Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna

Československá obchodní banka, a.s.
Poštovní spořitelna
Jan Lamser, člen představenstva ČSOB odpovědný za Poštovní spořitelnu
Roztylská 1
225 95 Praha 025


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
4. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2016 57,8
Miroslav Zeman

Poštovní spořitelna je vlastně produkt ČSOB. Je založena na výsadním postavení svých poboček na pobočkách České pošty. Ačkoliv je budována jako samostatná značka a samostatný produkt, nemůžeme si nevšimnout jednotné strategie a sdílení produktů a služeb mezi těmito spřízněnými bankami. To se týká i tiskových zpráv a konferencí obou bank.

K hodnocení bychom tak opakovali to co jsme psali již u ČSOB. Speciálně Poštovní spořitelny se týká zpráva o spuštění bezkontaktních nálepek nově i pro klienty ERY, což banka oznámila v dubnu tohoto roku.

S čím přišla banka v I. čtvrtletí 2016

Stejně jako její vlastník i Poštovka pomáhá regionům a regionálním projektům. Letos přispěla tato banka částkou ve výši 6 milionů korun. Z toho tři miliony šli od dárců a tři miliony přidala sama banka.

Poštovka se také ostře pustila do produktu refinancování půjček neboli konsolidaci a tyto půjčky tvořily přibližně čtvrtinu objemu nových půjček. Až do konce března ČSOB a Era garantovala u přefinancování úrokovou sazbu 6,9 % v případě, že si klient převede úvěry v minimálním objemu 100 tisíc korun.

Nic dalšího ani zajímavého už banka bohužel v tomto čtvrtletí nepřinesla.

Martina Hedvičáková

V loňském roce výrazně vzrostl zájem klientů ČSOB a Ery o refinancování půjček neboli konsolidaci a tyto půjčky tvořily přibližně čtvrtinu objemu nových půjček. Průměrná výše této půjčky napříč celou Českou republikou činila přibližně 250 tisíc korun, což je meziroční nárůst o 15 %. Až do konce března ČSOB a Era garantuje u přefinancování úrokovou sazbu 6,9 % v případě, že si klient převede úvěry v minimálním objemu 100 tisíc korun.

Dále viz. ČSOB.

______________________________________

První čtvrtletí bylo ve znamení refinancování úvěrů a hypoték a získání co nejvyššího počtu nových klientů. K tomu i banky uzpůsobovaly svoji úrokovou míru u daných produktů. Bohužel u spořících účtů se úroky také snižovaly.

Dalším trendem pokračující z minulého roku je orientace na mobilní aplikace pro chytré telefony, které se banky snaží inovovat a modernizovat. Také většina z nich již nabízí podporu pro všechny tři nejvyužívanější mobilní platformy.

 

 

Změny v poplatcích u jednotlivých produktech a služeb bank

 

Nejvíce změn v sazebnících jednotlivých bank zaznamenala v I. čtvrtletí 2016 Česká spořitelna. Od Nového roku nelze v rámci Osobního účtu České spořitelny II a Osobního konta České spořitelny sjednat telefonní tarif s cenou 749 Kč (bonifikace 200 Kč) a tarif s cenou 349 Kč (bonifikace 90 Kč). Od února mají klienti vedení Osobního účtu České spořitelny II - program Za důvěru zdarma, pokud klient splní 3 požadované podmínky. Navíc Česká spořitelna 1. března doplnila do podmínek pro vedení Osobního účtu České spořitelny II v rámci programu Za důvěru podmínku „jednoho aktivně využívaného produktu“ o další produkt. Stejným způsobem byly doplněny podmínky služby Moje zdravé finance (sjednané od 1. 2. 2016).

FIO banka změnila názvy platebních karet: Maestro PayPass mění na Maestro Contactless, MasterCard Debit PayPass na MasterCard Debit Contactless, MasterCard Standard PayPass na MasterCard Standard Contactless.

Banka začíná vydávat novou Fio NFC kartu v mobilu, která je za 19 Kč měsíčně, přičemž poplatek není účtován v případě, kdy součet vyúčtovaných transakcí uskutečněných příslušnou NFC kartou za daný měsíc překročí 4 000 Kč.

V příštím čtvrtletí se můžeme těšit na mNálepku od mBank, která sice bude jednorázově zpoplatněna 79 Kč, ale ulehčí klientům platby.

Bedřich Danda
Peter Michajlov

Spojení ERA a Poštovní spořitelna je z mého pohledu experiment, který může fungovat a být financován jen ve skupině tak velké jako ČSOB. Chápu všechny argumenty, proč Poštovní spořitelna musí být pořád viditelná (majorita ultra konzervativních klientů „z pošty“), zároveň oceňuji až překvapivě svěží ERA brand a související aktivity (ERA Svět), které by člověk spíš čekal u nějakého dravého a ambiciózního bankovního sturtup-u. Do toho všeho jde vlastně pouze o bankovního „virtuála“ fungujícího v rámci ČSOB. Tato kombinace je pro mne z klientského pohledu neuchopitelná. Velkou část nabídky ERA-PS bych rád viděl přímo u ČSOB, naopak ERU bych rád viděl lovit ve výrazně mladších a dynamičtějších bankovních vodách. Snad toto mezidobí nebude trvat až do konce roku 2017, kdy vyprší ČSOB smlouva s Českou poštou.

Miroslav Škvára
Bankovní poplatky 1Q 2016 71.3
Bankovní poplatky.com

V posledním roce se stalo téměř pravidlem, že většinu změn, které PS aplikuje, činí společně s ČSOB. Aktuální kvartál byl ale poklidný, základní architektura bankovních poplatků se nezměnila a tak ani my neměníme hodnocení v této části pro aktuální kvartál.

V I. čtvrtletí nedošlo k významným poplatkovým změnám. Hodnocení proto neměníme.

Sazebník PS doznal významných změn a více se podobá sazebníku ČSOB. Sazebník je v jednom pdf dokumentu a jednotlivá konta jsou v jedné přehledné tabulce rozdělené dle služeb, jak jsme si již zvykli kromě ČSOB například u Rajfky. Proto jsme v nedávné době dvakrát zvýšili naše hodnocení v této části, tentokrát ponecháváme beze změn.

V Q Reportu Scott & Rose nedošlo k žádné změně a tak náklady standardního klienta činí stále stejných 1.365 Kč ročně. 

Veřejnost 1Q 2016 46.3
Tato banka je jen pro seniory (kvůli dostupnosti jejich důchodů), ale s moderní bankou nemá nic společného. Výsměchem je jejich neschopnost akceptovat platební karty z jiných bank... Lituji - upřímně, obsluhu na poštách, že mají tak nepružného zaměstnavatele a jsou nuceni do prodeje všeho možného, aby zůstali zaměstnaní....
Po nové úpravě je elektronické bankovnictví špatně přístupné pro nevidomé klienty banky.
Absolutně nereagují na připomínky z hlediska přístupnosti pro osoby se zrakovým postižením!
Jsem spokojena i rodina a organizace, kterým jsem doporučila banku.

Sazebníky


Pobočky

Bankomaty