Banky na hypotékách znovu poskytly přes 10 miliard


02. 07. 2012  11:35     Luboš Svačina     komentáře (0)

Hypoteční banky v květnu letošního roku svým klientům poskytly 6309 hypoték v celkovém objemu 10,7 miliardy korun. V meziročním srovnání je patrné, že hypoteční trh nepatrně ztrácí dech a prohospodařuje svůj více než 5miliardový náskok z úvodních dvou měsíců roku, přesto výsledky za letošní rok budou opět výjimečné.





Hypotéky

V letošním květnu banky sjednaly hypotéky za 10,7 miliardy korun a průměrná částka hypotéky činila 1 695 528 Kč. V součtu od začátku roku potom celková suma poskytnutých hypoték činí 48,2 miliardy korun, což je o zhruba 4 miliardy více, než ve stejném období loňského roku. Ale při bližším pohledu na jednotlivé měsíční výsledky je zřejmé, že meziročně již trh zpomaluje a postupně dochází k umazávání 5miliardového náskoku z úvodních dvou měsíců roku, kdy banky uzavřely hypotéky za rekordních 18 miliard korun. Stále však bez jakýchkoliv pochyb platí, že se jedná o nadprůměrné výsledky a 48,2 miliardy korun v tuto chvíli znamená 3. nejlepší výsledek v dosavadní historii. Větší objem hypoték banky v tomto období (leden – květen) poskytly pouze v roce 2007 (57 mld. Kč) a roce 2008 (48,6 mld. Kč).   

Úvěry ze stavebního spoření

Stavební spořitelny v uplynulém měsíci svým klientům poskytly úvěry v celkovém objemu 4,7 miliardy korun. Největší díl z této částky si podle statistik ministerstva financí připsala ČMSS (2,88 mld. Kč) následovaná RSTS (0,73 mld. Kč) SSČS (0,49 mld. Kč, Modrou pyramidou (0,47 mld. Kč a Wüstenrot stavební spořitelnou (0,12 mld. Kč). V součtu stavební spořitelny od začátku svým klientům půjčily 17,8 miliardy korun, přičemž loni ve stejném období to bylo 18 mld. Kč.  .  

Trh financování bydlení

V celkovém součtu banky a stavební spořitelny dosud s klienty sjednaly úvěry na bydlení v hodnotě 66 miliard korun a jen díky hypotékám a nadprůměrným dvěma měsícům z úvodu roku si drží před loňskými výsledky náskok 4 miliard Kč. Je však pravděpodobné, že  banky tento náskok neudrží a v celkovém účtování skončí na úrovni loňského výsledku nebo nepatrně pod ním.     

Úrokové sazby

  Nabídkové úrokové sazby hypoték v uplynulých měsících vytrvale klesaly, zatímco průměrné úrokové sazby skutečně poskytnutých hypoték, podle statistik serveru Hypoindex.cz rostly. V několika našich předchozích komentářích jsme predikovali, že pokles nabídkových úrokových sazeb, tak jak je sledujeme v rámci našich indexů GOFI 70, 85 A 100, musí s určitým časovým zpožděním projevit i v průměrných úrokových sazbách skutečně sjednávaných hypoték, které v uplnulých měsících pozvolna rostly. A skutečně se tak stalo.   Průměrné úrokové sazby skutečně poskytnutých hypoték v květnu klesly o 2 setiny procentního bodu na 3,68 %, přičemž největší podíl na tomto posunu měly hypotéky s 3letou fixací. Korelaci mezi indexem GOFI 70, který mapuje napříč trhem průměrné nabídkové úrokové sazby hypoték s LTV do 70 % a průměrnými sazbami skutečně poskytnutých hypoték (hypoindex) ilustruje následující graf, z kterého je patrné, že prostor pro pokles průměrných sazeb skutečně poskytovaných hypoték ještě existuje.  .   *LTV – poměr mezi výší úvěru a zástavní hodnotou nemovitosti   Zdroj: GOLEM FINANCE s.r.o., Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), www.hypoindex.cz, www.financninoviny.cz


Banky na hypotékách znovu poskytly přes 10 miliard

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15531051936

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více