Banky a pohled mladých lidí


29. 09. 2008  01:06     Karolína Přidalová     komentáře (0)

V mnoha ohledech měl pravdu; člověk zapne televizi, kde se na vás usmívá dobře upravený bankovní poradce, který se vás snaží přesvědčit, že jen v té jeho bance budou vaše peníze jako v bavlnce, přičemž jen jim svěříte své peníze už vám z nich odchází poplatky za cokoliv.





Nedávno jsem se procházela se svojí starší sestrou a zavedly jsme řeč na téma: BANKY. ..

Patřím do skupiny lidí, kteří si chodí do banky za svým bankovním poradcem odpočinout - prodiskutovat nejnovější novinky v nabídce produktů a služeb pro klienty, zarelaxovat a nechat se hýčkat bankovním světem, ve kterém jsem já ta důležitá osoba. Banku beru jako partnera, bez kterého se v dnešním světě zkrátka neobejdu. Vím, že jejich služby něco stojí (tolik diskutované bankovní poplatky), i když vnímám, že některé poplatky jsou absurdní, beru to, přece jen jsou to podnikatelské subjekty, jejichž hlavním cílem je tvořit zisk a výměnou banky bych si stejně nepomohla; i přestože se každá banka tváři odlišně, ve finále zjistíte, při pohledu na měsíční výpis z účtu, že si nevyberete, že je to všude stejné.

Moje starší sestra je z těch mladých lidí, co mají rádi neustále novinky, inovaci, pokrok. Proto mě zarazilo její prohlášení, že by byla raději, kdyby žádné banky nebyly. Byla jsem překvapená. Vždyť banky patří neodmyslitelně k dnešnímu světu. Velká část platebního styku se v současnosti děje právě prostřednictvím bank. Hlavním argumentem, kterým podložila své prohlášení byly poplatky. Slyšíme to všude-poplatky, poplatky, poplatky. Avšak nechtěla jsem si nechat svůj názor na dnešní bankovní svět vymluvit a provedla jsem malý výzkum mezi svými kamarády a nemohla jsem věřit tomu, že většina zastávala názor mé sestry, ba dokonce na nich bylo možné pozorovat mnohdy až znechucení.

Nejvíce mě však zarazil kamarád, který se mi snažil vysvětlit, proč ho banka znechucuje. V mnoha ohledech měl pravdu; člověk zapne televizi, kde se na vás usmívá dobře upravený bankovní poradce, který se vás snaží přesvědčit, že jen v té jeho bance budou vaše peníze jako v bavlnce, přičemž jen jim svěříte své peníze už vám z nich odchází poplatky za cokoliv, co se s penězi děje (příchozí platby apod.). A pokud má mladý člověk nějaké volné peněžní prostředky, které nechce hned utratit, tak ho nabídka bank v oblasti spořících účtů taky zrovna nenadchne (nízké úroky, vysoká inflace) o nějakém uložení peněz do akcií, či podílových listů v současné době hypoteční krize v Americe (která otřásla finančními a kapitálovými trhy silou uragánu) nemůže být ani řeč.

 

Informace k soutěži najdete na:

https://www.bankovnipoplatky.com/ii-rocnik-souteze-pro-studenty--idealni-banka-21-stoleti/zakladni-informace-5411/

 

Takže co ve skutečnosti mladí lidé vidí v dnešních bankách? Dle mých kamarádu nutné zlo. Peníze z brigád jen do banky, platby za telefon, koleje apod. také jen přes banku a u toho vám pomalu a jistě ubývá těžce naspořený peněz za bankovní poplatky. Není tedy divu, že je většina mladých lidí podrážděna, jen když slyší slovo banka. Ale v dnešní době si mladý člověk nevybere, banky zkrátka patří k modernímu světu, ať chceme nebo ne. Můžeme se s tím smířit a hledat v tom výhody (jako já), nebo jen tiše trpět (jako mí kamarádi).

Autorka loni obsadila v soutěži "Ideální banka 21.století" druhé místo.



Banky a pohled mladých lidí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16485710320

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více