Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna

Československá obchodní banka, a.s.
Poštovní spořitelna
Jan Lamser, člen představenstva ČSOB odpovědný za Poštovní spořitelnu
Roztylská 1
225 95 Praha 025


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
4. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2011 66,6
Miroslav Zeman

 

Poštovní spořitelna se stále veze na vlně Era. Tato značka je možná známější než název Poštovní spořitelny. Pokud si však banka bude chtít udržet či dokonce zlepšit své postavení bude muset přijít s jiným srovnatelným či lepším produktem.

Era startuje další vlnu podzimních kampaní. Kromě již tradičních půjček se tentokrát objevila také nová reklama na Era produkty a služby s názvem „Houbaři“, která upozorňuje, jak je výhodné mít vše pohromadě a na jednom místě. Kampaň na Era půjčku opět doplní také zajímavá soutěž, ve hře je 150 víkendů na českých horách.

Bedřich Danda

 

     Poštovní spořitelna se svými 3 300 kontaktními místy na poštách a 52 finančními centry představuje  bankovní dům s velkým počtem míst , ale jejich uroven je mnohdy nizka, neinformovanost na přepážc. Uzké propojení CSOB s Českou poštou je nejen předností, ale i slabým článkem Poštovní spořitelny. Problematická je otázka komfortu bankovních služeb. Pošta na svých pobočkách vykonává řadu dalších činností, které při vrcholech aktivity  nevytvářejí ideální prostředí. Kromě toho nemůže na všech úřadovnách pošty nabízet celé své portfolio produktů a služeb. Pošty se proto z hlediska využitelnosti dělí podle počtu přidělených čtyřlístků. Rovněž z hlediska přímého bankovnictví se zde mohou vyskytovat určité problémy, zejména s IT systémy a jejich zabezpečením. 

František Pavelka

Tato quasi banka pokračuje v aktivizaci svých činností v duchu vývoje od počátku roku. 1. i 2. čtvrtletí. Soustřeďuje se na značku ERA, zavedla dokonce Samoobslužný Era Point. Všímá si stále finanční gramotnosti, spustila Finanční test národa. Přestala se mi však líbit její poplatková politika. Z výpisů účtů se dá usoudit, že za některé převody peněz požaduji i 16 Kč poplatek. Proto žádný bod navíc. Zůstáváme na celkových 69. 

Jan Klička

Banka se v uplynulém kvartále produktově nijak výrazněji neprofilovala. Od února bude také PS upravovat sazebník, klesne třeba poplatek za hypotéku a zcela zrušen bude poplatek za zrušení trvalého příkazu. Poněkud rozpačitě působila reklamní kampaň "houbaři", kterou PS realizovala na podzim.

Helena Kadlecová

 

Oblast poplatků:

- ve sledovaném období bylo provedeno pouze několik úprav v poplatkové oblasti. Do Sazebníku byla přidána nová položka u vkladových produktů.

Oblast úrokových sazeb:

-  došlo ke snížení úrokové sazby u hypotečních úvěrů

- byla snížena sazba u Era červeného konta

- došlo k poklesu úrokové sazby u  termínovaných vkladů s delší dobou splatnosti

Inovace  a novinky:

- banka  představila nový Era účet pro právnické osoby a Era účet pro neziskové organizace

Marketingové aktivity, komunikace:

- prostřednictvím zpráv v internetovém bankovnictví byli klienti informováni o změně úrokových sazeb , které začnou platit od 1.1.2012. Další informace se týkala nového Sazebníku poplatků, platného od 1.2.2012.

Bankovní poplatky 4Q 2011 72.5
Bankovní poplatky.com

V posledních čtvrtletích aktivita banky poklesla a to zřejmě na úkor mateřské ČSOB, která často přichází s různými změnami a nabídkami. V tomto čtvrtletí nedošlo k žádné strukturální změně a tak hodnocení ponecháváme na stávající výši.
V aktuálním IV. čtvrtletí nedošlo k žádným podstatným poplatkovým změnám. U Osobního účtu došlo k navýšení poplatku za výplatu hotovosti na základě trvalého příkazu k úhradě z 26 Kč na 34 Kč. Došlo také ke sjednocení platby za vyhotovení a odeslání papírového výpisu z účtu za týden nebo dekádu na 26 Kč (dříve 26 Kč/týden a 25 Kč/dekáda).
Sazebník PS patří k těm méně přehledným. Stále je příliš dlouhý, komplikovaný a graficky nepřehledný. Nicméně v aktuálním čtvrtletí šla banka cestou určitého zjednodušování. Nový sazebník je platný od 24.10.2011. Tak předně klesl počet stran nového sazebníku z 53 na 45, což je ale i tak celkem obsáhlý dokument. Co je ale potěšitelné, že po mnoha měsících je Online účet konečně umístěn mezi nabídkou běžných účtů v popředí sazebníku (kapitola B), dříve byl nepochopitelně na samém konci, kde by ho nikdo nehledal. Hodnocení zatím ponecháváme na stejné hodnotě.
Ani v Q Reportu Scott & Rose, ani v Kalkulátoru bankovních poplatků nedošlo k žádným změnám v pořadí. Stále tak platí, že Osobní účet a Online účet se pravidelně objevují v TOP 15 ve všech čtyřech klientských profilech a to velmi vysoko.

