Komerční banka

Komerční banka
Komerční banka, a. s.
Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel

Na Příkopě 33, č. p. 969, 114 07 Praha 1
Tel.: 222 432 111
E.mail: mojebanka@kb.cz, www.kb.cz

Kód banky: 0100

Infolinka:+420 800 521 521

Blokace karet: +420 955 512 230

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 14,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 6,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

1. čtvrtletí
2013
1. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2011
1. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2017 69,6
Miroslav Zeman

Komerční banka je banka se zajímavým image. Jedná se o velkou banku, kterou její klienti vnímají jako takový nadstandard. Není to \"jen\" spořitelna, je to prostě \"komerční\". A banka na této vlně a image docela dobře funguje a prezentuje se.

Komerční banka také vyčnívá mezi velkými bankami jako banka s nejrozumnější a nejvíce vstřícnou poplatkovou politikou. Nejlépe z velkých bank se tak umisťuje v hodnocení kategorie výše poplatků a přehlednosti a férovosti sazebníků.

Když se povede a je dobře řízená pobočka, dokážou zaměstnanci banky přinést klientovi výrazně nadstandardní přístup a výhody. Ačkoliv je tedy Komerční banka masovou, velkou bankou, dokáže, když chce, dobře pracovat i individuálními přáními či problémy svých klientů.

Komerční banku musíme také připomenout v souvislosti s naším projektem hodnocení bank GEEN Vstřícná banka. Komerčka je v našem hodnocení nejúspěšnější z největších bank. Stala se dokonce vítězem jednoho z hodnocených čtvrtletí.

S čím přišla banka v II. čtvrtletí 2017

Komerční banka byla v II. čtvrtletí 2017 aktivnější než ve čtvrtletí předchozím. Banka vykázala zisk a zejména spustila svou inovační laboratoř. Jedná se o velmi dobrý nápad, který může banku výrazně posunout ve směru významných inovací a zavádění nových, přelomových služeb v bankovním sektoru. Banka také posílila svou pozici v rámci poskytování úvěrování a služeb podnikatelům a živnostníkům.

Národní galerii navštívilo vloni zdarma téměř o polovinu více dětí a studentů

Téměř o polovinu vzrostl v roce 2016 počet návštěvníků z řad dětí a studentů, kteří bezplatně navštívili sbírkové expozice Národní galerie v Praze. Díky spolupráci s Komerční bankou mají tuto možnost již od dubna 2015. Zatímco v minulém roce využilo volného vstupu 70 tisíc dětí, mládeže do 18 let a studentů do 26 let, o rok dříve to bylo pouze 49 tisíc. Toto je aktivita Komerční banky, která se nám velmi líbí a je nám blízká. V minulosti jsme tuto akci velmi chválili. Tato zpráva navíc prokazuje, že podpora Komerční banky je skutečně efektivní a přináší své výsledky. Takto vysoký nárůst zájmu o naší i světovou kulturu, který pomáhá Komerční banka zprostředkovat je skutečně chvályhodná. Nejedná se tak jako v případě jiných projektů o podporu milion korun pro nějaký obecný účel, ale o cílenou, neohraničenou a zcela jasnou aktivitu, která pomáhá desetitisícům mladých lidí ke vzdělání a vychutnání kultury, kterou zde máme k dispozici.

KB a skupina EIB podpoří rozvojové projekty v ČR částkou přes 8 miliard Kč

Komerční banka od začátku roku uzavřela partnerské smlouvy s Evropskou investiční bankou (EIB) a Evropským investičním fondem (EIF) v celkové výši 8,1 miliard Kč na podporu českých podnikatelů. Komerční banka (KB) a Evropský investiční fond poskytnou českým malým a středním firmám na inovační projekty 5,4 miliardy Kč v programu EuroInovace. Už jsme v této souvislosti pochválili Českou spořitelnu, i ČSOB, nyní tato pochvala nemine ani Komerční banku. Podnikatelé by si snad měli dle ohlášené výše podpor mnout ruce. Podpora dosahuje téměř deseti miliard korun. Otázkou je, pro koho bude podpora skutečně dosažitelná a jak složité a náročné budou podmínky získání dotace. Víme ze zkušeností, že administrativa a formality dokáží zničit a zadupat do země nejeden potřebný a pozitivní projekt.

Valná hromada Komerční banky schválila dividendu za rok 2016 ve výši 40 Kč na jednu akcii

Akcionáři Komerční banky na dnešní valné hromadě svým hlasováním potvrdili návrh představenstva banky na schválení podílu na zisku k rozdělení mezi akcionáře (dividendy) za rok 2016 ve výši 40 korun na jednu akcii. V tomto případě se jedná o dividendu výrazně nižší než v případě ČSOB, kde si akcionáři vyplácí 75 korun na akcii. I tak se jedná o několik miliard korun, které odputují z naší ekonomiky do zahraničí a nebudou využity na potřebné či užitečné investice do bankovních služeb nebo bezpečnosti bankovních služeb. Uvidíme jak velká bude celková částka dividend, které odejdou v tomto roce z bankovního sektoru i z naší země pryč do zahraničí.

KB aktivně podporuje českou ekonomiku a připravuje se na budoucnost

Komerční banka dnes zveřejnila své konsolidované výsledky za první čtvrtletí 2017. Celkové výnosy vzrostly meziročně o 1,7 % na 7,8 miliardy Kč. Tento výsledek byl podpořen silnou aktivitou klientů při zajišťování proti měnovému riziku před ukončením intervencí ČNB. Vykázané provozní náklady poklesly o 18,5 % na 3,2 miliardy Kč, přičemž tato položka zahrnuje rovněž čistý pozitivní příspěvek z prodeje a přecenění budov centrály KB. Název zprávy jakoby dělal z Komerční banky nezištného podporovatele tuzemské ekonomiky. Vždycky je ale pravdou, že to žádná banka nedělá zadarmo a rozhodně to nedělá jen „z lásky k Česku“, jako jeden z nejmenovaných Německých obchodních řetězců. Banky se vždy vezou na vlně ekonomického cyklu a snaží se co nejvíce vydělat. Tím ale nerozporujeme, že výhodné úvěry mohou skutečně pomáhat rozhýbat ekonomiku.

