Bankovní poplatky - II. čtvrtletí 2011


25. 07. 2011  00:40     Vstricna banka, BP.com     komentáře (0)

Aktuální II. čtvrtletí navázalo na předchozí kvartál a bylo v oblasti bankovních poplatků plné změn. Banky tak byly i v dalších měsících velmi aktivní. A šlo nejen o celkem zásadní změny poplatků (Poštovní spořitelna, Raiffeisenbank), ale i o změnu filosofie v konstrukci bankovních poplatků (KB).





Citibank (4, 5.5, 7.5, 4) = 5,25

Banka s vyššími bankovními poplatky zaměřená na majetnější klienty. Oficiálně nabízí jen jeden druh balíčkového účtu Citikonto. Při splnění průměrného zůstatku přes 0,5 mil. Kč se neplatí poplatek za vedení účtu. Na tomto základnímu principu se nic nezměnilo.

Jedna z bank, kde v aktuálním čtvrtletí došlo ke změnám, ale jen mírným. Sazebník banka změnila k 1.4.2011. Banka například zlevnila zasílání informačních zpráv v rámci telefonního bankovnictví z 39 Kč na 29 Kč. Citibank také do sazebníku doplnila poplatek za odchozí SEPA platbu (1% min. 300 Kč, max. 2 000 Kč) a odchozí platbu Citi Global Transfer (100 Kč). Vzhledem k těmto drobným změnám hodnocení neměníme. Ve II. čtvrtletí byla banka vidět především zprávami o plánech na spuštění první bezkontaktní platební karty v ČR.

Sazebník zůstává i nadále ve stejné podobě a je tudíž přehledný vzhledem k nabídce jednoho druhu účtu. V jednom pdf. dokumentu je tak na první pohled zřejmé, za co všechno se platí a co je součástí nabízeného balíčku.

Z Kalkulátoru bankovních poplatků i z Q Reportu Scott & Rose vyplývá, že nedošlo k žádným změnám oproti I. čtvrtletí.

VŠE O DOVOLENÉ Z FINANČNÍHO HLEDISKA NALEZNETE ZDE!

Česká spořitelna (5.5, 6.5, 5, 4) = 5,25

Banka typicky zaměřená na retailového klienta s obrovskou výhodnou velkého klientského kmene. Osobní účet ČS sice umožňuje individuální sestavení účtu, na druhé straně se klient nevyhne stavu, kdy může platit i za služby, které nepotřebuje či nevyžaduje. Dílem je to tím, že produktové a výběrové sady jsou celkem složité na pochopení a sestavení a především tím, že si klient nevybírá vždy jen jednotlivé služby, ale celé sady služeb. K žádné změně v tomto čtvrtletí nedošlo, a proto hodnocení neměníme.

ČS jako jediná z velké trojky opět neprovedla v aktuálním čtvrtletí žádné významné poplatkové změny, které by ovlivnily změnu hodnocení banky. Změny sazebníku chystá banka v části vkladové produkty od 1.7.2011, takže se jim budeme věnovat v následujícím čtvrtletí. ČS jinak opět přišla s nabídkou výhodných hypoték. Vzhledem k určité pasivitě v oblasti poplatkových změn v posledním období, snižujeme o půl bodu hodnocení banky v této části.

To samé platí i o změně sazebníku. Ten byl výrazně upraven při příležitosti poplatkových změn (již k 1.9.2010), takže i ve 2. čtvrtletí zůstává hodnocení totožné. Sazebník je sice snadno dohledatelný na webu ČS, na druhé straně příliš přehledný a uživatelsky vstřícný není – překlikávání ze souboru na soubor, řada důležitých informací pod tabulkami, nemožnost snadného dohledání poplatků v jednom dokumentu. Výsledkem toho pak je, že každá část sazebníku (např. vkladové produkty, platební styk, přímé bankovnictví, kartové služby) se mění v různé době a sazebník jako celek tak působí nesourodě. Sympaticky naopak působí snadná možnost porovnání s historickými sazebníky a to po každé změně ve zvláštním souboru.

