Bankovní účty - ptali se čtenáři Deníků


24. 09. 2007  10:17     Patrik Nacher (pro Deník)     komentáře (0)

Další články

Na otázky čtenářů Deníku odpovídal Patrik Nacher, provozovatel portálu bankovnipoplatky.com. Bankovní výpis a jeho uznatelnost před soudem, co klient může požadovat, když nefungují bankomaty...





Povolil jsem inkaso z účtu, ale co když na něm nebudu mít peníze v době, kdy má platba odejít nebo co když to způsobí banka zdlouhavým převodem?

Záleží na mnoha okolnostech. Pokud máte povolený debet, tak peníze z účtu odejdou i v momentě, kdy tam hotovost není v takové výši. Samozřejmě ale klient zaplatí patřičné úroky. Pokud debet není povolen, peníze z účtu neodejdou. Vše je ale na individuální dohodě s bankou a bankovní historii daného klienta. Existuje také například limit pro inkasní platby. Tedy, že klient dal bance pro daný příkaz k inkasu určitou hranici a v momentě, kdy částka tento limit překročí, tak banka platbu neuskuteční a okamžitě o tom informuje klienta. Je to obezřetné chování ze strany klienta a používá se u plateb, kde by mohlo dojít k nepředvídatelným událostem – například při měsíčních platbách za mobilní telefony a podobně.

 

Je bankovní výpis uznatelný jako doklad například u soudu (a funguje tak i příkaz k úhradě)?

Bankovní výpis z účtu je oficiální listina, která je například součástí účetních dokladů (v případě podnikatelských účtů). Nejsem právník, ale pro účely soudu, kdy je zapotřebí doložit pohyby na účtu, má výpis důležitou roli. V takovém případě si soud zřejmě nechá udělat od banky opis, ale určitě je dobré výpisy z účtu nevyhazovat, už kvůli zpětné vlastní kontrole. Každopádně by si klienti měli doma nechávat nejen výpisy z účtu, ale i veškeré příkazy k úhradě. Vždy se to může hodit a to při jakýchkoliv nejasnostech.

 

Když nefunguje bankomat, můžu nárokovat na bance nějakou škodu?

Škodu nárokovat můžete, což o to, ale zřejmě neuspějete. Respektive neznám takový příklad. Mám tím na mysli náhradu škody například za ztracený čas, náklady na přesun do pobočky apod. Po bance ale můžete, zjednodušeně řečeno chtít, aby vám za služby na přepážce účtovala pouze poplatky, které byste platili za služby u bankomatu. I to je ale o dohodě s bankou. Občas se stává, že tuto možnost prezentují i samotné banky a to zejména v momentě, kdy se jedná o centrální výpadek a bankomaty nefungují plošně, takže klienti jsou nuceni chodit na pobočku (kde to je samozřejmě dražší).



Bankovní účty - ptali se čtenáři Deníků

Diskutovat (0)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15716944688

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více