Komerční banka

Komerční banka
Komerční banka, a. s.
Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel

Na Příkopě 33, č. p. 969, 114 07 Praha 1
Tel.: 222 432 111
E.mail: mojebanka@kb.cz, www.kb.cz

Kód banky: 0100

Infolinka:+420 800 521 521

Blokace karet: +420 955 512 230

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 14,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 6,2 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

1. čtvrtletí
2013
1. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2011
1. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2018 73,4
Miroslav Zeman

Banka, která patří mezi nejsilnější trojku největších bank v tuzemsku. Silně se zaměřuje na poskytování služeb podnikatelům a velkým společnostem, ale má také poměrně velkou skupinu retailových klientů. Hodnocení této banky v našich průzkumech a hodnocení vychází jako nejlepší z velkých bank. Banka už v minulosti prokázala, že dokáže i velmi vstřícným způsobem řešit úkoly a problematické, nestandardní požadavky, na které jiné banky nestačí.

Banku vlastní francouzská Societé Generale. I tato banka, stejně jako další její velké konkurentky zasílá pravidelně drtivou většinu svého čistého zisku ve formě dividend do zahraničí svému vlastníkovi. Podílí se tak na rekordních odlivech kapitálu z České republiky.

U této banky naleznete všechny bankovní produkty od těch standardních (běžné účty, úvěry, hypotéky) až po ty specializované (individuální služby pro podnikatele, investice, investiční poradenství).

KB a Agrární komora ČR navážou na úspěšné partnerství i v roce 2019

Komerční banka a Agrární komora ČR navázali na dosavadní úspěšnou dlouholetou spolupráci a prodloužily smlouvu o partnerství do roku 2019. Tento krok opět stvrzuje již tradičně dobré vztahy mezi Komerční bankou a komorou, jejímiž členy je řada klientů KB. Hlavní prioritou zůstává efektivní financování zemědělských investic přispívajících ke konkurenceschopnosti českých zemědělců a stabilitě celého sektoru.

Komerční banka se spojila se zemědělci. Chytrý způsob jak se dostat k požadované skupině klientů. Banka je pak preferována u příslušné organizace. Stejný způsob uplatnila například i UniCredit Bank v případě advokátů a jejich advokátní komory. Tento způsob získávání klientů z určité podnikatelské či profesní skupiny skutečně funguje.

KB a AMSP pokračují v dlouholetém partnerství

Komerční banka a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) navázaly na dlouholeté partnerství obou institucí v oblasti podpory rozvoje českých podnikatelů, jejich konkurenceschopnosti na evropském i světovém trhu a uzavřely rámcovou smlouvu o spolupráci na rok 2019.

Chvíli před tím, se opět Komerční banka spojila s agrární komorou, tedy se zemědělci a následně i malými a středními podnikateli a živnostníky. Komerční banka se prostě umí spojovat a navazovat skvělá partnerství. Třeba je i pro mnoho členů těchto profesních skupin Komerční banka stejně přitažlivá. Utužování partnerství mezi bankami a klienty musíme hodnotit kladně.

Mobilním platbám Google Pay v Komerční bance dominují muži

Přes 160 tisíc plateb v objemu 75 milionů Kč – to jsou hlavní výsledky Google Pay v Komerční bance od prosince 2017. V porovnání s vlastním řešením MojeMobilní karta, které KB spustila v srpnu 2016 ve spolupráci s karetní asociací VISA, je Google Pay sedmkrát využívanějším řešením. Zajímavostí je, že si pohodlnou, rychlou a bezpečnou platbu prostřednictvím mobilního telefonu oblíbili zejména muži, kteří tvoří 84 % všech uživatelů.

Rozum zůstává stát, co všechno už o nás banky vysledují a zjistí. Pro banku je tak například důležité, zda nějakou službu využívají spíše muži, nebo ženy. Je to logické, protože službu mohou pak banky efektivněji zacílit. Ostatně ohledně plateb či objemu plateb budou vždy dominovat muži, protože je to skupina, která dominuje v mnoha podnikatelských oborech a muži jsou také celkově ekonomicky činnější než ženy, které část svého života tráví na mateřské.

Klienti KB si budou moci snadno zobrazit své účty z České spořitelny a Air Bank

Klienti Komerční banky, kteří mají účty u České spořitelny nebo Air Bank, si budou moci tyto účty propojit jak s internetovým bankovnictvím MojeBanka, tak i s Mobilní bankou KB. V první fázi bude možné kontrolovat zůstatek a transakční historii, následovat bude možnost aktivního zadávání plateb.

