Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna

Československá obchodní banka, a.s.
Poštovní spořitelna
Jan Lamser, člen představenstva ČSOB odpovědný za Poštovní spořitelnu
Roztylská 1
225 95 Praha 025


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
4. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2012 62,1
Jan Klička

Era Poštovní spořitelna po vzoru mateřské ČSOB cílí také oblasti seniorů. V
lednu představila kalkulačku pro spokojené stáří, která radí lidem, jak
zhodnotit finance na penze. Kromě toho je sympatické, že PS dbá na svůj
regionální profil. Do toho zapadá i nová spolupráce s družstevními prodejnami a
možnost platit na kasách kromě útraty za nákup taky složenky. Ne všichni mají
chytrý telefon, ne všichni používají internet. Hlavně pro starší klienty tak PS
odvádí šikovnou službu.

Helena Kadlecová

 

Oblast poplatků:

- v I. čtvrtletí tohoto roku bylo zaznamenáno okolo 30 změn, které se dotkly úvěrových produktů, platebních karet a běžných účtů. Došlo např. ke zvýšení poplatku za zasílání papírových výpisů z účtu, za příkaz k úhradě papírovým dokladem a u Maxkaret byl o 4 Kč zvýšen poplatek za výběr hotovosti z bankomatů ostatních bank (netýká se Online účtu). Pro klienty ve věku od 10 do 26 let bude Osobní účet veden nově bez poplatku.

Oblast úrokových sazeb:

-  došlo ke snížení úrokové sazby u spořicích účtů

- došlo k růstu minimální úrokové sazby u  spotřebitelských úvěrů Půjčka a Půjčka na bydlení

Inovace  a novinky:

- banka  nabízí Era Smartbanking pro obsluhu financí přes chytré telefony a tablety. Služba je zdarma jak pro klienty banky, tak i pro zákazníky jiných bank.

- web poštovní spořitelny má novou adresu – dobrou zprávou pro uživatele je, že po zadání staré adresy jsou automaticky přesměrováni na adresu novou.

Marketingové aktivity, komunikace:

- prostřednictvím zpráv v internetovém bankovnictví byli klienti informováni o změnách úrokových sazeb a o nové službě Era Smartbanking

 - společně s bankovním výpisem obdrželi klienti letáček s nabídkou In-karty IN 25. Tuto nabídku připravila banka ve spolupráci s Českými drahami.

Martina Hedvičáková

 

S příchodem nového roku zahájila ČSOB a Era provoz aplikace smartbankingu, tedy internetového bankovnictví pro obsluhu financí přes chytré telefony a tablety. Aplikace je dostupná pro systémy iOS (iPhone, iPad) a Android (telefony HTC, Samsung…). Služba je zdarma jak pro klienty ČSOB a Ery, tak i pro zákazníky jiných bank.

Znovu po roce je Era / Poštovní spořitelna platinovým partnerem největší obchodní konference ve Střední Evropě Retail Summitu 2012. Podtitulem 18. ročníku, který se v Praze uskuteční 31. ledna a 1. února, je Obchod na prahu dospělosti.

Era / Poštovní spořitelna poskytuje klientům slevu 0,40 Kč na pohonné hmoty v síti čerpacích stanic Čepro EuroOil.

Era na svých stránkách připravila speciální spořící kalkulačku, která klientům poradí, jak dosáhnout uspokojivé výše příjmu v důchodovém věku. Kalkulačka dokáže jednoduše spočítat, kolik peněz lze získat navíc k penzi od státu při vhodném využití spořících a investičních produktů.

Era jako jediná na trhu nabízí nadstandardní zvýhodnění pro seniory.

Organizace podpořené v rámci programu "Menší komunitní granty ČSOB a Era 2011" dostaly tento rok navíc i Druhou šanci v podobě finančních prostředků na pokračování svých aktivit.

Už čtvrtý měsíc umožňuje ERA v rámci pilotního provozu placení složenek na vybraných prodejnách spotřebních družstev skupiny COOP. V Jednotách v Nové Pace a Jindřichově Hradci mohou zákazníci zaplatit složenky i při běžném nákupu. Doposud tímto způsobem už vyřešili přes 500 složenek za elektřinu, vodu nebo pojištění. Era chce postupně službu zprovoznit v desítkách dalších obchodů COOP.

