Zuno bank

Zuno bank

Zuno bank, a.s.
Peter Lakata, vedoucí ZUNO BANK AG, organizační složka
Sídlo: Václavské náměstí 55, 110 00 Praha 1
Tel.: 2 456 99 999
E-mail: info@zuno.cz, www.zuno.cz


Kvartál
1 2 3 4

Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2012 59,6
Jan Klička

Banka vzešlá ze skupiny Raiffeisen je „nejstarší“ z tří hodnocených nováčků.
Nutno dodat, že zatím je nejméně viditelná. Láká hlavně výhodné úročení na
vklady vkladů (roční i za tři procenta) a nově umí také půjčovat, a to za úrok
od 6,9 procenta ročně. Na nějaké zevrubnější produktové novinky si musíme
počkat. Nástup v posledních několika měsících ale úplně nevypadá špatně.

Helena Kadlecová

 

Oblast poplatků:

 - do Sazebníku poplatků byly přidány poplatky, které souvisí s novými produkty banky

Oblast úrokových sazeb:

- do přehledu úrokových sazeb byly přidány sazby k novým úvěrovým produktům

Inovace  a novinky:

 - banka představila 3 nové úvěrové produkty – Půjčka, Půjčka Plus a Rezerva

Marketingové aktivity, komunikace:

- klienti byli prostřednictvím zpráv v internetovém bankovnictví informováni o možnosti získání bonusu, pokud doporučí produkty banky svým známým.

Otakar Schlossberger

 

Menší banka, která je součástí skupiny RB. Pravděpodobně byla zřízena pro to, aby sbírala vklady od drobných střadatelů. Je to banka se zaměřením na sběr vkladů a poskytování základních služeb platebního styku. Je to banka zaměřená na elektronickou komunikaci, proto nevytváří pobočky, ale jen kontaktní místa. To nemusí vyhovovat všem typům klientů, ale spíše mladým lidem. Jejich internetové stránky jsou jednoduché s ohledem na omezenou škálu produktů. Z pohledu běžných potřeb drobného spotřebitele se schopností pracovat na PC je však dostačující a pohodlná. O bance však není moc slyšet, co se reklamy týká. Sazebník je poměrně jednoduchý. Poslední aktivita banky – nabídka půjček.

Banka se nevěnuje vůbec společenské angažovanosti.

Hana Fojtová

 

Zuno,spadající pod skupinu Raiffeisenbank, zahájila činnost v červenci  2011. Cílovou skupinou banky jsou lidé, kteří chtějí komunikovat zejména prostřednictvím internetu.  Poboček bude mít tato banka málo. Vidět je můžete v Praze a jsou dvě, tzv. Zuno zóny.

Nové klienty láká na účet zdarma, denně úročené spoření a vyšší úročení termínovaných vkladů. Nastavila strategii „vždy top úroky“. V době svého zahájení  nabízela například půlroční vklad se sazbou 3,5% p.a. jako dárek na uvítanou.  To platilo do 30.9.2011. Její  spořicí účet s aktuální úrokovou sazbou 2% p.a. má denní připisování úroků.  Ono denní připisování úroků znamená pro klienty daňovou výhodu, kterou banka náležitě využila k marketingové propagaci účtu.  Díky zaokrouhlování základu daně a daně na celé koruny dolů nemusí klienti  při zůstatku  do 125 tis.Kč platit daně.  Tím je skutečně připsaný úrok stejný jako  daněný úrok v případě účtů s úročením 2,3% p.a.  Pěkně „vyšpekulované“.   Na webových stránkách banky si každý může spočítat, kolik vlastně tímto způsobem získá.

Později  Zuno zavedla Spoření Plus se sazbou 2,5% p.a.  do zůstatku 2,5 mil.Kč. Zde je už připisování měsíční a v měsíci, kdy byl proveden výběr, klient žádný úrok nedostává. Banky vymýšlejí různé varianty úročení, zapeklité podmínky, různé bonusy a pravidla, takže pro klienty je porovnání stále složitější.   Ale sazba patří mezi ty zajímavější na českém bankovním trhu.

Zaujala mě možnost založení „ výjimečného vkladu“, tedy vkladu, kde si klient sám zvolí den splatnosti v rozmezí 30-365 dní. Sazby jsou ovšem stejné jako u „běžných vkladů“ podle doby trvání. Je to zvláštnost, která může zaujmout, ale nevím, zda bude opravdu využívána. V podstatě vyplňuje mezery v běžně zadaných termínech splatnosti.

Po více než půlročním působení na českém trhu přišla Zuno s novými produkty. Přibyl spotřební úvěr s názvem Půjčka a povolené přečerpání účtu Rezerva. Oba produkty lze vyřídit online a Zuno je nabízí bez poplatku. Portfolio produktů se tedy rozšiřuje. Internetová Zuno Bank získala od svého červencového vstupu na český trh 37 000 klientů.  

