Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna

Československá obchodní banka, a.s.
Poštovní spořitelna
Jan Lamser, člen představenstva ČSOB odpovědný za Poštovní spořitelnu
Roztylská 1
225 95 Praha 025


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
4. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2012 63,5
Bedřich Danda
Petr Kučera
Miroslav Zeman

 

Poštovní spořitelna, nově Era, se ve spolupráci se silným partnerem ČSOB neztratí. Spolu trhají rekordy ve Smartbankingu, avšak i její samostatné kroky stojí za zmínku. Společně také v rámci Menších komunitních grantů 2012 podpořily celkem 46 projektů, mezi které letos rozdělily více než 2 miliony korun. Dvě nezávislé komise vybraly vítěze z 252 žádostí, které dorazily do Nadace VIA k datu uzávěrky 16. března 2012. Od roku 2009 ČSOB a Era podpořily regiony celkovou částkou přesahující 16 milionů korun.

Spustila vlastní účet na Facebooku. V rámci rozšíření svých možností komunikace s klienty zprovoznila svůj profil na Facebooku, tedy v současnosti největší a nejznámější sociální síti na světě. Oficiální kanál Ery je v první fázi zaměřen hlavně na péči o spokojenost klientů.

Era vyhlásila druhý ročník soutěže Era účetní roku 2012. Prvního ročníku, jehož vyhlášení proběhlo v rámci prestižní soutěže Era Živnostník roku 2011, se zúčastnilo 241 účetních z celé republiky. Také se pustila do již čtvrtého ročníku úspěšné soutěže Era Starosta roku. Od začátku června do 5. září mohou obyvatelé malých obcí nominovat svou starostku či starostu, kteří se podle nich velkou měrou zasazují o rozvoj spravované obce. Vítěz získá čtvrt milionu korun do obecního rozpočtu a navíc tradiční Rychtářské právo, symbol dobrého vedení obce. Soutěž společně organizují Era a Nadace VIA, mediálním partnerem je Deník.

Co se týče produktů, Era osobní účet zvýhodnil podmínky užívání pro klienty od 15 do 26 let. Nově je jim veden účet bezplatně bez ohledu, zda stále studují. K dalším benefitům patří například dva výběry hotovosti v bankomatech Poštovní spořitelny a ČSOB zdarma nebo možnost využití slevových karet EURO<26. Era však myslí i na své starší klienty. Dle statistik jsou senioři nejčastější obětí zločinců, kteří je okrádají i o několik málo korun. Proto má Era vplánu přijímat v zájmu bezpečnosti seniorů žádosti o výplatu důchodů na Era osobní účet. Jde o výsledek spolupráce s Českou správou sociálního zabezpečení, díky které se senioři zbaví rizika spojeného s držením větší hotovosti.

Era se taktéž věnuje nadaci i sponzorství. Koncem května si veřejnost mohla na všech Finančních centrech Ery zakoupit za 30 Kč modrý kvítek a pomoci ztraceným dětem najít cestu domů. Pomněnkový týden pořádala už pošesté Linka bezpečí, která použije výtěžek z prodeje květů na provoz Linky vzkaz domů.

Stejně tak jako ČSOB i Poštovní spořitelna si pro svoji aktivitu zaslouží vysoké hodnocení. 

Jan Klička

O tomto finančním ústavu je známo, že má velký podíl „spících“ peněz neboli vkladů od seniorů, kteří nejsou nijak finančně aktivní. Peníze prostě mají na účtu a nijak je neinvestují. Celkem sympaticky tak vyznívá pokus PS vtáhnout více seniory do hry o jejich vlastní peníze. Banka nově ve spolupráci s ČSSZ nabízí výplatu důchodů na účet namísto přebírání peněz v hotovosti. Jako vždy zaslouží PS pochvalu za podporu různých komunitárních programů. Jde hlavně o soutěž Starosta roku, ke které přibyla i oborová soutěž Účetní roku.

Martina Hedvičáková

 

Era rozšiřuje své možnosti komunikace s klienty. Zprovoznila svůj profil na Facebooku. Oficiální kanál Ery je v první fázi zaměřen hlavně na péči o spokojenost klientů.