Od Komerční banky je to chytře podané. Klienti KB si mohou u KB zobrazit své účty u jiných bank. Komerční banka se tak prezentuje jako banka hlavní a pro klienty domácká banka. A klienti České spořitelny a Air Bank si mohou klidně otevřít své účty u Komerční banky a ovládat si všechny své účty právě od KB.:) Nicméně jde o dobrou cestu, kterou ale banky nezvolili dobrovolně, ale až na nařízení EU.

Komerční banka zkrátila ceník na polovinu a nabízí možnost zdarma vyzkoušet i prestižní služby

Komerční banka má pro své klienty o polovinu kratší ceník. Zároveň s tím se přehled cen výrazně zjednodušil. Souhrn nejvyužívanějších služeb KB včetně informace, zda jsou zdarma či zpoplatněny, mohou klienti zjistit i z  jednostránkových ceníků, které jsou k dispozici rovněž na webových stránkách banky. Všechny ceníky jsou od poloviny tohoto roku kompletně v novém designu.

Jakékoliv zpřehlednění a zmenšení sazebníku nebo ceníku velmi vítáme. Toto kritérium je také jedním z důležitých pro hodnocení dané banky v projektu Vstřícná banka. Klienti chtějí mít rychlé, přesné a jasné informace o cenách a poplatcích banky. Čím komplikovanější sazebník, tím je to pro klienty horší a naopak. Jednostránkové ceníky jsou dobrý nápad. Nesmí se však jednat pouze o rozklad původního složitého a dlouhého ceníku na několik jednostránkových.

Zrychlení plateb v českých korunách do jiných bank v ČR si klienti oblíbili

Klienti Komerční banky si na zrychlení provádění plateb v českých korunách do jiných bank v České republice zvykli velice brzy. I ze statistických dat vyplývá, že si toto zlepšení platebního styku oblíbili. Od prvního dne banka zpracovává v průměru sto tisíc plateb ve zrychleném režimu denně. Od listopadu se možnost podávat bezplatně zrychlené platby prodlouží ještě o hodinu.

Nikdo snad nepočítal s tím, že zrychlené platby nebudou klienti využívat, nebo si je neoblíbí. Chtěl bych vidět člověka, který si bude libovat v dlouhé době převodu svých plateb na cizí účty. Naopak se jednalo o inovaci, která měla přijít už dávno a nevím na co jsme v České republice tak dlouho čekali. Na to kolik desítek miliard se ročně z bank pošle na dividendách do zahraničí, jsme tuto službu mohli používat už dávno.

Komerční banka obhájila pozici nejlepší privátní banky v ČR

Komerční banka (KB) opět získala titul - Nejlepší privátní banka v České republice. Toto ocenění pravidelně uděluje renomovaný finanční magazín The Banker patřící do mediální skupiny Financial Times. Odborní hodnotitelé ocenili na Privátním bankovnictví KB zejména dynamický růst počtu klientů, objem nových aktiv, vedoucí postavení v investičních inovacích, expertízu a dlouhodobou stabilitu obchodních týmů.

I na Komerční banku se nakonec dostalo. Komerčka je tak nejlepší privátní banka v ČR. Naopak České spořitelně se zase podařilo za rok 2018 získat titul Banka roku. A tuším že i ČSOB získala nějaké umístění. Na každou z velkých bank se tak v různých anketách a hodnocení bank dostalo. V projektu hodnocení bank Vstřícná banka se Komerční banka objevila několikrát na medailových pozicích. Z největších bank se tak dlouhodobě umisťuje Komerční banka nejlépe.

V Komerční bance lze „zafixovat“ hypotéku na 15 let

Klienti Komerční banky si nyní mohou vzít hypotéku s fixací úrokové sazby až na 15 let. Banka tak reaguje na zvýšený zájem klientů o delší fixace z posledních měsíců, který vychází z obavy dalšího předpokládaného nárůstu úroků. Vedle toho snižuje KB úrokovou sazbu u hypoték s LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zajištění) 80 – 90 %, a to o 0,30 % na 3,69 % p. a. U hypotečních úvěrů s LTV do 80 % naopak zvyšuje úrokovou sazbu pro všechny fixace na 3,19 % p. a.

Fixace na 15 let je hitovka. Lidé si tak zafixují docela slušnou úrokovou sazbu na mnoho let dopředu a nemusí se bát rizika jejího raketového růstu. Komerční banka ale určitě nepřišla s touto možností jako první. Ale je zase dobře, že klienti této banky už takovou možnost mají, stejně jako klienti u konkurence. Jestli klient udělá dobře či ne, to je věštění z křišťálové koule. Vůbec totiž není samozřejmostí, že by i v dlouhodobém horizontu musely úrokové sazby růst.