 

Veřejnost 4Q 2011 46.9
Marcela Bendová
Josef Marcián
Jakub Andrt
Adéla Kneslová

poplatky

Axel Wolf
Martina Benediktová

+ široké spektrum nabízených služeb

+ snadná dostupnost bankomatů a poboček

+ zázemí ČSOB

+ výhody pro dlouhodobé klienty (možnost zřízení úvěru a dalších doplňkových služeb po telefonu)

+ vstřícnost a kvalita nabízených služeb

+ přehledný ceník služeb

+ internetové bankovnictví (jednoduché zřízení, obsluha i administrace)

+ provázanost doplňkových služeb s účtem (např. automatické strhávání splátek úvěru bez nutnosti příkazu k inkasu atp.)

- nižší stupeň online služeb (např. chybí možnost administrovat platební/kreditní kartu pomocí on-line přístupu)

- zkostnatělý přístup k administrativě (nemožnost elektronického podpisu smlouvy, navolení vlastního PIN ke kartě, zastaralé formuláře atp.)

- elektronické výpisy pouze k účtu nikoliv ke kreditní kartě nebo úvěru

- dětinské logo a jeho barva (např. v elektronickém bankovnictví bych uvítala jinou než očidráždící červenou

Veronika Petružálková

 

Poštovní spořitelna není banka jako taková, ale je spíše součástí ČSOB, i přesto ji však všichni bereme jako samostatnou banku.

Banka nabízí mnoho produktů, mezi které patří Era osobní účet, který má mnoho výhod. Jednou z nich je obsluha Era účtu, která je možná téměř všude. Ke svému účtu se můžeme dostat přímo osobně a to na poštách a finančních centrech Poštovní spořitelny. Svůj účet můžeme také obsluhovat platební kartou v bankomatech, u obchodníků či na internetu. Dále se na něj můžeme podívat, aniž bychom někam museli chodit a to pomocí internetového či mobilního bankovnictví. Tento účet mám také zřízený a to již 2 roky a jsem s ním naprosto spokojená. Zakládala jsem si ho u této banky právě proto, že je dostupný z mnoha míst. Poštovní spořitelna vlastní více než 700 vlastních bankomatů. Je dostupná na všech poštách a více než v padesáti finančních centrech. Dále mě zaujalo, že bankovní poplatky byly poměrně nižší než u ostatních bank a první vklad v minimální výši 200 Kč. Založení účtu je zcela zdarma a také vydání platební karty je bez poplatku. Mezi další poplatky patří například vyhotovení a odeslání papírového výpisu z účtu ve zvolené frekvenci a to měsíčně za cenu 10 Kč.

Osobní účet Era je velmi úspěšný a to především díky obrovské mediální kampani, ve které se objevují známé osobnosti. Reklamu na tuto službu Poštovní spořitelny je možno vidět v televizi, rádiu, tisku nebo na internetu.

Hlavní výhodou a zároveň i velkou nevýhodou je možnost vyřizování jakýchkoliv záležitostí na pobočkách pošt. Nevýhodou je obvyklé čekání na vyřízení vlastních požadavků na většině pošt, kde nemají pracovníci většinou dostatek potřebných informací. Zaměstnanci pošt jsou mnohdy neochotní. Také je otázkou, zda je pošta dobré místo pro vyřizování různých finančních záležitostí například sjednávání úvěrů.

Poštovní spořitelna má vlastní přehledné internetové stránky a její call centrum funguje nonstop.

Tato banka nenabízí jenom Era osobní účet, ale také mnoho dalších produktů, mezi které patří různé půjčky. Například Era půjčka na bydlení, což je jednorázová půjčka určená na financování bydlení. Další půjčka je Era sjednocená půjčka, která je určená ke sloučení několika úvěrů do jednoho. Všechny Era půjčky jsou maximálně jednoduché. Klient zde neplatí žádné poplatky za poskytnutí, správu ani za předčasné splacení. K půjčkám je také možné sjednat pojištění schopnosti splácet.

petr vrána

prostě pošta

Co se týče poplatků: klasická banka - platit a platit

Vladimír Pecko

Kromě jiných poplatků jako u jiných bánk,Poštovní spořitelna posílá avízo,že jsem v mínusu třeba i pár korún,ale za avízo si učtuje 200kč,takže v ten moment jsem už v mínusu 211kč,ale dnes mi přišla sms-ka na mobil,teda pohyb peněz na učtě a už ted jsem v mínusu 358 kč a takhle to je každý měsíc,už několik roků.V minulosti to byli poplatky menší proto jsem banku neměnil,ale toto je už moc budu jště letos měnit banku .


Sazebníky


Pobočky

Bankomaty