Z údajů Q Reportu Scott & Rose vyplývá, že se postavení ČS vůbec nezměnilo a náklady na bankovní služby zůstaly naprosto stejné, jako v předchozích čtvrtletích.

 

ČSOB (5.5, 7.5, 7, 6) = 6,5

Velmi aktivní banka v tomto čtvrtletí, nicméně nedošlo ke strukturálním změnám v poplatkové politice banky jako celku, proto neměníme hodnocení z předchozího čtvrtletí.

ČSOB mění sazebník skutečně pravidelně. Naposledy se tak stalo k 1.5.2011. Změny se tentokrát týkaly spíše podnikatelských účtů. Nicméně jedna významná novinka se dotýká účtů pro fyzické osoby – banka přišla s Rodinným balíčkem ke svému Aktivnímu kontu. Za jednotnou cenu 40 Kč dostane klient zdarma 40 nejvyužívanějších transakcí - 15 tuzemských příchozích plateb, 10 odchozích elektronických tuzemských transakcí a 15 výběrů z bankomatů ČSOB v rámci ČR. Tento nový produkt je k dokoupení pouze k Aktivnímu kontu. Jinak nově nabízí ČSOB Podnikatelské konto, kde klient najde navíc zdarma embosovanou platební kartu VISA Classic (dříve zdarma VISA Electron) a 5 vkladů a 5 výběrů z ČSOB bankomatu zdarma. Banka také pokračovala v nabídce hypoték se zpracováním úvěru bez poplatku. ČSOB je v poplatkových změnách opravdu aktivní, ke zvýšení hodnocení v této části došlo už při minulém hodnocení. Pokud bude banka v těchto iniciativách pokračovat, zvýšíme v dalším čtvrtletí hodnocení o 0,5 bodu.

Sazebník ČSOB patří i nadále mezi ty spíše přehlednější. Osobní konta jsou v jedné tabulce a je tak na první pohled zřejmé, co do balíčku patří a co nikoliv a to použitím malých barevných ikonek. Pozitivní je také fakt, že je sazebník na webových stránkách banky snadno k nalezení, stejně, jako třeba obchodní podmínky. Hodnocení pro toto čtvrtletí neměníme.

Také ČSOB nezaznamenala v různých porovnáních Q Reportu Scott & Rose i Kalkulátoru bankovních poplatků za II. čtvrtletí významný posun, takže hodnocení z I. čtvrtletí ponecháváme na stejné hodnotě.

 

Fio banka (9, 8, 7.5, 9) = 8,38

Fio banka obhajuje prvenství z posledních tří čtvrtletí. K žádným velkým změnám ani v tomto kvartále nedošlo, takže i nadále platí, že vedle mBank je Fio banka nejlevnější bankou na trhu. Ukáže se, jestli to bude platit i po vstupu nových bank jako Airbank nebo Zuno Bank. Prozatímní výhodou Fio banky je, že poskytuje celou řadu služeb (např. hotovostní operace, podnikatelské účty apod.) a má celkem hustou pobočkou síť, kterou i nadále rozšiřuje. Ani struktura ani jednotlivé bankovní poplatky se v aktuálním čtvrtletí nezměnily a proto zůstává stejné i hodnocení.

Poslední poplatkové změny provedla Fio banka k 14.2.2011. Od té doby nedošlo k žádným změnám. A tak se banka soustředila tentokrát na jiné aktivity a v květnu uvedla na trh nový produkt Smartbanking, který umožňuje klientům ovládat účet prostřednictvím chytrého mobilního telefonu (v první fázi s využitím iPhone). Vzhledem k vysokému základu v této části hodnocení, snižujeme o 0,5 bodu tuto část na 8 bodů.

