Banky si zase vyplácí tučné dividendy. Desítky miliard korun odplouvají do zahraničí


05. 05. 2016  00:38     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Všechny velké banky působící na tuzemském trhu si schválily tučné dividendy pro své vlastníky. Dividendy opět pokrývají drtivou většinu zisku dosaženého v České republice. Ani tento rok se tak nedočkáme nějakých větších investic do našeho bankovního sektoru. ČTĚTE DÁLE!

Banky si zase vyplácí tučné dividendy. Desítky miliard korun odplouvají do zahraničí




Opět putuje více jak 90 procent zisku bank k jejich vlastníkům formou dividend. Jedná se o několik desítek miliard korun, které byly vydělány na území České republiky, ale které se v naší zemi neinvestují a odplují kamsi pryč. Na to kolik banky v této zemi vydělávají, jsme velmi pozadu v zavádění nových inovací a v jejich vývoji. Sousední Polsko investuje do vývoje nových produktů, služeb a technických řešení výrazně vyšší částky, než je tomu zvykem v České republice. Od Polska se tak v podstatě učíme inovovat a zlepšovat bankovní služby.

 

Není bez zajímavosti, že dalším a to už skutečně světovým lídrem v bankovních inovacích je Turecko. Banky v těchto zemích masivně investují do vývoje, úspor nákladů a zvyšování komfortu klientů. A u nás? Jsme všichni nadšení z bezkontaktních plateb, které jsme zde v žádném případě nevymysleli, ale pouze toto řešení převzali, a toto bereme jako vrchol pokroku v bankovnictví. Jedná se přitom o zcela podružné a nenáročné řešení, které ale jak je vidět Čechy bohatě uspokojí a tím, že nemusí zadávat pin a strkat kartu do terminálu, jsou zcela nadšení. Máme tak s inovacemi na mnoho let vystaráno a vydělané peníze banky směřují místo investic do výplaty dividend.

 

Samozřejmě při takové politice bank a jejich zahraničních vlastníků se nikdy lídry ve vývoji nových bankovních produktů nestaneme. Vždy budeme rádi zato, co banky vyvinou v zahraničí a nám do České republiky přidělí jako něco zcela nového a převratného, aby byli klienti na dlouhou dobu opět uspokojeni.

 

I v tom je nevýhoda zahraničního kapitálu. Přinese rychlé peníze, rychlou investici, ale pak desetiletí peníze z prosperujících firem vysává a nemá důvod o ně pečovat a výrazně je rozvíjet. Samozřejmě to neplatí obecně. Banky tak investují pár milionů do otevření sem tam nové pobočky, do úpravy vybavení pobočky, ohromí nás několika novými aplikacemi za rok, nebo v průběhu několika let instalují pár desítek bankomatů s vkladomatem. A to je vše. Rozhodně se nejedná ani u velkých bank o investice za miliardy korun, ale maximálně v řádu několika stovek milionů. Ty miliardy už jsou pak určeny k přilepšení a zlepšení bilance vlastníků tuzemských bank. 

 

A nyní si položme otázku. Bylo by Švýcarsko v oblasti bankovnictví jako velmi malá země velmocí, kdyby se k tamním bankám chovali vlastníci tak jako k těm tuzemským? Skutečně by se dal vybudovat a hlavně udržet naddimenzovaný bankovní systém v této zemi, kdyby si téměř všichni vlastníci odváděli zisky do zahraničí a ve Švýcarsku nechali jen drobky? Už proto nemůže být nikdy Česko Švýcarskem střední Evropy.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Banky si zase vyplácí tučné dividendy. Desítky miliard korun odplouvají do zahraničí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12508173328

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více