Banky škrtají bonusy (HN)


09. 12. 2008  18:39     Václav Lavička     komentáře (0)

Roční odměny ruší Goldman Sachs, UBS a další ústavy. Nejméně postiženi budou privátní bankéři a obchodníci s cizími měnami.





Šéf americké investiční banky Merrill Lynch John Thain popudil akcionáře požadavkem, aby dostal za letošní rok bonus v celkové výši 10 milionů dolarů. Zdůvodňuje to tím, že společnost pod jeho vedením úspěšně splynula s peněžním domem Bank of America. Tím se na rozdíl od jiných bank newyorského Wall Streetu zachránila. Ale členové zvláštního výboru, kteří u Merrill Lynch rozhodují o ročních odměnách vrcholovému managementu, jsou podle listu The Wall Street Journal jiného názoru. Předně, Merrill Lynch musela z hodnoty svých aktiv odepsat 40 miliard dolarů a v USA patří k finančním ústavům, jimž krize nejvíce pustila žilou. Proto se také vedení 15. září rozhodlo, že se investiční dům "přestěhuje" pod křídla ekonomicky zdravé Bank of America. Akcionáři Merrillu toto spojení potvrdili minulý pátek. S Thainem, jehož základní plat činí 750 tisíc dolarů ročně, se shodují v tom, že spojení s Bank of America bylo správné a jediné schůdné řešení. Avšak vyplácet 10 milionů? "Nelze ignorovat skutečnost, že veřejné mínění je ostře naladěno vůči vysokým odměnám bankovních manažerů," cituje list The Wall Street Journal nejmenovaného akcionáře Merrill Lynch. Tato banka letos podle expertních odhadů prodělá asi 11 miliard dolarů. Proti Thainově bonusu stojí ještě jeden argument: rival Goldman Sachs, který si vede mnohem lépe než Merrill, nebude vrcholovým manažerům za letošní rok vyplácet žádné bonusy. Celoroční prémie nemilosrdně škrtají i četné západoevropské banky. Například v Londýně přijde zkrátka nejméně čtvrtina bankéřů, shrnuje výsledky svého průzkumu tamní náborová firma Armstrong International. "Všude je znát velké zklamání. Bonusy budou leckde minimální nebo vůbec žádné," vyjádřil se pro agenturu Bloomberg Matthew Osborne, vedoucí partner firmy Armstrong. O největší část bonusů (o 80 až 100 procent) přijdou investiční bankéři a také ti, kteří obchodují s komoditami, neboť jejich ceny prudce klesly. Nejlépe placení obchodníci s ropou, kovy a dalšími komoditami si podle londýnské firmy Kennedy Associates letos na základním platu a bonusech přijdou na 1 - 1,5 milionu dolarů ve srovnání s 5 až 8 miliony dolarů loni. Naproti tomu krácení bonusů mnohem méně postihne privátní bankéře a obchodníky s cizími měnami. Ani frank na prémiích nedostane dvanáctičlenné představenstvo švýcarské bankovní jedničky UBS v čele s výkonným ředitelem Marcelem Rohnerem. UBS, které švýcarský stát a centrální banka poskytly kapitálovou injekci 59,2 miliardy dolarů, od Nového roku zavádí nový systém vyplácení ročních bonusů. Vrcholový management, šéfové divizí a několik dalších špičkových pracovníků dostanou ihned nejvýš třetinu prémií za daný rok, zatímco většina bude přesunuta na zvláštní účet. Z něho se má dodatečně vyplácet pouze tehdy, bude-li se bance dařit.


Banky škrtají bonusy (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16442282224

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více