Raiffeisenbank

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank a. s.
Igor Vida, předseda představenstva a generální ředitel
Hvězdova 1716/2b, 140 78 Praha 4
Tel.: 225 541 111
E-mail: info@rb.cz, www.rb.cz

Kód banky: 5500

Infolinka:+420 800 900 900

Blokace karet: +420 800 900 900

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 3,36 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 1,86 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
1. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2012 57,9
Bedřich Danda
Miroslav Zeman

 

Co se týče novinek, byla Reiffeisenbank v posledním hodnoceném čtvrtletí velmi činorodá. S novým čtvrtletím spustila Raiffeisenbank nabídku dvou nových kreditních karet, které v sobě kombinují výhodné úrokové sazby, věrnostní prémie, slevy až 50 % na zboží a služby, atraktivní pojištění i asistenční služby. Také spustila nabídku nové Podnikatelské účelové půjčky. Nový úvěr se zvýhodněnou úrokovou sazbou je určený na koupi nemovitosti či strojů a zařízení. Též pod názvem Mobilní eKonto pustila do světa svou aplikaci pro chytré telefony dostupnou pro osobní i podnikatelské účty. Aplikace přináší na trh řadu ojedinělých služeb: možnost platby prostřednictvím QR kódu, vyhledávání nejlepší ceny či možnosti vyřízení úvěru přes mobil.

Raiffeisen penzijní společnost získala od České národní banky povolení k činnosti penzijní společnosti a k provozování důchodového a penzijního spoření. Mimo jiné se Raiffeisenbank stává první českou bankou, která vydává své hypoteční zástavní listy na zahraničních trzích. Banka pro lucemburskou burzu připravila dluhopisový program v celkovém objemu pět miliard eur, první emise má vydaný objem 500 milionů eur.

Jan Klička

 

Nové kreditní karty, nové půjčky pro podnikatele. Závěr roku 2013 byl pro Raiffeisen produktově poměrně úspěšný. Za zmínku ale stojí i jistá míra odvážnosti. Raiffeisen jako nováček (jediná z bank) vstoupila do nově vzniklého pilíře důchodů. Při pohledu na negativní smršť zpráv o penzijní reformě je to docela odvaha. I ta se ale cení.

Dalibor Z. Chvátal

 

Hlavní změnou Raiffeisenbank byl zavedení mobilního bankovnictví, které se oprávněně může chlubit tím, že jde (zatím) o nejbezpečnější mobilní bankovnictví na trhu. Na druhé straně se Rajfka už moc nechlubí tím, že pomalu převádí klienty na nová eKonta. Ta budou pro některé dražší, pro jiné levnější, inu klasická Rajfka. V zásadě však stovečku a pár drobných dostanou služby all-inclusive, se kterými nebudou muset řešit ani bankomaty kdekoli na světě.

Petr Kučera
Bankovní poplatky 4Q 2012 71.3
Bankovní poplatky.com

 

Raiffeisenbank svoji poplatkovou politikou směřuje klienty k maximálnímu využívání eKonta při splnění podmínek pro věrnostní výhody, tedy varianty Prémium. V aktuálním čtvrtletí tento svůj záměr stvrdila sérií změn, které ještě více zvýraznily rozdíl mezi preferovaným eKontem a ostatními konty. Tyto změny platí od 1. 11. 2012. Vzhledem k celkovému zvýšení poplatků by si to zasloužilo snížit hodnocení i v této části, nicméně změny jen podtrhly základní poplatkovou architekturu banky a proto hodnocení v této části měnit nebudeme.

RB delší dobu nepřišla s významnými změnami sazebníku, ale v aktuálním IV. čtvrtletí si to vynahradila hned dvěma. Tou první byla velká změna sazebníku od 1. 11. 2012 a poplatky směřovaly vesměs směrem vzhůru. Ta druhá šla opačným směrem, kdy banka na počátku prosince oznámila zrušení nepopulárního poplatku za vedení hypotečních účtů. První změny se týkaly hlavně zdražení služeb u již nenabízených balíčkových účtů. RB tak jednoznačně zvyšuje svůj tlak na aktivní využívání eKonta, protože takových klientů se v zásadě změny nedotknou. Tak především banka zvýšila měsíční poplatky za vedení těchto účtů, a to většinou o částku od 5 do 20 Kč. Vzrostl také poplatek za měnovou složku u multiměnových účtů z 15 na 29 Kč. O 6 Kč měsíčně zdražuje vedení debetních karet v rámci těchto účtů. U starých účtů dojde k nárůstu cen za vedení přímého bankovnictví nebo platebních karet. Zvýšil se poplatek za nepovolený záporný zůstatek na účtu, a to z 200 Kč na 500 Kč a stejně tak i pokuta za 1. výzvu k zaplacení dlužné částky, která vzrostla z 200 Kč na 300 Kč. Poštovné se zvýší na 30 Kč za výpis u korunových účtů (dříve 20 Kč) a 29 Kč u cizoměnových (dříve 15 Kč). Banka také zdražila vedení kontokorentu z 50 Kč na 90 Kč měsíčně. Dražší jsou také výběry hotovosti kreditní kartou a základní kreditní karta Visa Extra (z 45 Kč na 55 Kč měsíčně). Banka také zvýšila cenu za podání papírového platebního příkazu ze 44 Kč na 54 Kč a za využití kanálu telefonního bankovnictví ze 14 Kč na 19 Kč. Vzhledem k těmto jednostranným změnám směrem vzhůru bychom snížili hodnocení v této části o celý 1 bod, nicméně bereme v úvahu, že se změny většinou týkají již nenabízených balíčkových účtů a že banka zrušila poplatek za vedení účtu k hypotéce, proto snižujeme pro tento kvartál hodnocení v této části jen o 0,5 bodu.

Sazebník nedoznal žádných grafických změn a patří tak stále k těm přehlednějším a klienti by se v něm měli dobře orientovat. Jasně je poznat, co všechno patří do preferovaného eKonta. U RB je třeba vyzdvihnout, že jako jedna z mála bank vydává při změnách sazebníku speciální pdf. dokument, kde nejen, že popíše seznam změn s původní a novou cenou (dokonce i s výpočtem rozdílu), ale také přidá tipy a alternativy pro klienty, kteří jsou změnou nějak postiženi. V rámci aktuálního IV. čtvrtletí se podoba sazebníku nezměnila a tak hodnocení v této části neměníme.

Q Report Scott & Rose zaznamenal pohyby směrem vzhůru a to u standardního klienta z 1.799 Kč na 1.877 Kč a u aktivního klienta z 2.307 Kč na 2.405 Kč. Vývoj této banky budeme i nadále pozorně sledovat, ale pro aktuální čtvrtletí žádné změny v hodnocení této části dělat nebudeme.

Raiffeisenbank zahájila podnikatelské eKonto Start, 3. 10. 2012

Nové Podnikatelské eKonto START nabízí začínajícím podnikatelům vše, co potřebují pro rozjezd svého podnikání.

V RB kompletně bez poplatků za vedení spotřebitelských úvěrů i hypoték, 5. 12. 2012

Raiffaisenbank se rozhodla změnit poplatkovou politiku a zrušit poplatky za vedení spotřebitelských úvěrů (od září) a na tento pozitivní krok navázala dalším krokem v prosinci, kdy zrušila tento poplatek i u hypoték.

Veřejnost 4Q 2012 70
Jan Komár
Jana Kovačiková
Martin Kněžek
Petr Sedláček
Luboš Moule

Sazebníky

Pobočky

Bankomaty