Bankovní poplatky - IV. čtvrtletí 2011


24. 01. 2012  07:01     Vstřícná banka     komentáře (0)

Aktuální IV. čtvrtletí bylo opět plné poplatkových změn a nových nabídek bank. Předně Citibank představila zcela nový balíčkový účet Citikonto Plus, který již má parametry účtu, který může oslovit širší veřejnost než dosud. mBank se vrátila ke kořenům, když zrušila poplatek za 11. a další odchozí platbu. Fio banka nabídla nově hypoteční úvěry a celá řada bank vyšla ve IV. čtvrtletí s novými produkty či rozšířila stávající služby. Jak jsme psali již minule, změny v posledním čtvrtletí roku 2011 byly, dle našeho názoru, ovlivněny příchodem nových bank – ZUNO, Equa bank, Air Bank. Mimochodem, ty budeme hodnotit od I. čtvrtletí roku 2012. Ve IV. čtvrtletí se k nabídce ČS přidala také KB, která oslovila nové klienty ročním odpuštěním poplatku za vedení účtu. Před koncem roku logicky také pokračovala aktivní politika bank v oblasti nabídky hypotečních úvěrů bez poplatků či s různými slevami a bonusy. Kurzívou v závorce jsou označené změny hodnocení oproti III. čtvrtletí.





Citibank (5, 6, 7.5, 4.5) = 5,75

Banka s vyššími bankovními poplatky zaměřená spíše na majetnější klienty. Po delší době můžeme konstatovat, že se změnila struktura nabídky banky. Banka začala počínaje 15. listopadem nabízet zcela nový balíček – Citikonto Plus. Základním kritériem nového účtu je splnění určitých podmínek (podobně jako u jiných bank) a pak bude balíčkový účet zdarma. Těmito kritérii je průměrný zůstatek přes 250 tisíc nebo kreditní obrat minimálně 25 tisíc měsíčně. Jinak stojí balíček 169 Kč. Účet v sobě obsahuje některé služby – internetové / mobilní bankovnictví, embosovaná karta, 4 výběry z jakéhokoliv bankomatu, 10 odchozích plateb atd. Vzhledem k tomuto rozšíření nabídky a zároveň nízkému hodnocení v této části, zvyšujeme hodnocení rovnou o 1 bod.

.

HLASUJTE V ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK 2011!

.

 

Nový balíčkový účet Citikonto Plus jsme popsali v první části hodnocení. Pokud jde o sazebník původně jediného účtu banky Citikonta, v aktuálním čtvrtletí nedošlo ke změnám. Hodnocení v této části tedy necháváme beze změn.

Sazebník zůstává i nadále ve stejné podobě. Novinkou je, že nový balíčkový účet Citikonto Plus má svůj vlastní sazebník, který je tvořen v jiné logice než Citikonto. Banka jej vydala v pdf formátu, kde na 5 stranách je vcelku přehledně popsán nový účet – v první kapitole je jasně popsáno, co všechno spadá pod balíček a za jakých podmínek je zdarma. Poté sazebník pokračuje popisem dalších služeb – přímé bankovnictví, platební styk, karta atd. Hodnocení v této části zatím neměníme.

Z Kalkulátoru bankovních poplatků nevyplývá, že by došlo k nějakým významným změnám oproti III. čtvrtletí. Zato Q Report Scott & Rose už změnu zaznamenal a to u standardního občana, kdy roční náklady klesly díky novému účtu z předešlých 5 185 Kč na 2 529 Kč, tedy o téměř 52%. Nový balíčkový účet tedy již ovlivnil postavení banky v porovnáních, a proto v této části zvyšujeme hodnocení o 0,5 bodu a i nadále budeme nový účet důkladně sledovat.

