Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna

Československá obchodní banka, a.s.
Poštovní spořitelna
Jan Lamser, člen představenstva ČSOB odpovědný za Poštovní spořitelnu
Roztylská 1
225 95 Praha 025


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
4. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2013 61,9
Miroslav Zeman

Banka pokračovala v kurzu nastoupeném už na začátku roku, tedy formou "mírného pokroku v mezích zákona."  Banka tak nepřišla s ničím převratným a spíše se věnovala vylepšování parametru svých dosavadních služeb.

Bedřich Danda
Martina Hedvičáková

Úvěry Era (Era půjčka, Era půjčka na bydlení a Era sjednocená půjčka) v rámci podzimní akce obsahují možnost snížení splátek či přerušení splácení bez poplatku.

Petr Kučera
Olga Ortová Šeflová

ERA produkty retailové divize finanční skupiny ČSOB se rozvíjí v souladu s modely ČSOB, nic závratného jsme koncem roku nezaznamenali. Pro retailovou klientelu není poplatková politika tohoto poskytovatele bankovních služeb nejatraktivnější. Pozitivně lze hodnotit pouze umožnění variability splátek u různých typů spotřebitelských úvěrů a podpora regionálních projektů v neziskové oblasti (+ 1 bod)

Bankovní poplatky 4Q 2013 70
Bankovní poplatky.com

V posledním roce se stalo téměř pravidlem, že většinu změn, které PS aplikuje, činí tak společně s ČSOB. V aktuálním IV. čtvrtletí se to částečně potvrdilo. Tyto společné změny se týkaly rozšíření služeb přes Českou poštu. Nicméně PS/Era změnila i další poplatky, zejména, které se týkají operací s kreditní kartou. I přes to se ale základní architektura bankovních poplatků nezměnila a tak ani my neměníme hodnocení v této části.

V aktuálním IV. kvartále změnila Poštovní spořitelna poplatky, které se týkají kreditních karet. Banka například zvýšila poplatek za výběr hotovosti z bankomatů ostatních bank z 25 Kč + 1,5 % z vybírané částky na 30 Kč + 1,5 % z vybírané částky. Taktéž zdražila výběr hotovosti na poště touto kartou a to z 5 Kč + 1,5 % z vybírané částky na 35 Kč + 1,5 % z vybírané částky. Od 1. 10. 2013 také přestala Poštovka ve svých finančních centrech poskytovat směnárenské služby. Negativní změny se týkaly výběru hotovosti kreditní kartou, což není služba, kterou bychom doporučovali pro tento typ platební karty. Proto nemáme důvod měnit hodnocení banky v této části.

Sazebník PS patří k těm méně přehledným. Je příliš dlouhý, komplikovaný a graficky nepřehledný. Nicméně změnou sazebníku na počátku minulého roku (k 1. 2. 2012) došlo přece jen ke zlepšení. Hned na začátku sazebníku v pdf formátu je celkem přehledná tabulka, která znázorňuje poplatky u jednotlivých druhů kont a to za vedení účtu a za transakce. Pro klienty je příjemné, že je tabulka rozdělená podle druhu účtů, komunikačního kanálu, který klient použije a na jednotlivé transakční služby. Může si tak snadněji než dosud najít, kolik a za co zaplatí. Po této tabulce již pokračuje původní sazebník PS. V aktuálním čtvrtletí k žádným grafickým změnám nedošlo a tak hodnocení nemáme důvod měnit.

 

V Q Reportu Scott & Rose nedošlo k žádným změnám a tak náklady standardního klienta činí stále 1.626 Kč ročně. Vzhledem k tomu ponecháváme hodnocení v této části pro IV. kvartál na stejné úrovni.

Veřejnost 4Q 2013 35
Jan Komár
Ladislav Mika
Libuše Nechvátalová
Petr Vít

Sazebníky


Pobočky

Bankomaty