mBank

mBank S.A., organizační složka,

Generální ředitel: Pawel Kucharski

Pernerova 691/42, Praha 8,186 00

www.mbank.cz

Kód banky: 6210

Infolinka:+420 222 111 999

Blokace karet:  Blokaci snadno provedete v mobilní aplikaci, internetovém bankovnictví nebo pomocí mLinky +420 222 111 999

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 446 milionů Kč

 

 


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2012
3. čtvrtletí
2012
1. čtvrtletí
2010
4. čtvrtletí
2011
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2015 73
Petr Kučera

mBank uspěla v kategorii úvěrů do 30 tisíc korun v projektu Navigátor bezpečného úvěru.

Nově láká na 1500 korun jako bonus a nové mBenefity.

Platební karty mBank ale nadále mají nejhorší směnné kurzy .

Miroslav Zeman

mBank je zajímavá banka. V trhla na náš trh před léty jako vítr. Bylo o ní všude slyšet. Zvedla první vlnu přechodu klientů od velkých bank k této nové. Vše bylo zdarma, vše bylo jednoduché a snadné. Základem byl přitom do té doby zatím ne úplně rozšířený internet a internetové bankovnictví. mBank zavedla do tuzemského slovníku pojem \"internetové banka\".

Od té doby jakoby banka usnula. Ze dne na den se vytratila. Snad dosáhla toho co chtěla a o více už neusiluje. Je to škoda. Banka měla velkou perspektivu a naději stát se skutečně významnou tuzemskou bankou. To by se však nesměla leknout svého úspěchu. Nyní už co do úspěšnosti a počtu klientů tuto banku v podstatě dohnaly její stejně velcí a stejně zaměření konkurenti jako Fio či Air Bank. Teprve příchod těchto bank jako přímé konkurence trošku nastartoval aktivitu této banky a také její nové inovace.

S čím přišla banka ve IV. čtvrtletí 2015

Banka se pochlubila svými odměnami v rámci aktivního využívání svého běžného účtu. Místo aby klienti této banky platili za užívání účtu poplatky, banka je naopak odměňuje. Nový klient, který si otevře a bude aktivně používat běžný osobní účet, nebo podnikatelský účet může získat 1500 Kč odměnu. Je jen škoda, že uvedený bonus týká pouze nových klientů. Možná by si stejně velký bonus zasloužili i stávající, věrní klienti banky.

Banka potvrzuje i v posledním čtvrtletí roku, že se ze spící panny proměnila v aktivní a nápaditou banku, která chce o sobě nechat slyšet. I v tomto rámci můžeme hodnotit další nápad banky. mBank uvedla speciální nabídku v podobě první mPůjčky na zkoušku. Její splatnost je dvanáct měsíců a banka za ní na začátku účtuje dvě procenta z vypůjčené částky, přičemž úroková sazba je 0 % p.a. mBank tak umožňuje vyzkoušet si jednoduché a cenově dostupné vypůjčení finanční částky za předem jasně stanovených podmínek.

I tato nízkonákladová banka se může pochlubit umístěním v respektované anketě. V mezinárodní soutěži Efma 2015 získala první místo v kategorii „Digitální marketing“ za svou platformu pro dynamický CRM v reálném čase, díky kterému reaguje na potřeby svých klientů téměř okamžitě.

Kromě popisu inovací nemůžeme ani u této banky zapomenout na úspěšné hospodaření banky za první čtvrtletí roku 2015. Banka poskytla k 30. září 2015 meziročně o 42 % více půjček. Rovněž zaznamenala meziroční růst v oblasti hypoték, a to o 28 %. Banku si ke konci třetího čtvrtletí letošního roku vybralo celkem 566 tisíc zákazníků v Česku, což představuje nárůst o téměř 10 %. Dynamika nárůstu klientů se ale postupně snižuje, což je očekávatelné.

mBank nově přinesla slevový program mBenefity určený pro všechny její stávající klienty. Díky programu mBenefity si tak klienti mBank mohou dopřát slevy u domluvených obchodních partnerů nabízejících pestrou škálu nejrůznějších produktů a služeb. Pokud jsme v předchozích odstavci mírně kritizovali bonus pouze pro nové klienty, tak v průběhu čtvrtletí se mohli z bonusů, i když skromnějších radovat i stávající klienti banky.

mBank se rozhodla více zabodovat i na poli kreditních karet. Nové produkty mKreditka, mKreditka e-Shop a mKreditka Plus uvedla tato banka již 3. prosince. Všechny budou nově vydávané ve spolupráci se společností MasterCard. mBank dá klientům 3 měsíce na vyzkoušení, jestli jim mKreditka, kterou si vybrali, opravdu vyhovuje. V roce 2016 mBank nabídku dále rozšíří, například o nálepku pro bezkontaktní placení.

Vedle UniCredit Bank musíme i nízkonákladovou mBank pochválit za její nebývalou aktivitu a nápaditost, která bohatě konkuruje i mnohem větším zavedeným bankám.

Bedřich Danda
Olga Ortová Šeflová

mBank na základě nové regulace poplatků za transakce platebními kartami u obchodníků inovuje svoji nabídku kreditních karet (mKreditek). Nabízí také nově první mPůjčky na zkoušku s neobvyklými parametry a obchodními podmínkami (2% počáteční poplatek, nulová úroková sazba, 12 měsíční splatnost). Pro všechny stávající klienty nabízí banka různé slevy u obchodních partnerů v programu mBenefity, pro nové klienty nabízí u osobního či podnikatelského účtu až 1.500 Kč, dle aktivity jeho používání, pro klienty přestoupivší z jiných bank nabízí stejnou částku. Díky neustálým inovacím zazanmenává tato digitální banka nepřetržitý nárůst klientů, již je to přes 550 tis. a meziročně výrazně navyšuje svoji úvěrovou emisi, a to jak u hypotečních úvěrů (o 28%), tak u spotřebitelských úvěrů (dokonce o 42%). Stále tedy patří ke klientsky velmi přívětivým bankám. 

Miroslav Škvára
Bankovní poplatky 4Q 2015 83.8
Bankovní poplatky.com

Nízkonákladová banka, která svou politiku postavila na nulových poplatcích. Poplatková struktura zůstala zachována, takže i my zatím ponecháváme hodnocení v této části beze změny.

Podoba sazebníku se v aktuálním čtvrtletí drobně změnila z hlediska nového loga, grafiky apod.. Nicméně v principu zůstal sazebník stejný. Sazebník mBank je stále snadno k nalezení hned na homepage. Dále v něm klient najde přehlednou tabulku s archívem změn, a jakého okruhu služeb či produktů se tyto změny a kdy týkaly (jednotlivé minulé sazebníky jsou stáhnutelné v pdf formátu). Bohužel jednotlivé změny nejsou nijak zvlášť označeny a tak je třeba sazebníky porovnávat. Hodnocení pro aktuální IV. kvartál neměníme.

V Q Reportu Scott & Rose nedošlo ke změnám, tudíž standardní klient stále platí 744 Kč ročně. I přesto je v tomto průzkumu banka překvapivě až na 7. místě (minule na 8.). Nedávno jsme kvůli tomu o 0,5 bodu snížili naše hodnocení v této části. 

Veřejnost 4Q 2015 49.4
Průměrná. Nalákala klienty a teď už nic extra

Sazebníky


Bankomaty