mBank

mBank S.A., organizační složka,

Generální ředitel: Pawel Kucharski

Pernerova 691/42, Praha 8,186 00

www.mbank.cz

Kód banky: 6210

Infolinka:+420 222 111 999

Blokace karet:  Blokaci snadno provedete v mobilní aplikaci, internetovém bankovnictví nebo pomocí mLinky +420 222 111 999

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 446 milionů Kč

 

 


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2012
3. čtvrtletí
2012
1. čtvrtletí
2010
4. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2015 68,1
Miroslav Zeman

mBank je zajímavá banka. V trhla na náš trh před léty jako vítr. Bylo o ní všude slyšet. Zvedla první vlnu přechodu klientů od velkých bank k této nové. Vše bylo zdarma, vše bylo jednoduché a snadné. Základem byl přitom do té doby zatím ne úplně rozšířený internet a internetové bankovnictví. mBank zavedla do tuzemského slovníku pojem \"internetové banka\".

Od té doby jakoby banka usnula. Ze dne na den se vytratila. Snad dosáhla toho co chtěla a o více už neusiluje. Je to škoda. Banka měla velkou perspektivu a naději stát se skutečně významnou tuzemskou bankou. To by se však nesměla leknout svého úspěchu. Nyní už co do úspěšnosti a počtu klientů tuto banku v podstatě dohnaly její stejně velcí a stejně zaměření konkurenti jako Fio či Air Bank. Teprve příchod těchto bank jako přímé konkurence trošku nastartoval aktivitu této banky a také její nové inovace.

S čím mBank přišla ve druhém čtvrtletí:

Banka se pochlubila ve druhém čtvrtletí zájmem o své úvěry za rok 2014. Objem úvěrů se tak zvýšil o vysokých 29 procent meziročně. Stejně tak se zvýšily i v klady klientů o 21  procent. Na konci roku také mBank evidovala 534 000 klientů. V rámci prvního čtvrtletí 2015 pak dále vzrostl objem úvěrů meziročně o 40 procent. V oblasti hypoték pak vzrost objem úvěrů o 28 procent.

V rámci květnové novinky nabídla mBank novým klientům, kteří si u ní zřídí účet 2 procenta úroku z vkladu na tento účet a pro klienty, kteří si zřídí platební kartu pak vrácení 2 procent z částky platby zpět na účet. Banka se tak snaží reagovat na nabídku velkých bank, které obdobným způsobem zvýhodňují nové klienty.

V soutěži Finanční produkt roku 2014 se mBank umístila v kategorii Hypotéka roku, kde obhájila první místo z let 2012 a 2013, nově získala zlatou medaili za svůj produkt mPůjčka Plus. Banka tak prokazuje, že její produkty jsou i v rámci širšího porovnání na trhu konkurenceschopné.

S další motivací pro klienty v oblasti hypoték přišla mBank na konci druhého čtvrtletí. Úroková sazba se tak snížila na velmi nízkých 1,69 procenta při tříleté fixaci.

Petr Kučera

Originálními nápady nebo vysokými úroky na spoření se banka poněkud vyčerpala v prvních letech po startu, teď je poznat, že víc myslí i na ziskovost. Vztah ke klientům je ale podle dostupných ohlasů z praxe férový, produkty jsou jednoduché a případné podmínky (platba kartou) rozumně nastavené. 

Markéta Grušáková

mBank spustila výraznou mediální kampaň na produkt mPůjčky, která je vnímaná velmi pozitivně. A i v této době se snaží držet velmi nízké úrokové míry u svých hypoték.

Miroslav Škvára
Otakar Schlossberger

Internetové stránky této banky jsou i nadále pro mne zmatečné. Pestré, až moc na můj vkus. Sazebník banky stále patří mezi nejpřehlednější, i když už i ten je složitější. Je možné jej najít až přes vyhledávač banky. Banka není v současné době vidět v reklamách, a to ani v tisku. Tedy alespoň já jsem nic nezaregistroval. Dále nebyly k nalezení ani finanční ukazatele a další dokumenty, které je banka povinna sdělovat veřejnosti. Zkrátka jsem je opět nenašel.

