Banky s hypotékami


28. 04. 2009  09:09     Finanční poradce     komentáře (0)

Trh s rezidenčními realitami stagnuje především razantním propadem poptávky. Naše banky ale z pochopitelných důvodů přitvrzují podmínky poskytování hypoték. To trápí nejen nové zájemce, ale i ty stávající: úroky vysoko a klacky pod nohy při refinancování.





Zejména klientům, kterým končí fixace, nastávají krušné časy. Letos jich bude přitom až 70 tisíc a objem hypoték, kterým končí fixace je podle propočtů Petra Syrového kolem 17 miliard korun za čtvrtletí. To je z hlediska objemu srovnatelné s nově poskytnutými hypotékami.

ZÁVOD S ČASEM

Banky informují klienty o nutnosti podepsat smlouvu na další období sice podle oběma stranami známým předstihem, ale ten nebývá nijak dlouhý - tím pádem ani dostatečný. To je částečně jistě úmysl, protože tím "legálně" komplikují přechod klientů s hypotékou ke konkurenci. Mnozí z nich totiž nebudou mít dost času, aby si mohli vyřídit refinancování u jiné banky. Například Česká spořitelna zasílá nabídku úroku na nadcházející období až na začátku měsíce, ve kterém klientovi končí fixace. Ani jiné banky však údajně nejsou o moc vstřícnější, takže dvouměsíční lhůta je pouhým snem (i když je nakrásně ve smlouvě, tak se zkrátka nedodrží).

JEDINĚ S PŘEDSTIHEM

Klient, který se nechce dostat do časově neřešitelné tísně, musí se postarat s dostatečným předstihem. Makléři či zprostředkovatelé, kteří chtějí klientům poskytnout skutečně kvalitní servis, musí ty "své" kontaktovat čím dřív, tím lépe. Je to ostatně i v jejich zájmu, protože právě refinancování jim může nahradit úbytek nových klientů. Banky argumentují, že v dnešních turbulentních dobách ani nabídku zodpovědně klientovi s větším předstihem nemohou slíbit. To pochopitelně nehraje do karet ani makléřům - ačkoli nijak časté či razantní změny v posledních měsících nevidíme.

RYSY KARTELOVÉ DOHODY

Najít výhodnější hypotéku je ale v současnosti téměř neřešitelný problém, protože nabídky úrokových sazeb jednotlivých bank se téměř neliší. Je zahrnutí zvýšených rizikových marží do úročení reálné? O ziskové marži "se nemluví", takže jen rekordní loňské zisky hypotečních bank vypovídají asi nejlépe. U nás zkrátka žádná hypoteční krize není a odkazy na ni jsou z jaké asi části výmluvou? Další okolností je distorze kratších a dlouhých sazeb. Je evidentní, že banky preferují pětiletku, protože mají klienta "uvázaného" na pět let. Tam jsou skutečně sazby (zatím) dost vysoké. Jiná je však situace u kratších peněz - na finančním trhu je roční PRIBOR již v únoru nižší než 2,8 %. Roční fix u hypotéky však klient sežene za 6 %. Nepřipadá vám to přinejmenším podivné?

KLIENTI BITI JAKO ŽITO

Zvýšení úroků pro některé klienty je přitom doslova skokové. Zejména u hypoték s tříletou fixací je nyní úrok mezi pěti a půl až šesti procenty, což je o dva a půl až tři procentní body více než před třemi lety. Nová měsíční splátka se tím zvedne o více než dva tisíce korun. Ale i "pětiletkáři" z jara 2004 se mohou pěkně divit, když dostanou nabídku o 1,5 procentního bodu vyšší.

BITI JSOU I BANKÉŘI

Ale abychom nelitovali jen klienty, ani bankám není hej - nikdo neplní plán, celá oddělení se třesou o židle, nejistota přechází v paniku. Ta již musí vzlínat až k ředitelským kancelářím. Zatím to zkoušejí s "jarními" akcemi, ale žádný velký sukces zatím nikdo nesignalizuje. Další podivné pokusy (HB, GEMB) jsou také nepříliš promyšlené.

