Bankomat nevydal zadanou částku. Reklamaci podat nelze, tvrdili na pobočce (www.idnes.cz)


29. 07. 2009  09:14     Běla Fialová     komentáře (0)

Výběr z bankomatu nemusí vždy završit vyplacení tolik potřebné hotovosti. To potvrdil i příběh naší čtenářky. Chtěla vybrat 35 000 korun, bankomat ale vyplatil o tři tisíce méně. Reklamaci jí na pobočce České spořitelny rozmluvili. Prý proto, že její tvrzení není prokazatelné. Pravda je však jinde.





"Manžel vybíral z bankomatu ČS částku 35 000 korun, ale bankomat vydal pouze 32 000 korun. Ovšem stvrzenku vytiskl na požadovaných 35 000 korun. Na náš dotaz v pobočce spořitelny nám řekli, že toto reklamovat nelze. Není prý možné prokázat, že jsme z bankomatu skutečně dostali o tři tisíce méně," uvádí čtenářka ve svém
e-mailu. V něm si dále stýská nad tím, jaké mechanismy a jak fungují, díky nimž by banka měla případné rozdíly odhalit.
Nicméně, alespoň podle vyjádření tiskového odboru České spořitelny, je možné reklamaci bez potíží a hrozby dalších poplatků (v souvislosti s podanou reklamací) na výběr z bankomatu uplatnit. Banka naší čtenářce a své klientce v jedné osobě proto doporučuje obrátit se buď ještě jednou na jakoukoli z jejích poboček nebo přímo na ombudsmana České spořitelny.

O chybě bankomatu informujte banku co nejdříve

Ocitnete-li se v podobné situaci, je prvním krokem, který všechny banky shodně doporučují, navštívit nejbližší pobočku vaší domácí banky. Ta pak záležitost řeší s třetími stranami. K podané reklamaci je vhodné připojit stvrzenku o výběru z bankomatu. Pokud jste ji ale nežádali, je třeba do zápisu při podání reklamace uvést popis celé situace. Například místo výběru, co bylo uvedeno na displeji bankomatu, zda byl bankomat po celou prováděnou transakci funkční, v kolik hodin jste výběr uskutečnili apod. Zkrátka čím detailnější bude váš popis, tím lépe.

Svědectví jako důkaz neprojde

"Svědek vám nepomůže. Pokud by totiž klient měl svědka při výběru z bankomatu, porušil by pravidlo diskrétní zóny při výběru, které se zavázal dodržovat," vysvětluje Mgr. Eva Strnadová, právnička Sdružení obrany spotřebitele.
Banka pak třetí stranu požádá o kontrolu žurnálu daného bankomatu (přehled o proběhlých transakcích, včetně chybových stavů a podrobné komunikace s klientem, tzn. zda výběr proběhl či nikoliv, zda bankomat hotovost vydal nebo ji stáhl zpět, po jak dlouhé nečinnosti, jaké konkrétní bankovky byly vyplaceny a v jakém počtu, zda byla chyba v podavači či nikoliv apod.) a také o kontrolu účetní závěrky daného bankomat. "Bankomaty jsou vybaveny i tzv. kazetou, kam padají všechny nevydané bankovky. Z žurnálu a kazety pak banka zjistí skutečný stav věci," upřesnila postup řešení reklamace výběru hotovosti z bankomatu jiné banky Martina Lambert, tisková mluvčí LBBW.

Banka rozdíl zjistí při uzávěrce

Bankomat není nic jiného než automatická pokladna, proto se dají uplatňované postupy kontroly přirovnat k běžné pokladně, kupříkladu v bance. V různě dlouhých časových intervalech, které stanoví banka obvykle podle vytíženosti konkrétního bankomatu, dělají banky účetní uzávěrky. Zpravidla to bývá po dotaci (doplnění hotovosti) bankomatu. Pokud během této uzávěrky je-li zjištěn rozdíl (schodek či přebytek), banka dohledává a zjišťuje příčinu. To vše podle tzv. žurnálu, podrobného výpisu transakcí a komunikace s klienty. "Jsou velmi podrobné a jsou zde zaznamenány veškeré chybové stavy bankomatu a komunikace s klientem. Tyto záznamy tak slouží pro vyřízení všech reklamací, přebytků, schodků a podobně," uvedla pro iDNES.cz Irena Zatloukalová z externí komunikace ČSOB.   Celý článek najdete na: http://finance.idnes.cz/bankomat-nevydal-zadanou-castku-reklamaci-podat-nelze-tvrdili-na-pobocce-1qk-/bank.asp?c=A090728_142232_bank_fib


Bankomat nevydal zadanou částku. Reklamaci podat nelze, tvrdili na pobočce (www.idnes.cz)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16482852688

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více