Sazebník banky patří i nadále k těm přehlednějším, kdy všechno najdete v jednom dokumentu, který je jen na pěti stranách. Pro někoho může působit rušivě oceňování poplatků i v jiných měnách než jenom v korunách (euro, dolary), ale pro jiné klienty to může být vítaná přidaná hodnota. V sazebníku také najdeme na relativně malém prostoru množství hvězdiček a pomocných vysvětlení.

Fio banka se ve všech průzkumech umísťuje i ve II. čtvrtletí se svým běžným účtem na druhém místě, hned za mKontem. To je patrné zejména v Klientském indexu Kalkulátoru bankovních poplatků. Nicméně mezi I. a II. čtvrtletím došlo u všech sledovaných klientských profilů, kde najdeme účet od Fio banky, k viditelnému snížení nákladů. V Q Reportu Scott & Rose naopak nedošlo u standardního klienta k žádným změnám (507 Kč ročně).

 SOUTĚŽTE S MBANK O DOMÁCÍ KINO!

GE Money Bank (7, 7.5, 6.5, 7.5) = 7,13

Opět velmi aktivní banka. Jakkoliv základní poplatkovou změnu sazebníku provedla banka již v I. čtvrtletí k 1.3.2011 a to včetně změny jejího designu, i v aktuálním čtvrtletí došlo k různým proklientsky zaměřeným nabídkám. Nicméně základní architektura poplatků zůstala nezměněna, tudíž ani my neměníme hodnocení v této části.

Velmi aktivní banka z pohledu nabídky různých nových produktů či poplatkových prázdnin, slev a výhodných služeb. V aktuálním čtvrtletí došlo k dalším úpravám sazebníku a to k datu 1.6.2011. Dále banka spustila řadu kampaní, které se poplatků týkaly. Banka například snížila poplatek za zpracování hypotéky (na 2 900 Kč) či do konce července zrušila poplatek za výpis z katastru nemovitostí. Dále rozšířila na neomezeně počty bezplatných platebních příkazů přes bankomaty a výběry z bankomatů GE v ČR i v zahraničí u Konta Genius Gold. Banka také začala s celkem unikátním odměňováním nově příchozích klientů, kterým nabízí za založení účtu 2 000 Kč. Další změny sazebníku se týkaly kreditních a debetních karet (např. nová služba změny PIN prostřednictvím bankomatu ostatních bank v ČR a v zahraničí za 49 Kč), flexikreditu (změny některých cen této služby u Běžného účtu), hypotečních úvěrů (nové poplatky za vyhotovení výpisu z dálkového přístupu) a vkladních knížek (změna poplatku za vklad v hotovosti na obchodním místě GE z 0 Kč na 6 Kč, změna poplatku za výběr v hotovosti na obchodním místě GE z 0 Kč na 60 Kč). K velkým změnám došlo u podnikatelských účtů, kde GE připravila k 1.6.2011 čtyři zcela nová balíčková konta pro firmy a podnikatele. Podnikatelské účty nejsou předmětem našeho ratingu, tak se jim budeme věnovat jen nepatrně. Mezi hlavní výhody nových účtů patří bezplatné vklady hotovosti na pobočkách, možnost individuálního nastavení frekvence výpisů a pojištění zneužití platební karty. Jde o konta - Genius Business Bronze, Silver, Gold nebo Platinum. K těmto kontům připravila banka další kampaň - při založení účtu do konce června získá podnikatel navíc 40 transakcí v rámci kalendářního měsíce zdarma. Vypadá to, že banka bude i nadále velmi aktivní, protože další změny avizuje již k 1.9.2011, takže je pravděpodobné, že v této části zvýšíme hodnocení o 0,5 bodu.

