Komerční banka

Komerční banka
Komerční banka, a. s.
Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel

Na Příkopě 33, č. p. 969, 114 07 Praha 1
Tel.: 222 432 111
E.mail: mojebanka@kb.cz, www.kb.cz

Kód banky: 0100

Infolinka:+420 800 521 521

Blokace karet: +420 955 512 230

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 14,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 6,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

1. čtvrtletí
2013
1. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2011
1. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2017 72,7
Martina Hedvičáková

Komerční banka spustila novou službu pro své klienty – tzv. chytré inkaso. Nová služba dokáže výrazně snížit riziko neprovedení inkasa, aniž by o takové situaci klient nebyl včas informován. Novinka nabízí například předvyplněný formulář pro zadání povolení inkasa, možnost autorizovat každé inkaso zvlášť nebo zasílání SMS či mailových zpráv o neprovedených inkasech s důvody jejich neprovedení.

Komerční banka spustila rychlé a jednoduché platby mobilním telefonem prostřednictvím služby Android Pay od společnosti Google. Android Pay stačí aktivovat přímo v Mobilní bance (občané) nebo Mobilní bance Business (podnikatelé, firmy) a tím je mobilní telefon připraven k bezkontaktním platbám v ČR i zahraničí.

Komerční banka má nový chat.

Komerční banka zveřejnila své konsolidované výsledky k 30. září 2017. Objem hrubých úvěrů vzrostl o 2,0 % na 605,1 miliardy Kč1. Z toho financování úvěrů občanům na bydlení stouplo o 7,9 % a spotřebitelské úvěry vzrostly o 6,4 %. Klientské vklady vzrostly o 9,7 % na 777,5 miliardy Kč2. Objem aktiv klientů Skupiny KB v podílových fondech, penzijních spoření a životním pojištění vzrostl o 8,3 % na 160,9 miliardy Kč.

Petr Kučera

Jako čtvrtá v Česku spustila aplikaci Android Pay umožňující platit mobilem pouhým přiložením k bezkontaktnímu terminálu.

Spustila také takzvané chytré inkaso. Novinka nabízí například předvyplněný formulář pro zadání povolení inkasa, možnost autorizovat každé inkaso zvlášť nebo zasílání SMS či mailových zpráv o neprovedených inkasech s důvody jejich neprovedení.

Miroslav Škvára

Pozitivně hodnotím - Komerční banka spustila novou službu pro své klienty – tzv. chytré inkaso.

Miroslav Zeman

Komerční banka je banka se zajímavým image. Jedná se o velkou banku, kterou její klienti vnímají jako takový nadstandard. Není to \"jen\" spořitelna, je to prostě \"komerční\". A banka na této vlně a image docela dobře funguje a prezentuje se.

Komerční banka také vyčnívá mezi velkými bankami jako banka s nejrozumnější a nejvíce vstřícnou poplatkovou politikou. Nejlépe z velkých bank se tak umisťuje v hodnocení kategorie výše poplatků a přehlednosti a férovosti sazebníků.

Když se povede a je dobře řízená pobočka, dokážou zaměstnanci banky přinést klientovi výrazně nadstandardní přístup a výhody. Ačkoliv je tedy Komerční banka masovou, velkou bankou, dokáže, když chce, dobře pracovat i individuálními přáními či problémy svých klientů.

Komerční banku musíme také připomenout v souvislosti s naším projektem hodnocení bank GEEN Vstřícná banka. Komerčka je v našem hodnocení nejúspěšnější z největších bank. Stala se dokonce vítězem jednoho z hodnocených čtvrtletí.

S čím přišla banka ve IV. čtvrtletí 2017

Aktivita Komerční banky během celého roku značně gradovala a poslední čtvrtletí roku 2017 dosáhla vrcholu. Banka přišla mezi třemi největšími bankami snad s nejlepšími novinkami a inovacemi. O co šlo? Velmi oceňuji nový koncept banky a pobočky pro mladé lidi a studenty, která se otevřela v Brně. Banka se tak chce zaměřit na mladé lidi a uzpůsobit jim své služby a hlavně prostředí pro jejich potřeby. U velké banky tyto aktivity velmi vítáme a rozhodně banka nebude svého přístupu litovat. Banka také zlepšila komunikaci se svými klienty formou chatu, tedy rychlým a efektivním způsobem. I Komerční banka dosáhla v konkurenčním hodnocení bank svého úspěchu, když se stala nejlepší privátní bankou v České republice. Oceňujeme i fakt, že Komerční bance, jako jedné z mála tradičních bank se daří dlouhodobě zvyšovat počet klientů, což není úplně běžné. Pokračuje i trend dobrých hospodářských výsledků. Banka mezi prvními spustila platby Android Pay a spustila službu Chytré inkaso. K tomu vše přispívá i fakt, že Komerční banka má ze všech tří největších bank jednoznačně nejlepší poplatkovou politiku. I proto zvyšuji hodnocení o dva body.