Era v Třebíči otevřela nové Finanční centrum, jeho součástí je i samoobslužná zóna Era Point. V současné chvíli tak mají zákazníci Ery k dispozici už 63 Finančních center po celé České republice, letos jich přibude ještě dalších 12.

Era osobní účet zvýhodnil podmínky užívání pro klienty od 15 do 26 let. Nově je jim veden účet bezplatně bez ohledu, zda stále studují. K dalším benefitům patří například dva výběry hotovosti v bankomatech Poštovní spořitelny a ČSOB zdarma nebo možnost využití slevových karet EURO<26.

Era odmění nejvěrnější klienty, kteří mají účet u PS přes 20 let.

Popularita smartbankingu ČSOB a Ery se zvyšuje ode dne jeho spuštění. Od začátku roku, kdy začala být aplikace oficiálně dostupná, si ji stáhlo přes 52 tisíc klientů, přičemž aktivně ji používá bezmála 30 tisíc uživatelů, kteří provedli transakce v celkové hodnotě přes 1 miliardu korun. V anketě Mobilní aplikace roku 2012, v kategorii Peníze a nakupování, ve které bylo nominováno celkem 13 aplikací, obsadila první dvě místa.

Od 1. července 2012 bude PS přijímat v zájmu bezpečnosti seniorů žádosti o výplatu důchodů na Era osobní účet. Jde o výsledek spolupráce s Českou správou sociálního zabezpečení, díky které se senioři zbaví rizika spojeného s držením větší hotovosti. Celkový přínos pro seniory ukáže čas. 

Bankovní poplatky 2Q 2012 72.5
Bankovní poplatky.com

 

Většinu změn, které PS prezentuje, aplikuje společně s ČSOB. V aktuálním II. čtvrtletí ale nedošlo k žádné strukturální poplatkové změně a tak hodnocení ponecháváme na stávající výši jako minule. Jinak banka připravuje další změny k 1. 7. 2012.

Poštovní spořitelna v minulém čtvrtletí zrušila poplatek za zrušení trvalého příkazu. V aktuálním čtvrtletí přišla banka s nabídkou zvýhodněné podmínky užívání účtu pro klienty do 26 let. Nově bude veden účet pro klienty této věkové kategorie bezplatně bez ohledu na fakt, zda-li ještě studují. Hodnocení v této části zatím neměníme, ale budeme banku důkladně sledovat s výhledem na možné zlepšení hodnocení.

Sazebník PS patří k těm méně přehledným. Je příliš dlouhý, komplikovaný a graficky nepřehledný. Nicméně změnou sazebníku v minulém kvartále (k 1. 2. 2012) došlo přece jen ke zlepšení. Hned na začátku sazebníku v pdf formátu je celkem přehledná tabulka, která znázorňuje poplatky u jednotlivých druhů kont a to za vedení účtu a za transakce. Pro klienty je příjemné, že je tabulka rozdělená podle druhu účtů, komunikačního kanálu, který klient použije a na jednotlivé transakční služby. Může si tak snadněji než dosud najít, kolik a za co zaplatí. Po této tabulce již pokračuje původní sazebník PS. V aktuálním čtvrtletí k významným grafickým změnám nedošlo a tak hodnocení nemáme důvod měnit.

Ani v Q Reportu Scott & Rose ani v Kalkulátoru bankovních poplatků nedošlo ke změnám. A tak podle Q Reportu Scott & Rose zaplatí standardní klient stále 1.614 Kč ročně. A stejně tak platí, že Osobní účet a Online účet se pravidelně objevují v TOP 15 ve všech čtyřech klientských profilech Kalkulátoru bankovních poplatků. Hodnocení v této části zatím ponecháváme beze změny.

Era osobní účet je pro mladé klienty ještě výhodnější, 3.5.2012

Era osobní účet zvýhodnil podmínky užívání pro klienty od 15 do 26 let. Nově je jim veden účet bezplatně bez ohledu, zda stále studují. K dalším benefitům patří například dva výběry hotovosti v bankomatech Poštovní spořitelny a ČSOB zdarma nebo možnost využití slevových karet EURO<26.

Veřejnost 2Q 2012 30
Petr Svoboda
Petr Vít

Za Era online účet, ne za klasicke Era účty.

Pavel Dvořák
Psenda Psendovic
Hynek Folwarczny

Sazebníky


Pobočky

Bankomaty