Era se i pro letošní rok stala generálním partnerem filmového festivalu MFF Praha – Febiofest. 

Bedřich Danda

 

Uroven  služeb je mnohdy nizka, a je  neinformovanost na přepážce. Uzké propojení CSOB s Českou poštou je nejen předností, ale i slabým článkem Poštovní spořitelny. Problematická je otázka komfortu bankovních služeb. Pošta na svých pobočkách vykonává řadu dalších činností, které při vrcholech aktivity  nevytvářejí ideální prostředí. Kromě toho nemůže na všech úřadovnách pošty nabízet celé své portfolio produktů a služeb.  Rovněž z hlediska přímého bankovnictví se zde mohou vyskytovat určité problémy, zejména s IT systémy a jejich zabezpečením. 

Hana Fojtová

 

Poštovní spořitelna, rozšiřuje své služby prostřednictvím spolupráce s obchodní m řetězcem COOP – umožňuje nyní klientům zaplatit v prodejnách na pokladně i složenky. Společně s ČSOB zavedla plně podporavé zabezpečení  3Dsecure pro platby kartou přes internet. – potvrzování formou SMS klíče. Zprovoznila na svých stránkách kalkulačku spoření na důchod.

ínají novému majiteli Podnikatelského eKonta nabízí automaticky i možnost kontokorentu až do výše 300 tisíc korun.   

 

Opět zabodovala v průzkumu společnosti Market Vision. Po hypotékách také v životním pojištění. Její poradci jsou opravdu dobře připraveni.  Zabodovali v analýze potřeb i v návrhu konkrétního řešení.  Raiffeisenbank nabízí ve spolupráci s pojišťovnou Uniqa svým klientům Raiffeisen životní pojištění DIVIDENDA.

Z pohledu věřitele všichni  dluží za všechny . Takže si nejsem  jistá, zda v praxi nastává tolik případů, kdy členové širší rodiny  za sebe vzájemně přebírají  závazky.  Téma vidím spíše jen jako reklamní trik jak znovu a jinak upozornit na tento typ úvěrů. 

Bankovní poplatky 1Q 2012 72.5
Bankovní poplatky.com

 

V poslední době aktivní banka. Většinu změn, které prezentuje, aplikuje společně s ČSOB. V tomto čtvrtletí sice nedošlo k žádné strukturální poplatkové změně a tak hodnocení ponecháváme na stávající výši, ale banka změnila poplatky u jednotlivých služeb a podobně jako u ČSOB, u těch frekventovaných došlo spíše k nárůstu.

Poštovní spořitelna konečně zrušila poplatek za zrušení trvalého příkazu. Banka byla poslední, kdo tento kritizovaný poplatek ještě účtovala. Jinak v aktuálním I. čtvrtletí (k 1.2.2012) v zásadě změny v sazebníku kopírovaly změny u mateřské ČSOB. PS omezila sankci za neoprávněnou reklamaci a nabídla bezplatné vedení účtu klientům do 26 let věku (dosud měli zvýhodněný paušál za 8 Kč měsíčně) a to bez ohledu na to, zda-li jde o studenty či pracující. Na druhou stranu banka, podobně jako ČSOB, zdražila výběry z bankomatů jiných bank a to z původních 26 Kč na 30 Kč (v rámci Era online účtu zůstává cena 39 Kč) a papírové výpisy z účtu z původních 10 Kč na 13 Kč. Dále banka zvýšila poplatek o dvě koruny na 18 Kč za podání příkazu k úhradě na pobočce. PS také nově zpoplatňuje zaslání SMS upozornění při přečerpání účtu (10 Kč). A konečně stejně jako u ČSOB klesly vstupní poplatky u hypotečních úvěrů - noví klienti zaplatí 0,4% z výše poskytnutého úvěru, minimálně 2 000 a maximálně 10 000 Kč. Dosud banka vybírala 0,6%, minimálně 4 000 a maximálně 18 000 Kč. Vzhledem k opakovaným posunům poplatků směrem vzhůru u frekventovaných služeb, snižujeme v této části hodnocení o 0,5 bodu.