Banka připravila zcela novou podobu sazebníku již od 1.3.2011, takže to bylo předmětem hodnocení v minulém čtvrtletí. Tabulky jsou přehlednější, barevně jsou od sebe odlišeny jednotlivé kapitoly, jasné jsou piktogramy, co všechno patří nebo nepatří do balíčkového účtu. Vysvětlující písmenka jsou konečně přímo pod patřičnou tabulkou a nikoliv o několik stran níže. Dále kvitujeme, že veškeré změny, které banka připravuje, vždy prezentuje ve zvláštním souboru v pdf formátu, který je dostupný v sekci u sazebníku. Tam si klient může najít, jakých kapitol a služeb se poplatkové změny týkají.

V Q Reportu Scott & Rose se postavení banky vůbec nezměnilo, k mírnému zlepšení došlo na přelomu roku. Pokud se tento trend potvrdí v dalším čtvrtletí, budeme zvyšovat hodnocení v této části o 0,5 bodu.

 

Komerční banka (6.5, 7, 8.5, 5) =6,75

Jedna z nejaktivnějších bank v roce 2011. KB nejprve přišla od 1.1.2011 se změnou filozofie zpoplatňování konceptem MojeOdměny, kdy výši bankovních poplatků ovlivní chování klientů. Na tuto zásadní změnu pak banka navázala vytvořením jednoho konta MůjÚčet (pro fyzické osoby), který nahrazuje všechny balíčky a to s platnosti od 1.4.2011. MůjÚčet přináší novou obchodní logiku: za jednu cenu nabízí všechny základní bankovní služby. V případě, že je klient aktivní a nebo poptává i jiné služby u KB, získá také odměnu ve výši až 50 % měsíčního poplatku (68 Kč) za vedení balíčku. Vzhledem k těmto strukturálním změnám zvyšujeme opět hodnocení banky o 0,5 bodu.

Koncept MůjÚčet je postaven na principu jednoho účtu, kde aktivní klient může ještě ušetřit určitou částku, pokud splní určité podmínky. Podmínky jsou 4 – měsíční kreditní obrat (min. 15 000 Kč), depozita (vklady) u KB (min. 250 000 Kč), pravidelné platby na různé finanční produkty min. 2 000 Kč měsíčně (penzijní fond, pojištění apod.) a jakýkoliv úvěr v jakékoliv výši (hypotéka, stavební spoření, úvěr). Pokud klient splní jednu z těchto podmínek, získává slevu 25% z 68 Kč poplatku za vedení účtu (17 Kč). Pokud splní dvě a více, získává 50% slevu (34 Kč). Tyto podmínky jsou pak ještě „změkčeny“ pro vybrané cílové skupiny – lidé ve věku 26-30 let a absolventi VŠ mají poloviční podmínky, ale při jejich splnění slevy ve výši 50% (34 Kč) a 100% (68 Kč), senioři mají také poloviční podmínky při zachování slev ve výši 25% a 50%. Zajímavá situace nastává nově u rodin, kdy manželé sice mají oddělené balíčky, nicméně pro splnění podmínek se oba účty sčítají (splní-li podmínky jeden, slevu získávají oba). Studenti mají balíček zdarma bez podmínek. Samotný MůjÚčet stojí 68 Kč a obsahuje elektronické výpisy, všechny příchozí transakce, embosovanou mezinárodní platební kartu s cestovním pojištěním, telefonní, internetové a mobilní bankovnictví a výběry z bankomatů KB zdarma, pokud klient s kartou platí u obchodníků (koncept MojeOdměny). Všechny odchozí transakce si může přikoupit za 39 Kč měsíčně, ostatní služby se platí dle sazebníku. Na stejném principu pak KB přišla i s účtem pro podnikatele – ProfiÚčet (169 Kč měsíčně) s možností si přikoupit další komponenty k balíčku. Vzhledem k těmto revolučním změnám a celkem lehce splnitelným podmínkám, zvyšujeme hodnocení banky i v této části a to o 0,5 bodu.

Sazebník se díky změně konceptu ještě více zjednodušil a zredukoval a tak i nadále obhajuje pozici jednoho z nejpřehlednějších ceníků na českém trhu. Zejména je třeba podtrhnout uvádění ceny mimo balíček v jedné tabulce či tipy u každé kapitoly.