 

Česká spořitelna (5.5, 7, 5, 4.5) = 5,5

Banka typicky zaměřená na retailového klienta s obrovskou výhodnou velkého klientského kmene. Osobní účet ČS sice umožňuje individuální sestavení účtu, na druhé straně se klient nevyhne stavu, kdy může platit i za služby, které nepotřebuje či nevyžaduje. Dílem je to tím, že produktové a výběrové sady jsou celkem složité na pochopení a sestavení a především tím, že si klient nevybírá vždy jen jednotlivé služby, ale celé sady služeb. Struktura poplatků se u banky nemění, nicméně ČS v každém čtvrtletí nabízí klientům nějaké poplatkové úlevy. Minule to byly roční poplatkové prázdniny pro nově příchozí klienty. V aktuálním čtvrtletí pak možnost změny PINu u bankomatu zdarma. Hodnocení zatím ponecháváme beze změny.

Ve IV. čtvrtletí nedošlo k významným změnám v sazebníku banky. K větším změnám došlo naposledy v září 2011. Aktuálně banka přišla s možností změnit si PIN v bankomatech ČS do konce roku zdarma (podle sazebníku do 15.1.2012, jinak je cena 6 Kč). Dále byla banka aktivní v nabídce hypotečních úvěrů, kde dvakrát došlo ke snížení úrokové sazby a ČS také nabídla možnost si zvolit proměnnou úrokovou sazbu. ČS dále rozšířila využití e-faktur pro placení přes internet. V této části jsme hodnocení zvyšovali minule, pro aktuální čtvrtleté jej ponecháváme beze změn.

Podoba sazebníku se v aktuálním čtvrtletí nezměnila, takže i nadále zůstává hodnocení totožné. Sazebník je sice snadno dohledatelný na webu ČS, na druhé straně příliš přehledný a uživatelsky vstřícný není – překlikávání ze souboru na soubor, řada důležitých informací pod tabulkami, nemožnost snadného dohledání poplatků v jednom dokumentu. Výsledkem toho pak je, že každá část sazebníku (např. vkladové produkty, platební styk, přímé bankovnictví, kartové služby) se mění v různé době a sazebník jako celek tak působí nesourodě. Sympaticky naopak působí snadná možnost porovnání s historickými sazebníky a to po každé změně ve zvláštním souboru.

Z údajů Q Reportu Scott & Rose vyplývá, že se postavení ČS ani u standardního (2 170 Kč ročně), ani u aktivního klienta (5 075 Kč) nezměnilo. Nicméně v průběhu posledního roku došlo k postupnému zlepšení a hodnocení proto v této části vracíme po 12 měsících zpět na 4,5 bodu.  

 

ČSOB (6, 7.5, 7, 6) = 6,63

Aktivní banka i v tomto čtvrtletí. ČSOB změnila sazebník k 1.11.2011, nicméně jeho struktura se v tomto čtvrtletí nezměnila, takže po předchozím zvýšení, tentokrát necháváme beze změn.

ČSOB mění sazebník pravidelně každé čtvrtletí. Naposledy se tak stalo k 1.11.2011 a změny to byly oběma směry. Mimochodem další změny nás čekají již od 1.2.2012. Banka ve IV. čtvrtletí konečně zrušila poplatek za zrušení jednorázového a trvalého příkazu přes internetbanking (dříve 6 Kč). Naopak zvedla poplatek za vložení prostředků na účet třetí osobou z 50 Kč na 70 Kč či měsíční vedení úvěrového účtu z 50 Kč na 59 Kč. ČSOB se v tomto čtvrtletí zaměřila především na pojištění karet proti ztrátě či zneužití a pro klienty to byly a jsou změny veskrze pozitivní – zaprvé se zvedly pojistné limity u všech variant karet a zadruhé se snížila cena tohoto pojištění. I přesto vzhledem k vysokému základu hodnocení a změnám, které nebyly jen o snižování poplatků, hodnocení v této části ponecháváme na stejné výši.

Sazebník ČSOB patří i nadále mezi ty spíše přehlednější. Osobní konta jsou v jedné tabulce a je tak na první pohled zřejmé, co do balíčku patří a co nikoliv a to použitím malých barevných ikonek. Pozitivní je také fakt, že je sazebník na webových stránkách banky snadno k nalezení, stejně, jako třeba obchodní podmínky. Hodnocení pro toto čtvrtletí neměníme.

