výhody. Ačkoliv je tedy Komerční banka masovou, velkou bankou, dokáže, když chce, dobře pracovat i individuálními přáními či problémy svých klientů.

Komerční banku musíme také připomenout v souvislosti s naším projektem hodnocení bank GEEN Vstřícná banka. Komerčka je v našem hodnocení nejúspěšnější z největších bank. Stala se dokonce vítězem jednoho z hodnocených čtvrtletí.

S čím přišla banka v IV. čtvrtletí 2016

Komerční banka nebyla v posledním čtvrtletí jinak velmi úspěšného roku 2016 tak aktivní jako její přímé konkurentky. Představila pouze několik novinek, jako například systém pro vedení EET SmarPay, nebo nové bezpečnostní zjištění a ochranu svého internetového bankovnictví. Komerční banka si také pochválila využívání svých vkladomatů.

Banka se hned na úvod čtvrtletí pochlubila zájmem o placení platební kartou v chytrém telefonu. Od spuštění služby už využívá tuto možnost placení více než 3 000 klientů. Aktuálně však bude toto číslo už mnohem vyšší.

I KB se zapojuje do řešení plateb pomoci EET, tedy elektronické evidence tržeb svým systémem KB SmartPay. Banka tak zajistí svým klientům vše potřebné ke splnění podmínek řádného vedení a provádění elektronické evidence tržeb.

Komerční banka je první bankou v České republice, která přistoupila k aktivní ochraně svých klientů při používání aplikací pro mobilní bankovnictví. Bezpečnostní ochrana IBM Trusteer Mobile se nově stala standardní součástí aplikace určené jak pro smartphony, tak pro tablety. Bezpečnostní řešení IBM Trusteer Mobile je dalším aktivním krokem Komerční banky pro zajištění bezpečí klientů. A jakékoliv bezpečnostní opatření, které je účinné musíme rovněž ocenit.

Komerční banka: Komerční banka přispívá k rozvoji české ekonomiky růstem úvěrování a investicemi

V minulých letech se banky na růstu ekonomiky v České republice podílely jen minimálně. Objem úvěrů spíše klesal a úvěry podnikům na investice stagnovaly. Aktuálně se banky na rozvoji ekonomiky podílí mnohem aktivněji. Zejména růst úvěrů a zejména těch směřovaných do investic je základem ekonomiky a umožňuje podnikům zajistit financování projektů a investic formou relativně výhodných úvěrů. Snadnost a dostupnost úvěrů pak může vést ke zvýšení zájmu o úvěry ze strany podnikatelů. Další možností, kterou banky ekonomický růst zvyšují jsou spotřebitelské půjčky a úvěry na bydlení. Právě spotřeba domácností a hypoteční boom z největší míry roztáčí ekonomiku, zatímco růst průmyslu nárůst ekonomiky spíše brzdí. Přejme si, aby banky v této politice co nejdéle pokračovaly. Samozřejmě i ve svém vlastním zájmu. Ještě doplňme, že objem úvěrů poskytnutých Komerční bankou se v roce 2016 zvýšil o 11 procent, což je velmi slušný výsledek.

Komerční banka: Přes vkladové bankomaty KB měsíčně projde již více než miliarda korun

Tak a už se konečně dozvíme, jak oblíbené jsou vkladové bankomaty, byť třeba jen v síti Komerční banky. Alespoň to nám slibuje titulek tiskové zprávy této banky. Jdeme kouknout na obsah…Ano, informace jsou jasné. Jen v rámci sítě vkladových bankomatů Komerční banky se měsíčně vloží hotovost ve výši miliardy korun. Vložit hotovost můžeme prostřednictvím 200 vkladových bankomatů, které Komerční banka v České republice aktuálně provozuje. Meziročně se objem vkladů zvýšil o úctyhodných 75 procent. Je vidět, že vkladové bankomaty skutečně fungují a klienti mají o jejich využívání zájem. Ostatně komu by se chtělo chodit s tisícovkou na pobočku banky a vyplňovat tam formulář.

Komerční banka: Čtvrtý ročník grantového programu KB Nastartujte se zná vítěze

Komerční banka se specializuje na podporu podnikání a podnikatelů. Zapojuje se také do různých projektů, které tento segment klientů podporují. V tomto případě se jedná o podporu začínajících podnikatelů formou grantového programu. Vítěz projektu pak získal z tohoto programu podporu 300.000 korun. Nejedná se sice o miliony, ale každého začínajícího podnikatele potěší jakákoliv částka, která mu pomůže rozvíjet své podnikání. Ostatně za takovou částku už se dá pořídit i slušný automobil pro podnikání, nebo vybavení kanceláře. Doufejme, že takových programů bude v budoucnu více a bude se hlavně zvyšovat i objem podpory.