V různých porovnáních došlo tentokrát ke změnám. Je ale zajímavé, že různými směry. Vzhledem ke změně konceptu nyní záleží na metodice výpočtu nákladů klienta. Zatímco u Q Reportu Scott & Rose došlo ke zdražení u standardního klienta z 2035 Kč na 2296 a u aktivního klienta z 6992 Kč na 8138 Kč, tak v kalkulátoru bankovních poplatků si KB mírně polepšila. Zatímco pobočkový klient zaplatil za KB Extra konto 269 Kč měsíčně, přes koncept MůjÚčet to je 225 Kč a podobně to dopadlo i u průměrného internetového klienta – dříve 152 Kč, aktuálně 142 Kč měsíčně. Hodnocení tak zatím neměníme.

 POPLATKOŽROUT VÁM TO SPOČÍTÁ - BANKOVNÍ ÚČTY!

mBank (9, 6.5, 8, 10) = 8,38

Nízkonákladová banka, která svou politiku postavila na nulových poplatcích. V posledních měsících nedošlo k žádným významným strukturálním poplatkovým změnám. I nadále je tak banka z pohledu poplatků nejlevnější bankou u nás. Hodnocení neměníme.

Banka příliš poplatkových změn nedělá, protože není moc kde. Nicméně v poslední době jsme svědky několika zajímavých tahů, které jsou reakcí na upozornění klientů. Na konci května (k 30.5.2011) vstoupil v platnost nový sazebník mBank. Pozitivní změnou pro klienty byly úpravy v sekci Ostatní poplatky, kde byly vyjmuty dvě služby – potvrzení o trvalém příkazu a potvrzení o ukončení úvěru - u těchto služeb došlo ke snížení poplatku z 300 Kč na 100 Kč. K dalšímu snížení došlo u poplatku za odklad splátek u hypotečního úvěru (z 2 500 Kč na 1 000 Kč). Banka také pokračovala v kampani na hypoteční úvěry. Vzhledem k pozitivním změnám a nízkému základu hodnocení z minulých období, zvyšujeme hodnocení v této části o 0,5 bodu na 6,5.

Podoba sazebníku se ani v aktuálním čtvrtletí nezměnila. U sazebníku mBank je třeba opakovaně podtrhnout dvě věci. Zaprvé je sazebník snadno k nalezení hned na homepage. Zadruhé, že banka umístila na svůj web přehlednou tabulku s archívem změn a jakého okruhu služeb či produktů se tyto změny a kdy týkaly.

Ani Q Report Scott & Rose, ani kalkulátor bankovních poplatků nezaznamenaly významnou změnu. mBank je stále nejlevnější bankou, pokud klient nepotřebuje služby, které tato banka neposkytuje (hotovostní operace).

 

LBBW Bank (8, 6 5.5, 7.5) = 6,75

Struktura bankovních poplatků se u této banky ani ve II. čtvrtletí 2011 nezměnila. V porovnání s ostatními bankami, není v posledním půlroce tak viditelná, ale v aktuálním čtvrtletí se to trochu zlepšilo. I přes nabídku nového produktu IQ konto HYPOTÉKA, nedošlo ke strukturálním změnám a tak hodnocení neměníme a i nadále zůstává v této části celkem vysoké na čísle 8.

