Bankou roku je Komerční banku, nejdůvěryhodnější v očích klientů Česká spořitelna


09. 11. 2011  20:00     Miroslav Beneš     komentáře (1)

Jubilejní desátý ročník prestižního ocenění Fincentrum Banka roku zná své vítěze. Vítězství v kategorii Banka roku 2011 přisoudila odborná porota Komerční bance. Na druhém místě se umístila Česká spořitelna před UniCredit Bank Czech Republic. V novinkové kategorii Privátní banka roku zvítězila J&T Banka. Nejdůvěryhodnější bankou roku se na základě průzkumu veřejného mínění opět stala Česká spořitelna. Druhé místo v této kategorii obsadila Komerční banka, třetí je pak Československá obchodní banka.





„Do hodnocení odborné poroty se letos významně promítla obecně napjatá atmosféra v evropském bankovnictví. Výsledky potvrdily názor investorů, kteří i přes rizika bankovního sektoru Komerční bance důvěřují. To, že Komerční banka a Česká spořitelna pravidelně s výjimkou roku 2008 vyhrávají tuto kategorii, potvrzuje fakt, že jde v obou případech o silné, stabilní a inovativní bankovní skupiny,“ uvedl k výsledkům hlavní kategorie ocenění Petr Stuchlík, předseda organizačního výboru ocenění Fincentrum Banka roku.

 

Prvenství České spořitelny v rozsáhlém průzkumu veřejného mínění bylo očekávané. Důvěra Čechů v Českou spořitelnu je dlouhodobě přetrvávajícím fenoménem stejně jako druhé místo Komerční banky. Zatímco tyto dvě instituce meziročně svou pozici upevnily, tradičně třetí ČSOB ve výzkumu veřejného mínění STEM/MARK mírně oslabila.

 

Nejdynamičtější bankou roku 2011 zvolila odborná porota se značným odstupem od konkurence Fio banku. Druhé a třetí místo v této kategorii si rozdělily dva tradiční hráči na českém trhu – UniCredit Bank Czech Republic (2. místo) a Raiffeisenbank (3. místo).

 .

„Dluhová krize a dohodnuté navýšení eurovalu jsou v současnosti nejčastěji skloňovaná témata, která s sebou přinášejí řadu otázek ohledně dopadů na finanční sektor. Titul Nejdynamičtější banka roku získává každý rok banka, která díky svým neustálým inovacím produktů zlepšuje služby svým klientům. Letos by měla navíc ukázat, že je schopna řídit efektivně své náklady, zaměřit se cíleně na své klíčové strategické aktivity a přečkat tak co nejlépe horší časy," říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka Ernst & Young v České republice.

 

Novinkovou kategorií pro letošní ročník se stala volba Privátní banky roku. V hlasování organizovaném serverem Motejlek.com mezi 330 nejbohatšími Čechy a Slováky zvítězila J&T Banka před ČSOB a UniCredit Bank Czech Republic. V anketě hlasovali mimo jiných i čtyři z deseti nejbohatších občanů České republiky a Slovenska s průměrným majetkem 30 miliard Kč.

 .

Také v letošním roce vyhlásilo Fincentrum ve spolupráci s Kontem BARIÉRY Banku bez bariér 2011. V každém ze 14 krajů ČR hodnotili sami handicapovaní klienti nejen architektonické bariéry, ale také jednotlivé služby, které jim banky nabízejí. Vítězem této kategorie se stala Československá obchodní banka před Českou spořitelnou a Komerční bankou.

 

Kompletní výsledky desátého ročníku ocenění Fincentrum Banka roku jsou uvedeny v příloze této tiskové zprávy. Druhou přílohu tiskové zprávy tvoří komentář analytického oddělení společnosti Fincentrum k výsledkům jednotlivých kategorií.

  Více informací naleznete také na www.bankaroku.cz.

Výsledky ocenění Fincentrum Banka roku 2011

   

Banka roku 2011

Hlavní cena odborné poroty Hlasuje: odborná porota  

1. místo: Komerční banka, a.s.

2. místo: Česká spořitelna, a.s.

