Banky opět upravují ceníky běžných účtů, náklady některých se zvyšují, u jiných klesají.


23. 12. 2014  13:34     TZ     komentáře (0)

Nejvýhodnější je stále běžný účet od Airbank,“ ukazují výsledky 8. vlny FEE MONITORINGU společnosti MindBridge Consulting každé čtvrtletí porovnává bankovní poplatky běžných účtů u dvou profilů: „Daddy“ – rodinný typ účtu s vyšší finanční aktivitou a vyšším příjmem a „Young Single“ – účet s nižším příjmem i bankovní aktivitou.

Banky opět upravují ceníky běžných účtů, náklady některých se zvyšují, u jiných klesají.




Listopadová vlna zaznamenala posuny v poplatkové struktuře a celkových nákladech, a to jak pro Daddy, tak i pro Young Singles. Celkové náklady vedení běžného účtu pro mladé klienty (Young Single) v listopadu proti zatím poslední srpnové vlně vzrostly průměrně o 1 %. Bylo to způsobeno doběhnutím promo akce nejvýhodnějšího účtu od GE Money, takže roční náklady zpětně narostly o více než 800,– Kč za rok a zároveň kompenzací od Expobank (LBBW), u jsou roční náklady o 780,– Kč nižší než v předchozím období. Tato banka bude sice nadále pokračovat ve stávající strategii LBBW Bank CZ, ale v listopadu začala zároveň redukovat počet svých poboček (uzavření 2 poboček v Praze, po jedné v Hradci Králové, Liberci, Olomouci, Jihlavě, Mladé Boleslavi, Zlíně a v Brně na Veveří).

Pro Young Single se stala již tradičně nejvýhodnější bankou Air Bank, která v současné chvíli poskytuje nejvyšší úrok 1,1 % p.a. v případě, že klient použije platební kartu alespoň pětkrát pro bezhotovostní platby. Druhou pozici po vyšších nákladech GE Money získala Equa bank, u které si klient za rok díky nulovým poplatkům a úroku 0,01 % p.a. přilepší ročně o 7 korun. A třetí nejvýhodnější účet nabízejí ZUNO a FIO banka s nulovými provozními náklady i výnosy. Výběrem nejvýhodnější nabídky může klient ušetřit až 2.000 Kč ročně.

Průměrné náklady vedení běžného účtu pro starší klienty (Daddy) klesly v listopadu oproti srpnu o více jak 2,5 %. Výrazná změna nastala u GE Money bank, které již skončila akční nabídka u účtu Free &Flexi (kdy platilo úročení zůstatku na účtu 2% p.a.) a za běžný účet klient zaplatí v průměru o 850 Kč více s úročením 0,01% p.a. Banka se tak z třetího nejvýhodnějšího účtu dostala až na deváté místo. Tuto ztrátu klientům bank kompenzovaly nabídky Expobank (LBBW), kde si klienti polepšili o 600 Kč za rok, nebo UniCredit Bank s úsporou 200 Kč/ročně.

I v případě mystery modelu Daddy se na prvním místě umístila Air Bank, která klientovi za roční vedení účtu připíše díky úročení 1,1 % p.a. přes 600 Kč„čistého“. Z konkurence si polepšila Fio banka, kde za svůj účet v rámci celého roku nedostane klient žádný bonus, ale nezaplatí ani korunu za provoz, takže obsadila druhou příčku. Následuje ZUNO, která poskytuje v současné chvíli svůj běžný účet rovněž bez poplatků, výjimkou je jen poplatek za vydanou druhou kartu k účtu. U profilu Daddy klient výběrem nejvýhodnější nabídky může ušetřit necelé 3.000 Kč ročně.

Skokan a propadák čtvrtletí

Největším skokanem za listopadové období se pro mladé klienty stala Expobank. Banka si polepšila nejvíce, ale dostala se tak zatím jen do průměru nabídek, pokud jde o jejich finanční nákladovost.

Méně výhodné (o více než 500,– Kč za rok), bez ohledu na současnou pozici, byla v listopadu nabídka GE Money Bank (v segmentu Daddy i Young Single – ročně zaplatí více o necelých 850 Kč).

Pořadí DADDY roční náklady na vedení BÚ

  • 1. Airbank – Malý tarif (klient ročně získá 635 Kč)
  • 2. Fio – osobní účet (klient ročně získá 0 Kč)
  • 3. UniCredit Bank – U konto (klient ročně zaplatí 39 Kč)

  • 11. Raiffeisen bank – eKonto KOMPLET (klient ročně zaplatí 1537 Kč)
  • 12. ČSOB – aktivní konto (klient ročně zaplatí 1549 Kč)
  • 13. ČS – Osobní účet (balíček 29) (klient ročně zaplatí 1993 Kč)

(celkové pořadí viz FEE MONITOR 2014_Q4 DADDY PORADI BANK)

Pořadí YOUNG SINGLE roční náklady na vedení BÚ

  • 1. AirBank Malý tarif (klient ročně získá 448 Kč)
  • 2. EQUA (klient ročně získá 7 Kč)
  • 3. ZUNO a FIO (roční náklady 0 Kč)

  • 12. KB – MůjÚčet (klient ročně zaplatí 936 Kč)
  • 13. ČSOB – aktivní konto (klient ročně zaplatí 1433 Kč)
  • 14. Raiffeisen BANK – eKonto KOMPLET (klient ročně zaplatí 1541 Kč)

(celkové pořadí viz FEE MONITOR 2014_Q4 YOUNG PORADI BANK)

K měření

MindBridge FEE MONITORING probíhá formou mystery shoppingu. Vychází ze dvou pevně definovaných scénářů:

Young Single je klient, kterému je 25 let, je svobodný, jeho čistý měsíční příjem činí 18.000 Kč, zůstatek na účtu je 80.000 Kč a měsíční objem bezhotovostních transakcí 3.000Kč. Požaduje běžný účet, 1× embosovanou bezkontaktní platební kartu, internet banking, 4× výběr z bankomatu (z toho 3× ATM domácí banky a 1× cizí), 3× příchozí platba, 7× odchozí platby (z toho 2 TP, 1× inkaso a 4× jednorázová platba) a 2 internetové platby.

** Daddy je ženatý, má dvě děti, je mu 40 let, na účet přichází měsíčně příjem 45.000 Kč, zůstatek je 130.000 Kč a měsíční objem bezhotovostních transakcí 6.500 Kč. Požaduje běžný účet, 2× bezkontaktní platební kartu, internet banking, 3× výběr z bankomatu (2× ATM domácí banky a 1× cizí), 4× příchozí platba (plat), 11× odchozí platby (z toho 5× TP, 2× inkaso a 4× jednorázová platba) a jednu internetovou platbu.

Do projektu bylo zahrnuto čtrnáct bankovních institucí (abecedně):

  • Air Bank
  • Česká spořitelna
  • ČSOB
  • Equa bank
  • Expobank
  • Fio
  • GE Money Bank
  • Komerční banka
  • mBank
  • Poštovní spořitelna
  • Raiffeisen Bank
  • Sberbank
  • UniCredit Bank
  • ZUNO

Jednotlivé bankovní instituce nabízejí celou škálu služeb zahrnuté v balíčku produktů. Klient tak může získat vyšší zhodnocení vkladů díky vyšší úrokové míře, výběry z bankomatů nebo internet banking zdarma. Nabídka produktů je u každé banky jiná.



Banky opět upravují ceníky běžných účtů, náklady některých se zvyšují, u jiných klesají.

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16484592976

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více