Komerční banka: KB a EIB podpoří zaměstnávání mladých lidí téměř miliardou korun

Miliarda korun na zaměstnávání mladých lidí je fajn. Otázkou je jak se vždy takové peníze použijí. Je snadné utratit částky za nesmyslné reklamní a propagační kampaně, jejichž úspěšnost je v podstatě neměřitelná, nebo investovat do kvalitních rekvalifikací, které přímo mladého člověk připraví na konkrétní práci. Nezaměstnanost nyní v ČR problém asi není. I přes nízký podíl nezaměstnanosti aktuálně kolem 5 procent je na dávkách zejména v chudších regionech statisíce lidí, konkrétně 360 000 lidí a ti by klidně mohli pracovat. Hlavní úkolem je tak jejich mobilizace, rekvalifikování, motivace a poskytnutí šance na práci. V opačném případě se této masy nezaměstnaných nikdy nezbavíme. A jakékoliv finanční prostředky je třeba směřovat právě za tímto cílem.

Olga Ortová Šeflová

Ve spolupráci s  Evropskou investiční bankou připravila Komerční banka program EuroPremium Young, ve kterém vyčlenila 1 mld. Kč pro podporu zaměstnávání mladých lidí.  Spolupracovat chce KB i v roce 2017 s Asociací malých a středních podniků a živnostníků v ČR. Pro mladé a začínající podnikatele je určen také grantový program KB „Nastartujte se“, při které jsou vyhodnocovány a odměňovány nejlepší podnikatelské plány. Komerční bance neustále roste její úvěrové portfolio (meziročně to ve finanční skupině KB představovalo nárůst o 11%, tedy téměř o 600 mld. Kč). Také bezkontaktní platební kartu v mobilním telefonu klienti KB rádi využívají, rovněž tak vkladové bankomaty, přes které vloží měsíčně více než 1 mld. Kč. Pro drobné podnikatele připravila KB terminál pro karetní i hotovostní platby s elektronickou evidencí tržeb. Pro klienty, využívající smartphony a tablety připravila KB unikátní bezpečnostní řešení IBM Trusteer Mobile pro aplikace mobilního bankovnictví.

Markéta Grušáková
Martina Hedvičáková

Méně aktivní toto čtvrtletí byla naopak KB.

KB Smartpay a Komerční banka nově nabízí řešení pro EET.

Komerční banka nabízí bezpečností řešení IBM Trusteer Mobile je dalším aktivním krokem Komerční banky pro zajištění bezpečí klientů.

Petr Kučera

Klienti Komerční banky mohou nově platit chytrým mobilem, aniž by k tomu potřebovali speciální SIM kartu od operátora. Současně se také pochlubila, že jako první banka v České republice přistoupila k aktivní ochraně svých klientů při používání aplikací pro mobilní bankovnictví. Bezpečnostní ochrana IBM Trusteer Mobile se nově stala standardní součástí aplikace určené jak pro smartphony, tak pro tablety.

Komerční banka ale byla první také ve směru,  v jakém by ji klienti určité zpoždění naopak nevyčítali: Už na podzim vedla úroky u všech fixací hypoték, aby si tak vykompenzovala nový zákon, který má pomoci klientům s předčasným splacením.

Bankovní poplatky 4Q 2016 73.8
Bankovní poplatky.com

Komerční banka dlouhodobě patří mezi aktivní banky, pokud jde o poplatkové změny, ale i o novinky v sazebníku. V posledním čtvrtletí roku 2016 byl ale relativně klid. Nebudeme proto v této části hodnocení měnit.

V aktuálním čtvrtletní došlo k několika poplatkovým změnám. Komerční banka snížila u hypotečních úvěrů poplatek za službu Flexibilita úvěru z 99 Kč na 19 Kč měsíčně a to pro smlouvy uzavřené od 1. prosince 2016. Pro aktuální kvartál není důvod měnit naše hodnocení.

Sazebník banky se díky změně konceptu ještě více zjednodušil a zredukoval a tak i nadále obhajuje pozici jednoho z nejpřehlednějších ceníků na českém trhu. Zejména je třeba podtrhnout uvádění ceny mimo balíček v jedné tabulce či tipy u každé kapitoly. Banka mimochodem nabízí oba koncepty pohledu na sazebník. Jeden soubor v pdf formátu ke stažení, kde je všechno na jednom místě a pak sazebník rozčleněn do jednotlivých kapitol (depozitní produkty, karty, platební styk, úvěry atd.), kde si klient může hledat jednotlivé služby a mezi kapitolami si přeskakovat. Hodnocení proto ponecháváme na stejné vysoké úrovni.

V Q Reportu Scott & Rose nedošlo u standardního klienta k žádným změnám a tak i nadále zaplatí 1.586 Kč ročně a totéž se týká i aktivního klienta, jehož náklady budou i nadále 4.358 Kč. Hodnocení v této části proto nemáme důvod měnit. 

Veřejnost 4Q 2016 75
Profesionální banka, která umí přistupovat ke klientovi individuálně a to se mi líbí

Sazebníky

Image result for kb pobočkyImage result for kb pobočkyImage result for kb pobočky

 

 


Pobočky

Bankomaty