3. místo: UniCredit Bank Czech Republic a.s.

 

Nejdůvěryhodnější banka roku 2011

Hlasování veřejnosti Hlasuje: veřejnost ve výzkumu STEM/MARK  

1. místo: Česká spořitelna, a.s.

2. místo: Komerční banka, a.s.

3. místo: Československá obchodní banka, a.s.

 

Nejdynamičtější banka roku 2011

Hlasuje: odborná porota  

1. místo: Fio banka, a.s.

2. místo: UniCredit Bank Czech Republic, a.s.

3. místo: Raiffeisenbank a.s.

 

Banka bez bariér 2011

Hlasuje: handicapovaní klienti ve všech krajích ČR

Kategorie pod záštitou Konta Bariéry.

 

1. místo: Československá obchodní banka, a.s.

2. místo: Česká spořitelna, a.s.

3. místo: Komerční banka, a.s.

 

Privátní banka roku 2011

Hlasuje: 330 nejbohatších Čechů a Slováků podle serveru Motejlek.com

 

1. místo: J&T Banka, a.s.

2. místo: Československá obchodní banka, a.s.

3. místo: UniCredit Bank Czech Republic, a.s.

 

Bankéř roku 2011:

Pavel Kysilka, Česká spořitelna, a.s.

 

Hlasuje: vždy nejvyšší představitel banky

V této kategorii se vyhlašuje pouze první místo.

 

Účet roku 2011

Hlasuje: odborná porota  

1. místo: Raiffeisenbank a.s. – eKonto

2. místo: Fio banka, a.s. – osobní účet

3. místo: Československá obchodní banka, a.s. – Era online účet

 

Hypotéka roku 2011

Hlasuje: odborná porota  

1. místo: UniCredit Bank Czech Republic, a.s. – Převratná hypotéka

2. místo: Československá obchodní banka, a.s. – Bezstarostná hypotéka

3. místo: Hypoteční banka, a.s. – Hypotéka po webu

Penzijní fond roku 2011

 

Hlasuje: odborná porota  

1. místo: Allianz penzijní fond, a.s. 

2. místo: AXA penzijní fond, a.s.

3. místo: Penzijní fond Komerční banky, a.s.

 

Stavební spořitelna roku 2011

Hlasuje: odborná porota  

1. místo: Wüstenrot - stavební spořitelna a.s.

2. místo: Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s.

3. místo: Českomoravská stavební spořitelna, a.s.

 

Pojišťovna roku 2011

Hlasuje: odborná porota  

1. místo: Česká pojišťovna a.s.

2. místo: Kooperativa, pojišťovna, a.s. - VIENNA INSURANCE GROUP 

3. místo: Allianz pojišťovna, a.s.

 

Životní pojištění roku 2011

Hlasuje: odborná porota  

1. místo: ING Životní pojišťovna N.V., pobočka pro Českou republiku - Smart

2. místo: Allianz pojišťovna, a.s. – Nový Rytmus

3. místo: UNIQA pojišťovna, a. s. - Rizikové investiční životní pojištění s dividendou 2011

 

Pojišťovák roku 2011:

Jakub Strnad, Allianz pojišťovna, a.s.

 

Hlasuje: sami pojišťováci (vždy nejvyšší představitel pojišťovny nominovaný v kategorii Pojišťovna roku)

V této kategorii se vyhlašuje pouze první místo.

 

Zvláštní kategorie desátého ročníku ocenění Fincentrum Banka roku:

Vítězství získaly finanční instituce, které se v historii ocenění umísťovaly v součtu na nejlepších místech.

  Banka desetiletí: Česká spořitelna, a.s. Pojišťovna desetiletí: Česká pojišťovna, a.s.  

Komentář analytického oddělení společnosti Fincentrum k výsledkům jednotlivých kategorií Fincentrum Banka roku 2011

 

Zvláštní kategorie u příležitosti 10. ročníku Fincentrum Banky roku

Banka desetiletí: Česká spořitelna

Pojišťovna desetiletí: Česká pojišťovna

Desetileté tituly získaly instituce s největší četností výher v Bance roku, resp. Pojišťovně roku v uplynulých ročnících. Vítězství České a České není překvapení. Zatímco však Česká spořitelna dominovala trhu drobného bankovnictví bez významnějších výchylek, prošla si Česká pojišťovna zejména v závěru desetiletí složitým interním vývojem.

