Raiffeisenbank

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank a. s.
Igor Vida, předseda představenstva a generální ředitel
Hvězdova 1716/2b, 140 78 Praha 4
Tel.: 225 541 111
E-mail: info@rb.cz, www.rb.cz

Kód banky: 5500

Infolinka:+420 800 900 900

Blokace karet: +420 800 900 900

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 3,36 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 1,86 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
1. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2016 66,3
Miroslav Zeman

Raiffeisenbank působí jako velmi profesionální banka, která má dobře propracovanou strategii vůči individuálním klientům a umí jim přizpůsobit svou nabídku. Raiffeisenbank je totiž středně velká banka, která na individuálním přístupu postavila svou politiku. Kromě individuálního přístupu také boduje RB nízkými poplatky a různými bonusy za používání svých produktů zejména účtu. Je pravdou, že jinou cestu ani tyto banky nemají. Velkým bankám nemohou masovostí klientely a produktů konkurovat, proto musí nabízet něco jiného, speciálního. Lze říci, že toto banka docela dobře umí.

Raiffeisenbanku si také velmi dobře pamatujeme jako úplně, historicky první Vstřícnou banku, kterou se stala za první čtvrtletí roku 2010.

S čím přišla banka v I. čtvrtletí 2016

RAIFFEISENBANK dokončila převzetí retailového bankovnictví české Citibank. Na rozdíl od předchozí zprávy se jedná pro RB o zprávu pozitivní. RB se tak pochlubila dokončením převzetí retailových aktivitě Citibank. Citibank tak v podstatě přestala na tuzemském bankovním trhu jako retailová banka existovat. Naopak RB o tuto retailovou část a nové klienty posílí.       Není tajemstvím, že v retailové části Citibank působili jak velmi bonitní klienti se specializovanými účty a produkty na jedné straně a klienti chudí a problematičtější v  oblasti široké sítě kreditních karet na straně druhé. Snad se s tímto mixem RB popasuje co nejlépe.

Raiffeisen stavební spořitelna zlevňuje úvěr na vlastní bydlení a nabízí výhodné refinancování spotřebitelského úvěru. Raiffeisen stavební spořitelna propaguje výhodné refinancování úvěru. Je zajímavé, jak je rybníček tradičních produktů stavebních spořitelen už pro velké ryby malý. Stavební spořitelny se na rozdíl od minulosti zaměřují na další finanční produkty. V tomto případě dokonce RB stavební spořitelna nabízí výhodné refinancování spotřebitelského úvěru. Jak budou stavební spořitelny v nabídce produktů typických pro banky úspěšné ukáže teprve budoucnost.

RAIFFEISENBANK v roce 2015: nárůst počtu klientů, vkladů i poskytnutých úvěrů a historicky nejvyšší zisk. Raiffeisenbank už má sama o sobě poměrně dlouhý název. Nicméně do názvu o hospodářských výsledcích se jí ani všechny pozitivní informace nevešly. Můžeme se tak dočíst že bance narostl počet klientů i vkladů, stejně jako objem poskytnutých úvěrů a dokonce se jí podařilo vytvořit rekordní zisk. Raiffeisenbank jako středně velká banka patří mezi ty úspěšné banky, které dokázaly i v roce 2015 svůj zisk zvyšovat. Můžeme snad shrnou, že zisk banky se zvedl o čtvrtinu na 2,54 miliardy korun.

Rajfka také obsadila první místo v soutěži Finparády. Finparada.cz je prvním finančním serverem, který letos vyhlásil výsledky své ankety o nejlepší produkty za rok 2015. Raiffeisenbank zabodovala v kategorii Neúčelové spotřebitelské úvěry, kde s Rychlou půjčkou obsadila 1.místo.

Martina Hedvičáková

Raiffeisenbank zabodovala v kategorii Neúčelové spotřebitelské úvěry, kde s  Rychlou půjčkou obsadila 1. místo.

V úterý 1. března 2016 došlo k převodu vlastnických práv retailového bankovnictví české Citibank na Raiffeisenbank, čímž byla formálně dokončena prodejní část akvizice. Výnosovost této obchodní operace ukáže čas.

__________________________________

První čtvrtletí bylo ve znamení refinancování úvěrů a hypoték a získání co nejvyššího počtu nových klientů. K tomu i banky uzpůsobovaly svoji úrokovou míru u daných produktů. Bohužel u spořících účtů se úroky také snižovaly.

Dalším trendem pokračující z minulého roku je orientace na mobilní aplikace pro chytré telefony, které se banky snaží inovovat a modernizovat. Také většina z nich již nabízí podporu pro všechny tři nejvyužívanější mobilní platformy.

 

 

Změny v poplatcích u jednotlivých produktech a služeb bank

 

Nejvíce změn v sazebnících jednotlivých bank zaznamenala v I. čtvrtletí 2016 Česká spořitelna. Od Nového roku nelze v rámci Osobního účtu České spořitelny II a Osobního konta České spořitelny sjednat telefonní tarif s cenou 749 Kč (bonifikace 200 Kč) a tarif s cenou 349 Kč (bonifikace 90 Kč). Od února mají klienti vedení Osobního účtu České spořitelny II - program Za důvěru zdarma, pokud klient splní 3 požadované podmínky. Navíc Česká spořitelna 1. března doplnila do podmínek pro vedení Osobního účtu České spořitelny II v rámci programu Za důvěru podmínku „jednoho aktivně využívaného produktu“ o další produkt. Stejným způsobem byly doplněny podmínky služby Moje zdravé finance (sjednané od 1. 2. 2016).