Komerční banka rozšiřuje bankovní chytré hodinářství o značky Garmin a Fitbit

Komerční banka začala svým klientům nabízet možnost bezkontaktních plateb u obchodníků prostřednictvím chytrých hodinek značky Garmin (Garmin Pay) a Fitbit (Fitbit Pay). Vedle Google Pay, které banka spustila v prosinci minulého roku, se jedná o další inovativní alternativu ke klasickým „plastovým“ kartám. Od začátku roku 2016 umožňuje Komerční banka také pohodlně ovládat svůj účet přes chytré hodinky Apple Watch.

Už jste o tom někdy slyšeli? Chytré hodinky, které umějí podobné věci, jako jejich bráškové, chytré mobily. Už i banky si všimly tohoto potenciálu. A Komerční banka také umožnila na konci roku 2018 využívat chytré hodinky k placení útrat u obchodníků. Může se tak skutečně jednat o další hřebíček do rakem plastovým platebním kartám. Zřejmě se blíží doba, kdy budeme platit už jen mobilním telefonem, chytrými hodinkami či jiným způsobem.

Platby v rámci banky a vklady na bankomatech zpracovává Komerční banka okamžitě

Komerční banka v rámci svého plánu digitalizace služeb nabízených klientům změnila způsob provádění plateb nejen v rámci banky, ale i do jiných bank a zaměřila se také na úpravu zpracování vkladů přes bankomaty Komerční banky. V rámci Komerční banky nyní platby připíše okamžitě, kdykoli během dne.

Na začátku prosince 2018 spustila i komerční banka inovaci, která umožní připsat vklady hotovosti na bankomatech okamžitě. Okamžitě se také připíší platby v rámci plateb u Komerční banky. Skvělé, skvělé, jen škoda, že to nepřišlo opět dříve. Ale pozdě plakat nad rozlitým mlékem. Další krok, který pro klienty banky znamená zvýšení komfortu a kvality služeb.

Komerční banka rozšiřuje koncept firemních center

Komerční banka po několikaměsíčním pilotním provozu rozšiřuje do celé své pobočkové sítě koncept Firemních center. Jeho cílem je poskytovat i klientům z řad menších firem a podnikatelů služby a poradenství v rozsahu, který byl dosud vyhrazen pouze velkým firmám. Komerční banka v segmentu malých podniků (Small Business) aktuálně obsluhuje téměř 250 tisíc klientů s ročními tržbami do 60 milionů korun.

Je příjemné číst a vidět, že pro Komerční banku jsou i malí stejně důležití jako velcí. Ideálně si máme být před bankou všichni rovni. Ať velký nebo malý klient. Nově se budeme cítit rovni v mnoha dalších pobočkách této banky. Je v pořádku, že banka rozšiřuje speciální služby a poradenství pro skupinu malých podnikatelů a živnostníků, protože ti potřebují skutečně efektivně podpořit.

Bankovní poplatky 4Q 2018 74.2
Bankovní poplatky.com

IV. čtvrtletí - (7.5, 8, 8.5, 5,7) = 7,42

Komerční banka dlouhodobě patří mezi aktivní banky, pokud jde o poplatkové změny, ale i o novinky v sazebníku. V posledním čtvrtletí ale byl klid. Hodnocení tedy v této části měnit pro tuto chvíli nebudeme.

V aktuálním IV. čtvrtletní nedošlo k podstatným změnám v sazebníku.

Sazebník banky se díky změně konceptu ještě více zjednodušil a zredukoval a tak i nadále obhajuje pozici jednoho z nejpřehlednějších ceníků na českém trhu. Zejména je třeba podtrhnout uvádění ceny mimo balíček v jedné tabulce či tipy u každé kapitoly. Banka mimochodem nabízí oba koncepty pohledu na sazebník. Jeden soubor v pdf formátu ke stažení, kde je všechno na jednom místě a pak sazebník rozčleněn do jednotlivých kapitol (depozitní produkty, karty, platební styk, úvěry atd.), kde si klient může hledat jednotlivé služby a mezi kapitolami si přeskakovat. Hodnocení proto ponecháváme na stejné vysoké úrovni.

V Q Reportu Scott & Rose nedošlo u standardního klienta k žádným změnám a tak roční náklady zůstávají na 1.669 Kč. Hodnocení proto v této části po minulém snížení neměníme.

 

Veřejnost 4Q 2018 36.7
Aleš Jirásek
dokud nezmeni uzivatelske rozhrani IB na nejake, ktere dava smysl a kde neni problem dohledat obycejnou informaci tak to proste dobre nebude.
Nelze obsluhovat mobilni banku bez internetove banky a furt nejake certifikaty nikde to neni tak spatne ja v Komercni Bance.

Sazebníky

Image result for kb pobočkyImage result for kb pobočkyImage result for kb pobočky

 

 


Pobočky

Bankomaty