Raiffeisenbank

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank a. s.
Igor Vida, předseda představenstva a generální ředitel
Hvězdova 1716/2b, 140 78 Praha 4
Tel.: 225 541 111
E-mail: info@rb.cz, www.rb.cz

Kód banky: 5500

Infolinka:+420 800 900 900

Blokace karet: +420 800 900 900

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 3,36 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 1,86 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
1. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2010 64,1
Bedřich Danda

Raiffeisenbank je zvláštní banka na našem trhu. Od prvního čtvrtletí přicházela s velmi zajímavými nápady a byla plná dynamiky. V průběhu roku se však dynamika postupně vytrácela a také inovativnost banky ztrácela na síle.

Ve čtvrtém čtrvrtletí tak banka s novými věcmi moc nepřicházela. Pozitivně lze zhodnotit snad jen další snížení úrokových sazeb u půjček a stejně jako u jiných bank zmírnění podmínek pro schválení hypotečních úvěrů.

Miroslav Zeman

Raiffeisenbank se snaží dostat se na původní úspěchy z prvního čtvrtletí roku, kdy se stala Nejvstřícnější bankou za I. čtvrtletí. Mám však stále pocit, že ve srovnání s konkurenčními bankami toho dělá stále málo.

Raiffeisenbank připravila v rámci tradičních Hypodní nové slevy pro klienty: offsetovou hypotéku lze nyní získat zcela bezúročnou, ostatní typy hypoték banka zlevňuje o 0,3 procentního bodu. Samozřejmě nulové úročení není úplně zadarmo a automaticky.

Raiffeisenbank také oznámila, že do nových IT technologií hodlá v budoucích třech letech investovat miliardu korun. Toto opatření však musíme hodnotit neutrálně, protože je otázkou budoucnosti, co tyto poměrně rozsáhlé investice klientům přinesou.

Banka se také rozhodla rozhýbat trh s půjčkami a přišla tak se vstřícným opatřením v podobě snížení úroků u poskytnutých půjček. Raiffeisenbank a.s. s účinností od října snížila úrokové sazby spotřebitelských úvěrů. Bude rovněž odměňovat ty klienty, kteří své úvěry bez potíží splácí. Zájem o spotřebitelské úvěry v posledních měsících opět začíná růst.

Banku je také nutno pochválit za aktivitu v oblasti charitativní činnosti. Díky eKontu již putoval na charitu milion korun.

Eva Poláchová

Banka v podstatě pokračuje v trendu podpory oblasti úvěrového obchodu. Připravila v rámci tradičních Hypodní nové slevy pro klienty: offsetovou hypotéku šlo získat zcela bezúročně, ostatní typy hypoték banka zlevňuje o 0,3 procentního bodu, stejně tak snížila sazby spotřebitelských úvěr a rovněž odměňuje ty klienty, kteří své úvěry bez potíží splácí. RB myslí i na charitu, přičemž díky eKontu věnoval již přes milion korun.

Otakar Schlossberger

Banka patří s celou šíří produktů a služeb k nejvýraznějším na trhu. Stále má velmi viditelnou reklamu jak v TV, tak periodikách. Reklama je zaměřena jak na depozita, tak na poskytování hypotéčních a dalších služeb za celkem příznivé úrokové sazby. Vůči spotřebiteli pokračuje  silná reklama založena na motto: „První banka, která ze vedení účtu platí vám“. Je úderná a celkem vstřícná.

 

Banka však nedisponuje takovým počtem prodejních míst jako konkurence, ale lze to nahradit celkem dobře fungujícími službami elektronických distribučních kanálů, zejména internetové bankovnictví a telefonní bankovnictví.

 

Internetové strunky banky jsou celkem přehledné, dobře dostupné jsou jak údaje vyplývající z informační povinnosti banky, tak údaje o hospodaření banky.

 

Samostatnou kapitolou banky je její společenská odpovědnost. zaměřená nejen pro potřebné, ale také vůči zaměstnancům, což je třeba také ohodnotit.  

