Banky lákají podnikatele na krátkodobé akce


09. 10. 2007  10:40     Jaroslav Schejbal     komentáře (0)

Levnějšími úvěry, výhodnějšími podmínkami u běžných účtů a kontokorentů, rozšiřováním poradenských služeb či speciálními fondy pro podnikatele banky vtrhly do podzimního boje o klienty z malých a středních firem.






Úvěr bez ověřování příjmu
Například Komerční banka u krátkodobého úvěru se splatností do jednoho roku zvyšuje částku, do které nevyžaduje předložení daňových přiznání či finančních výkazů z 500 tisíc korun na jeden milion korun. Bez ověřování příjmu lze nově získat i střednědobý úvěr se splatností do tří let, a to do výše 500 tisíc korun.
Do konce tohoto roku je možné využít zvýhodněných úroků u podnikatelského úvěru Express Business u GE Money Bank. Místo běžných 9,5 procenta zaplatí podnikatelé o osm desetin procenta méně, vykonavatelé svobodných povolání, jako jsou lékaři či advokáti, pak dokonce jenom 8,3 procenta.
Menší úrok z kontokorentu
Na firmy, které využívají kontokorentu, zacílila Volksbank. Do poloviny prosince tohoto roku nabízí možnost založit si firemní účet s úrokovou mírou u kontokorentu 5,99 procenta. Výše úroku je přitom garantována po dobu jednoho roku. Pokud bude tedy podnikatel každý měsíc průměrně 50 tisíc korun v minusu, zaplatí u Volksbank na úrocích 3037 korun.
U Komerční banky činí roční úroky 6500 a v případě ČSOB je to dokonce 7875 korun za rok. Volksbank nabízí v rámci výše zmíněné akce také roční vedení účtu zdarma.
V modelovém příkladě uvedeném v infografice tak zaplatí celkově podnikatel za rok na poplatcích u Volksbank 2358 korun. Nejdražší je přitom z finančních ústavů, které HN oslovily, Komerční banka s 6876 korunami.
GE Money Bank, u níž budou náklady na úroky v uvedeném případě činit 4656 korun, láká podnikatele na to, že si mohou zřídit na zkoušku účet Genius Business Active. Po šest měsíců za něj nebudou muset platit paušál ve výši 349 korun měsíčně. Pokud se rozhodnou konto dále využívat, budou platit až pak.
Novinky pro drobné podnikatele připravuje také Česká spořitelna, která však s nimi chce vyjít až na přelomu října a listopadu.
"Produktů pro menší podniky trvale přibývá. Bankovní domy velmi dobře vědí, že bez tohoto segmentu nebudou dlouhodobě konkurenceschopné. Zatímco dříve stáli podnikatelé před bankéři s čepicí v ruce a o úvěry téměř prosili, dnes je tomu úplně naopak," říká místopředseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.Ten doporučuje firmám, aby využily situace a rozložily si portfolio půjček do dvou či tří bank.
"Firmy tak budou mít daleko větší manévrovací prostor pro vyjednávání podmínek," radí Havlíček.
Nabídky bank kvituje i předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků České republiky Bedřich Danda, který však považuje poplatky bank za stále příliš vysoké.
Největší česká banka ČSOB se pustila do boje o nové klienty z řad malých a středních podniků s projektem Klub úspěšných podnikatelů.
Také nabídne možnost investovat do speciálních fondů peněžního trhu určených speciálně pro tuto skupinu obyvatel.
Hlavní náplní Klubu úspěšných podnikatelů jsou specializované webové stránky přinášející menším firmám novinky a rady z finanční, daňové a právní oblasti. Tato služba je zatím zdarma přístupná pro všechny. Od začátku příštího roku však bude omezena pouze na klienty ČSOB.



Banky lákají podnikatele na krátkodobé akce

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15468591088

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více