Raiffeisenbank

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank a. s.
Igor Vida, předseda představenstva a generální ředitel
Hvězdova 1716/2b, 140 78 Praha 4
Tel.: 225 541 111
E-mail: info@rb.cz, www.rb.cz

Kód banky: 5500

Infolinka:+420 800 900 900

Blokace karet: +420 800 900 900

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 3,36 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 1,86 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
1. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2017 66,3
Miroslav Zeman

Raiffeisenbank působí jako velmi profesionální banka, která má dobře propracovanou strategii vůči individuálním klientům a umí jim přizpůsobit svou nabídku. Raiffeisenbank je totiž středně velká banka, která na individuálním přístupu postavila svou politiku. Kromě individuálního přístupu také boduje RB nízkými poplatky a různými bonusy za používání svých produktů zejména účtu. Je pravdou, že jinou cestu ani tyto banky nemají. Velkým bankám nemohou masovostí klientely a produktů konkurovat, proto musí nabízet něco jiného, speciálního. Lze říci, že toto banka docela dobře umí.

Raiffeisenbanku si také velmi dobře pamatujeme jako úplně, historicky první Vstřícnou banku, kterou se stala za první čtvrtletí roku 2010.

S čím přišla banka v II. čtvrtletí 2017

Aktivita RB druhém čtvrtletí roku 2017, stejně jako v prvním čtvrtletí 2017 byla velmi nízká. Banka v podstatě s ničím zajímavým nepřišla. Jedeme tak i dále z minulosti a zatím dobře fungujícího bankovního portfolia. Dříve nebo později však bude muset banka trošku šlápnout na plyn, aby nezaostávala za svou konkurencí. Umístění v nadregionální soutěži a otevření jedné pobočky ke zvýšení vstřícnosti banky rozhodně nestačí.

Raiffeisenbank sponzoruje veterány

Raiffeisenbank se stala generálním partnerem letošního ročníku jedné z nejprestižnějších evropských motoristických akcí, Concours d´ Elegance, která se koná 3. – 4. června na zámku Loučeň. Akci pořádá Společnost Veteránská krása a sdružení Chateau Loučeň Concours d\' Elegance. Celkem budou moci návštěvníci obdivovat na 70 vozů, přičemž nejstarší exponát bude z roku 1914. Tato zpráva by nebyla z hlediska hodnocení banky natolik důležitá, pokud by banka byla aktivnější a bylo by z čeho vybírat. Podpora motoristických akcí a veteránů, ač se zdá velmi skvělá, působí spíše jako projev zájmu nějakého vysokého manažera banky, který si prosadil podporu svého koníčku. Banky tedy sponzorují leda co, ale je spíše otázkou dle jakého klíče a podle jakých kritérií se rozhoduje o přidělování podpor a výběr sponzorovaných akcí.

S eKontem bude letos placení v Chorvatsku snažší

Raiffeisenbank letos cestovatelům přináší pozitivní novinku, která jim výše popsané komplikace alespoň částečně vynahradí. U účtů eKonto Komplet, eKonto Smart a eKonto Student Premium nově rozšířila počet měn, ve kterých mohou být vedeny, z devíti na devatenáct. Mezi nimi je i chorvatská kuna. „Přidáním této měny do tzv. multiměnového účtu našim klientům umožňujeme pohodlně platit i v Chorvatsku, bez toho aniž by museli řešit aktuální kurz kuny vůči české koruně. I na dovolené tak mají své peníze vždy plně pod kontrolou. Skvělý produkt pro dovolenou, nebo pro ty co hodně cestují. Jedná se o mnohem lepší a využitelnější krok, než směna cizí měny bez poplatku, který jinak nabízí pravidelně konkurenční banky. Ještě větší výhodou pro klienty RB je pak již delší dobu platná možnost vybírat z bankomatu kdekoliv v zahraničí bez poplatku za výběry. Pro klienty to znamená pravidelnou úsporu kolem 100 korun za jeden výběr hotovosti a to není málo.

Miroslav Škvára
Peter Michajlov
Petr Kučera

Nejvýraznějším krokem v prvním pololetí bylo spuštění nového internetového bankovnictví.

