Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna

Československá obchodní banka, a.s.
Poštovní spořitelna
Jan Lamser, člen představenstva ČSOB odpovědný za Poštovní spořitelnu
Roztylská 1
225 95 Praha 025


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
2. čtvrtletí
2010
4. čtvrtletí
2010
3. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 3Q 2016 59,3
Miroslav Škvára
Miroslav Zeman

Poštovní spořitelna je vlastně produkt ČSOB. Je založena na výsadním postavení svých poboček na pobočkách České pošty. Ačkoliv je budována jako samostatná značka a samostatný produkt, nemůžeme si nevšimnout jednotné strategie a sdílení produktů a služeb mezi těmito spřízněnými bankami. To se týká i tiskových zpráv a konferencí obou bank.

K hodnocení bychom tak opakovali to, co jsme psali již u ČSOB. Speciálně Poštovní spořitelny se týká zpráva o spuštění bezkontaktních nálepek nově i pro klienty ERY, což banka oznámila v dubnu tohoto roku.

S čím přišla banka v III. čtvrtletí 2016

V ČSOB a Poštovní spořitelně v polovině srpna odstartovala kampaň zaměřená na studenty. Díky akční nabídce, která trvá až do konce října, může student čerpat kontokorent do výše 1 000 korun zcela zdarma, a za doporučení nových klientů získat finanční odměnu ve výši až 1 500 korun. Studenti mohou k placení kromě bezkontaktních karet využívat novou aplikaci NaNákupy či bezkontaktní nálepky. K hlavním benefitům Studentského konta patří jeho vedení zdarma až do 30 let věku, student má zdarma všechny elektronické platby, výběry i vklady přes bankomaty ČSOB a Ery Poštovní spořitelny.

Od srpna se také i v této bance nabízí platební nálepky zdarma. ČSOB svým klientům nabízí možnost platit bezkontaktně již od začátku roku 2013. Zmenšenou podobu klasických bezkontaktních platebních karet ve formě platebních nálepek využívá několik tisíc klientů ČSOB a Ery. Ti je nově mohou využívat zcela zdarma, stačí jim jen s nálepkou jednou měsíčně zaplatit. Téměř polovina těchto klientů dokonce svou nálepku využívá jednou týdně.

Stejně jako ČSOB i Poštovní spořitelna se dala na umění a nabízí svým klientům speciální regionální sportovní karty. Lidé tak získávají výhody u svých klubů tedy zejména slevy u místních obchodníků a samozřejmě speciální grafiku karty. Řekněte, kdo by odolal?

Bedřich Danda
Markéta Grušáková
Martina Hedvičáková

Od pondělí 12. září mohou lidé u bankomatů ČSOB a Ery Poštovní spořitelny vybrat bezkontaktně. Princip je stejný jako u bezkontaktních plateb u obchodníků – stačí mávnout kartou, přiložit platební nálepku nebo telefon s aplikací ČSOB NaNákupy, zadat PIN a vybrat požadovanou hotovost. Během září si veřejnost bude moci novinku vyzkoušet v pilotním provozu na 37 bankomatech. Do konce roku by jich mělo být 80.

Platební nálepky poskytuje banka nyní zdarma, podmínkou je však alespoň 1x měsíčně pomocí ní zaplatit.

ČSOB ve spolupráci s Hypoteční bankou jako první na trhu přichází s řešením financování bydlení pro středoškoláky a vysokoškoláky – s nabídkou Studentského bydlení. Jde o novinku, která je určená těm, kteří namísto bydlení na kolejích nebo v pronájmu uvažují při studiu o bydlení ve vlastní nemovitosti. Nabídka je vhodná pro všechny studenty i jejich rodiče, kteří si uvědomují, že pronájem bytu či koleje nemusí být ideální, ať už z pohledu pohodlí nebo samotných nákladů.

Klienti ČSOB, Ery a Poštovní spořitelny mohou na všech pobočkách a finančních centrech většinu bankovních dokumentů podepisovat prostřednictvím biometrického podpisu. Pobočky tak přechází na bezpapírovou obsluhu, což je ekologické a nebude proto nutné tisknout několik miliónů papírů za rok. Na každé pobočce jsou k dispozici tablety na biometrické podpisy. 

Bankovní poplatky 3Q 2016 71.3
Bankovní poplatky.com

V posledním roce se stalo téměř pravidlem, že většinu změn, které PS aplikuje, činí společně s ČSOB. Aktuální kvartál nebyl výjimkou. Základní architektura bankovních poplatků se nezměnila a tak ani my neměníme hodnocení v této části pro aktuální kvartál.

Ve III. čtvrtletí došlo k několika poplatkovým změnám. Banka provedla změny k 1. 9. 2016. Sjednotil, tedy zvýšil, se poplatek za výběr z bankomatu cizí banky na 40 Kč, zvýšil se poplatek za odchozí platbu přes papírový doklad na 30 Kč (původně 25 Kč), výběr hotovosti ve Finančním centru na 70 Kč (původně 35 Kč), zpracování hotovosti připisované na účet kartou na 10 Kč (původně 8 Kč). Naopak se snížil poplatek za zpracování hotovosti připisované na účet dokladem na 20 Kč (původně 50 Kč), vklad hotovosti na běžný účet ve Finančním centru ať už kartou nebo ústním pokynem je nově zdarma (dříve 8 Kč, respektive 12 Kč). Vzhledem k oboustranným změnám, ponecháme zatím hodnocení banky v této části na stejné úrovni.

Sazebník PS doznal významných změn a více se podobá sazebníku ČSOB. Sazebník je v jednom pdf dokumentu a jednotlivá konta jsou v jedné přehledné tabulce rozdělené dle služeb, jak jsme si již zvykli kromě ČSOB například u Rajfky. Proto jsme v nedávné době dvakrát zvýšili naše hodnocení v této části, tentokrát ponecháváme beze změn.

V Q Reportu Scott & Rose došlo k poklesu nákladů a tak standardní klient nově zaplatí 1.303 Kč (minule 1.531 Kč) ročně. Protože jsme minule hodnocení nesnižovali při nárůstu nákladů, nebudeme ho nyní zvyšovat při poklesu a návratu na původní úroveň.

Veřejnost 3Q 2016 38.9
všechno špatně
Spokojenost úplně největší

Sazebníky


Pobočky

Bankomaty