Banky a inovace:
Zaplatit bezkontaktně lze stále více i v MHD


21. 05. 2015  00:07     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - BANKY A INOVACE: V tomto seriálu vám přinášíme novinky o inovacích a vývoji nových produktů v bankovnictví u nás i v zahraničí. Inovace jsou nejdůležitější věcí, která zvyšuje produktivitu bankovního sektoru i komfort klientů.

Banky a inovace: Zaplatit bezkontaktně lze stále více i v MHD




Ano, inovace znamenají lepší budoucnost. Právě inovacím vděčíme za to, že můžeme velmi pohodlně platit za různé služby či zboží kartou a to již nejen klasickým  způsobem, ale i tzv. bezkontaktně. Kartičku tak nemusíme zasouvat do žádného přístroje, stačí pouze přiložit k přístroji a je je zaplaceno. U částek do 500 korun nemusíte ani zadávat bezpečností PIN. 

Nejdříve jsme tímto nejjednodušším způsobem mohli platit ve větších hypermarketech, následně zařízení pořídili i ostatní supermarkety a systém se stále více rozšiřuje rakotovým tempem i do menších obchodů. To co bylo dříve nemyslitelné se stává nyní skutečností. Nově můžete stále více bezkontaktně platit i v MHD. Jedná se o velmi výrazné zjednodušení. Klientům dopravních podniků totiž odpadá starost, kde koupit nějakou jízdenku či kartu. V MHD, tedy například v autobuse nebo tramvaji prostě zaplatí u přístroje přímo v dopravním prostředků a to velmi rychle svou kartou. Cestující tak nemusí sebou nosit ani obtěžující drobné do automatu. Právě to byla velká starost cestujících. Pokud neměl potřebnou částku v drobných mincích, nemohl městskou hromadnou dopravu prostě využít.

Systém bezkontaktního placení se postupně rozšiřuje do dalších měst. Můžeme jen doufat, že za několik let už se bude jenat o úplně běžný standard a v žádném českém městě nás nezaskočí nutnost shánět před využitím dopravy jízdenku, nebo nosit po kapsách drobné.

Aktuálně tak můžete bezkontaktně zaplatit v ČR už ve třech městech. Posledním městem, který zavedl možnost bezkontaktního placení ve svých dopravních prostředcích je Plzeň. Není však žádným tajemstvím, že o zavádění tzv. Cardmanů, tedy přístrojů akceptujících bezkontaktní placení uvažují i další města. Tuto inovaci a její další rozšiřování do dalších tuzemských měst budeme pečlivě sledovat.

DALŠÍ TUZEMSKÉ A SVĚTOVÉ INOVACE A INFORMACE O NICH NALEZNETE ZDE!

 



Banky a inovace: Zaplatit bezkontaktně lze stále více i v MHD

Diskutovat (0)