Banky nebo družstevní záložny?


14. 03. 2008  08:10     Emanuela Doudová     komentáře (6)

Jak je to s kampeličkami, které dnes nabízejí atraktivní podmínky a zahrnují nás lákavou reklamou. V minulosti došlo k několika průšvihům. Z tohoto důvodu jsem oslovila ministerstvo financí a dostala jsem zevrubnou odpověď. Posuďte sami, zda stojí za to uvažovat o jednání s těmito institucemi.





Situace u bank, pokud jde o bezpečnost uložených peněz je celkem jasná. Ovšem jak je to s kampeličkami, družstevními záložnami či spořitelními družstvy, které dnes nabízejí atraktivní podmínky a zahrnují nás lákavou reklamou. V minulosti došlo k několika průšvihům, které si dobře pamatujeme, ač se tyto finanční ústavy tvářily seriozně a hojně využívaly tzv. celebrit pro svoji propagaci. Rozhodla jsem se tudíž trošku zapátrat a zjistit, jaká je dnes vlastně v tomto směru situace. Z tohoto důvodu jsem oslovila svým emailem ministerstvo financí a dostala jsem zevrubnou odpověď. Posuďte sami, zda stojí za to uvažovat o jednání s těmito  institucemi  či nikoliv. Jsou jiné finanční instituce věrohodnými subjekty pro to, abychom jim věnovali svoji pozornost a svěřili jim  své úspory nebo ne? Předkládám Vám vše k Vašemu laskavému posouzení, protože je důležité se informovat dříve než uděláme rozhodný krok v péči o naše finance. Níže tak najdete odpověď ministerstva financí na dotaz týkající se bezpečnosti uložených peněz v kampeličkách.         

Vklady vkladatelů u družstevních záložen obecně, tedy u bezproblémově fungujících družstevních záložen či záložen, které nebyly poslány do konkurzu či nebyly zrušeny s likvidací do data 31. 3. 2006, jsou pojištěny u Fondu pojištění vkladů v rozsahu 90% pojištěného vkladu, do maximální výše 700 000 Kč, na jednoho vkladatele a jeden pojištěný vklad u družstevní záložny.

V případě družstevních záložen v likvidaci, které do ní vstoupily přede dnem 1. 4. 2006 a do dnešního dne nedošlo k jejich zániku, je možno čerpat náhradu v rozsahu 90% pojištěného vkladu do maximální výše 700 000 Kč, u Zajišťovacího fondu družstevních záložen, pokud tomuto bylo ve vztahu k družstevní záložně učiněno Úřadem pro dohled nad družstevními záložnami oznámení "o neschopnosti družstevní záložny dostát závazkům vůči oprávněné osobě za zákonných a smluvních podmínek". Pokud k výše zmíněnému oznámení Zajišťovacímu fondu družstevních záložen dosud nedošlo, je třeba vyčkat až k němu dojde či na úspěšné dokončení likvidace.

V případě družstevních záložen v konkurzu, na něž byl tento soudem prohlášen přede dnem 1. 4. 2006, je možno již nyní ve vztahu ke kterékoli z nich náhradu z pojištění vkladů čerpat u Zajišťovacího fondu družstevních záložen v rozsahu 90% pojištěného vkladu do maximální výše 700 000 Kč.

V případě, že družstevní záložna byla zrušena s likvidací či poslána soudem do konkurzu již mezi daty 27. 5. 2002 až 31. 4. 2004 je oprávněným osobám po prokázání jejich nároku vyplacena dle tehdy platného zákona náhrada přesahující 90% vkladu, maximálně však jen do výše 400 000 Kč na jednoho vkladatele a jeden pojištěný vklad u družstevní záložny a pokud by se tak stalo mezi daty 1. 1. 1996 až 26. 5. 2002, je oprávněným osobám vyplácena pouze částka představující 80% pojištěného vkladu, do maximální výše 100 000 Kč.

V případě bank platí, že vklady u těchto institucí jsou pojištěny u Fondu pojištění vkladů a to v rozsahu 90% pojištěného vkladu do maximální výše 700 000 Kč na jednoho vkladatele a jeden pojištěný vklad.

Závěrem ještě uvádím, že s účinností od 1. 4. 2006 byl dohled nad finančním trhem v ČR integrován do České národní banky - kontakt a více informací na

http://www.cnb.cz/www.cnb.cz/cz/pro_media/tiskove_zpravy_cnb/2006/060328_integrace_prakt_info.html



Banky nebo družstevní záložny?

Diskutovat (6)