Banky přijdou o příjmy. Klienti však zřejmě neušetří


26. 03. 2015  00:49     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Evropská komise se rozhodla autoritativně snížit poplatky obchodníkům za plaby kartou, které hradí právě bankám. Banky mají přijít až o 3 miliardy korun. Klientům bank a spotřebitelům však tento krok nic nepřinese. Naopak mohou hradit za bankovní služby více.

Banky přijdou o příjmy. Klienti však zřejmě neušetří




Regulace, která k nám přišla z EU paušálně snižuje platby obchodníkům, kteří je hradí bankám, za to, že u nich klienti bank platí kartou. Důvodem byla údajně snaha o snížení nákladů za placení kartou na kterém měli vydělat kromě obchodníků i klienti bank, kteří kartou platí. Nejednalo se přitom o bezvýznamné částky. 

Poplatky jsou nyní velmi vysoké

Obchodníci totiž hradí bankám za realizovanou platbu kartou od 1 do 1,5 procenta z útraty, která je kartou uhrazena. V celkovém vyjádření získaly banky z těchto transakcí až 3 miliardy korun. O většinu z nich nyní mají přijít. Nový limit pro poplatky za platbu debetní kartou byl zastropován na 0,2 procenta a u kreditní karty na 0,3 procenta z realizované platby. 

I přes drahé služby patříme k nejlepším v Evropě

Obchodníci si už přitom dlouho stěžovali, že placení kartou je pro ně drahé. Pro některé obchodníky pak poměrně vysoké poplatky byly překážkou pro zavedení platebního terminálu a nadále tak vyžadovali hotovostní platby. Plošné snížení poplatků tak může přinést poměrně výrazný rozvoj infrastruktury pro placení kartami. I pro menší obchodníky se totiž může stát terminál pro placení kartou a jeho provozní náklady přijatelnější. Už nyní se však bezhotovostním platbám a zejména platbám bezkontaktním daří téměř nejlépe v celé Evropě. Česká republika díky rozvoji bezkontaktních technologií předběhla v ukazatelích objemu a četnosti plateb i mnohem bohatší západní sousedy.

Lidé na opatření moc nevydělají. Ceny zboží se zřejmě nesníží

Kdo však na novém regulativním opatření moc nevydělá jsou obyčejní občané, tedy klienti bank. Už nyní se banky nechávají slyšet, že úbytek příjmů z poplatků od obchodníků budou muset někde promítnout. A kdo jiný bude postižen, než právě obyčejný klient. Banky tak už plánují například zvyšování poplatků za vedení karty, přirážka ke kurzu při platbě kartou v zahraničí či zvyšování dalších produktů, které s používáním karet či karetních účtů souvisí.

Dle názoru evropské komise, mělo opatření dopadnou pozitivně i na samotné spotřebitele. Očekávalo se totiž, že obchodníci takto vysoké snížení poplatků promítnou do cen a zlevní zboží a služby pro své klienty. První ohlasy však napovídají, že tento cíl naplněn určitě nebude. Předně se už nyní zlevňuje zejména kvůli jiným a podstatnějším vlivům. Pro obchodníky tak snížení poplatku určitě nebude motivací pro snížení cen, které se beztak již nyní propadají a nemalá část zemí EU se nachází v deflaci, tedy v celkovém průměrném zlevňování cen zboží a služeb. Snížení poplatku je tak spíše příležitostí pro úspory obchodníků, než pro snižování cen zboží.

Opatření EK tak zřejmě pomůže a podpoří obchodníky, banky o nic nepřijdou a na celou regulaci tak doplatí jako obvykle s největší pravděpodobností právě spotřebitelé.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Banky přijdou o příjmy. Klienti však zřejmě neušetří

chybná interpretace
Dezinterpretace této problematiky se objevuje často; nepříjemně mě překvapuje, že se jí dopouští i s...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15554326640

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více