ČSOB nezaznamenala v různých porovnáních Q Reportu Scott & Rose i Kalkulátoru bankovních poplatků za IV. čtvrtletí žádné znatelné posuny. Hodnocení tedy v této části ponecháváme beze změny.

 

Fio banka (9, 8, 7.5, 9) = 8,38

Fio banka se v roce 2011 pohybovala po dvě čtvrtletí na prvním místě a v minulém III. čtvrtletí skončila druhá. V aktuálním čtvrtletí nedošlo ke strukturálním změnám v oblasti poplatků, ale banka rozšířila nabídku služeb o hypotéky. I nadále platí, že vedle mBank je Fio banka nejlevnější bankou na trhu. A podle dosavadních výsledků různých porovnávačů to zatím tak bude i po vstupu nových bank jako Air Bank nebo Zuno Bank. Výhodou Fio banky je, že poskytuje celou řadu služeb (např. hotovostní operace, podnikatelské účty apod.) a má celkem hustou pobočkou síť, kterou i nadále rozšiřuje (bývalé provozovny RM-systému). Hodnocení v této části ponecháváme na stejné výši.

Počínaje 10.10.2011 začala banka nabízet hypoteční úvěry bez poplatku za zpracování úvěru a měsíční vedení hypotečního účtu. V souvislosti s tím začal od 11.12.2011 platit nový sazebník, ve kterém je ale jedinou změnou právě doplnění poplatků ke službám u hypotečních účtů (kapitola VIII). Žádné další změny Fio banka v aktuálním čtvrtletí neuskutečnila. Hodnocení v této části neměníme.

.

HLASUJTE V ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK 2011!

.

 

Sazebník banky patří i nadále k těm přehlednějším, kdy všechno najdete v jednom dokumentu, který je na šesti stranách. Pro někoho může působit rušivě oceňování poplatků i v jiných měnách než jenom v korunách (euro, dolary), ale pro jiné klienty to může být vítaná přidaná hodnota. V sazebníku také najdeme na relativně malém prostoru množství hvězdiček a pomocných vysvětlení.

Fio banka se ve všech průzkumech umísťuje i ve IV. čtvrtletí se svým běžným účtem na druhém místě, hned za mKontem. K žádným změnám nedošlo ani v Kalkulátoru bankovních poplatků, ani v Q Reportu Scott & Rose.

 

GE Money Bank (7, 8, 6.5, 7) = 7,13

Obecně velmi aktivní banka. V aktuálním čtvrtletí však nedošlo k významným poplatkovým aktivitám. Nejbližší výrazná změna sazebníku GE čeká její klienty od 1.1.2012 a bude tak součástí našeho hodnocení v I. čtvrtletí roku 2012. Základní architektura poplatků u této banky zůstala nezměněna, tudíž ani my neměníme hodnocení v této části.

GE přišla i ve IV. čtvrtletí s různými zajímavými nabídkami pro své i nové klienty. Předně se banka v aktuálním čtvrtletí prezentovala kontem pro začínající podnikatelky. První rok nebude banka vybírat poplatek za vedení tohoto účtu a zároveň nabídla podnikatelkám zvýhodněný úvěr. Banka dále pokračovala v akvizici nových klientů a těm, kteří si otevřeli účet Genius Optimal do konce roku, banka darovala smartphone Samsung Galaxy. Minule jsme zvýšili hodnocení o 0,5 bodu, pro toto čtvrtletí zatím necháváme hodnocení na stejné výši.