 

Komerční banka: Pátý ročník grantového programu KB a AMSP ČR „Nastartujte se“ zná své vítěze

Již pátý ročník grantového programu Komerční banky a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) pro mladé a začínající podnikatele „Nastartujte se“ zná letošní vítěze. Odborná porota vybrala z 59 přihlášených podnikatelských záměrů jako nejlepší projekt Boem Audio, který se zabývá vývojem a výrobou inovativních dřevěných reproduktorů.

Již klasická podpora Komerční banky malým a začínajícím podnikatelům formou grantového programu pokračuje. Jak už napovídá název banky, je to banka orientovaná i na podnikatelskou klientelu. Zajímavý je projekt nejen objemem podpory, který není vysoký, ale spíše upozorněním na nové a zajímavé podnikatelské projekty, které o grant v projektu soutěží.

Komerční banka: Studenti studentům – nový koncept pobočky Komerční banky pro mladé lidi startuje v Brně

Připravit a podpořit mladé lidi v jejich životě, například při studiu, cestování, bydlení, finančním zajištění rodiny nebo podnikání, v uvolněném prostředí a jazykem, kterému rozumí. To jsou hlavní cíle první ryze studentské pobočky v České republice, kterou Komerční banka pod názvem KB Port Brno otevřela v moravské metropoli na náměstí Svobody.

Velmi zajímavý nápad, za který Komerční banku chválíme. Vytvořit specializovanou pobočku pro mladé lidi není zrovna běžný krok. Co tím banka sleduje? Samozřejmě se chce zatraktivnit v očích mladých klientů, kteří do současné doby dávali přednost spíše nízkonákladovým bankám. Mladí lidé jsou také výrazně flexibilnější, což dělalo velkým bankám starost. Například Air Bank by však mohla reagovat tím, že všechny její pobočky, které jsou ve svém celku zcela netradiční jsou orientovány pro potřeby mladých lidí, což je bezesporu rovněž pravda.

Komerční banka má nový chat

Od začátku října mohou klienti Komerční banky využívat chat, novou službu přístupnou z internetových stránek KB. Prostřednictvím moderního a oblíbeného komunikačního nástroje je možné získat pohodlně a rychle informace nejenom o nabízených bankovních produktech, ale také o postupu při ztrátě karty, dohodnout schůzku na pobočce, pomoc při zadávání platby apod. On-line chat je v provozu každý pracovní den od 8 do 18 hodin.

Tato možnost komunikace se objevuje sice i u jiných bank, ale přesto se jedná o velmi dobrý nápad, který využívá mnoho klientů, kteří nechtějí volat na telefonní linky a čekat na připojení. Banka i tímto opět cílí na mladé klienty, kteří právě rychlý a bezproblémový způsob komunikace upřednostňují. Připomeňme, že právě Komerční banka je velkou bankou, které počet klientů i v době nástupu nízkonákladových bank roste, byť mírně.

Komerční banka: Podpora rozvoje podnikatelů bude společným cílem KB a AMSP ČR také v roce 2018

Komerční banka a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) prohloubily dlouholeté partnerství obou institucí v oblasti podpory rozvoje českých podnikatelů a jejich konkurenceschopnosti na evropském i světovém trhu a uzavřely rámcovou smlouvu o spolupráci na rok 2018.

Komerční banka se snaží být vůdčí bankou pro podnikatelskou klientu, kdy o tento titul soupeří dlouhodobě s ČSOB. I kvůli tomu, se Komerčka soustředí na akce, které jí mohou zvýšit v očích podnikatelů její prestiž. I v roce 2018 tak bude Komerční banka partnerem Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) a bude tak mít exkluzivní přístup k nejrůznějším informacím z oblasti potřeb a přání malých a středních podnikatelů.

