Sberbank CZ

Sberbank CZ
Sberbank CZ, a. s.
Edin Karabeg, předseda představenstva

Na Pankráci 1724/129, 140 00 Praha 4
Tel.: 221 969 911
E-mail: mail@sberbank.cz, www.sberbank.cz

Kód banky: 6800

Infolinka:+420 800 133 444

Blokace karet: +420 495 800 111

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 377 milionů Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 418 milionů Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

1. čtvrtletí
2014
Ohodnoťte banku

Porota 4Q 2018 65,1
Miroslav Zeman

Banka s typicky zeleným image, která se snaží zakládat na individuálním přístupu ke svým klientům. Velmi silná je korporátní klientela a služby pro tuto skupinu klientů jsou podstatnou součástí nabídky a služeb banky.

Banka s ruskými vlastníky, která je ve srovnání se svou konkurentkou Expobank CZ poměrně výraznější. Sberbank patří k menším bankám na tuzemském trhu.

Sberbank CZ podpořila Nadaci Leontinka

V září se konal benefiční turnaj Sberbank Golf Cup pro Leontinku, kterým se Sberbank CZ zapojila do projektu Nadace Leontinka. Jeho cílem je finančně podpořit děti se zrakovým handicapem. Turnaje, který nese název Každá rána dobrá, se účastnili firemní klienti banky.

O této nadaci jsme ještě nikdy neslyšeli. Je jich asi až moc a člověk trošku ztrácí přehled. Určitě ale můžeme pochválit snahu banky o pomoc dětem se zdravotním postižením, což také pomůže bance v hodnocení Vstřícná banka – Handicap Friendly. Toto hodnocení se zaměřuje na hodnocení bank z pohledu poskytování služeb lidem se zdravotním postižením. Doufejme, že počet takto podpořených dětí bude co nejvyšší.

Sberbank byla vyhlášena nejlepší transakční bankou střední a východní Evropy

Sberbank se stala vítězem globální finanční soutěže Transaction Banking Awards 2018. Dle pořadatele soutěže, britského časopisu The Banker, je banka nejlepší pro obchodní transakce ve střední a východní Evropě.

I Sberbank se dočkala umístění v soutěži a stala se nejlepší transakční bankou střední a východní Evropy. Výsledky této banky nejsou špatné ani v rámci našeho hodnocení Vstřícná banka a to z pohledu retailových služeb pro klienty. V tomto případě se bance daří i oblasti obchodních transakcí. Změna vlastníka této bance určitě velmi prospěla.

Sberbank je šestým největším zpracovatelem transakcí platební kartou na světě

Sberbank je podle prestižní odborné publikace The Nilson Report šestým největším zpracovatelem transakcí platební kartou na světě. Hodnocení v ratingu 150 největších světových zpracovatelů platební kartou vychází z počtu transakcí v síti Sberbank, kterých vloni banka uskutečnila více než 9 miliard.

Tušili jste to? Já tedy ne. Ale samozřejmě se nejedná o tuzemskou část této banky. Banka působí jako nadnárodní společnost globálně v mnoha různých zemích světa. Je pak jasné, že i pokrytí zpracování transakcí platební kartou působí globálně. Je velmi šikovné, jak si banka dokázala najít na trhu svůj vlastní nezaměnitelný a unikátní prostor, který vyplňuje.

Sberbank CZ zaměstnala novou robotku

Sberbank CZ jako jedna z prvních evropských bank najala na práci softwarové roboty. Nyní k dva roky starému robotu Standovi přibyla nová robotka Adina. Jsou posilou v back office, kde plní rutinní administrativní činnosti spojené s čerpáním úvěrů. Lidským kolegům oba ušetří měsíčně přes 1 100 hodin času, které mohou věnovat zkvalitnění zákaznické péče a činnostem vyžadujícím kreativnější a důmyslnější přístup. Běžný administrativní úkon trvá robotovi čtyři minuty, jeho lidskému kolegovi v průměru pětkrát déle.

Poměrně nepřehlédnutelná zpráva. Robotka v bankovnictví? Co umí? A jak to funguje? Musí každého v té chvíli napadnout. Nečekejte ale nějaká ocelová monstra na pobočce banky. Jedná se v podstatě o neviditelné softwarové roboty, kteří pomáhají řešit především internetové transakce a administrativní činnosti. I zde ušetří poměrně velké množství lidské práce. Zatím je ale užívání robotů v bankovnictví stále ještě v plenkách.

Novinky v pojištění schopnosti splácet

Sberbank spouští od prosince nové FÉR pojištění schopnosti splácet ke spotřebitelským úvěrům, které přináší hned několik významných novinek na trhu a zajistí klientům výrazně lepší pojistné podmínky a krytí v případě nečekaných životních situací.

Pojištění neschopnosti splácet je poměrně kontroverzní služba. Hradíte poplatky, resp. pojistné a když se vám událost stane a nemůžete splácet svůj úvěr, najde si pojišťovna x důvodů proč vám nemá platit nic, nebo jen omezenou částku. Důvodem jsou pro klienty nepřehledné pojistné podmínky a množství nejrůznějších výluk, které si pojišťovny vykládají pro ně nejvýhodnějším způsobem. U pojištění neschopnosti splácet je to obzvláště viditelné.

Bankovní poplatky 4Q 2018 73.3
Bankovní poplatky.com

IV. čtvrtletí - (8, 7.5, 7.5, 6.3) =7,33

Banka, která je v posledních letech aktivní, nejprve změnila název a poté i strukturu nabízených balíčkových účtů. Aktuálně ale nedošlo k zásadním změnám, proto ani my neměníme hodnocení banky v této části.

Výrazné poplatkové změny jsme v I. kvartále roku 2018 nezaznamenali. Hodnocení proto v této části tentokrát neměníme.

Sberbank přejala podobu sazebníku Volksbank a tak i nadále nabízí přehledný seznam jednotlivých kapitol, který je pro klienty transparentní. Nicméně je možné celý sazebník stáhnout v pdf formátu, stejně jako jeho jednotlivé kapitoly. Hodnocení banky v této části jsme se rozhodli ponechat na stejné hodnotě.

V Q Reportu Scott & Rose nedošlo k žádným posunům a tak standardní klient i nadále zaplatí ročně 1.348 Kč. Hodnocení v této části ponecháváme beze změn.

 


Sazebníky

Image result for sberbank pobočkyImage result for sberbank pobočkyImage result for sberbank sídlo


Pobočky

Bankomaty