Sazebník banky se v aktuálním čtvrtletí nezměnil. A tak jeho podoba zůstala stejná od poslední změny od 1.3.2011. Tabulky jsou přehlednější, barevně jsou od sebe odlišeny jednotlivé kapitoly, jasné jsou piktogramy, co všechno patří nebo nepatří do balíčkového účtu. Vysvětlující písmenka jsou konečně přímo pod patřičnou tabulkou a nikoliv o několik stran níže. Dále kvitujeme, že veškeré změny, které banka připravuje, vždy prezentuje ve zvláštním souboru v pdf formátu, který je dostupný v sekci u sazebníku (aktuálně jde o soubor změn k 1.1.2012). Tam si klient může najít, jakých kapitol a služeb se poplatkové změny týkají.

Ani v Q Reportu Scott & Rose, ani v Kalkulátoru bankovních poplatků nedošlo k žádným změnám a tak po minulém snížení v této části hodnocení o 0,5 bodu, jej pro IV. čtvrtletí ponecháváme beze změn.

 

Komerční banka (6.5, 7.5, 8.5, 5) =6,88

Komerční banka opět (stejně jako letos) připravuje výraznou změnu sazebníku od začátku roku, tedy od 1.1.2012, takže bude součástí našeho hodnocení za I. čtvrtletí 2012. I přesto banka v tomto čtvrtletí zaujala nabídkou ročních poplatkových prázdnin. KB tak celkem úspěšně zakončuje rok, kdy přišla s celkovou změnou filozofie zpoplatňování konceptem MojeOdměny a později ve stejném duchu i kontem MůjÚčet (pro fyzické osoby), který nahradil všechny předešlé balíčky (k 1.4.2011). Bance jsme během jednoho roku zvýšili v této části hodnocení -  Výše bankovních poplatků a jejich struktura – z 5,5 na 6,5 bodů. V aktuálním čtvrtletí ponecháváme hodnocení na stávající výši.

Banka připravuje rozsáhlejší změny sazebníku až od nového roku. Nicméně i v aktuálním čtvrtletí došlo k zajímavé poplatkové aktivitě. KB reagovala na nástup nových bank na český trh a od října nabídla novým klientům konto MůjÚčet na jeden rok zdarma. Banka také pokračovala ve zvýhodňování svých hypotečních úvěrů. Vzhledem k opakujícím se proklientským změnám, zvyšujeme v této části hodnocení o 0,5 bodu. Uvidíme, jestli si banka toto vysoké hodnocení udrží i pro další čtvrtletí.

Sazebník se díky změně konceptu ještě více zjednodušil a zredukoval a tak i nadále obhajuje pozici jednoho z nejpřehlednějších ceníků na českém trhu. Zejména je třeba podtrhnout uvádění ceny mimo balíček v jedné tabulce či tipy u každé kapitoly. Hodnocení ponecháváme na stejné výši.

V Q Reportu Scott & Rose, ani v Kalkulátoru bankovních poplatků tentokrát nedošlo ke změnám a tak hodnocení neměníme.

 

mBank (9, 7, 8, 10) = 8,5

Nízkonákladová banka, která svou politiku postavila na nulových poplatcích. V aktuálním čtvrtletí došlo ke zrušení poplatku za 11. a další odchozí platbu. Jinak k žádným strukturálním poplatkovým změnám nedošlo. I nadále je tak banka z pohledu poplatků nejlevnější bankou u nás. Hodnocení neměníme.

Banka příliš poplatkových změn nedělá, protože není moc kde. Nicméně ve IV. čtvrtletí došlo k významné změně – od 15.11.2011 banka zrušila poplatek za odchozí platbu a tak všechny odchozí platby, respektive veškerý platební styk, je opět bez poplatků (banka měla nastavenou hranici 10 odchozích plateb zdarma). Banka také snížila poplatek za 2. a další převod ze spořicího účtu eMax Plus po telefonu ze 170 Kč na 150 Kč. Vzhledem k tomu, že nastolení poplatku za odchozí platbu bylo důvodem ke snížení hodnocení, je i zrušení tohoto poplatku důvodem ke zvýšení hodnocení v této části o 0,5 bodu.