 

Hlavní kategorie

Banka roku 2011

Vítězem ročníku 2011 se stala Komerční banka, těsně následovaná Českou spořitelnou. S výrazným odstupem se jako třetí umístila UniCredit Bank Czech Republic. Do hodnocení se promítla obecně napjatá atmosféra v evropském bankovnictví. Odborná porota tak potvrdila názor investorů – promítnutý na burze – kteří i přes rizika bankovního sektoru Komerční bance důvěřují. Komerční banka i Česká spořitelna tradičně vyhrávají tuto kategorii (výjimkou byl jen rok 2008), v obou případech jde o silné, stabilní a inovativní bankovní skupiny.

  Nejdůvěryhodnější banka roku 2011 (výzkum STEM/MARK)

Prvenství České spořitelny v rozsáhlém průzkumu veřejného mínění bylo očekávané. Češi prostě České spořitelně věří nejvíce, to je dlouhodobě přetrvávající fenomén. Stejně jako druhé místo Komerční banky. Tyto dvě instituce meziročně svou pozici upevnily. Ve výzkumu veřejného mínění STEM/MARK však mírně oslabila tradičně třetí ČSOB. Dlouhodobou hrozbou pro Českou spořitelnu může být obliba zejména u starší generace (60+) a u lidí s nižším vzděláním. Naopak Komerční banka je důvěryhodná napříč všemi sledovanými skupinami obyvatel.

  Nejdynamičtější banka roku 2011

Odborná porota suverénně určila vítězem této kategorie Fio banku. V závěru roku 2011 jsou hodně viditelné tři další nové banky – Equa, ZUNO a Air. Equa bank však na rozdíl od Fio banky odstartovala svoji činnost teprve v půli roku, neměla tak dostatek času dostat se do podvědomí porotců. Naproti tomu ZUNO BANK nabízí pouze účet a depozitní produkty a Air bank teprve registruje zájemce o zvýhodnění na budoucím spořicím účtu. Nelze je tak považovat za plnohodnotné banky, proto nemohou být zahrnuty do hodnocení.

  Banka bez bariér 2011

Porota tělesně handicapovaných spoluobčanů pod patronátem Konta Bariéry vybrala v rámci terénního průzkumu ve všech krajských městech ČSOB. Tato banka nejlépe splňovala hodnocená kritéria, mezi kterými se braly na zřetel zejména minimální architektonické bariéry a přístup banky ke klientům se zdravotním handicapem.

  Privátní banka roku 2011

Nová kategorie pod patronátem serveru motejlek.com zkoumala oblibu privátních bank mezi 330 nejbohatšími Čechy a Slováky. V anketě hlasovali i čtyři z deseti nejbohatších občanů České republiky a Slovenska s průměrným majetkem 30 miliard Kč. Nejbohatší zvolili za vítěze J&T, těsně následovanou službami privátního bankovnictví ČSOB. S odstupem následovala UniCredit Bank. J&T je z uvedené trojice zřejmě nejdravější a nejkontroverznější, jde však o jedinou banku s opravdu privátním přístupem. V tomto kontextu není její vítězství překvapením.

  Pojišťovna roku 2011

Odborná porota v roce 2011 zvolila vítězem po několika letech opět Českou pojišťovnu. Když v roce 2008 poprvé zvítězila Kooperativa (která své vítězství potvrdila i v letech 2009 a 2010), porota správně identifikovala dravost a rychlý růst skupiny VIG v čele s Kooperativou. To bylo doprovázeno zpomalením České pojišťovny a interními, zejména personálními problémy. V roce 2011 je vše trochu jinak. Česká pojišťovna se s novým vedením znova nadechla a bojuje o pozici sebevědomého tržního lídra. Kooperativa oproti tomu “vydýchává” svůj rychlý růst v posledních letech. Nesmíme zapomínat ani na Allianz, která s novým vedením oprašuje své dávno ztracené ambice. Následující rok bude proto v pojišťovnictví velmi zajímavý.

