Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna

Československá obchodní banka, a.s.
Poštovní spořitelna
Jan Lamser, člen představenstva ČSOB odpovědný za Poštovní spořitelnu
Roztylská 1
225 95 Praha 025


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
4. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2010 64,7
Bedřich Danda

Poštovní spořitelna bohužel nepřišla se žádnými kroky, kterými by mohla zmírnit kritické body hodnocení z prvního čtvrtletí. I nadále tak platí, že obsluha služeb na přepážkách pošty není moc praktická a podnikatelé by tak zejména v době špiček mohli na pobočkách pošty trávit desítky minut svého času čekáním na vyřízení i banálních operací.

 

I nadále tak trvá stav, kdy tato banka není úplně ideálním ústavem pro podnikatele, ovšem záleží co který podnikatel potřebuje a co očekává. Pozitivně lze naopak hodnotit poměrně povedený nástup nového produktu osobního účtu ERA.

Dalibor Z. Chvátal

Poštovní spořitelna prodělala velký třesk, kdy od dubna kompletně změnila svoji značku. Postžiro umřelo a bylo nahrazeno účtem Era, v této nové produktové řadě chystá banka poskytovat i ostatní služby. Zároveň s novým a přehlednějším sazebníkem došlo ke zdražení, takže skončily účty zadarmo pro studenty, připlatí si i důchodci, kromě úroku z kontokorentu se nově platí i měsíční poplatek. Poštovka sice stále patří mezi cenově příjemné banky, ale některé její ceny se začají nehezky zvyšovat. Oceňuji první vlaštovku v podobě samoobslužného terminálu pro platební operace (ke dni hodnocení je pouze jeden v Praze).

Eva Poláchová

I PS ve druhém čtvrtletí snížila sazby u hypoték – resp. ČSOB.

Jasnou inovací je produkt bankovního účtu ERA, jehož předností má být orientace na konkrétní skupiny klientů a ceny služeb - účet za 34 Kč měsíčně se slevou pro seniory a mladé do 26 let (cena 8,- Kč měs.). Účty se slevou pro seniory nabízela například ČS, ale nabídku již před nějakým rokem zrušila. Zajímavé je, že klient s plnou taxou za vedení účtu má bonus 8,- Kč za každou el. zadanou transakci. Takže ho platby přes internet stojí 1 korunu. Zaplatí to poplatek za odchozí platbu. Příchozí jsou zdarma. K účtu je zdarma int. bankovnictví a platební karta za 8,- Kč měsíčně, což je vcelku levné. Žádné výběry měsíčně ale zdarma nejsou.

Otakar Schlossberger

Tato banka není bankou v právním slova smyslu a je třeba zcela odmítnou tvrzení tohoto neprávního subjektu na svých internetových stránkách, že – cituji: „Poštovní spořitelna je druhá největší banka v ČR. Obsluhuje více než dva miliony klientů, kterým nabízí bankovní služby v nejhustější síti obchodních míst“. Není to nic jiného než klamavá reklama vůči spotřebiteli. Až další věty obsahují text o tom, že je tato „banka“ je součástí ČSOB, což může být vykládáno také různě (jako její organizační část nebo část její finanční skupiny?). Jde o to, že spotřebiteli není řečeno vše jasně a srozumitelně. Protože toto tvrzení považuji osobně za objektivní, proto jej nechávám i v dalším hodnocení.

 

Pokud bych odhlédl od toho, že se nejedná o banku, pak je nutno říci, že jejich internetové stránky jsou velmi povedené a myslím, že jsou lépe provedeny, než samotné stránky ČSOB. Nabídka produktů pro spotřebitele je velmi široká a využívá také synergických efektů celé finanční skupiny ČSOB, což je třeba ocenit. Sazebník je velmi průhledný, i když rozdělen do různých částí dle produktů. Ceny jsou stanoveny velmi příznivě pro spotřebitelskou klientelu. V současné době je velmi zdařila reklama na konto Era.

 

Nejsou dostupné také hospodářské výsledky, částečně jsem nalezl informace o společenských a/nebo sponzorských aktivitách.

 

Z tohoto důvodu jsem hodnocení banky zvýšil.

Miroslav Zeman

Aktivita banky byla ve II. čtvrtletí spíše průměrná a zdaleka nedosahovala aktivit České spořitelny či Komerční banky. Problém ovšem není pouze v počtu opatření, ale především v jejich významnosti a vstřícnosti pro klienty banky.

Banka tak ve II. čtvrtletí přišla s následujícími kroky a opatřeními. Banka přišla se zvýhodněním spořicích účtů, uvedla nový produkt bankovní účet ERA, zvýhodnila hypoteční úvěry a zavedla takto nové služby.

Banka zvýhodnila produkt spořicího účtu, kde přiznala klientům zhodnocení uložených finančních prostředků o solidních 4,5 % za dva roky.

Nově také banka přišla se zcela novým produktem ERA bankovní účet. Uvedení nového produktu banka podpořila zajímavou reklamní kampaní, kterou jistě nešlo přehlédnout, a která byla vtipná a výrazná. Předností produktu má být jeho variabilita a zaměření na konkrétní potřeby klienta. Vstřícné jsou i ceny tohoto produktu.