Podoba sazebníku se ani v aktuálním čtvrtletí nezměnila. U sazebníku mBank je třeba podtrhnout, že je snadno k nalezení hned na homepage. Dále v něm klient v horní části najde přehlednou tabulku s archívem změn, a jakého okruhu služeb či produktů se tyto změny a kdy týkaly. Hodnocení neměníme.

Ani Q Report Scott & Rose ani Kalkulátor bankovních poplatků nezaznamenaly změnu v nákladech klientů, ani v pořadí banky a to i přes vstup nových bank. mBank je stále nejlevnější bankou, pokud klient nepotřebuje služby, které tato banka neposkytuje (hotovostní operace).

 

LBBW Bank (8, 6, 5.5, 8) = 6,88

Struktura bankovních poplatků se u této banky ani ve IV. čtvrtletí 2011 nezměnila. Banka ale přišla s novým produktem – IQ spořicí účet. Jinak se banka navenek zviditelňuje především přes svoji nabídku hypotečních úvěrů. Hodnocení v této části zatím neměníme.

Banka v tomto čtvrtletí změnila sazebník dokonce dvakrát - k 15. a k 31.10.2011. K 15.10.2011 představila LBBW nový IQ spořicí účet. Minimální zůstatek na tomto účtu nesmí klesnout pod 500 Kč. Založení, vedení a zrušení účtu je zdarma, stejně tak u internetového bankovnictví jeho aktivace a služby. Zdarma jsou i příchozí platby a vklad hotovosti na účet. Za odchozí domácí platbu se platí 20 Kč. Měsíční výpis z účtu v elektronické či papírové podobě stojí 15 Kč. Nově banka do sazebníku zařadila zřízení, změnu a zrušení trvalého příkazu v rámci tuzemských, zahraničních a cizoměnových plateb prostřednictvím internetového bankovnictví – poplatek 0 Kč. Od 31. října 2011 došlo k další změně v sazebníku a to platba za čtečku čipové karty 230 Kč (v rámci internetového bankovnictví). Dříve byl tento poplatek účtován jen v případě ztráty nebo krádeže. Pokud by i v dalším čtvrtletí pokračovala aktivita banky, zvýšili bychom hodnocení v této části o 0,5 bodu.

Sazebník nedoznal žádných grafických změn a tak platí hodnocení z předchozího čtvrtletí. Je sice celkem zřejmé, co všechno spadá pod balíčkové účty, přesto by mohl být sazebník poněkud přátelštější ke klientům. Zejména členění jednotlivých částí uvnitř kapitol je graficky nepřehledné a nevýrazné. Jinak sazebník je dostupný jak ve formátu html, tak ve formátu pdf. Pro klienty je také přínosné, že má banka zároveň na stejném místě archív sazebníků (pdf. dokumenty) s přesnými daty změn. Banka také pravidelně dopředu informuje v tiskových zprávách o změnách ve svém sazebníku a k tomu přikládá i dokument, kde jsou změny popsány, takže klient hned ví, jakých služeb se budou týkat. Hodnocení zatím neměníme, ale v této části má banka velké rezervy a možnosti zlepšení.

Podle Q Reportu Scott & Rose došlo k mírnému zlevnění u standardních klientů a to z 1 226 Kč na 1 172 Kč (tedy o 4,4%) a naopak ke zvýšení u aktivních klientů ze 7 105 Kč na 7 605 Kč (tedy o 7%). Podle Kalkulátoru bankovních poplatků nedošlo k žádným podstatným změnám a tak se i nadále drží oba nabízené účty - IQ konto zdarma a Konto 5 za 50 v TOP 15 ve všech čtyřech klientských profilech. Hodnocení jsme zvýšili v minulém čtvrtletí, pro aktuální kvartál jej necháváme beze změn.

 

Poštovní spořitelna (7.5, 7, 6, 8.5) = 7,25

V posledních čtvrtletích aktivita banky poklesla a to zřejmě na úkor mateřské ČSOB, která často přichází s různými změnami a nabídkami. V tomto čtvrtletí nedošlo k žádné strukturální změně a tak hodnocení ponecháváme na stávající výši.

