Raiffeisenbank

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank a. s.
Igor Vida, předseda představenstva a generální ředitel
Hvězdova 1716/2b, 140 78 Praha 4
Tel.: 225 541 111
E-mail: info@rb.cz, www.rb.cz

Kód banky: 5500

Infolinka:+420 800 900 900

Blokace karet: +420 800 900 900

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 3,36 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 1,86 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
1. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2013 66,9
Miroslav Zeman

Raiffeisenbank se rozhodla dohonit konkurenci a zavést i pro své klienty takzvané bezkontaktní platební nálepky. Nejde tedy o žádnou novinku, nicméně pro klienty této banky je to určitě dobrá zpráva a další možnost jak zvýšit své pohodlí při placení.

Se zajímavým nápadem také banka přišla v říjnu, kdy začala nabízet rádcovu hypotéku. V rámci jednání o úvěru tak banka prostřednictvím svých zaměstnanců pokusí vyjednat pro klienta lepší podmínky nákupu nemovitosti a případně i lepší cenu. Jedná se o zajímavý nápad. Budeme dále sledovat jak se uplatní v praxi a jaké výsledky klientům přinese.

Bedřich Danda
Martina Hedvičáková

Výběry z bankomatů po celém světě zdarma mají nyní v Raiffeisenbank i studenti.

Aplikace Raiffeisenbank pro chytré telefony pod názvem Mobilní eKonto přinesla před rokem na český trh řadu unikátních služeb včetně QR platby. Po prvním roce provozu využívá Mobilní eKonto téměř 45 tisíc klientů, kteří přes chytré telefony provedli přes 800 tisíc plateb a získali více než 1500 úvěrů. Mobilní eKonto bylo především díky ojedinělým službám letos vyhlášeno nejlepší finanční aplikací v soutěži Mobilní aplikace roku 2013.

Raiffeisenbank začala klientům vydávat debetní karty i ve formě bezkontaktní nálepky pro jednodušší a pohodlnější placení. Klienti banky tak budou moci platit jen přiložením nálepky umístěné např. na přívěsku od klíčů nebo mobilním telefonu.

Raiffeisenbank do září hospodařila se ziskem 1,5 miliardy korun. Za tři čtvrtletí klesl čistý zisk meziročně o 28 procent na 1,5 miliardy Kč. Za poklesem zisku jsou především nižší úrokové výnosy a náklady banky na vybudování nové IT infrastruktury. Celková aktiva banky ke konci září meziročně klesla o 5,2 procenta na 189,8 miliardy korun.

 

 

Petr Kučera
Olga Ortová Šeflová

Raiffeisenbank před koncem roku přišla z řadou velmi inovativních změn, které se projevili ve velkém zájmu klientů např. o eKonto KOMPLET nebo o mobilní aplikaci pro chytré telefony -Mobilní e Konto (umožňující i platby prostřednictvím QR kódů), které si získalo již veřejné ocenění. eKonto STUDENT pak přináší řadu nezanedbatelných výhod pro mladé lidi, kteří jsou pro banku do budoucna velmi zajímavou skupinou klientů. Banka zaznamenala i nárůst hypotečních úvěrů a nabídla novou ojedinělou službu při kompletním zabezpečení celého procesu klientovi investice do bydlení, tzv. Rádcovu hypotéku. (+ 3 body)

Bankovní poplatky 4Q 2013 70
Bankovní poplatky.com

Raiffeisenbank svoji poplatkovou politikou směřuje klienty k maximálnímu využívání vždy aktuální verze eKonta při splnění podmínek pro věrnostní výhody. V I. čtvrtletí 2013 přišla banka s rozšířením konceptu eKonta a nabídla dvě jeho varianty eKonto Mini a eKonto Komplet. Aktuálně banka nabízí již jen tyto dvě varianty a původní verze eKonta (Prémium a Extra) jsou minulostí. Banka pak v každém čtvrtletí mění svoji poplatkovou politiku směrem k maximálnímu využívání nabízených kont a to zdražováním všech minulých a již nenabízených balíčkových účtů. V tomto čtvrtletí tomu nebylo jinak. Tato strategie banky je v posledních letech neměnná a tak zatím ponecháváme hodnocení v této části na stejné hodnotě jako v minulém čtvrtletí.

