Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna

Československá obchodní banka, a.s.
Poštovní spořitelna
Jan Lamser, člen představenstva ČSOB odpovědný za Poštovní spořitelnu
Roztylská 1
225 95 Praha 025


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
4. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2015 61,5
Petr Kučera

Také bankomaty ČSOB a Poštovní spořitelny už umožňují vybrat si konkrétní kombinaci bankovek. Snaha se cení, přestože následuje čtyři roky poté, co s novinkou jako první přišla Air Bank. Potěšilo také drobné zlepšení v internetovém bankovnictví, například lepší potvrzení o zaplacených platbách. Banka také přehledně informuje o změnách sazebníku ve formě porovnání, tedy nejen zveřejněním staré a nové verze (aby si klient musel rozdíly hledat sám).

Banka také v tichosti přiznala, že nová značka Era pro Poštovní spořitelnu u lidí příliš nezabrala. Škoda, že se na to nedalo vsadit hned na začátku :)

Popularizovat pojištění má projekt Barometr pojištění, je tu vidět snaha, ale při otestování působí aplikace příliš obecně. Například hned jedna z prvních otázek „testu“: Jaká je pravděpodobnost, že okolí vašeho domu nebo bytu zasáhne uvedená událost? Očíslujte je od nejčastějších po nejméně časté: Blesk, Pád letadla, Povodeň, Záplava, Kroupy a vichřice, Požár. Očekávám, že pro náš dům na kopci, tři kilometry od nejbližší řeky, opravdu není nejvyšším rizikem povodeň – přesto mi to vyhodnotí jako špatnou odpověď, protože obecně prostě povodeň k těm nejvyšším rizikům patří. Přitom právě co největší konkrétnost je to, co může lidi přesvědčit, že zrovna pro ně se pojištění vyplatí.

Miroslav Zeman

Poštovní spořitelna je vlastně produkt ČSOB. Je založena na výsadním postavení svých poboček na pobočkách České pošty. Ačkoliv je budována jako samostatná značka a samostatný produkt, nemůžeme si nevšimnout jednotné strategie a sdílení produktů a služeb mezi těmito spřízněnými bankami. To se týká i tiskových zpráv a konferencí obou bank.

K hodnocení bychom tak opakovali to co jsme psali již u ČSOB. Speciálně Poštovní spořitelny se týká zpráva o spuštění bezkontaktních nálepek nově i pro klienty ERY, což banka oznámila v dubnu tohoto roku.

S čím přišla banka ve IV. čtvrtletí 2015

Některé kroky u této banky se dublují s její matkou ČSOB, tedy i této banky se dotkne inovace - možnosti výběru konkrétních bankovek z bankomatů skupiny.

Zatímco jiné banky pomáhají před Vánoci lidem se zdravotním postižením, nebo dětem v dětských domovech, Poštovní spořitelna se rozhodla podporovat regionální projekty. Grantový program ERA tak rozdělí mezi 80 projektů tři miliony korun. Jen za první měsíc, kdy mohou lidé jednotlivé projekty podpořit, se vybralo více než 260 tisíc korun. Přispět na některý z vybraných projektů mohl kdokoliv, a to až do 6. ledna roku 2016.

Již podruhé v tomto roce podpořila Poštovní spořitelna v rámci Regionálního fondu rozvoje s podtitulem „souSedíme si\" rozvoj sousedských vztahů v regionech více než milionem korun. V jarním kole získaly neziskové organizace téměř 1,4 milionu korun, v podzimním kole jim Poštovní spořitelna rozdělila prostřednictvím Nadace Via celkem 1 191 734 korun. Do podzimní části programu na podporu dobrého sousedství se přihlásilo 51 projektů, z nichž 21 získalo finanční podporu.

Jinak s ničím jiným či významným Poštovní spořitelna na konci roku 2015 nepřišla.

Bedřich Danda
Miroslav Škvára
Markéta Grušáková

Poštovní spořitelna, která koncem roku oslavila 25. výročí obnovy, ničím výrazným nepřekvapila. V programu Era pomáhá regionům rozdělila 3 miliony korun mezi 80 vítězných regionálních, veřejně prospěšných projektů. Před Vánoci nabídla novinku v podobě předplacené platební karty.

Bankovní poplatky 4Q 2015 71.3
Bankovní poplatky.com

V posledním roce se stalo téměř pravidlem, že většinu změn, které PS aplikuje, činí společně s ČSOB. Aktuální kvartál byl ale poklidný, základní architektura bankovních poplatků se nezměnila a tak ani my neměníme hodnocení v této části pro aktuální kvartál.

Ve IV. čtvrtletí nedošlo k významným poplatkovým změnám. Hodnocení proto neměníme.

Sazebník PS doznal významných změn a více se podobá sazebníku ČSOB. Sazebník je v jednom pdf dokumentu a jednotlivá konta jsou v jedné přehledné tabulce rozdělené dle služeb, jak jsme si již zvykli kromě ČSOB například u Rajfky. Proto jsme v nedávné době dvakrát zvýšili naše hodnocení v této části, tentokrát ponecháváme beze změn.

V Q Reportu Scott & Rose nedošlo k žádné změně a tak náklady standardního klienta činí stále stejných 1.365 Kč ročně.

 


Sazebníky


Pobočky

Bankomaty