Komerční banka získala prestižní ocenění nejlepší privátní banka roku v ČR

Komerční banka (KB) získala ocenění za nejlepší služby privátního bankovnictví v České republice, které uděluje prestižní finanční deník Financial Times. Hodnotitelé ocenili zejména dynamický růst v oblasti počtu klientů, objemu nových aktiv, vedoucí postavení v investičních inovacích a rozsahu expertíz a rovněž dlouhodobou stabilitu obchodních týmů.

I Komerční banka zabodovala v jedné z prestižních soutěžích bank a stala nejlepší privátní bankou v ČR. Pomiňme, že hodnotí zahraniční finanční deník, i v hodnocení GEEN Vstřícné banky získává Komerční banka pravidelně velmi dobré hodnocení a pravidelně se objevuje mezi pěti nejvstřícnějšími bankami v České republice. Banka je také velmi dobře hodnocena v oblasti výše poplatků a přehlednosti sazebníků, kdy její poplatky patří k nejnižším mezi velkými bankami.

Komerční bance se zvýšil počet klientů, solidně rostlo retailové úvěrování a objem spravovaných aktiv klientů. Čistý zisk vzrostl díky nízkým nákladům na riziko

Komerční banka dnes zveřejnila své konsolidované výsledky k 30. září 2017. Objem hrubých úvěrů vzrostl o 2,0 % na 605,1 miliardy Kč1. Z toho financování úvěrů občanům na bydlení stouplo o 7,9 % a spotřebitelské úvěry vzrostly o 6,4 %. Klientské vklady vzrostly o 9,7 % na 777,5 miliardy Kč2. Objem aktiv klientů Skupiny KB v podílových fondech, penzijních spoření a životním pojištění vzrostl o 8,3 % na 160,9 miliardy Kč.

Velmi pozitivně hodnotíme, že Komerční bance, jako jediné z velkých bank roste dlouhodobě počet klientů. Například u České spořitelny zaznamenáváme průběžný odliv klientů. I to svědčí o tom, že banka si své klienty udržuje a navíc získává i přes dravou konkurenci nízkonákladových bank klienty nové. Banka si také udržuje solidní hospodářský výsledek a to i po vyloučení jednorázového vlivu podílu v kartové asociaci. Je vidět, že se Komerční banky její klienti nebojí a jsou jí věrní.

Komerční banka spouští Android Pay

Komerční banka spustila rychlé a jednoduché platby mobilním telefonem prostřednictvím služby Android Pay od společnosti Google. Android Pay stačí aktivovat přímo v Mobilní bance (občané) nebo Mobilní bance Business (podnikatelé, firmy) a tím je mobilní telefon připraven k bezkontaktním platbám v ČR i zahraničí.

I Komerčka se přidává k aktivním bankám a umožňuje svým klientům platit systémem Android Pay. Banka se tak nebrání modernizacím ani novým technologiím a to i v případě, kdy tyto technologie nepochází přímo od ní. Jiné banky mívají právě s tímto dosti velké problémy. Jedná se o další z řady modernizací a inovací, které banka dlouhodobě svým klientům přináší, což velmi oceňujeme.

Komerční banka: Zaměstnanci Komerční banky snídali pro Nadaci KB Jistota – vybrali 255 tisíc Kč

Snídaňová charitativní akce připravená zaměstnanci Komerční banky pro své kolegy vynesla více než čtvrt milionu korun. Celý výtěžek je určen pro Nadaci KB Jistota. Snídaně byla součástí akce Týden s Nadací, jejímž cílem bylo seznámit zaměstnance banky s aktivitami Nadace KB Jistota a nabídnout jim možnost aktivně se zapojit do jednotlivých projektů.

Není nad to se dobře najíst. Když ale to vaše pochutnání ještě podpoří lidi, kteří to potřebují, tak je to ta nejlepší kombinace. Tato akce zaměstnanců Komerční banky vyneslo nadaci KB Jistota čtvrt milionu korun. Není to nějaká závratná částka, ale jedná se o akci zaměstnanců, a banka bezesporu přihodí i na jiné charitativní akce jichž je partnerem.

Komerční banka: I inkaso může být „chytré“

Komerční banka spustila novou službu pro své klienty – tzv. chytré inkaso. Nová služba dokáže výrazně snížit riziko neprovedení inkasa, aniž by o takové situaci klient nebyl včas informován. Novinka nabízí například předvyplněný formulář pro zadání povolení inkasa, možnost autorizovat každé inkaso zvlášť nebo zasílání SMS či mailových zpráv o neprovedených inkasech s důvody jejich neprovedení.