Olga Ortová Šeflová

Raiffeisenbank zahájila převod klientů do nového, výrazně vylepšeného internetového bankovnictví. Kromě toho, že umožnila vedení běžného účtu v chorvatské kuně, žádné výrazné novinky nepřipravila. Její podmínky např. pro bezpoplatkové vedení účtu jsou však stále nekonkurence schopné (příliš zapodmínkované), a to i ve srovnání s velkými bankami.

Bankovní poplatky 2Q 2017 73.8
Bankovní poplatky.com

Raiffeisenbank svoji poplatkovou politikou směřuje klienty k maximálnímu využívání vždy aktuální verze eKonta (Komplet) při splnění podmínek pro věrnostní výhody. A v aktuálním kvartálu došlo k významným strukturálním změnám a to od 1. dubna 2017. Banka jednak zavedla nové eKonto EXCLUSIVE, které je zdarma v případě splnění podmínek, jinak stojí 500 Kč měsíčně a účet eKonto STUDENT PREMIUM. Ten je zdarma, pokud je aktivně využíván, pokud nikoliv stojí 49 Kč měsíčně. Součástí eKonta EXCLUSIVE je vedení účtu až ve 14 cizích měnách současně, neomezený počet výběrů ze všech bankomatů v ČR a v zahraničí, neomezený počet tuzemských elektronických plateb a příchozích zahraničních plateb, zlatá debetní karta s cestovním pojištěním pro celou rodinu, bezkontaktní nálepka Mastercard, sjednání, změna nebo zrušení povoleného debetu, internetové a mobilní bankovnictví a úrazové pojištění Protect. Vzhledem k čerstvým změnám, nebudeme zatím měnit hodnocení banky v této části s mírně negativním výhledem do dalšího kvartálu.

V aktuálním II. kvartále došlo dále k zajímavým poplatkovým posunům. Jednak banka přestala nabízet od 1. dubna 2017 tzv. nadstavbové balíčky. Zároveň změnila některé poplatky. Například doposud byly všechny vklady na účet zdarma, nově je to jen jeden v měsíci druhý a další (v případě eKonto KOMPLET pátý a další) stojí nově 25 Kč. Raiffeisenbank dále zvýšila poplatek za vklad na účet třetí osobou, a to z 65 Kč na 95 Kč a výběr na pobočce z původních 60 Kč na 85 Kč. Banka dále odstranila několik položek ze svého sazebníku – například u povoleného debetu či spotřebitelského úvěru změna smluvních podmínek z podnětu klienta (dříve 200 Kč, respektive 300 Kč), některé položky u sekce hypotéky, debetní a kreditní karty. Vzhledem k těmto změnám jsme se rozhodli snížit hodnocení v této části o 0,5 bodu.

Sazebník nedoznal žádných výraznějších grafických změn a patří tak stále k těm přehlednějším a klienti by se v něm měli dobře orientovat. Jasně je poznat, co všechno patří do preferovaného eKonta. To navíc banka zdůrazní ještě speciálním dokumentem – tarify. U RB je třeba vyzdvihnout, že jako jedna z mála bank vydává při změnách sazebníku speciální pdf. dokument, kde nejen, že popíše seznam změn s původní a novou cenou (dokonce i s výpočtem rozdílu), ale také přidá tipy a alternativy pro klienty, kteří jsou změnou nějak postiženi. Pro aktuální II. čtvrtletí jsme se rozhodli hodnocení v této části neměnit.

Q Report Scott & Rose u standardního klienta nezaznamenal ve srovnání s minulým kvartálem žádnou změnu a tak jsme stále na úrovni 389 Kč ročně, zato u aktivního klienta došlo z výše uvedených důvodů ke zdražení na 2.755 Kč (minule 2.215 Kč) ročně. Z tohoto důvodu snižujeme hodnocení v této části o 0,5 bodu.

Veřejnost 2Q 2017 53.3
dfs
Klientsky nejhorší banka v České republice!

Sazebníky

Pobočky

Bankomaty