Co se týká společenské odpovědnosti, opět a stále jsem nic nenašel. Proto bance ponechávám hodnocení z minula. 

Bankovní poplatky 2Q 2015 83.8
Bankovní poplatky.com

Nízkonákladová banka, která svou politiku postavila na nulových poplatcích. Poplatková struktura zůstala zachována, takže i my zatím ponecháváme hodnocení v této části beze změny.

Podoba sazebníku se v aktuálním čtvrtletí drobně změnila z hlediska nového loga, grafiky apod.. Nicméně v principu zůstal sazebník stejný. Sazebník mBank je stále snadno k nalezení hned na homepage. Dále v něm klient najde přehlednou tabulku s archívem změn, a jakého okruhu služeb či produktů se tyto změny a kdy týkaly (jednotlivé minulé sazebníky jsou stáhnutelné v pdf formátu). Bohužel jednotlivé změny nejsou nijak zvlášť označeny a tak je třeba sazebníky porovnávat. Hodnocení pro aktuální I. kvartál neměníme.

V Q Reportu Scott & Rose nedošlo ke změnám, tudíž standardní klient stále platí 744 Kč ročně. I přesto je v tomto průzkumu banka překvapivě až na 8. místě. Minule jsme kvůli tomu o 0,5 bodu snížili naše hodnocení v této části.

Veřejnost 2Q 2015 51
mBank je nejmladší bezpoplatková banka. Jako jedna z mála se dostala do zisku. Zákazníci nový IB přezdívají jako mCirkus. Je to vtipné, ale bohužel pravdivé. Nový IB mě dokázal vytočit, i když jsem si chtěl jen kouknout na zůstatek mSpoření, které nejde ani zadat na hlavní stránku. IB mě neustále otravoval se zprávama, že jsem nic nezaplatil a tím pádem nemám žádný výběr zdarma. Dost mě to štvalo. mSpoření se z mě nepochopitelných důvodů nedá nastavit na nulové odvody. Pro lidi, co žijí od výplaty k výplatě a chtějí posílat peníze z převodů jen občas, tak je to silně nevhodné. Když už jsem u toho posílání na mSpoření, víte, co je to mPingPong? Posílání mezi dvěma účty odlišných lidí, klidně manželů. Existuje i single varianta. Stačí jen zadat příkaz a okamžitě ho stornovat. Díky tomu si tam lidi nahrabaly statisíce a atraktivní úrok 3% šel rychle do kytek. Přišlo spoplatnění karet. Tento krok chápu. Jsou zákazníci, co jen spoří a zákazníci, kteří banku aktivně používají. Četl jsem, že banka zablokovala kartu i těm, kteří jí chtěli používat a 29 Kč měsíčně byli ochotni zaplatit. Pak přišli odstávky snad každých 14 dní. Sice na víkend, ale i tak jsem žasnul, že je potřeba odstávka kvůli změně času, která se protáhla na delší dobu, než se plánovalo a ještě to zákazníkům vynulovalo limity karet, o čemž ani nebyli zákaznící hromadně informováni. Poslední kapkou bylo snížení úroku z 1,6% na 1%. To by bylo pochopitelné, ale banka to oznámila hodně podivně. Ani email, ani zpráva v IB, ale jen zpráva týden před změnou na mBlogu a Facebooku, který má olajkováno jen 15 tisíc lidí z půl milionu zákazníků. Cenově je to příznivá banka. Z výše uvedených důvodů ale nikdy nebude mojí hlavní bankou.
Lehký nadprůměr. Stále mě dokáží naštvat nějakým nesmyslem, který nepotřebuji řešit...

Sazebníky


Bankomaty