Raiffeisenbank

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank a. s.
Igor Vida, předseda představenstva a generální ředitel
Hvězdova 1716/2b, 140 78 Praha 4
Tel.: 225 541 111
E-mail: info@rb.cz, www.rb.cz

Kód banky: 5500

Infolinka:+420 800 900 900

Blokace karet: +420 800 900 900

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 3,36 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 1,86 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
1. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 3Q 2013 65,6
Otakar Schlossberger

Banka střední velikosti nabízející celou škálu produktů a služeb pro spotřebitele. Pracuje také s celkem rozsáhlou sítí poboček, takže by mohla být pro klienty celkem vstřícná. Má poměrně nápadné internetové stránky, kde převažují firemní barvy – žlutá a černá. Orientace na internetových stránkách není až tak dobrá. Např. jsem do pěti minut nebyl schopen nalézt sazebník či ceník pro spotřebitele. Z tohoto důvodu pro mne banka není zrovna vstřícná. Chtěl jsem si ověřit, jak vypadá jejich sazební. Mj. se mi ve vyhledávači objevil jen ceník a sazebník za oblast investičního bankovnictví. Tam se objevil jak ceník, tak sazebník. Nicméně jsem „nezjistil“, jaký je mezi nimi rozdíl. Asi bude, ale pro „laika“ je to k nezjištění. 

 

Banka se hlásí ke společenské odpovědnosti nejen potřebným, ale i v oblasti kultury, vzdělávání a sportu, i když jen okrajově. 

Olga Ortová Šeflová

Raiffesenbank začala odměňovat ty klienty, kteří řádně splácejí spotřebitelské úvěry či drobné podnikatelské úvěry. Ve výši úrokových sazeb u řady úvěrů však stále nepatří k nejatraktivnějším bankám pro klienty. Byla však první vlaštovkou na českém bankovním trhu, která začala nabízet zvýhodněné úvěry ze zdrojů Evropské investiční banky pro malé a střední podniky. Velmi záslužná je její atraktivní nabídka platebních služeb (včetně možnosti získání kontokorentu) pro začínající podnikatele. Banka neustále rozšiřuje komplexnost svých služeb u různých typů eKonta. (+ 2 bod)

Martina Hedvičáková

Na začínající podnikatele se v tomto čtvrtletí také zaměřila Raiffeisen Bank. V rámci jednoho transparentního poplatku získají v Raiffeisenbank tarif Podnikatelské eKonto START, které mj. nabízí neomezený počet elektronických transakcí, výběry z bankomatů po celém světě nebo vedení kontokorentního úvěru v ceně. Dále odměnu za řádné splácení úvěru až 50 tisíc Kč získají nově i podnikatelé.

Raiffeisenbank získala od Evropské investiční banky (EIB) úvěr ve výši 100 milionů eur spojený s grantovou podporou „zelených“ projektů malých a středních firem.

 

RBI v prvním pololetí vykázala zisk 277 milionů eur. Čistý zisk meziročně klesl o 18 % na 1,237 miliardy Kč.

Hana Fojtová

Banka testovala nový produkt Rádcova hypotéku. Začala v Praze, později také v Plzni a Českých Budějovicích. Jde o spojení hypotéky a poradenství – obsahem služby je pomoc při hledání a koupi nemovitosti, s odhadem a právními dokumenty, kontrolou technického stavu, vyjednání podmínek smlouvy. Nápad vzešel z faktu, že kupující při realizaci koupě na své straně nemá nikoho. A  taková věc jako koupě nemovitosti vyžaduje nejen dostatek peněz, ale také znalostí  z různých oborů. Realitní kancelář i prodávající chce prodat za co nejzajímavější cenu.  Klient s žádostí o hypotéku získá i svého rádce, který se snaží vyjednat pro něj lepší podmínky. Z dojednané výše slevy si vezme provizi 45 až 55 procent podle toho, zda si nemovitost vybere klient sám, nebo ji za něj najdou bankéři. Výše provize byla v době testování snížena na 25 až 25 procent. Při vyřízení hypotéky méně.  Hypotéka má stejné parametry jako standardně nabízené produkty. Banka uvádí, že se podařilo klientům do 19.9.2013 vyjednat slevy v celkové výši 7 400 000 Kč. Takovou asistenci nenabízí žádná banka. Banky hledají nové cesty, jak zvýšit prodej hypoték, zaujmout klienta. Úroková sazba již není jediným nástrojem konkurenčního boje, a také už nemá kam klesat.  Služby v rámci hypoték banky neustále vylepšují. Začíná to přerůstat hranice bankovnictví. 

Miroslav Zeman

Raiffeisenbank se pochlubila ve třetím čtvrtletí objemem nových hypoték, které překonaly očekávání banky. Raiffeisenbank v prvním pololetí zaznamenala výrazný nárůst zájmu o hypotéky. Stále častěji klienti používají hypotéku na refinancování, nejvíce využívaná je pětiletá fixace. Průměrná výše hypotéky převyšuje dva miliony korun. Stále větší roli bude hrát kvalitní poradenství.