FIO banka změnila názvy platebních karet: Maestro PayPass mění na Maestro Contactless, MasterCard Debit PayPass na MasterCard Debit Contactless, MasterCard Standard PayPass na MasterCard Standard Contactless.

Banka začíná vydávat novou Fio NFC kartu v mobilu, která je za 19 Kč měsíčně, přičemž poplatek není účtován v případě, kdy součet vyúčtovaných transakcí uskutečněných příslušnou NFC kartou za daný měsíc překročí 4 000 Kč.

V příštím čtvrtletí se můžeme těšit na mNálepku od mBank, která sice bude jednorázově zpoplatněna 79 Kč, ale ulehčí klientům platby.

Olga Ortová Šeflová

Uvidíme, jak se odrazí v hospodaření Raiffeisen bank její akviziční akce spojená s převzetím retailového bankovnictví od Citibank. Banka počátkem roku žádné novinky v produktové nabídce, ani parametrech obsluhy pro své klienty nepřipravila. Stále je velmi pozitivně hodnocen její neúčelový spotřebitelský úvěr Rychlá půjčka, který získal dokonce nejlepší hodnocení na serveru Finparada.cz.

Bedřich Danda
Peter Michajlov

RB využívám po x let jako svojí primární banku, proto i moje hodnocení bude u této banky více osobní. RB již delší dobu působí jako spící princezna – čekající na prince, který ji probudí do krásy a nakopne ke sprintu (bude jím Igor Vida, v minulém roce draftován ze sesterské Tatra Banky?). Za první kvartál roku 2016 v principu není co hodnotit, akvizicie karetního portfolia Citibank za inovaci nepovažuji a doufám jen, že se do RB přesouvají pouze klienti a ne i související obchodní model.

Jsou ale i věci, které mě těší – funkční a jednoduchý model rychlých a/nebo předschválených půjček, který považuji za jeden z nejlepších na trhu. Novinkou jsou pak i okamžité Sepa převody mezi RB a slovenskou TB, kdy jsou prostředky připisovány již v tentýž den (D+0). Za tržní benchmark dlouhodobé považuji eKonto, aktuálně ve verzi eKonto Komplet. V principu jde o opravdu špičkový „all inclusive“ účet za akceptovatelnou cenu pro aktivní klienty – opět je ale kolem toho účtu balíček různých kompromisů a podmínek, které ten „zážitek z bankovnictví“ troch zahalují do mlhy. Za špičkové považuji i mobilní bankovnictví, opět jedno z nejlepších a nejintuitivnější na trhu – v extrémním kontrastu ke standardnímu Internetovému bankovnictví pro prohlížeče – rozdíl 10ti let v rámci jedné banky J Moje kontrastní hodnocení uzavírá zlatá kreditní karta De Luxe – opět špičkový produkt se špičkovými parametry – při mém hodnocení jiných podobných produktů u jiných bank často využíván jako benchmark.

RB je něco jako Volkswagen – vše funguje jak má, vše je tam, kde to člověk hledá, vše je v podstatě v naprostém pořádku, chybí tomu ale „větší než malé množství“ emoce a inovace. A prosím již méně saxofonů, tajemných blondýn a komixů J

Bankovní poplatky 1Q 2016 76.3
Bankovní poplatky.com

Raiffeisenbank svoji poplatkovou politikou směřuje klienty k maximálnímu využívání vždy aktuální verze eKonta při splnění podmínek pro věrnostní výhody.

K několika poplatkovým změnám došlo – například změna PINu v bankomatu je nově zdarma (dříve 39 Kč). Na druhé straně dochází ke zdražení správy kreditní karty De Luxe nově na 199 Kč měsíčně (dříve 129 Kč) a na 99 Kč měsíčně pokud je součástí eKonta Komplet (dříve 59 Kč). Stejně jako u KB a Expobank, zařadila RB do sazebníku poplatek za obnos nad určitou hranici. Od 1. února se to týká fyzických osob podnikatelů a právnických osob - poplatky z vkladů. Tento poplatek je stejný jako u obou zmiňovaných bank, tedy ve výši 0,15 % z rozdílového zůstatku ročně, pokud zůstatek vkladů k 31. 12. překračuje 100 mil. Kč.

Sazebník nedoznal žádných výraznějších grafických změn a patří tak stále k těm přehlednějším a klienti by se v něm měli dobře orientovat. Jasně je poznat, co všechno patří do preferovaného eKonta. U RB je třeba vyzdvihnout, že jako jedna z mála bank vydává při změnách sazebníku speciální pdf. dokument, kde nejen, že popíše seznam změn s původní a novou cenou (dokonce i s výpočtem rozdílu), ale také přidá tipy a alternativy pro klienty, kteří jsou změnou nějak postiženi. Od 1. 7. 2013 banka rozděluje sazebník do dvou částí (v pdf formátu) – aktivní a nenabízené služby. Tím se sazebník stal ještě přehlednějším. Pro aktuální I. čtvrtletí jsme se rozhodli hodnocení v této části neměnit.

Q Report Scott & Rose nezaznamenal ve srovnání s minulým kvartálem žádný pohyb, takže u standardního klienta jsme stále na 386 Kč a u aktivního klienta na 2.205 Kč ročně. 

Veřejnost 1Q 2016 82.1
K RB jsem se dostal jako klient eBanky a na pár drobností jsem s RB velmi spokojen, mobilní ekonto velmi zjednodušilo přehled a práci s účty a kartami. Jediné co mě mrzí je zpoplatněná jejich velmi unikátní služby zamykání karty, kterou bych rád využíval, nikoliv však za podmínek, které nyní tuto službu provází.

Sazebníky

Pobočky

Bankomaty