 

Proto zvyšuji hodnocení v části II o jeden bod, část I. ponechávám na úrovni minulého hodnocení, které bylo poměrně vysoké.  

Pavla Hřebíčková

Raiffeisen pokračuje i v posledním čtvrtletí roku v trendu podpory hypotečního trhu, a to dalším snižováním úrokových sazeb z hypoték, nyní již jasně pod hranici 4%. Se svojí nabídkou úrokových sazeb patří banka nyní k nejlepším na trhu.

Na charitu přispívá banka trvale v průběhu celého roku, kdy se klienti mohou vzdát bonusu za vedení eKonta, který jim banka vyplácí, a přispět tak dle vlastního uvážení na konto jedné ze čtyř nadací.

Bankovní poplatky 4Q 2010 73.8
Bankovní poplatky.com

Raiffeisenbank patřila v roce 2010 mezi ty aktivnější banky (vedle GE a Poštovky). V posledním čtvrtletí ale k žádným strukturálním poplatkovým změnám nedošlo.

Nový sazebník platí už od 7.7. a banka svým klientům představila (vedle ČS) asi největší počet poplatkových změn. Proto je celkem logické, že v posledním čtvrtletí žádné změny v oblasti poplatků nezaznamenáváme. Banka zlevnila spotřebitelské úvěry a začala odměňovat klienty, kteří své úvěry splácejí. Banka dále rozšířila svoji unikátní offsetovou hypotéku.

Nový sazebník (platný od 7. července) je přehlednější a klienti by se v něm mohli lépe orientovat. Lépe je poznat, co všechno patří do preferovaného eKonta. V rámci posledního čtvrtletí se podoba sazebníku nezměnila.

Q Report Scott & Rose ani kalkulátor bankovních poplatků nezaznamenaly žádné změny proti předchozímu čtvrtletí. eKonto (buď Premium nebo Extra) se pravidelně umisťuje na hranici první pětky nejlevnějších bankovních účtů.

Veřejnost 4Q 2010 26.7
Jan Čermák
Vladimír Pražák
Petr Vít
Markéta Filípková

V RB jsme měli hypotéku a tedy i běžný účet, paní na přepážce nás přesvědčila, že je lepší si vzít ten s jakousi "výhodnou" kartou (a ne e-konto), kterou platíte v obchodecg, ale pak na ní musíte ještě poslat svoje peníze za nějaký čas a banka si za to účtuje úrok, což jsme pochopili velice rychle a tuto výhodnou (tedy spíše pro banku) kartu jsme k účtu zrušili a nechali si jen tu "obyčejnou" platební. Na bance se nám líbil osobní přístup, tedy dokud se nezačalo vše posílat na centrálu a centrála pak byla zaklínadlem pro všechno. Ale i tak se vždy v bance snažili vyjít nám vstříc a vše brali v klidu, nikdy jsme se necítili ohledně jakýchkoliv podmínek ve stresu (na rozdíl od KB) a s bankou jsme se po třech letech bezproblémového splácení rozloučili kvůli opravdu nevýhodné nabídce nového úroku na další dobu fixace - v době, kdy banky nabízely úroky kolem 5,5 % (a my jsme první smlouvu uzavírali na 4,38 %), tak nám RB nabídla 6,59 % a když jsme se ozvali, tak snížili na úctyhodných 6,34 %.

Patrik Havrda

Tuto banku mohu hodnotit pouze z hlediska výhodnosti bankovních poplatků, který jsem nastudoval při nedávném výběru vhodné banky pro můj osobní účet z důvodu odchodu od České spořitelny kvůli zmíněné výši popatků. Banka nevyhovovala mému výběru, protože měla podmíněné poplatky zdarma obratem na účtu, kterého bych nedosahoval, ale některým klientům by mohla vyhovovat, proto neudělím nejhorší možné hodnocení.