V aktuálním IV. čtvrtletí nedošlo k žádným podstatným poplatkovým změnám. U Osobního účtu došlo k navýšení poplatku za výplatu hotovosti na základě trvalého příkazu k úhradě z 26 Kč na 34 Kč. Došlo také ke sjednocení platby za vyhotovení a odeslání papírového výpisu z účtu za týden nebo dekádu na 26 Kč (dříve 26 Kč/týden a 25 Kč/dekáda).

Sazebník PS patří k těm méně přehledným. Stále je příliš dlouhý, komplikovaný a graficky nepřehledný. Nicméně v aktuálním čtvrtletí šla banka cestou určitého zjednodušování. Nový sazebník je platný od 24.10.2011. Tak předně klesl počet stran nového sazebníku z 53 na 45, což je ale i tak celkem obsáhlý dokument. Co je ale potěšitelné, že po mnoha měsících je Online účet konečně umístěn mezi nabídkou běžných účtů v popředí sazebníku (kapitola B), dříve byl nepochopitelně na samém konci, kde by ho nikdo nehledal. Hodnocení zatím ponecháváme na stejné hodnotě.

Ani v Q Reportu Scott & Rose, ani v Kalkulátoru bankovních poplatků nedošlo k žádným změnám v pořadí. Stále tak platí, že Osobní účet a Online účet se pravidelně objevují v TOP 15 ve všech čtyřech klientských profilech a to velmi vysoko.

 

Raiffeisenbank (7.5, 7, 7, 7.5) = 7,25

Raiffeisenbank svoji poplatkovou politikou směřuje klienty k maximálnímu využívání eKonta při splnění podmínek pro věrnostní výhody, tedy varianty Prémium (aktuálně už mnohem méně výhodná je varianta Extra). V aktuálním čtvrtletí nedošlo ke strukturálním ani jiným významným poplatkovým změnám, takže hodnocení neměníme.

RB už delší dobu nepřišla s významnými změnami sazebníku. I toto čtvrtletí nabídla banka spíše kampaňovité výhody – například splacení spotřebitelských úvěrů bez poplatků či možnost snížit si měsíční splátku úvěru až o 15%. Banka rozšířila služby na svých bankomatech o možnost změnit si PIN. Tato služba bude stát 39 Kč. Hodnocení v této části není důvod měnit.

Sazebník nedoznal žádných grafických změn a patří tak stále k těm přehlednějším a klienti by se v něm mohli dobře orientovat. Lépe je poznat, co všechno patří do preferovaného eKonta. V rámci posledního čtvrtletí se podoba sazebníku nezměnila a hodnocení zůstává stejné. Nicméně pro klienty je jistě příjemné, že banka při změnách sazebníku vydává speciální pdf. dokument, kde nejen, že popíše seznam změn s původní a novou cenou (dokonce i s výpočtem rozdílu), ale také přidá tipy a alternativy pro klienty, kteří jsou změnou nějak postiženi.

Q Report Scott & Rose nezaznamenal žádné změny ročních nákladů a to ani u standardního, ani u aktivního bankovního klienta. V Kalkulátoru bankovních poplatků také nedošlo k posunům, takže hodnocení v této části zůstává beze změn.

 

UniCredit Bank (7, 6.5, 7.5, 7) = 7

Banka je v poslední době vidět zejména v souvislosti s nabídkou hypotečních a spotřebitelských úvěrů či s různými aktivitami kolem debetních a kreditních karet. V aktuálním IV. čtvrtletí to UniCredit potvrdila. K žádným strukturálním změnám v poplatkové politice banky nedošlo, a proto v této části hodnocení neměníme.

UniCredit Bank změnila významně svůj sazebník k 15.3.2011 a od té doby k žádným zásadním změnám nepřistoupila. Ve IV. čtvrtletí prezentovala banka průhlednou debetní kartu VISA Electron, zvýšení výhod u kreditní karty Miles & More, nabídku čerpat úvěr do konce roku 2011 s možností splácet v roce 2012 či opětovné snížení úrokové sazby u fixních hypoték. Hodnocení zatím v této části neměníme.

