Expobank CZ

Expobank CZ

Expobank CZ a. s.
Ilya Mitelman, předseda představenstva,
Vítězná 126/1, 150 00 Praha 5
Tel.: 233 233 233
E-mail: info@expobank.cz, www.expobank.cz

Kód banky: 4000

Infolinka:+420 844 844 822

Blokace karet: +420 272 771 111

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 201 milionů Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 52 milionů Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2015 55,8
Martina Hedvičáková

Expobank vstoupila do nového roku s výraznými změnami ve svém sazebníku (viz. první kapitola).

Spořicí účet GARANT od Expobank CZ garantuje výši úroku 1,1 % na 15 měsíců od založení. Což ale není tak výhodná nabídka jako má Sberbank.

Expobank CZ se na základě komplexní analýzy zaměřila na advokáty, notáře, soudce a další právnické profese.

U privátního bankovnictví změnila vizuální styl a zvýhodnila platební styk pro Expo spořicí účet vedený v USD a EUR

Miroslav Zeman

Expobank je jedna z menších bank. Jako LBBW byla velmi nevýrazná a spíše zaměřená na specifickou cílovou skupinu klientů. Po vstupu nového investora, tedy ruského investora trošku oživila. Nicméně ani nyní stále tato banka nekonkuruje ani těm nejnovějším, nízkonákladovým bankám na trhu. Pro veřejnost se jedná o nemastnou, neslanou banku, která občas s něčím přijde, ale nikdo ani moc neví, proč by se měl o to zajímat.

Leden banka započala zvýhodněním svého spořicího účtu GARANT. U tohoto účtu garantuje banka výši úroku 1,1 % na 15 měsíců od založení. Podle banky šlo o jednu z nejlepších sazeb na trhu, a to bez dodatečných podmínek. Lze říci, že i dle našeho porovnání spořících a termínovaných účtů, které náš server pravidelně přináší, skutečně nabízený úrok patří k těm nejvyšším.

Leden také byl u této banky ve světle pomoci. Expobank CZ tak v lednu oznámila, že bude i v roce 2015 podporovat Asociaci pomáhající lidem s autismem. Na setkání s klienty převzala Magdalena Čáslavská, ředitelka APLA Praha, střední Čechy symbolický šek na 300 000 korun od Mārise Avotiņše, předsedy představenstva Expobank CZ, které budou, stejně jako v předchozích letech, využity především na poskytování osobní asistence a odlehčovacích služeb lidem s poruchou autistického spektra.

V únoru  se banka rozhodla motivovat k otevírání účtů kvalitní cílovou skupinu - právníky a advokáty. Expobank CZ tak připravila na základě komplexní analýzy speciální nabídku pro advokáty, notáře, soudce a další právnické profese. Stávajícím i novým klientům banka nyní nově nabízí garantovanou úrokovou sazbu 1,1 % p.a. na účtech úschov po celý rok 2015 a bez dalších podmínek a navíc firemní či osobní účet zdarma.

Banka tímto opatřením potvrzuje, že není bankou pro každého, ale to své u ní najdou specifické cílové a profesní skupiny. Obdobnou cestou šla už mnohem dříve UniCredit Bank, ta ale nicméně zvládá obsloužit i většinovou a standardnější klientelu. Když už jsme u těchto dvou bank. V poslední době začala Expobank fušovat do rajónu UniCredit bance, která byla do té doby hlavní partnerskou bankou advokátů i jejich komory. Nyní se stala právě Expobank CZ hlavním partnerem soutěže právník roku.

Březen pak byl pro banku spíše obdobím vylepšování služeb. Banka například vylepšila design svého privátního bankovnictví. Expobank CZ v březnu představila nový vizuální styl privátního bankovnictví. Třemi základními headliny jsou Progresivní bankovnictví, Individuální přístup a Umění investovat.

Na konci čtvrtletí banka představila zvýhodněný platební styk i pro Expo spořicí účet vedený v USD a EUR. Vybrané platby jsou od té doby nově zdarma. Od 8. 4. 2015 je možné si Expo spořicí účet otevřít také v měně RUB.