Banka změnila sazebník v posledním čtvrtletí hned třikrát k 1.4.2011, 4.4.2011 a k 23.5.2011 a všechny změny se zaměřily na úvěrování. První změna (kapitola IV.) se týkala rozšíření nabídky banky o dva druhy krátkodobých úvěrů – LBBW půjčka a LBBW MULTI půjčka. LBBW půjčka je rychlý úvěr až do výše 500 000 Kč bez zajištění a ručitele, LBBW MULTI půjčka slouží k refinancování stávajících úvěrů. Druhou změnou bylo doplnění nového produktu do sazebníku, který v sobě spojuje běžný účet, vedení hypotéky a další služby – IQ konto HYPOTÉKA. Jde o balíček produktů a služeb pro klienty, kteří mají hypoteční úvěr od LBBW Bank. IQ konto HYPOTÉKA obsahuje běžný účet, internetové bankovnictví, elektronickou platební kartu Maestro nebo embosovanou platební kartu MasterCard, elektronické výpisy, propojení se spořicím účtem, kontokorent, neomezený počet tuzemských příchozích plateb, neomezený počet tuzemských odchozích plateb zadaných elektronicky, neomezený počet inkas. Cena balíčku je 299 Kč měsíčně. Dále se banka i v aktuálním čtvrtletí věnovala nabídce hypoték s výhodnými úrokovými sazbami a bez poplatku za její poskytnutí. Vzhledem k této aktivitě zvyšujeme hodnocení o 0,5 bodu a vracíme jej tak na 6 z minulého roku.

Sazebník nedoznal žádných grafických změn a tak platí hodnocení z předchozího čtvrtletí. Je sice na první pohled zřejmé, co všechno spadá pod balíčkové účty, přesto by mohl být sazebník poněkud přátelštější ke klientům. Zejména členění jednotlivých částí uvnitř kapitol je graficky nepřehledné a nevýrazné. Jinak sazebník je dostupný jak ve formátu html, tak ve formátu pdf. Pro klienty je zajisté přínosné a vstřícné, že má banka zároveň na stejném místě archív sazebníků (pdf. dokumenty) s přesnými daty změn. Klient se tak může lehce podívat na předchozí verze sazebníků. Jen je škoda, že není na první pohled vidět, kde a u jakých služeb došlo ke změnám poplatků.

Podle Q Reportu Scott & Rose ani podle Kalkulátoru bankovních poplatků nedošlo k žádným cenovým změnám. Nadále tak platí, že jak IQ konto zdarma, tak Konto 5 za 50 se v rámci různých srovnání standardního klienta pohybují dlouhodobě na předních místech.

 

Poštovní spořitelna (8, 7, 6, 8.5) = 7,38

Jedna z nejaktivnějších bank v posledních dvou letech. V minulém roce představila nový balíček Era osobní účet a zároveň v každém čtvrtletí přichází s množstvím poplatkových změn. V aktuálním II. čtvrtletí došlo k jedné významné novince – Poštovní spořitelna změnila parametry svého Era osobního účtu zadarmo, který již nebude automaticky zadarmo. Klient musí nově splnit podmínku minimálního průměrného zůstatku. Změny u PS budeme podrobně sledovat, pokud by banka pokračovala tímto směrem, budeme v příštím čtvrtletí snižovat hodnocení v této části o 0,5 bodu.

Hlavní změnou od 1.4.2011 již zmíněného Era osobního účtu zadarmo (který je mimochodem v sazebníku jaksi v ilegalitě v kapitole „T“, mimo nabídku běžných účtů, od 1.7.2011 v kapitole „S“ nazvaný Online účet) je nastavení podmínky minimálního průměrného měsíčního zůstatku a to na 15 000 Kč. Na rozdíl od podmínek jiných bank, nejde o limit kreditního obratu, ale o zůstatek. Kdo tuto podmínku nesplní, zaplatí nově za vedení tohoto účtu 50 Kč měsíčně. Další změnou v tomto účtu je zpoplatnění dodatkové platební karty nově za 26 Kč měsíčně a za její vydání z nuly na 350 Kč. Vzhledem k těmto úpravám a zásadní změně filosofie osobního účtu Era zadarmo snižujeme v této části hodnocení o 0,5 bodu.

Sazebník PS patří k těm méně přehledným. Stále je příliš dlouhý, komplikovaný a graficky nepřehledný. Ani obsah není logicky členěn, takže dříve Era osobní účet zadarmo, po 1.7.2011 Online účet, je stále na samotném konci sazebníku mezi kapitolami USD konta a Hotovostní transakce ve finančních centrech v kapitole „S“, kde by ho málokdo hledal.