Kateřina Pilíková

S bankou mám jen zprostředkované zkušenosti. První zkušenost známé, která v žádné jiné bance nezískala hypotéku kvůli nízkému příjmu, v této bance uspěla, což vnímám trochu rozpačitě (klientka sice získala úvěr, ale zřejmě dost rizikový, což se logicky musí projevit na ceně takového úvěru, navíc se pro ni časem může stát úvěr nezvládnutelný). Druhá zkušenost je čistě negativní - nedobrovolná klientka RB původně velmi spokojená klientka E-banky po jejím prodeji RB nevydržela ani dva měsíce. E-konto si sice RB ponechala v portfoliu svých služeb, ale moc si s ním nevěděla rady. První problém nastal, když klientka ztratila internetový elektronický klíč (podle pokynů E-banky uchovávaný výhradně na CD, které však zřejmě vlivem mechanického poškození přestalo fungovat). Standardně tedy požádala o nový klíč (jde o sadu certifikátů pro přihlášení k internetovému bankovnictví), což bylo bez problémů a zaplatila za něj poplatek. Měsíc poté, když mělo dojít k vypršení původního již neplatného klíče, který bylo nutné každý rok obnovit, dostala klientka pokyn od banky k vygenerování nového klíče. Domnívala se tedy a ověřila si i na infolince, že si nový klíč opravdu musí vygerevovat, protože ten náhradní nebude již aktivní. Samozřejmě aktivní byl, takže nový klíč byl vygenerován zbytečně a klientka znovu zaplatila za další klíč (zbytečný). Reklamace byla zamítnuta - přece opravdu oba klíče vygenerovala. Další problém nastal za měsíc - karta zůstala v bankomatu - PIN byl OK, bankomat vydal požadovanou hotovost, ale karta nikde. Na nejbližší pobočce klientce sdělili těžko uvěřitelnou věc: bankomaty má na starosti externí firma, na kterou však na pobočce nemají žádný kontakt a proto je naprosto nezbytné kartu zablokovat, protože i přesto, že je zadržená v bankomatu, nikdo neví, kdy bankomat firma vybere a co se s kartami děje dál. Tehdy ještě klientka zaplatila za blokaci několik tisíc Kč, což se snažila opět neúspěšně reklamovat. Po týdnu telefonátů s infocentrem banky a několika návštěvách pobočky, se klientka rozhodla účet zrušit. Na pobočce vyřídila příslušné formality s tím, že začíná běžet měsíční výpovědní lhůta. Přístup k internetovému bankovnictví však byl zrušen okamžitě, takže ztratila přístup k veškerým uloženým penězům, tudíž si druhý den založila účet u jiného ústavu a příkazem k úhradě podaným na pobočce si převedla alespoň část peněz a nahlásila číslo nového účtu pro odeslání konečného zůstatku po uplynutí výpovědní lhůty. Symbolicky došel poslední bankovní výpis za poslední měsíc po čtyřech měsících od poslední dne výpovědní lhůty. Tak tuto banku si určitě nikdy nezvolím. Nebýt blízkým účastníkem celé této anabáze, asi bych ani nevěřila, že je toto vůbec možné.

Nataliya Kostina

Silně jsem nespokojená se zaměstnanci na pobočce v Jablonci nad Nisou. Chtěla jsem přejít na studentský účet a nikdo nebyl schopný zodpovědět mé dotazy a poskytnout mi základní informace o účtu. Odkázali mě na svoje internetové stránky, prý ať si to tam najdu.

R. bank sice zrušila některé poplatky, jako například za vklad na přepážce na vlastní účet, nicméně zdražuje nejpoužívanější operace přes internetbanking.  Také se mi nelíbí poplatek za to, že na účet nepřijde určitá částka peněz za měsíc. Při změně adresy nebyli schopni zasílat korespondenci na správnou adresu. Následně při zrušení účtu byli velmi nepříjemný a tvářili se, jako kdybych je obtěžovala.

Katka Coufalová

nelíbí se mi poplatková politika banky

Pavlína Veselá

Sazebníky

Pobočky

Bankomaty