Sazebník PS patří k těm méně přehledným. Je příliš dlouhý, komplikovaný a graficky nepřehledný. Nicméně změnou sazebníku k 1.2.2012 došlo přece jen ke zlepšení. Hned na začátku sazebníku v pdf formátu je celkem přehledná tabulka, která znázorňuje poplatky u jednotlivých druhů kont a to za vedení účtu a za transakce. Pro klienty je příjemné, že je tabulka rozdělená podle druhu účtů, komunikačního kanálu, který klient použije a na jednotlivé transakční služby. Může si tak snadněji než dosud najít, kolik a za co zaplatí. Po této tabulce již pokračuje původní sazebník PS. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli zvýšit hodnocení v této části o 0,5 bodu.

V Q Reportu Scott & Rose došlo k mírnému zvýšení nákladů u standardního klienta z 1 592 Kč na 1 614 Kč. V Kalkulátoru bankovních poplatků zatím nedošlo k žádným větším změnám v pořadí. Stále tak platí, že Osobní účet a Online účet se pravidelně objevují v TOP 15 ve všech čtyřech klientských profilech. Hodnocení v této části zatím ponecháváme beze změn, ale s mírně negativním výhledem.

Era spustila aplikaci smartbankingu, 3.1.2012

S příchodem nového roku zahájila Era provoz aplikace smartbankingu, tedy internetového bankovnictví pro obsluhu financí přes chytré telefony a tablety. Aplikace je dostupná pro systémy iOS (iPhone, iPad) a Android (telefony HTC, Samsung…). Služba je zdarma jak pro klienty Ery, tak i pro zákazníky jiných bank.

Era zlevnila účet pro klienty do 26 let, 19.1.2012

Celých 29 % mladých lidí si zřizuje svůj první osobní účet těsně po dosažení plnoletosti. Chtějí se totiž vymanit z finanční závislosti na rodičích a samostatně hospodařit s vlastním výdělkem. Era jim tento krok usnadnila – od 1. února 2012 zlevnila poplatek za vedení účtu ze současných 8 korun na nulu a navíc ponechala stávající výhody, mezi které patří dva výběry z bankomatů Poštovní spořitelny nebo ČSOB bez poplatku. Toto zvýhodnění se vztahuje na všechny klienty do 26 let, bez ohledu na to, zda se jedná o studenty, pracující či například matky na mateřské dovolené.

Era / Poštovní spořitelna poskytla klientům slevu 0,40 Kč na pohonné hmoty v síti čerpacích stanic Čepro EuroOil,  26.01.2012

Era / Poštovní spořitelna podala svým klientům pomocnou ruku a v síti čerpacích stanic Čepro EuroOil nabídla slevu 0,40 Kč na litr pohonných hmot.

Era nabídla nadstandardní zvýhodnění pro seniory, 6.2.2012

Era je jedinou bankou na tuzemském trhu, která poskytuje klientům ve zralém věku finanční zvýhodnění. Seniorům je k dispozici Era osobní účet vedený za snížený poplatek, navíc si každý měsíc mohou jednou vybrat hotovost na obchodních místech Poštovní spořitelny zcela zdarma.

Era osobní účet zvýhodnila zdravotně znevýhodněné občany, 27.3.2012

Era osobní účet poplatkově zvýhodnila handicapované občany. Zdravotně znevýhodněním je účet veden za snížený poplatek, navíc každý měsíc mají jeden výběr hotovosti na obchodních místech Poštovní spořitelny zdarma. 

Veřejnost 1Q 2012 49.3
Mojmír Janků
Svatopluk Čech
Romana Šupitarová
libor tluka

No vůbec,ste snad nebili na poště nikdo?

Roman Bárta

Vcelku dobrá, ale nemám ji. Hlavně kvůli neschopnosti poštovních úřednic u nás.

Jiří Hovorka
Jakub Čecha

Kvalitní banka, podle mého mínění je jedna z těch nejlepších. Vstřícný přístup, téměř bez zbytečných poplatků, navíc má hodně poboček. Doporučuji.

Miroslav Holeček
Houm Houmes

Stupňovité spoření a nepřehednost - chaos.

Daniel Cemper

Sazebníky


Pobočky

Bankomaty