Sazebník byl výrazně změněn již v I. čtvrtletí 2011 a je nyní jednoznačně přehlednější a pro klienty vlídnější. Banka se vydala směrem k vytvoření jedné přehledné tabulky, kde jsou všechny druhy kont (podobně jako u KB). Součástí tabulky je i sloupec, kde klient najde ceny služby mimo nabízené balíčkové účty, což jistě zákazník ocení. V aktuálním čtvrtletí se podoba sazebníku nezměnila a my tudíž neměníme ani hodnocení.

Ani v Q Reportu Scott & Rose, ani v Kalkulátoru bankovních poplatků nedošlo ke změně výše bankovních poplatků. Pravidelně se už mezi nejlevnějšími konty objevuje Partners konto a to rovnou ve třech profilech. Po více než roce proto zvyšujeme hodnocení v této části o 0,5 bodu.

 

Volksbank CZ (7.5, 7.5, 7, 7.5) =7,38

Banka, která je v poslední době nesmírně aktivní. A někdy až překotně. Od 8.8.2011 Volksbank zcela změnila sazebník, nicméně nový koncept Domácího konta začal platit až od 1.11.2011. Tento koncept je postaven na určité a logické věrnosti bance - bonus na poplatky ve výši 25% získá klient, pokud si bude na účet posílat minimálně 15 tisíc Kč a současně provede měsíčně alespoň pět odchozích transakcí (jakýchkoliv). Jinak banka přestala nabízet ostatní balíčkové účty (vyjma Styl konta či Programu exklusive). Volksbank tak do budoucna bude nabízet jen jedno konto (s podobným konceptem jednoho účtu přišla před časem také KB). Příjemnou zprávou v této souvislosti bylo, že banka přislíbila, že vzhledem k razantní změně, nabídne prvních 7 měsíců vedení Domácího konta zdarma. Nicméně platnost Domácího konta nemělo dlouhého trvání. V rámci konceptu Volksbank Domácí banka bude Domácí konto od 6.1.2012 nahrazeno Volksbank osobním kontem. Klienty tedy čekaly a čeká v každém čtvrtletí výrazné změny. Hodnocení v této části jsme zvýšili minule, pro tentokrát jej ponecháme na stejné úrovni s tím, že budeme nový koncept pozorně sledovat.

Všechny poplatkové změny byly předmětem našeho hodnocení již v minulém čtvrtletí, kdy jsme díky celkovému zdražení snížili hodnocení o 0,5 bodu. Banka od 8.8.2011 změnila téměř celý sazebník. V aktuálním IV. čtvrtletí tak došlo pouze ke spuštění konceptu Domácího konta a to od 1.11.2011. Volksbank také pokračovala ve své nabídce zvýhodněných úrokových sazeb u hypoték či snížení poplatku za její zpracování.

.

HLASUJTE V ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK 2011!

.

Sazebník banky nedoznal žádných významných grafických změn, takže Volksbank i nadále nabízí přehledný seznam jednotlivých kapitol, který je pro klienty transparentní. Sazebník banky je postaven na zcela odlišném principu od KB nebo UniCredit Bank, kde je vše v jedné tabulce. Relativní nevýhodou takto děleného sazebníku je, že klient musí mezi jednotlivými službami a produkty překlikávat. Na druhé straně jsou jednotlivé kapitoly (služby) jasně definované a snadno k nalezení. Vzhledem k množství strukturálních změn může být nově méně přehledná zejména kapitola Běžné účty a depozita a to vlivem konceptu Domácí banka.

V Q Reportu Scott & Rose ani v Kalkulátoru bankovních poplatků tentokrát nedošlo k žádnému pohybu, tudíž není důvod měnit hodnocení v této části.



Bankovní poplatky - IV. čtvrtletí 2011

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15644775472

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více