Raiffeisenbank také zaznamenala zajímavé prvenství. Raiffeisenbank jako první banka v ČR získala od Evropské investiční banky (EIB) úvěr ve výši 100 milionů eur spojený s grantovou podporou „zelených“ projektů malých a středních firem. Banka chce být připravena na pozvolné oživení české ekonomiky a chce dále posilovat svou pozici na trhu firemních úvěrů.

Pozitivní jsou i hospodářské výsledky banky za první pololetí, kdy banka vytvořila zisk vyšší než miliardu korun.

 

Aktivita banky odpovídá její velikosti a rozsahu aktivit. Celkově banka nijak zvlášť neoslnila. Její aktivita se pohybuje v rámci standardu.

Bankovní poplatky 3Q 2013 70
Bankovní poplatky.com

Raiffeisenbank svoji poplatkovou politikou směřuje klienty k maximálnímu využívání eKonta při splnění podmínek pro věrnostní výhody. V předminulém čtvrtletí přišla banka s rozšířením konceptu eKonta a nabídla dvě jeho varianty eKonto Mini a eKonto Komplet. Aktuálně však banka nabízí jen tyto dvě varianty a původní verze eKonta (Prémium a Extra) jsou již minulostí. V aktuálním kvartále nedošlo k žádným významným změnám, tedy ani strukturálním, tudíž hodnocení v této části ponecháváme na stejné hodnotě jako v minulém čtvrtletí. Nicméně změnu strategie banky budeme i nadále pečlivě sledovat.

Po klidném II. čtvrtletí následoval stejně klidný i III. kvartál. Došlo jen k pár změnám. Banka od července 2013 již nenabízí samostatný běžný účet. RB změnila poplatky u studentského účtu - u eKonta Student si klient měsíčně zaplatí za využití kontokorentu nově 90 Kč (dříve 50 Kč), na straně druhé se zrušil poplatek za změnu nastavení výpisu prostřednictvím Telefonního bankovnictví (dříve 15 Kč) a za změnu nastavení výpisu na pobočce (dříve 50 Kč). Opětovně musíme kvitovat rozhodnutí banky z minulého čtvrtletí, kdy snížila u eKonta Komplet hranici požadovaného kreditního obratu z 25 000 Kč na 15 000 Kč měsíčně, což se projevilo i ve výsledcích Q Reportu. Jinak pro aktuální III. čtvrtletí ponecháme hodnocení v této části na stejné výši.

Sazebník nedoznal žádných výraznějších grafických změn a patří tak stále k těm přehlednějším a klienti by se v něm měli dobře orientovat. Jasně je poznat, co všechno patří do preferovaného eKonta. U RB je třeba vyzdvihnout, že jako jedna z mála bank vydává při změnách sazebníku speciální pdf. dokument, kde nejen, že popíše seznam změn s původní a novou cenou (dokonce i s výpočtem rozdílu), ale také přidá tipy a alternativy pro klienty, kteří jsou změnou nějak postiženi. K 1. 7. 2013 došlo k zajímavé změně podoby sazebníku, kdy jej banka rozdělila do dvou částí (v pdf formátu) – aktivní a nenabízené služby. Tím se sazebník stal přehlednějším. Nicméně zatím jsme se pro aktuální III. čtvrtletí rozhodli hodnocení v této části neměnit, ovšem s pozitivním výhledem do budoucna.

Q Report Scott & Rose zaznamenal ve srovnání s minulým kvartálem výrazný pohyb směrem dolů a to u standardního klienta 1.856 Kč ročně (minule 2.324 Kč). U aktivního klienta se nic nezměnilo a tak jeho roční náklady jsou 2.664 Kč. Vzhledem k tomu, že jsme nedávno kvůli zvýšení nákladů snižovali naše hodnocení, tentokrát jej budeme zvyšovat v této části a to o 0,5 bodu.

Raiffeisenbank zvýhodňuje své eKonto Komplet, 1. 7. 2013

eKonto KOMPLET od Raiffeisenbank, komplexní účet nabízející mj. celosvětově bezplatné výběry z bankomatů, lze nyní získat ještě výhodněji. Majitelé eKonta KOMPLET mohou nyní tento účet zařídit svým blízkým a přátelům za ještě výhodnějších podmínek.

Raiffeisenbank zlevňuje účet pro začínající podnikatele, 15. 7. 2013

Začínající podnikatelé mohou výrazně ušetřit za bankovní služby. V rámci jednoho transparentního poplatku získají v Raiffeisenbank tarif Podnikatelské eKonto START, které mj. nabízí neomezený počet elektronických transakcí, výběry z bankomatů po celém světě nebo vedení kontokorentního úvěru v ceně.

Odměna 50 tis. Kč za řádné splácení i pro podnikatele, 16. 9. 2013

Raiffeisenbank zvýhodňuje oblíbený spotřebitelský úvěr Rychlá půjčka. Za řádné splácení klienti mohou od banky zpět získat až 50 tisíc korun. Nově se zvýhodnění týká i podnikatelů, kteří si zažádají o Podnikatelskou rychlou půjčku.

 

 

Veřejnost 3Q 2013 66.7
Jiří Křídlo
Jan Komár
David Stříbrsky

Sazebníky

Pobočky

Bankomaty