Ani v Q Reportu Scott & Rose ani v Kalkulátoru bankovních poplatků nedošlo k žádným podstatným změnám. Era osobní účet zadarmo se mírně zdražil, ale jde o korunovou záležitost. Stále tak platí, že Era osobní účet a osobní účet Zadarmo se pravidelně objevují v první desítce nejlevnějších kont.

 KDE SI PŮJČIT? SPOLEHNĚTE SE NA POPLATKOŽROUTA!

Raiffeisenbank (7.5, 6.5, 7, 7.5) = 7,13

Raiffeisenbank patří v posledních letech mezi aktivnější banky. Svoji poplatkovou politiku směřuje k maximálnímu využívání eKonta při splnění podmínek pro věrnostní výhody, tedy varianty Prémium (dnes už méně varianta Extra). Z tohoto úhlu pohledu nedošlo ke strukturálním poplatkovým změnám, ale k prohloubení výhodnosti tohoto konta a tím zároveň opačně k nevýhodnosti běžného účtu či eKonta bez věrnostních výhod, případně Extra. Hodnocení ponecháváme beze změn.

Jak již bylo řečeno, poplatkové změny se vesměs netýkají těch, kteří využívají eKonta a plní podmínky pro věrnostní výhody, ale naopak těch, kteří podmínky nesplní (tedy eKonto – ceníková cena). Účet eKonto Základ již banka od 1.4.2011 nenabízí. Pokud jde o samotné změny, tak jedna z nich potěší fanoušky ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Rajfka totiž od 1.4.2011 zavedla možnost prvního výběru hotovosti v měsíci na pobočce zdarma (nejabsurdnější bankovní poplatek 2010). Před tím za 60 Kč. Ostatní služby se ale naopak zdražily pro ty, kteří nesplní podmínky. Měsíční vedení eKonta se zvýší z 55 Kč na 75 Kč, vedení karty ze 43 Kč na 45 Kč, internetové bankovnictví z 55 Kč na 90 Kč a vedení kontokorentu z původních 50 Kč na 90 Kč. Bohužel si připlatí i ti, kteří mají eKonto Extra – vedení účtu stoupne z 0 Kč na 29 Kč, vedení kontokorentu z 0 Kč na 40 Kč, vedení karty z 0 Kč na 30 Kč a za internetové bankovnictví z 0 Kč na 40 Kč. Banka také například zvyšuje poplatek za vklad třetí osobou na 65 Kč (dříve 55 Kč). Vzhledem ke zvýšení ceny i u věrnostního programu Extra, snižujeme v této části hodnocení o 0,5 bodu.

Sazebník nedoznal žádných grafických změn a patří tak stále k těm přehlednějším a klienti by se v něm mohli lépe orientovat. Lépe je poznat, co všechno patří do preferovaného eKonta. V rámci posledního čtvrtletí se podoba sazebníku nezměnila a hodnocení zůstává stejné. Nicméně pro klienty je jistě příjemné, že banka při změnách sazebníku vydává speciální pdf. dokument, kde nejen, že popíše seznam změn s původní a novou cenou (dokonce i s výpočtem rozdílu), ale také přidá tipy a alternativy pro klienty, kteří jsou změnou nějak postiženi. Pokud půjde banka tímto směrem, zlepšíme ji v příštím čtvrtletí hodnocení v této části o 0,5 bodu.

Q Report Scott & Rose sice zaznamenal snížení poplatků u standardního klienta z 2 230 Kč na 1 959 Kč ročně, respektive u aktivního klienta z 2 981 Kč na 2 307 Kč, ale to může být dáno tím, že banka již neposkytuje eKonto Základ, které mohlo průměr zvyšovat. U Kalkulátoru bankovních poplatků totiž nedošlo k výrazným posunům. Stále tak platí, že eKonto při splnění podmínek (tedy věrnostní programy Premium nebo Extra) se pravidelně umisťuje na hranici první pětky nejlevnějších bankovních účtů. U eKonta Extra se to ovšem do budoucna může změnit.