Bedřich Danda
Otakar Schlossberger

Jedná se o universální banku pro veškerou klientelu. Všechny potřebné informace jsou k dosažení na netu. Sazebník pro občany je dobře strukturován, ale již tak se stává poměrně rozsáhlým. O bance není poslední dobou vůbec slyšet a jako spotřebitel o ní z médií nebo reklamy nevím.

Banka má poměrně rozsáhlou společenskou odpovědnost……. Charita, vzdělávání, životní prostředí a kultura.

Nic výrazného mne však nezaujalo ani v tomto období

Markéta Grušáková

Expobank se v prvním čtvrtletí více zaměřila na profese právníků a advokátů, jímž nabízí poměrně zajímavé služby. Pro běžné klienty pak nově nabízí vyšší úrok na spořicím účtu GARANT, a to ve výši 1,1 procenta. Úročení je však časově omezené a to po dobu 15 měsíců od založení účtu.

Bankovní poplatky 1Q 2015 60
Bankovní poplatky.com

Struktura bankovních poplatků se u této banky v I. čtvrtletí změnila.

Od 1. 1. 2015 vstoupil v platnost nový sazebník. Mezi největší změny patří zvýšení poplatku za zaslání výpisu v papírové podobě poštou, a to u balíčku Konto 5 za 50. Měsíční výpis byl původně za 15 Kč nebo zdarma v rámci balíčku (v případě výběru měsíčních výpisů jako volitelné služby), nyní si banka účtuje 30 Kč/měsíc. Čtvrtletní výpis byl za 5 Kč, nyní je to 10 Kč/měsíc. Nově banka poskytuje i roční výpis, a to za 30 Kč ročně. Dále banka zrušila u balíčku Konto 5 za 50 jako volitelný produkt/službu 1 debetní platební kartu Maestro a měsíční papírový výpis zasílaný poštou. Další změny se týkají Spořicího účtu GARANT a GARANT PREMIUM - 2. a další platba v měsíci zadaná elektronicky a odchozí domácí platby zadané papírově (včetně plateb z trvalého příkazu) - změna poplatku ze 40 Kč na 70 Kč, výběr hotovosti - změna poplatku z 55 Kč na 65 Kč. Další změnou je to, že banka zvýšila měsíční poplatek za kartu Maestro, a to konkrétně ze 40 Kč na 60 Kč. Dále banka odstranila ze sazebníku z oblasti platebních karet položku vydání náhradní karty v zahraničí za 4 000 Kč a vydání náhradní hotovosti v zahraničí za 3 500 Kč.

Sazebník nedoznal žádných grafických změn a tak platí hodnocení z předchozího čtvrtletí. Je sice celkem viditelné, co všechno spadá pod balíčkové účty, přesto by mohl být sazebník přátelštější ke klientům. Členění jednotlivých částí uvnitř kapitol je graficky nepřehledné a nevýrazné. V sazebníku se špatně orientuje. Jinak je dostupný jak ve formátu html, tak ve formátu pdf. Pro klienty je také přínosné, že má banka zároveň na stejném místě archív sazebníků (pdf. dokumenty) s přesnými daty změn. Banka také pravidelně dopředu informuje v tiskových zprávách o změnách ve svém sazebníku a k tomu přikládá dokument, kde jsou změny popsány, takže klient ví, jakých služeb se budou týkat. Hodnocení v této části ponecháváme na stejné úrovni jako minule.

Podle Q Reportu Scott & Rose došlo k pohybům a tak standardní klient nově zaplatí ročně 1.627 Kč (dříve 1.512 Kč) a aktivní klient 8.356 Kč (dříve 8.315 Kč). 

Veřejnost 1Q 2015 35
Peter Bramak
Jana Kovačiková

Uvidíme jak rusové zabodují. Zatím je zájem o produtky a služby vidět, tak snad to vydrží

Milan Mroczkowski

vysoké poplatky

Vladislav Král

Sazebníky

Pobočky

Bankomaty


Tiskové zprávy Expobank CZ