Přiznám se, že ač má Komerční banka chytré inkaso, já v této chvíli moc chytrý nejsem a nevím o co může konkrétně jít. Proto si musím zprávu Komerční banky podrobněji přečíst…Takže když je inkaso chytré, tak umí podle KB zasílat sms či mailovou zprávu o neprovedení inkasa, nabízí formulář pro zadání povolení k inkasu apod. No, není to nic převratného, ale nějaký posun vpřed to určitě je. Proto nemusíme pořád jen kritizovat.

Olga Ortová Šeflová

Čistý zisk Komerční banky roste, bance se stále ekonomicky daří, stoupá i počet jejich klientů. To je spojeno s růstem retailového úvěrování (spotřebitelskými i hypotečními úvěry) i celkově kvalitním úvěrovým portfoliem.  KB výrazně vzrosta i primární depozita. Objemy aktiv zaznamenaly růst i v dceřiných společnostech KB – v podílových fondech, v penzijním spoření, v životním pojištění. K leaderům trhu patří Komerční banka v oblasti privátního bankovnictví. Komerční banka, tak jako někteří její konkurenti, přidala do své Mobilní banky i Mobilní banky Business možnosti jednoduchých plateb prostřednictvím služby Android Pay, bezkontaktně mohou tedy klienti platit mobilním telefonem. Další novinkou je tzv. „chytré inkaso“, které umožňuje autorizaci každého souhlasu k inkasu zvlášť nebo včasné informování klienta přes e-mail či SMS o neprovedených platbách a jejich důvodech. KB bude nadále spolupracovat s Asociací malých a středních podniků a živnostníků v ČR, ke které ji váže dlouhodobé partnerství při podpoře financování malých a středních podniků, i společné pořádání grantového programu „Nastartujte se“. Významnou novinkou je i on-line chatu, který je v každý pracovní den k dispozici klientům 10 hodin denně. Přes tento chat mohou klienti získat informace o produktech, konzultovat postup při ztrátě platební karty, zadávání platby nebo si dohodnout schůzku se specialistou na pobočce. Koncept „studenti studentům“ našel první realizaci v ryze studentské pobočce zaměřené na mladé lidi s názvem KB Port Brno. Kromě toho, že se přejmenovala Investiční kapitálová společnost KB na „AMUNDI CR“, žádné investiční novinky nepřipravila. Do charitativní činnosti přes svoji Nadaci Jistota zapojuje KB stále více zaměstnanců.

Bankovní poplatky 4Q 2017 75
Bankovní poplatky.com

Komerční banka dlouhodobě patří mezi aktivní banky, pokud jde o poplatkové změny, ale i o novinky v sazebníku. V posledním čtvrtletí ale byl klid. Hodnocení tedy v této části měnit pro tuto chvíli nebudeme.

V aktuálním IV. čtvrtletní nedošlo k podstatným změnám v sazebníku. Pro aktuální kvartál naše hodnocení měnit nebudeme.

Sazebník banky se díky změně konceptu ještě více zjednodušil a zredukoval a tak i nadále obhajuje pozici jednoho z nejpřehlednějších ceníků na českém trhu. Zejména je třeba podtrhnout uvádění ceny mimo balíček v jedné tabulce či tipy u každé kapitoly. Banka mimochodem nabízí oba koncepty pohledu na sazebník. Jeden soubor v pdf formátu ke stažení, kde je všechno na jednom místě a pak sazebník rozčleněn do jednotlivých kapitol (depozitní produkty, karty, platební styk, úvěry atd.), kde si klient může hledat jednotlivé služby a mezi kapitolami si přeskakovat. Hodnocení proto ponecháváme na stejné vysoké úrovni.

V Q Reportu Scott & Rose nedošlo u standardního klienta k žádným změnám a tak roční náklady zůstávají na 1.349 Kč. Náklady u aktivního klienta se také nezměnily a jsou ve výši 4.358 Kč. Hodnocení proto v této části po minulém zvýšení neměníme.


Sazebníky

Image result for kb pobočkyImage result for kb pobočkyImage result for kb pobočky

 

 


Pobočky

Bankomaty