 

UniCredit Bank (7, 6.5, 7.5, 6.5) = 6,88

Banka, která se v poslední době aktivně prezentuje zejména u výhodných hypotečních nabídek. V aktuálním čtvrtletí nedošlo k žádným změnám v sazebníku.

UniCredit Bank změnila výrazně sazebník k 15.3.2011. Od té doby k žádným změnám nedošlo, což se projevilo i v nezměněné pozici banky v různých průzkumech a analýzách. Ve II. čtvrtletí byla banka aktivní v oblasti hypoték a to zejména nabídkou nejnižší úrokově sazby v historii (od 2,5%). Hodnocení proto v této části ponecháváme.

Sazebník byl výrazně změněn již v I. čtvrtletí a je nyní jednoznačně přehlednější a pro klienty vlídnější. Banka se vydala směrem k vytvoření jedné přehledné tabulky, kde jsou všechny druhy kont (podobně jako u KB). Součástí tabulky je i sloupec, kde klient najde ceny služby mimo nabízené balíčkové účty, což jistě ocení. Aktuálně se podoba sazebníku nezměnila.

Ani v Q Reportu Scott & Rose, ani v Kalkulátoru bankovních poplatků nedošlo ke změně výše bankovních poplatků a tak hodnocení v této části ponecháváme na stejné hodnotě.

 

Volksbank CZ (7, 8, 7, 7.5) =7,38

Banka, která je vidět spíše méně a to zejména v souvislosti s odpouštěním poplatků u hypoték či s nabídkou bonusů k termínovaným vkladům. V dubnu ovšem oznámila, že bude měnit celý systém nabídky bankovních účtů. Koncepci nazvala příjemně – „Domácí banka“. V rámci této Domácí banky, bude Volksbank nabízet jedno konto (podobně, jako přišla s konceptem KB MůjÚčet) a to s příhodným názvem „Domácí konto“. Klienti si budou moci účet sestavovat podle vlastních potřeb, všechna dosavadní balíčková konta se ovšem zruší. Příjemnou novinkou v této souvislosti je, že banka prohlásila, že vzhledem k razantní změně, nabídne prvních 7 měsíců vedení Domácího konta zdarma. Každopádně se máme na co těšit a je téměř jisté, že změníme hodnocení a to nejen v této části.

Volksbank změnila sazebník naposledy na začátku roku k 1.1.2011 a od té doby nic. Nicméně od 8.8.2011 nás zřejmě čekají revoluční změny v rámci nabídky nového Domácího konta. Už dnes banka prezentuje na svých webových stránkách komentář k budoucím změnám a je to čtení na dvě hustě popsané strany. Lze tedy předpokládat, že dojde ke změně i v této části hodnocení.

Sazebník banky nedoznal žádných změn ani úprav, takže Volksbank i nadále nabízí přehledný seznam jednotlivých kapitol, který je pro klienty transparentní. Sazebník banky je postaven na zcela odlišném principu od KB nebo UniCredit Bank, kde v zásadě je vše v jedné tabulce. Relativní nevýhodou takto děleného sazebníku je, že klient musí mezi jednotlivými službami a produkty překlikávat. Na druhé straně jsou jednotlivé kapitoly (služby) jasně definované a snadno dohledatelné.

V Q Reportu Scott & Rose ani v Kalkulátoru bankovních poplatků se neudály v posledním čtvrtletí žádné změny, takže hodnocení zůstává nezměněno.

JAK A KDE SPOŘIT? ZDE NALEZNETE NEJLEPŠÍ KALKULAČKU!



Bankovní poplatky - II. čtvrtletí 2011

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16380094944

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více