  Osobní kategorie

Bankéř roku 2011: Pavel Kysilka, Česká spořitelna

Vítězství známého českého bankéře není překvapením, i když je ve vedení ČS teprve od začátku roku. Řídí jeden z vedoucích finančních ústavů, po delší době je v čele České Čech, navíc široce respektovaný a nepříliš kontroverzní.

 

Pojišťovák roku 2011: Jakub Strnad, Allianz pojišťovna

Jakub Strnad představuje nový vítr v české Allianz, která v posledních letech připomínala trochu spícího obra, zejména směrem k drobným klientům. Respektovaný pojišťovák s dobrou historií z ČPP (VIG) patří dlouhodobě k výrazným osobnostem českého pojišťovnictví.

   

Produktové kategorie

Hypotéka roku 2011

Odborná porota vybrala vítězem Převratnou hypotéku od UniCredit bank. Tato hypotéka sice aktuálně nabízí nejnižší sazby na trhu, přenáší však část rizik na klienta. Ve spojení s dravým marketingem jde bezesporu o výrazný produkt na hypotečním trhu. Druhé a třetí místo patří produktům Hypoteční banky ze skupiny ČSOB, včetně dlouhodobého vítěze: Hypotéky po webu.

  Účet roku 2011

Všechny medailové příčky náleží nízkonákladovým produktům. Tradiční vítěz, eKonto od Raiffeisenbank, představuje poplatkově výhodný účet pro bonitnější klientelu (obrat nad 25 tisíc Kč měsíčně) mezi klasickými bankami. Osobní účet u Fio banky i Era online účet u ČSOB (Poštovní spořitelny) se řadí mezi nejlevnější produkty na trhu vůbec.

  Penzijní fond roku 2011

Opakované vítězství Allianz penzijního fondu bylo očekávané, protože v posledních letech nabízí nejvyšší zhodnocení pro klienty. Naopak umístění AXA PF je spíše odrazem silné značky s dobrou pozicí u běžné veřejnosti a dravé distribuce. Třetí Penzijní fond Komerční banky je dlouhodobým favoritem – stabilní penzijní fond s dobrou pozicí u drobných i korporátních klientů.

  Životní pojištění roku 2011

Nejvyšší pozici obsadilo životní pojištění SMART od ING, patřící mezi moderní produkty, které je možné maximálně přizpůsobit aktuální životní situaci, a které se nezříkají svých pojistných funkcí na úkor předražené investice. Mezi hlavní přednosti produktu patří zejména vysoké limity pojistných částek bez zkoumání zdravotního stavu a kvalitní pojištění trvalých následků úrazu, kde ocenění jednotlivých úrazů má klient k dispozici přímo v pojistných podmínkách. Druhou příčku obsadil Nový Rytmus od Allianz, který je výraznou inovací tradiční vlajkové lodi Allianz. Porota tak jistě ocenila snahu pojišťovny působit pozitivně na trh, kdy Allianz částečně garantuje do budoucna způsob stanovení rizikových sazeb na smrt a zároveň patří mezi několik pojišťoven, které o aktuálních rizikových sazbách informují. Třetí příčku obsadil loňských vítěz – RŽP-D od pojišťovny UNIQA.

  Stavební spořitelna roku 2011

Historicky první vítězství spořitelny Wüstenrot bylo přesvědčivé a odbornou veřejnost nemůže překvapit. I při nepříznivém vývoji na trhu stavebního spoření se Wüstenrot jako jediný vyhnul defenzivní produktové a komunikační strategii, udržel si své klienty a výrazně inovoval v rámci stavební spořitelny i skupiny. Dlouholetý vítěz Modrá pyramida tak skončila na druhém místě, zatímco největší ČMSS na místě třetím.



Bankou roku je Komerční banku, nejdůvěryhodnější v očích klientů Česká spořitelna

Gratuluji
Tak nám opět rozhodli namaštění odborníci ( ostatně jako o všem v tomto absurdistánu ) . Osobně jse...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15395294640

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více