HYPOTÉKY I S LIŠKOU

Hypoteční banka rozšířila od dubna okruh svých strategických partnerů v oblasti poskytování hypoték o Českomoravskou stavební spořitelnu. Hypoteční banka má v oblasti tzv. multibrandu velké zkušenosti (hypotéky HB zprostředkovávají také ČSOB, Poštovní spořitelna, Citibank, Česká pojišťovna a ING Životní pojišťovna), ale na objemu obchodu se podílejí jen malým zlomkem. HB sice hovoří o "špičkovém týmu úvěrových poradců", ale o jejich kvalitách si odborníci myslí své. JARNÍ NADÍLKA HB Hypoteční banka od poloviny dubna nabízí hypotéky s akční úrokovou sazbu od 5,09 % p. a. Nabídka se vztahuje na hypoteční úvěry do 85 % LTV s fixací úrokové sazby na 3 roky a déle. Princip spočívá ve snížení sazby o 0,1 % za každý započatý milion korun. Speciální akce s názvem Jarní nadílka je časově omezena jen do 12. května 2009. Že tím chce HB "krátkodobě podpořit sezonní růst hypoték", přiznává i Vlastimil Nigrin, nyní náměstek generálního ředitele Hypoteční banky. Nejvýhodnější sazbu 5,09 % získá každý nový klient, který si zažádá o hypotéku vyšší než tři miliony korun a splní další podmínky pro získání slevy. Akční nabídka se nevztahuje na hypotéky bez doložení příjmů, předhypoteční úvěr, americkou hypotéku, úvěr na družstevní bydlení a hypotéku pro cizince.

AKČNÍ SLEVA HYPOÚVĚRŮ

Do 31. května nabízí i Modrá pyramida sníženou úrokovou sazbu Hypoúvěru a Hypo-úvěru Garant o 0,3 % p. a. Toto snížení platí pro ty klienty, kteří si zároveň založí Modré konto nebo Modré konto Plus - ti, co tak neučiní, mohou počítat se snížením o 0,2 % p.a. Úroková sazba Hypoúvěru tak bude začínat již na 4,44 % p. a. a, kdo zatím nemá naspořené žádné prostředky na smlouvě o stavebním spoření, může za výše uvedených podmínek počítat s roční úrokovou sazbou 4,74 %. U Hypoúvěru Garant je úroková sazba s využitím maximálního zvýhodnění 4,99 % p. a. Akční nabídka se nevztahuje na Hypo-úvěr 100 a Hypoúvěr Garant 100. Pokud chce klient využít těchto výhod, ale peníze čerpat později, může požádat o tzv. Pohotovostní úvěr.

GEMB BEZ MAKLÉŘŮ

GE Money Bank rozvázala spolupráci s finančně poradenskými společnostmi a hypotečními makléři v oblasti prodeje hypotečních úvěrů. Chce se soustředit na prodej prostřednictvím vlastní pobočkové sítě 221 poboček (4. největší v ČR), kde to prý půjde efektivněji. Banka připravuje též řadu produktových novinek - nyní slevy na úrokové sazbě v případě zřízení některého z vybraných produktů banky ve výši 0,25 procentního bodu a sleva 0,5 procentního bodu v případě refinancování.

Nemovitostem se nechce klesat v ceně

Zpřísnění podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů, stejně tak jako vysoké sazby jejich úroků představují dva hlavní faktory, které se podepsaly na meziročním čtvrtinovém poklesu obchodování s nemovitostmi. Zájem o nové byty klesl až o polovinu. Nikdo nemá křišťálovou kouli a čím dál víc se odlišují názory realitních makléřů a developerů. Například Central Group čeká oživení rezidenčního trhu v první polovině roku 2010. Předseda představenstva Dušan Kunovský uvedl, že v současné době není rozumné zvyšovat rozestavěnost a umrtvovat tak vzhledem ke klesající poptávce peníze. "Chceme splatit úvěry a v budoucnu se bez nich obejít," řekl. "Developeři, kteří měli jeden či dva projekty z trhu ustupují. Trh se tak pročistí," poznamenal výkonný ředitel Aleš Novotný.

Ceny příliš neklesnou

Přestože zájem o nové byty ve srovnání s minulým rokem klesl až o polovinu, nelze očekávat výraznější propad cen. Na setkání s novináři to řekl generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. Zlevnění se podle něj odvíjí hlavně od cen stavebních prací, proto očekává zlevnění nejvýše o pět procent.


Banky s hypotékami

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16307095136

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více