Program Komerční banky „Nastartujte se“ opět podpoří začínající firmy, letos už popáté

Podpořit začínající podnikatele v České republice je již pátým rokem hlavním cílem grantového programu Komerční banky ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) – Nastartujte se. Své podnikatelské projekty mohou zájemci přihlásit do 8. 9. 2017. Nastartovat se potřebuje občas každý z nás. Někdo se potřebuje nastartovat kávou, někdo jiný jídlem, jiný sexem, podnikatelé startují penězi a prostředky na investice. To platí zejména o začínajících firmách, nebo nápadech pro něž je zásadní sehnat dostatek kapitálu pro rozjezd podnikání. Určitě je tedy možné aktivitu banky v této věci pochválit. Otázkou je jak široká a efektivní tato podpora skutečně bude a zda podpoří dostatek nadějných projektů.

Agroúvěr Prémium od SGEF nabízí zemědělcům úrokovou prémii až 3 %

Úrokové zvýhodnění až 3 % nabízí zemědělcům výhodný a osvědčený Agroúvěr Prémium od společnosti Société Générale Equipment Finance (SGEF). Tato mimořádná nabídka vznikla ve spolupráci s Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem (PGRLF) v rámci programu Zemědělec. Našim zemědělcům jakoukoliv podporu přejeme. I zemědělství je obor velmi náročný na investice i provozní výdaje a tak je pro ně výhodné financování velmi důležité. Komerční banka tak vstupuje do segmentu, kterému zatím dominovala spíše Monate Money Bank a snaží se zemědělcům nabídnout své produkty. Ale ani nejlepší úvěry nevyřeší největší problémy zemědělců jako jsou velká sucha, eroze půdy či její zdražování a úbytek.

Miroslav Škvára
Peter Michajlov
Petr Kučera

Komerční banka (KB) zdokonalila službu transparentní účet. Díky rozšíření funkčnosti se významně zlepší a zjednoduší přístup veřejnosti k transparentním účtům zejména obcí a měst nebo neziskových organizací, tedy spolků, nadací, fondů, politických stran atd. Cílem transparentního účtu je posilovat důvěryhodnost hospodaření těchto organizací.

Olga Ortová Šeflová

Société Générale Equipment Finance navýšila objem poskytnutých finančních prostředků klientům v ČR a na Slovensku. Ekonomicky se KB daří, výnosy rostou, povedlo se prodat původní budovu centrály banky. Z důvodu posílení důvěryhodnosti neziskového sektoru, Komerční banka zjednodušuje přístup k transparentním účtům měst a obcí, neziskových organizací, nadací, fondů, politických stran. Ve spolupráci s Evropskou investiční bankou (EIF) a Evropským investičním fondem (EIF) podporuje Komerční banka financování inovačních projektů v programu Euroinovace v objemu 5,4 mld. Kč. Ve spolupráci s Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem (PGRLF), v rámci programu Zemědělec, připravila KB osvědčený Agroúvěr Prémium s úrokovým zvýhodněním až 3 % p.a. Již popáté podporuje KB, ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR, program „Nastartujte se“ pro začínající podnikatele. KB provozuje nejširší síť vkladových bankomatů na českém trhu, do kterých je možno vkládat hotovost bez poplatků. V soutěži Zlatá koruna však banka se svými produkty nezabodovala.

Bankovní poplatky 2Q 2017 73.8
Bankovní poplatky.com

Komerční banka dlouhodobě patří mezi aktivní banky, pokud jde o poplatkové změny, ale i o novinky v sazebníku. V posledním čtvrtletí byl ale relativně klid. Nebudeme proto v této části hodnocení měnit.

V aktuálním čtvrtletní došlo k několika poplatkovým změnám zejména v oblasti hypoték, spotřebitelských úvěrů a u podnikatelských produktů. Nicméně se tyto změny příliš nedotkly základních bankovních služeb. Pro aktuální kvartál není proto důvod měnit naše hodnocení.

Sazebník banky se díky změně konceptu ještě více zjednodušil a zredukoval a tak i nadále obhajuje pozici jednoho z nejpřehlednějších ceníků na českém trhu. Zejména je třeba podtrhnout uvádění ceny mimo balíček v jedné tabulce či tipy u každé kapitoly. Banka mimochodem nabízí oba koncepty pohledu na sazebník. Jeden soubor v pdf formátu ke stažení, kde je všechno na jednom místě a pak sazebník rozčleněn do jednotlivých kapitol (depozitní produkty, karty, platební styk, úvěry atd.), kde si klient může hledat jednotlivé služby a mezi kapitolami si přeskakovat. Hodnocení proto ponecháváme na stejné vysoké úrovni.

V Q Reportu Scott & Rose nedošlo u standardního klienta k žádným změnám a tak i nadále zaplatí 1.586 Kč ročně a totéž se týká i aktivního klienta, jehož náklady budou i nadále 4.358 Kč. Hodnocení v této části proto nemáme důvod měnit.

Veřejnost 2Q 2017 50
Mile vstřícný servis, bez vtíravých nabídek, přesně to, co potřebuji.
neserióznost v hypoteční praxi

Sazebníky

Image result for kb pobočkyImage result for kb pobočkyImage result for kb pobočky

 

 


Pobočky

Bankomaty