Petr Kučera
Bankovní poplatky 1Q 2012 80
Bankovní poplatky.com

 

Třetí nová banka v našem hodnocení. Zuno Bank patří do bankovní skupiny Raiffeisen Bank International. Podle vyjádření představitelů banky, získala Zuno od svého vstupu na český trh 37 tisíc klientů (7/2011). Z nových bank tak zatím přilákala nejvíce klientů, proti Air Bank ale na to měla 4 měsíce navíc. Zuno přišla, podobně jako obě nové banky, s několika originálními prvky. Tak především zaujala nápadem připisovat úroky na spořicím účtu na denní bázi tak, aby se klient vyhnul placení srážkové dani (15%). Tento fígl funguje do výše úložky 127 500 Kč. Jinak Zuno nabídla dva druhy kont – Účet a Účet Plus (68 Kč). Účet Plus mohou mít klienti zdarma pokud zaplatí kartou měsíčně za více než 5 tisíc Kč nebo mají uloženo v bance na všech účtech dohromady více než 200 tisíc Kč. Pro klienty je také užitečná služba Autopilota, která zajišťuje převod „přebytečných“ peněz z neúročeného běžného účtu na úročený spořicí. Banka pak v aktuálním čtvrtletí přišla se spotřebním úvěrem (Půjčka) a povolením přečerpání účtu (Rezerva). Oba produkty lze vyřídit online a je sympatické, že i na straně poskytování peněz nabízí Zuno produkty bez poplatku. Hodnocení v této části tedy nastavujeme celkem vysoko na 8 bodů.

Banka v každém čtvrtletí přišla s něčím novým. V aktuálním I. čtvrtletí to byly úvěry online a bez poplatků. Pokud jde o samotný sazebník, v něm logicky zatím nedošlo k žádným změnám.

Sazebník je podobně jako u Air Bank či Equa bank přehledný a celkem jednoduchý. Všechny tři nové banky zkrátka vyslyšeli volání klientů po srozumitelnosti na první přečtení. Sazebník Zuno se vešel na dvě A4. Co by se mu dalo vytknout, že hned od počátku začala banka používat různé dovysvětlování pomocí hvězdiček. Na druhé straně bankovní klienti zřejmě ocení TIPY, kde banka v sazebníku přímo v řádcích u jednotlivých služeb zvýrazní TIP, který poté pod tabulkou rozvede a vesměs jde o užitečné informace, které klientům pomáhají v orientaci a ve volbě vhodného produktu. V této části hodnocení jsme tedy banku bodovali vysokou známkou 8,5.

Pokud jde o umístění banky v různých porovnávačích, z Kalkulátoru bankovních poplatků vyplývá, že se banka umístila ve dvou profilech (průměrný a pasivní internetový) na 5. a 6. místě. V Q Reportu Scott & Rose se náklady standardního klienta nezměnily a zůstaly na úrovni 1 136 Kč ročně, což je bezmála 30% pod průměrem za celý bankovní sektor.

ZUNO začíná půjčovat, 29.3.2012

Online banka ZUNO přišla po více než půlročním působení na českém trhu s novými produkty. K běžnému účtu, spořicímu účtu a termínovaným vkladům nově přibyl spotřební úvěr s názvem PŮJČKA a povolené přečerpání účtu REZERVA. Oba produkty lze vyřídit jednoduše online a ZUNO je nabízí za 0 Kč.

Veřejnost 1Q 2012 77.5
Mojmír Janků

Nejlepší forma spořícího účtu - neplatíte žádné daně.

Svatopluk Čech
Aleš Pospíchal
Roman Bárta

Dobrá, ale strašně drahý výběr z bankomatu, ne každý má možnost vybírat z bankomatu RB.

Jiří Hovorka
Tomáš Hejda

Klady:
+ účet bez zbytečných poplatků
+ kvalitní spořicí produkt s úrokovou sazbou 2 % p. a., úroky se připisují denně a úrok do 6,99 Kč denně se tím pádem dle platné legislativy nedaní, tj. úrok je ekvivalentní úroku 2,3 % p. a., možnost mít až 10 spořicích účtů k jednomu běžnému účtu (tj. suma, u které se úroky ještě nedaní, se zdesetinásobí)
+ založení účtu přes internet bez nutnosti někam chodit
+ zdarma debetní karta VISA classic, nastavení limitů přes IB

Zápory:
- výběr z Raiffeisen bankomatu za 18 Kč, z ostatních za 30 nebo 35 Kč
- pomalejší interface internetového bankovnictví
- k jednomu účtu může mít přístup pouze jedna osoba

jana leheckova
Pavel Dvořák

Sazebníky


Pobočky

Bankomaty