Banky a fakta listopad 2015


03. 11. 2015  14:21          komentáře (0)

Stav bankovních úvěrů dosáhl ke konci třetího čtvrtletí 2015 výše
2774 mld. Kč, což představuje meziroční růst o 7,6 %. Stejný růst
zaznamenaly úvěry čerpané českými domácnostmi, jejichž objem
ke konci září dosáhl 1211,7 mld. Kč.

Banky a fakta listopad 2015




Nejvýznamnější složku úvěrů čerpaných domácnostmi představují úvěry na bydlení s objemem 950,2 mld. Kč, z čehož devět desetin
představují hypotéky (846,1 mld. Kč). Objem úvěrů na bydlení meziročně stoupl o 7,3 %, růst objemu hypoték ve výši 8,1 % byl rychlejší.

Nové úvěry na bydlení byly v samotném září poskytnuty ve výši 25,4 mld. Kč, což znamenalo meziroční vzestup o 15 %. Celkově
za leden až září domácnosti čerpaly nové úvěry na bydlení v objemu 217 mld. Kč, s meziročním zvýšením o 21,4 %.

Úvěrový boom v oblasti bydlení panuje přibližně dva a půl roku – v květnu roku 2013 byla poprvé prolomena hranice nově poskytnutých úvěrů na bydlení v hodnotě více než 20 mld. Kč za jeden měsíc. Od té doby domácnosti čerpaly úvěry v objemu 605 mld. Kč. To znamená, že z celkového objemu úvěrů, které české domácnosti dosud načerpaly, byly dvě třetiny nově čerpány či refinancovány v uplynulých 30 měsících.

I časový profil hypoték patří k důvodům zlepšování kvality hypotečního portfolia. Ke konci září banky evidovaly se selháním pouze 2,4 % hypoték. Naopak kvalita pohledávek z kreditních karet je podstatně horší – v posledních měsících převyšuje podíl se selháním 14 %.

Podniková sféra za první tři čtvrtletí načerpala úvěry v objemu 456,3 mld. Kč, což je o čtvrtinu více než za stejné období minulého roku. Je to prakticky téměř polovina celkového objemu úvěrů, které podniky bankám celkově dluží.

uvery.JPG

 

Podniková sféra za první tři čtvrtletí načerpala úvěry v objemu 456,3 mld. Kč, což je o čtvrtinu více než za stejné období minulého
roku. Je to prakticky téměř polovina celkového objemu úvěrů, které podniky bankám celkově dluží. V důsledku masivní úvěrové kreace z posledních měsíců je současný stav úvěrů načerpaný podnikovou sférou (ve výši 943,8 mld. Kč) o 10,8 % výše než před rokem. Kvalita podnikových úvěrů se díky příznivé hospodářské situaci dále zlepšuje. Podíl úvěrů se selháním ke konci září činil pouze 5,6 %, zatímco ještě před rokem to bylo téměř 7 %.

V samotném září poskytly domácí banky podnikům nové úvěry ve výši 45,6 mld. Kč. V meziročním srovnání jde o pokles v rozsahu 7,5 %. Snížení zájmu podniků o nové úvěry může být jednorázovým výkyvem, může ovšem být i první známkou toho, že investiční aktivita je letos tažena souhrou ojedinělých faktorů, jejichž vliv bude postupně slábnout.

domacnosti.JPG

 

Komentář hlavní ekonomky ČBA Evy Zamrazilové

Domácí ekonomika rychle roste a tomu odpovídá i živá úvěrová aktivita. Celkový objem bankovních úvěrů stoupl ke konci září o 7,6 %, tedy nejrychleji za posledních šest let. Zájem o nové úvěry v podnikové sféře v září polevil, což může být jednorázovým výkyvem, ale také první známkou toho, že podniky aktuálně další úvěry nepotřebují, poněvadž již nemají další prostor pro investice a/nebo mají dostatek vlastních prostředků. V sektoru domácností je zájem o nové úvěry stále intenzivní a i nadále je koncentrován především na hypoteční trh. V prostředí nízkých úrokových sazeb z vkladů a rostoucích cen nemovitostí je nákup
nemovitosti pro domácnosti logickou volbou.

Domácnosti aktuálně pociťují nižší obavy ohledně nezaměstnanosti i své finanční situace (dle šetření ČSÚ). Růst spotřebitelských úvěrů po očištění o metodickou změnu – odpovídá dlouhodobým trendům. Do června 2016 z dat o úvěrech na spotřebu nic přesnějšího vyčíst nelze. Nicméně z celkové statistiky ČNB o zadlužení na spotřebu, které zahrnuje i nebankovní sektor, je evidentní, že k úvěrům na spotřebu domácnosti přistupují stále obezřetně – ke konci září se zadluženost na spotřebu snížila o téměř 3 %.



Banky a fakta listopad 2015

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12581792784

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více