Raiffeisenbank tentokrát připravila poplatkové změny od 1. 10. 2013. Banka ukončila u původního eKonta a běžných účtů některé výhody. Nově nejsou u zmíněných kont zdarma první dva výběry z bankomatu vlastní banky, ale platí se za ně 9,90 Kč. Ukončení věrnostních výhod Extra také znamená zdražení vedení účtu z 29 Kč na 75 Kč měsíčně, dále se zvyšuje poplatek za internetové bankovnictví ze 40 Kč na 90 Kč měsíčně, poplatek za správu elektronické debetní karty z 30 Kč na 45 Kč a embosované debetní karty ze 40 Kč na 65 Kč. Podobně u Podnikatelského eKonta došlo ke zdražení vedení účtu z 50 Kč na 165 Kč měsíčně. Byla zrušena akce, kde banka platila 20 Kč měsíčně klientům u eKonta Premium. Poplatek za odchozí platbu se u původního eKonta a běžných účtů zvýšilo ze 4 Kč na 6 Kč. Poplatek za vedení účtu Student se zvyšuje z 30 Kč na 49 Kč měsíčně, naopak jsou zrušeny poplatky za výběry z bankomatu Raiffeisenbank i ostatních bank v ČR. Na druhé straně se již nebude platit za zadržení karty (debetní a kreditní) v bankomatu (dříve 1.000 Kč). Banka dále sjednocuje poplatek za výzvu při nesplácení dlužné částky na stejnou cenu 500 Kč a to u všech dotčených produktů (dříve např. 1. výzva za 300 Kč a 3. výzva za 1 000 Kč). Klesl poplatek za změny v úvěrové dokumentaci na základě podnětu klienta z 2.000 Kč na 300 Kč. Zajímavé změny přichystala banka pro podnikatele u eKonta Start, kdy klesl poplatek za vedení z 220 Kč na 99 Kč a zároveň Rajfka zrušila poplatek za příchozí a odchozí platby (dříve 4 Kč), výběry z bankomatů vlastní (10 Kč) i cizí banky (40 Kč). Vzhledem k tomu, že u retailové klientely došlo většinou ke zdražení, mělo by to vést ke snížení hodnocení v této části, nicméně stalo se tak u již nenabízených kont. Zároveň banka zlevnila výběry z bankomatů pro studenty či zahraniční platby u podnikatelských účtů, takže jsme se rozhodli hodnocení v této části ponechat beze změn s určitým negativním výhledem do budoucna.

Sazebník nedoznal žádných výraznějších grafických změn a patří tak stále k těm přehlednějším a klienti by se v něm měli dobře orientovat. Jasně je poznat, co všechno patří do preferovaného eKonta. U RB je třeba vyzdvihnout, že jako jedna z mála bank vydává při změnách sazebníku speciální pdf. dokument, kde nejen, že popíše seznam změn s původní a novou cenou (dokonce i s výpočtem rozdílu), ale také přidá tipy a alternativy pro klienty, kteří jsou změnou nějak postiženi. Od 1. 7. 2013 banka rozděluje sazebník do dvou částí (v pdf formátu) – aktivní a nenabízené služby. Tím se sazebník stal ještě přehlednějším. Pro aktuální IV. čtvrtletí jsme se rozhodli hodnocení v této části neměnit.

Q Report Scott & Rose nezaznamenal ve srovnání s minulým kvartálem žádný pohyb a tak zůstávají roční náklady u standardního klienta 1.856 Kč a u aktivního klienta 2.664 Kč. Proto nebudeme v aktuálním IV. čtvrtletí v této části naše hodnocení měnit.

Raiffeisenbank podnikatelům zlevnila zahraniční platby, 1. 10. 2013

Majitelé podnikatelských tarifů od Raiffeisenbank zaplatí výrazně méně za odchozí i příchozí SEPA platby a Europlatby. Cena těchto zahraničních plateb klesá až na 50 korun za transakci, což představuje zlevnění o 75 %.

Výběry z bankomatů po celém světě zdarma pro studenty, 15. 10. 2013

 

Raiffeisenbank výrazně zvýhodňuje svůj účet pro studenty eKonto STUDENT. Podobně jako u hlavního účtu banky eKonto KOMPLET mohou nyní studenti získat řadu služeb včetně neomezeného počtu domácích elektronických plateb nebo výběrů z bankomatů všech bank doma i v zahraničí zdarma, to vše v rámci jednoho transparentního poplatku.

Veřejnost 4Q 2013 53.3
Ladislav Mika
Libuše Nechvátalová
Petr Vít

Sazebníky

Pobočky

Bankomaty