I Poštovní spořitelna přišla tradičně v jarním období se zvýhodněním hypotečních úvěrů. Poštovní spořitelna tak snížila úrokové sazby u hypoték na 4,59 %

Na konci května také přišla banka s novinkou samoobslužných terminálů na pobočkách pošt. Snadno a jednoduše tak budou moci klienti uhradit složenku prostřednictvím načtení čárového kódu a provádět další operace, které dříve museli provádět u přepážek.

Bankovní poplatky 2Q 2010 73.8
Bankovní poplatky.com

Jedna ze dvou bank, která stihla změnit svoji poplatkovou politiku ve II. čtvrtletí. Navíc jde o zcela zásadní změny, dalo by se říci, že i o změnu filozofie. Poštovní spořitelna přistoupila opravdu k poplatkové revoluci a ke znatelnému zjednodušení svého sazebníku. Banka tak zaznamenala největší změny pro toto čtvrtletí.

Od 1. dubna se všechny formy programu Postžiro sjednotily v jeden produkt s názvem Osobní účet. Všechny programy (Plus, Klasik, Junior, Senior a Handicap) zanikly a byly automaticky převedeny na nový produkt. Nicméně cenová diverzifikace zůstane částečně zachována – banka zvýhodňuje podle typů klienta (mladé, seniory a handicapované za 8 Kč / měsíc, ostatní klienti 34 Kč / měsíc). To je určitě pro tyto skupiny dobrá zpráva ve vztahu k nabídce banky pro ostatní klienty. Na druhou stranu před tímto zavedením platily některé skupiny klientů méně (Senior 5 Kč, Junior zdarma). Na některých položkách ušetří, na jiných zaplatí více. U seniorů půjde spíše o úspory, ale u mladých klientů naopak ke zdražení (výběr hotovosti na pobočce, měsíční vedení karty, odchozí platba na obchodním místě). Obecně se zlevnily transakce a úkony podané elektronicky a naopak zdražily služby na pobočce. Směrem k většímu používání internetbankingu směřuje banka také nabídkou na bonus pro klienty (8 Kč) v momentě, kdy provedou alespoň jeden elektronický platební příkaz měsíčně. Pro takové majitele Postžira Klasik tak dojde ke zdražení vedení účtu z 23 Kč na 26 Kč měsíčně. Banka také přichází s novinkou pro klienty, kteří chtějí svůj účet ovládat jen přes internet - Osobní účet Zadarmo. Změna Osobního účtu na tento produkt sice stojí 26 Kč, ale bude představovat většinu služeb zdarma (vedení účtu a karty, výběry v bankomatech ČSOB, SIPO či bezhotovostní platby účtů). Jakákoliv transakce na pobočce PS či u jiné banky však bude představovat citelný zásah do peněženky klienta. PS také zjednodušila své podnikatelské účty (Era účet).

Sazebník PS patřil k těm méně přehledným. To se ale postupně zlepšuje a sazebník se celkově zpřehlednil a klient jej může najít v jednom souboru. I přesto je stále příliš dlouhý. Hlavním záměrem PS bylo výrazné zjednodušení a zpřehlednění sazebníku banky. Komplikovaný sazebník PS patřil mezi nejčastější výtky jejich klientů. Došlo také ke sjednocení většiny poplatků za služby, které představovaly různé zatížení pro různé segmenty klientů. Co je ale zajímavé a málo pochopitelné, že Osobní účet zadarmo, kterým by se banka měla pochlubit, je až na samotném konci sazebníku, pod písmenkem „T“.

Bankovní ročenka Scott & Rose zaznamenala mírný pohyb směrem nahoru. U standardního klienta došlo ke zdražení z 1789 Kč na 1863 Kč a to k 1. dubnu. U aktivního klienta pak z částky 2507 Kč na 2912 Kč, ale k 1.7. pak Bankovní ročenka uvádí cenu 2526 Kč. Z kalkulátoru poplatků vyplývá naopak mírné snížení měsíčních nákladů z dříve uváděného konta Klasik (139 Kč) na 129 Kč za nový Osobní účet Era. Naopak Postžiro Plus (149 Kč) se proměněním na Osobní účet Zadarmo významně zdražil na 229 Kč. To ovšem může být dáno strukturou poptávaných služeb na pobočce, pro které se tento účet nehodí, takže by si jej klient jistě nevybral. Každopádně pro toto čtvrtletí zatím zůstává hodnocení z pohledu výsledků banky ve srovnáních stejné, zatím nemáme takové množství dat, abychom věděli, jestli budou náklady klientů po významné změně v průměru spíše růst či klesat.

Veřejnost 2Q 2010 57.2
Zdena Dzvoníková
Kamila Damaská
Eliška Sládková
Lucie Trnečková
Ladislava Borowczaková
Radek Klouda

Výhoda je že je dostupná v každé vsi kde je pošta,alespoň si to myslím.

Klára Zemanová
Jitka Čechovská
Kristýna Drsová
Marek Kolář

Sazebníky


Pobočky

Bankomaty